Téma #438
Autor:JirkaS
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:15.02.2007 08:23
Počet návštěv:1150
Počet názorů:44

Pro milou WAY
Vážená, jak jednoduché je ukončit diskuzi tím, že ji zamknete. Já si mám sahat do svědomí? Mlátíš, děvenko, prázdnou slámu. Tvoje úsílí stran čtení a porovnávání mám  virklich na salámu.  Nechci se ale obhajovat; i já bych v každém tvém dílku našel spoustu podob, které kdybych jiným podstrčil,  by tě nařkli z plagiátorství. Takže, co řící závěrem: Nečti mne, jakož i já nebudu (a ani jsem to nedělal) tebe. To ber jen jako doporučení.
Mimochodem, jsme na tom oba stejně a víš proč?Přečti si dole pana Bukovského /ale teď jsem fakt kopírista - ale ty mi to jistě promineš/

Po celý život jsem chtěl být spisovatelem a teď jsem měl příležitost, a ono to nepřicházelo. Nebyly zde býčí zápasy, boxerská utkání ani mladé seňority. Nemělo to žádnou hloubku. Oblbli mě. Nemohl jsem ze sebe dostat jediné slovo a tiskli mě do kouta. Ano, vaše jediná povinnost je zemřít. Ale představoval jsem si to vždycky jinak. Tedy psaní. Snad to byl film s Leskem Howardem. Nebo čtení o životě Hemingwaye či D. H. Lawrence. Nebo Jefferse. Můžete začít všemi možnými způsoby. A pak jste tedy trochu psali. A scházeli se s jinými spisovateli. Dobrými i špatnými. A všichni měli zfušovanou dušičku. Poznali jste to hned, jakmile jste s nimi byli pohromadě v místnosti. Dobrý spisovatel se rodí jednou za 500 let, a vy to nejste, a skoro jistě to není ani nikdo z těch ostatních. Oblbli nás. Pustil jsem televizi a bylo tam cosi z doktorského prostředí a lékaři a sestřičky zvraceli své milostné problémy. Nikdy se navzájem nedotkli. Žádný div, že měli `problémy. Pořád jenom mluvili, hádali se, paštěkovali, hledali. Šel jsem spát.

Názory
16.02.2007 10:40
JirkaS
První logická úvaha. Děkuji ti za ní / byť se domnívám, že budeš jinými sežrán(a).../
16.02.2007 12:43
myšák
Rubik-On napsal(a):

Vlkodláček Sráček napsal(a):
JirkaS napsal(a):
Tak, teď se všem omlouvám: WAY, TY SEŠ FAKT 3,14ČA jakou svět neviděl. Uvědomuješ si vůbec, kolik lidí tě tu nemá rádo? To oni mě upozornili.. Mně seš fakt u prdele, dárling. A propos, to nemáte v Bľavě, nebo z který prdele vykukuješ, svůj literární web?
Jako piča ses včil projevil ty. Zvlášť ta nacionalistická poznámka z tebe dělá kokota první třídy.

