Téma #769 |
Autor: | chudak |
Fórum: |
Datum publikace: | 21.04.2008 10:47 |
Počet návštěv: | 2971 |
Počet názorů: | 104 |
Hodnocení literátek na Literra.cz |
Jaké jsou literátky (tedy ty osoby u nichž převažuje hladina testosteronu v krvi zejména o víkendu) zde na Liteře? Jsou spíše zakomplexované nebo seběvědomé, jsou trascendentní nebo naopak schovívavé? Jaké jsou. Je nějaká vlastnost, vlastnosti, které je spojují? Na toto a mnoho jiného se pokusí odpovědět tato diskuze. |
|
Názory |
22.04.2008 14:21
chudak
|
jako na Neználka mi nesahejte, to byla moje první knížka v životě u které jsem se poprvé nefalšovaně rozbrečel. (Neználek na Měsíci - na konci) |
22.04.2008 14:32
Aglája
|
chudak napsal(a): jako na Neználka mi nesahejte, to byla moje první knížka v životě u které jsem se poprvé nefalšovaně rozbrečel. (Neználek na Měsíci - na konci) A co Neználek ve Slunečním městě? Tam se kluci měnili na oslíky, pokud vím. To bylo taky pěkné drama. |
22.04.2008 15:02
chudak
|
Aglája napsal(a): chudak napsal(a): jako na Neználka mi nesahejte, to byla moje první knížka v životě u které jsem se poprvé nefalšovaně rozbrečel. (Neználek na Měsíci - na konci) A co Neználek ve Slunečním městě? Tam se kluci měnili na oslíky, pokud vím. To bylo taky pěkné drama. Tak celou trilogii mám pečlivě nastudovanou, jsem schopen ti i s jistým rozptylem říci na které stránce splní Neználek svůj první dobrý skutek. |
22.04.2008 15:16
Aglája
|
chudak napsal(a): Aglája napsal(a): chudak napsal(a): jako na Neználka mi nesahejte, to byla moje první knížka v životě u které jsem se poprvé nefalšovaně rozbrečel. (Neználek na Měsíci - na konci) A co Neználek ve Slunečním městě? Tam se kluci měnili na oslíky, pokud vím. To bylo taky pěkné drama. Tak celou trilogii mám pečlivě nastudovanou, jsem schopen ti i s jistým rozptylem říci na které stránce splní Neználek svůj první dobrý skutek. Tak schválně... a co to je? |
22.04.2008 15:49
chudak
|
Aglaja.
Jako stránka? Nečekal bych otázku na číslo stránky otázkou "co to je?" :o)
zhruba 169.
No měl tam kouzelnou hůlku nepamatuješ? |
22.04.2008 16:02
postmoderní rampouch
|
tu měl Harry Potter taky... to je houby odvaz |
22.04.2008 16:04
Repulsion_Bílý
|
postmoderní rampouch napsal(a): tu měl Harry Potter taky... to je houby odvaz Ale Neználek ji měl dřív! |
22.04.2008 16:15
Aglája
|
chudak napsal(a): Aglaja.
zhruba 169.
No měl tam kouzelnou hůlku nepamatuješ? Jo, ale já myslela, co byl ten první dobrý skutek? :o)) |
22.04.2008 16:15
Monty
|
Aglája napsal(a): chudak napsal(a): jako na Neználka mi nesahejte, to byla moje první knížka v životě u které jsem se poprvé nefalšovaně rozbrečel. (Neználek na Měsíci - na konci) A co Neználek ve Slunečním městě? Tam se kluci měnili na oslíky, pokud vím. To bylo taky pěkné drama. Taky se měnili oslíci na kluky a to bylo ještě mnohem větší drama... |
22.04.2008 16:17
chudak
|
postmoderní rampouch napsal(a): tu měl Harry Potter taky... to je houby odvaz Dalo by se dle tohoto konstatování směle prohlásit, že vlastně paní Rowlingová svého H Pottera zkopírovala od Neználka.
Jen jsem po několikaletých studiích dospěl k názoru, že Neználek na Měsíci je vlastně zcela legitimní propagací Marxismu Leninismu.