Sráček je často sráček... ale zas tak mimo neni...
mizim
Sráčka neznám, way taky ne a nevím kdo co proč a jak, je mi to jedno... ale tohle podepisuju
16.02.2007 14:57
guy
JirkaS napsal(a):
Tak, teď se všem omlouvám:
WAY, TY SEŠ FAKT 3,14ČA jakou svět neviděl. Uvědomuješ si vůbec, kolik lidí tě tu nemá rádo? To oni mě upozornili.. Mně seš fakt u prdele, dárling. A propos, to nemáte v Bľavě, nebo z který prdele vykukuješ, svůj literární web?
Jako piča ses včil projevil ty. Zvlášť ta nacionalistická poznámka z tebe dělá kokota první třídy.
naprostý souhlas s VS - tímhle se v mých očích JS degradoval do čtvrtý cenový skupiny
16.02.2007 15:40
myšák
guy napsal(a):
JirkaS napsal(a):
WAY, TY SEŠ FAKT 3,14ČA jakou svět neviděl. Uvědomuješ si vůbec, kolik lidí tě tu nemá rádo? To oni mě upozornili.. Mně seš fakt u prdele, dárling. A propos, to nemáte v Bľavě, nebo z který prdele vykukuješ, svůj literární web?
naprostý souhlas s VS - tímhle se v mých očích JS degradoval do čtvrtý cenový skupiny
do čtvrtý ne... nejmíň do šestý
16.02.2007 15:45
guy
myšák napsal(a):
guy napsal(a):
JirkaS napsal(a):
do čtvrtý ne... nejmíň do šestý
no, taky mě napadlo, že to bude ještě níž, ale nebyl jsem si jistej, jestli odtamtaď mají ještě vůbec přístup na net ..
16.02.2007 16:09
Hana
s tím Slovenskem JirkaS přestřelil... to se mi taky nelíbilo... ale nedivím se mu - když se člověk cítí bezmocně a zároveň vztekle, jedná často zoufale a iracionálně... kdyby tu někdo reagoval spravedlivě už dřív, dopadlo by to jinak... takhle to dopadlo jak to dopadlo :o(
16.02.2007 16:25
guy
Hana napsal(a):
s tím Slovenskem JirkaS přestřelil... to se mi taky nelíbilo... ale nedivím se mu - když se člověk cítí bezmocně a zároveň vztekle, jedná často zoufale a iracionálně... kdyby tu někdo reagoval spravedlivě už dřív, dopadlo by to jinak... takhle to dopadlo jak to dopadlo :o(
souhlasím s tím, co píšeš, ale já z toho prostě cítím ještě něco, co by v tom nemělo být za žádných okolností ..
16.02.2007 17:10
JirkaS
Guyi, je mi fuk, co si myslíš. Ale věř mi, že kdyby tě někdo napadl, nota bene bezdůvodně, dělal jako že seš podvodník non plus ultra, a pak zrušil debatu s tím " a já se vrátím", že bys byl nasranej i ty. OK, se Slovenskem jsem přestřelil, ale jí se omlouvat nebudu. Sám jsem na SK pár roků působil a mám je (SK) povětšinou rád. Je to jak říká Hana: bezmoc. Ale jak říkám, i kdybych se katapultoval do osmičky nebo desítky, za tím, že se chová jako kráva, stojím. Možná to ani nevíš, ale na tuto debatu jsem byl upozorněn hned několika lidmi, které ona vypíchala. Nechci působit jako troublemaker, ale dělat na hlavu si od nějaké radobychtrákyně fakt dělat nenechám...
16.02.2007 17:15
way
JirkaS napsal(a):
Guyi, je mi fuk, co si myslíš. Ale věř mi, že kdyby tě někdo napadl, nota bene bezdůvodně, dělal jako že seš podvodník non plus ultra, a pak zrušil debatu s tím " a já se vrátím", že bys byl nasranej i ty. OK, se Slovenskem jsem přestřelil, ale jí se omlouvat nebudu. Sám jsem na SK pár roků působil a mám je (SK) povětšinou rád. Je to jak říká Hana: bezmoc. Ale jak říkám, i kdybych se katapultoval do osmičky nebo desítky, za tím, že se chová jako kráva, stojím. Možná to ani nevíš, ale na tuto debatu jsem byl upozorněn hned několika lidmi, které ona vypíchala. Nechci působit jako troublemaker, ale dělat na hlavu si od nějaké radobychtrákyně fakt dělat nenechám...
je to pod moju uroveň
povedala som, treba počkať, niektoré veci si musím nascanovať

a vypichal?
to teraz nevieš dokázať ty
16.02.2007 17:17
way
mimochodom, dokázal by takto vystrájať niekto, kto má čisté svedomie:)))
16.02.2007 17:22
JirkaS
Myslíš, že povím, kdo mi to řekl? V tvých letech přeci nemůžeš být tak naivní... Do mého svědomí se, dárling, nepchej, neboť do něj ti nič, ako sa hovorí. Nascanuj si to, to je fajn...Myslím, že jen potřebuješ čeřit vodu, abys na sebe upozornila. Vím, knížka /gratuluju, btw./
16.02.2007 17:27
way
je mi úplne jedno, čo hovoríš..je mi to ľahostajné a nič to nezmení na tom, čo si myslím
gratulácie si strč za klobúk
ani mi nehovor, kdo ti co řekl, páč nikdo takový neexistuje

dál..je mi jedno, čo budeš hovoriť, ako budeš nadávať..je to stále o tom jednom, a vôbec to nie je zaujímave:-)

celkom nič sa ma z tohto tu nedotýka*
16.02.2007 17:30
JirkaS
:) působíš poněkud zmateně, řekl bych. To ty vaříš z vody, probůh. Já mám od přírody v sobě slušnost /tedy abych byl přesný, slušnost ke slušným lidem/. K těm opravdu namám zapotřebí být hrubý. Above all, omlouvám se ti za hloupou nacionalistickou poznámku, neboť ta byla jen projevem bezmoci.
16.02.2007 19:41
moderator9
Vážení, tahle debata opravdu k ničemu nevede.

Prosím o její uzavření s tím, že way buď v dohledné době doloží svá podezření nebo ne, takže bude jasno, kde je pravda, a jedna ze svářících stran se omluví.

PĚKNĚ PROSÍM, ZKUSTE TO TAKHLE.
Díky za pochopení.
16.02.2007 19:43
moderator9
Co přesně je "dohledná doba" si prosím domluvte mezi sebou, necítím se oprávnět to určovat. :-)
17.02.2007 02:37
stanislav

jak to tak víš, moderátore devět, co kam vede? si tady něco ujasňujou, veřejně. JirkaS tu potřebu měl. tvoje poznámky jsou vždycky láčový, fakt tyhle anonymní chytráky mám rád jak osinu v prdeli.

19.02.2007 14:51
way
Začnem tým, čím som chcela pôvodne začať
:..“priala by som každému, takú dobrú reklamu, akej sa dostalo nemenovanému autorovi vďaka mne.“ Prečo?

Jediným zámerom sledovania literárnych serverov je pre mňa čítanie a publikovanie. A samozrejme, dúfam, že myslieť je pri tom dovolené..a tiež mať svoj názor snáď tiež.
Už dlhšiu dobu čítam aj dotyčného autora, a som očarená pri tak mladom veku (34), takým množstvom básní (cca 600), ktoré sú všetky veľmi kvalitné, ovplyvnené generací skálovsko-florianovskou, sýsovsko- žáčkovskou, osamělých běžců (poezie hledání, reflexní a filozofující poezie)...okrem toho vplyv beatnikov je zreteľný .

Pri prečítaní takmer každej som mala a MÁM pocit, že už ju odniekiaľ poznám..(čert mi bol dlžen celý život toľko čítať)...v každom zo spomínaných štýlov je zvládnutá technika básnenia veršovania, či voľného verša. Tvorba navodzuje obraz veľmi skúsenej osobnosti tvorcu, scestovalého po celej zemi a nesie filozofiu hlavne 50-90 tych rokov s malým zameraním na súčasnosť.

Tak očarujúca poviedočka akou je napríklad Dopis z Ketchumu ma zavedie až do doby pred autorovým narodením a podá svedectvo o faktoch neveľmi známym komukoľvek z jeho generácie. A potom sa nečudujte, pre ma zelená závisť žerie, že ja takúto autorskú kapacitu tvorivosti nemám.

Dopis z Ketchumu
JirkaS
Povídky » ostatní ...
Anotace: .....

Jednou mi přišel dopis odněkud z Ketchumu. Na obálce bylo napsáno \"od Přítele\". Psaní na zežloutlém papíře bylo kostrbaté, sotva čitelné, avšak při troše dobré vůle se přečíst dalo. Byl to příběh. Příběh malého kubánského chlapce, sirotka, který neměl nohu a byl napůl slepý.
Na pár řádcích byl napsán jeden lidský osud, osud dítěte, které navzdory útrapám mělo obrovskou vůli žít. Chlapec sedával před polorozpadlou rybářskou chatrčí a pomáhal zaplétat sítě potrhané od velkých dravých ryb. Staral se o něj muž jménem Ernst Miller. Byl to starý protivný bručoun, který podlehl pocitu každodennosti, obyčejnosti, zmaru...
Chlapce snášel jen proto, že mu pomáhal s rybářskými sítěmi a zejména díky jeho mlčenlivosti. Navzdory všemu ho měl rád. Každý večer mu barvitě vyprávěl své životní příběhy a chlapec tiše poslouchal.