(ti co to četli si jistě vzpomenou na to jak se človíčkům krásně žilo bez peněz a pak když přijeli na měsíc a existovai zde třídní rozdíly a měna, všechno bylo špatně a na levačku) |
22.04.2008 16:19
Repulsion_Bílý
|
chudak napsal(a): Jen jsem po několikaletých studiích dospěl k názoru, že Neználek na Měsíci je vlastně zcela legitimní propagací Marxismu Leninismu.
Jojo, to už se tu před léty řešilo. Místní odborník na Neználka je Standa... |
postmoderní rampouch
|
no já Neználka nečet - možná proto jsem pravičák |
chudak
|
Aglája napsal(a): chudak napsal(a): Aglaja.
zhruba 169.
No měl tam kouzelnou hůlku nepamatuješ? Jo, ale já myslela, co byl ten první dobrý skutek? :o)) ...sakra. Někde tam někomu Neználek pomohl, tuším v knihovně, snad vzal tašku, nebo něco v knihovně... |
postmoderní rampouch
|
chudak napsal(a): Aglája napsal(a): chudak napsal(a): Aglaja.
zhruba 169.
No měl tam kouzelnou hůlku nepamatuješ? Jo, ale já myslela, co byl ten první dobrý skutek? :o)) ...sakra. Někde tam někomu Neználek pomohl, tuším v knihovně, snad vzal tašku, nebo něco v knihovně... no já jsem kdysi taky něco vzal v knihovně... ale za dobrej skutek to nepovažuju... |
22.04.2008 17:33
stanislav
|
Neználkovi a Kozlíkovi se vedlo víc než zle. Ne a ne najít práci, a tak živořili ze dne na den. Jako všichni nezaměstnaní se potloukali od rána do večera kolem přepychových obchodů, a jakmile uviděli, že se před některým zastavuje automobil bohatého zákazníka, ozlomvaz pádili, aby mu otevřeli dvířka a pomohli z vozu, a když se vracel z nákupu, pomáhali mu nést balíčky a skládat je do auta. Boháči jim za to někdy dali nějaký ten groš. Když si takhle něco vydělali, dali stranou deset centigů na nocleh a za zbytek se někde v laciné jídelně navečeřeli. Snídat nebo obědvat se jim v té době podařilo málokdy. Kozlík prohlásil, že je-li nutné přejít jen na jedno jídlo denně, pak že je nejlepší najíst se večer před spaním. Když projíš svých pár grošů přes den nebo ráno, do večera stejně zase vyhládneš a v noci nemůžeš spát.
V Bleshingově Zapadáku nebydleli už v minus druhém, ale v minus čtvrtém patře - tam stála jedna pryčna ne deset, ale všeho všudy pět centigů. A přitom se život v minus čtvrtém ani moc nelišil od života v minus druhém. Bylo tam zkrátka jen víc špíny, víc rámusu, víc smradu, víc tlačenice a víc štěnic. Jediné, čeho tam bylo míň, byl čerstvý vzduch.
Pokud jde o krysy, těch tam bylo tolik, že se v noci ani nedalo slézt z palandy, aby se nějaké nešláplo na ocásek. Kozlík měl z těch hnusných zvířat tuze velký strach. Na nic jiného než na krysy už nedokázal myslet a mluvil v jednom kuse jenom o nich. V noci se mu často zdálo, že ho krysa kousla do krku, a budil se hrůzou. Všude kolem sebe viděl krysy, dokonce i tam, kde nebyly. Dopadlo to tak, že ho jednou jedna kousla doopravdy - a jako z udělání rovnou do krku. Strašnou bolestí se probudil, vykřikl a setřásl se sebe tu ohavnou bestii. Krk mu vzadu okamžitě napuchl, že nemohl ani hlavu otočit. K ránu mu stoupla teplota a od toho dne už nebyl schopen vstát.
Teď chodil za prací Neználek sám a hleděl vydělat co nejvíc, aby uživil i nemocného přítele. Ostatní obyvatelé noclehárny se taky snažili ulehčit Kozlíkovo strádání: sem tam ho pohostili pečenými bramborami, a když měl Neználek smůlu, platili za Kozlíka i místo na palandě. Předháněli se v radách, jen aby ho uzdravili. Jedni říkali, že na opuchlý krk se má dávat obklad ze syrových brambor; druzí radili obklad z kyselého zelí; třetí tvrdili, že nejlepší je strouhaný křen; čtvrtí doporučovali mazat ránu hlínou. Všechno vyzkoušeli, ale nemocnému bylo čím dál hůř.
Nikdo neměl bohužel dost peněz, aby mohli pozvat doktora, a žádný doktor by zas nešel léčit zadarmo. Nakonec se však Neználkovi přece jenom podařilo sehnat stálou práci. A dokonce byla naděje, že vydělá i Kozlíkovi na léčení. Šel zas takhle jednou po ulici, a tu si najednou všiml vývěsky:
ZPROSTŘEDKOVATELNA PRÁCE:
PSÍ CHŮVY VŠECH DRUHŮ A CEN
Sebral odvahu a vstoupil. Na konci místnosti za dřevěnou přepážkou seděl úředník a s někým telefonoval, dlouhou lavici podél stěny obsadilo několik človíčků. Neználek si přisedl a přeptal se človíčka vedle, kdo to jsou psí chůvy a co vlastně dělají.
"To máš tak: boháči mají tuze rádi psy. Ale protože se o ně sami nechtějí starat, najímají si psí chůvy, aby jim o ně pečovaly. Někdy si boháči pošlou pro psí chůvu, aby si pohrála s jejich pejskem, když jdou do divadla nebo do kina - takové práci se říká na výzvu. Ale často přijmou psí chůvu do nějakého bohatého domu nastálo, a to je samo sebou mnohem výhodnější."
"A je to těžké, dělat takovou psí chůvu?" zeptal se Neználek.
"To záleží na psu. Hodný pes moc práce nedá; včas ho nakrmíš, včas vyvedeš na procházku - a to je všecko. Ale jsou i všelijaké rozmazlené potvory, které si zvykly koupat se třeba pětkrát denně, a to je potom perný chlebíček. Ráno abys ji koupal v teplé vodě, protože studenou nesnáší, potom dosucha utřel a rozčesal hřebenem, aby se jí nezcuchala srst, dal jí snídani, oblékl ji do vestičky nebo do dečky, aby se po koupání nenastydla, a šel s ní na procházku. A na procházce máš taky práce nad hlavu: dávat pozor jako policajt, aby ta potvora nerafla někoho za nohu - a ona zrovna jenom číhá, jak někoho kousnout nebo se porvat s cizím psem; a pak abys ji vedl ke kadeřníkovi, kde jí udělají manikýru, přistřihnou srst, naondulují, postříkají hubu kolínskou, že to z ní táhne na tři míle, dočista jako od nějaké slečinky..."
"Ale copak pustí psa do kadeřnictví?" podivil se Neználek.
"Aby nepustili! Jsou přece zvláštní kadeřnictví pro psy. A nejen to! Taky prodejny psích lahůdek a restaurace pro psy a bufety a pekařství a cukrárny, psí tělocvičny a hřiště, bazény, a dokonce i stadióny. Máš psy, že ze všeho nejradši běhají na takových stadiónech o závod, dostávají za to medaile a všelijaké ceny. Anebo jsou milovníci vodních sportů, chodí na plavecké závody nebo hrají vodní pólo. A jiné psy zas sportování nebaví a radši se dívají na různé psí soutěže. Slyšel jsem, že v Hrabillonu prý dokonce postavili psí divadlo."
"Tak, tak," vmísil se druhý malíček. "Jednou jsem tam byl. Tuze zajímavá podívaná! Psy prý nejvíc baví všelijaké detektivky, když tam vystupují policejní psi. Jeden známý mi říkal takovouhle věc: lékařské výzkumy prý dokázaly, že když pes navštíví psí divadlo nebo se dívá na závody ve psí tělocvičně, zlepšuje to jeho celkový stav. Ale prý i tady platí: všeho s mírou! Některé psy prý totiž tak hrozně rozrušuje pohled na psí závody, že pak špatně spí, házejí sebou, a dokonce ztratí i chuť k jídlu."
|
22.04.2008 17:40
stanislav
|
a jak to bylo dál, se dozvíte v knížce Neználek na Měsíci... |
22.04.2008 17:42
stanislav
|
 |
24.04.2008 20:47
Lee
|
Jo jo. To ho tam nachytala s těma psama.. a detektiv jí místo psa podával krysu! |
25.04.2008 12:05
random_night
|
a já chci vědět, jakou mám auru... |
25.04.2008 16:40
Diotima
|
 |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|