Dny plynuly a ti dva se rozloučili. Starý pán se odstěhoval zpět do vlasti a o chlapce se začal starat
jiný starý rybář.

Jednou mi přišel dopis odněkud z Ketchumu. Zazvonil listonoš a mezi řečí mi podával zažloutlou obálku. Bylo 2. července 1961 a na nebi nebyl jediný mráček. Ten den se oženil Pablo. Stal se z něj úspěšný spisovatel, kandidát na Pullitzerovu cenu. Sepsal všechny příběhy Ernsta Millera a stal se slavným. Chtěl pozvat i starého pána, kterého hledal po celých státech. Nakonec jej nalezl v Ketchumu. Mrtvého. Zastřeleného. Věděl, že už nikdy žádný nový příběh nenapíše.
Publikoval(a): JirkaS, 10.4.2006

Nebudem rozoberať už viac svoj názor na moju pamäť a na to, že jej bezmedzne verím, a neprestanem veriť..napriek tomu, že mi dosť veľký básnik odniekiaľ zo slovenskej prdele poradil toto :.......
Je pravda, ze mladi autori su nasiaknuti dikciou svojich vzorov - tu napr. Bukowski - a to prenikne do ich povodnych versov, takze sa potom zda, ze to nie je povodne.
D. Hevier

..a okrem toho milý pán. H., tu nejde len o Buka :-)

Záverom celej tejto kauzy, aby aj autor mohol kľudne a bez obáv spávať, je to, že ctenému publiku nepredkladám žiadny rukolapný dôkaz na to, že ktorákoľvek konkrétna báseň patrí inému autorovi. Tomuto publiku sa za to ospravedlňujem, že nedostane na zjedenie žiadny kus mäsa..ovšem, ak si nebude chcieť pochutnať na mne..tu som.

Autorovi ako odškodné za bezesné noci ponúkam sponzorstvo pri publikovaní jeho pôvodnej tvorby vo vydavateľstve, ktoré si vyberie.

Svoju pamäť ale neplánujem sklamať...

way
19.02.2007 15:04
JirkaS
Milá Way. Abych byl zcela upřímný, pak jsem nepochopil, cos tím chtěla vlastně říct. Popravdě nevím, proč zde zmiňuješ povídku "dopisy z Ketchumu", která zde nebyla ani publikována. Je to povídka /jak jistě tušíš/ o E.H. a jsou tam i jisté prvky z jeho životopisu. Co na tom? Dokazuje to něco? Přeci mohu psát o komkoli chci, ne? Ano, mám k dnešnímu dni napsáno 600 děl /netroufám si říci, že básní/. A co na tom? A že ti něco připomínají? Milá Way, prosím tě, sama svým slovům nevěříš. Podívej, moje práce mi umožňuje si psát. Prostě tak, pro zábavu. Nečekám od toho mnoho. Co však čekám ještě míň, je falešné nařčení z plagiátorství. To mě dostalo. Omlouvám se za nevkusnou poznámku o SK, ale to jsem již jednou učinil.
Takže, co říci závěrem. Snad jen to, že jsi mi opravdu nepředložila jediný důkaz o tom, že jsem kdy cokoli kopíroval. O můj spánek opravdu strach mít nemusíš...

PS: A co se reklamy týče, pak já o ni na rozdíl od tebe opravdu nestojím...
19.02.2007 15:07
JirkaS
PS: Například Bukowski napsal během 3 měsíců, tuším, 200 básní. Nechci se s ním srovnávat, ale prostě někdy to jde během chvíle, jindy roky ne.
Co se obecných věcí týče, pak mi jistě dovolíš zmínit fakt, že ne všude musí člověk být, aby o tom mohl psát. Viz. J. Kainar, který překládal americká blues, aniž by vůbec anglicky uměl...To jen pro tvoji informaci
19.02.2007 15:12
JirkaS
...a tím bych celou tuto záležitost ukončil. Jsem ale velmi zklamán názorovou povrchností
[ << ] [ < ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)