Téma #428
Autor:Faun
Fórum:
LiTerra
Datum publikace:11.02.2007 17:26
Počet návštěv:1885
Počet názorů:86

Negativní kritika???
Vážím si toho, že Literra je tolerantní prostor, ale přeci jen mám pocit, že mnoho lidí si tu myslí, že příliš negativní kritika je něco neslušného. A tak ve snaze "neublížit" autorovi mnozí od dílka, ke kterému mají zásadní výhrady, raději tiše odejdou. Myslím, že je to škoda. Autor, který chce opravdu psát dál, i negativní kritiku musí unést a myslím, že jí i ocení. Pomůže mu více než tiché prošumění, které "neublíží". Pokud bude taková kritika neútočná a v rámci slušnosti, určitě by to autorům i Liteřře samotné pomohlo vytvořit opravdu tvůrčí prostředí.

Názory
14.02.2007 00:34
semtamfórek
Předpokládám, že tahle diskuze vznikla částečně na základě reakcí na negativní kritiku Fauna u mé básničky Až budeš šít svůj bílý šat, takže píšu svůj názor. Osobně jsem připraven na jakoukoliv kritiku, pokud ji dokáže její autor obhájit. Kdyby po mně někdo házel rajče se vzkazem shit!, tak mě to asi naštve a budu ho mít za vola. Jde o to, že kritik by měl na dílo pohlížet objektivně z různých úhlů pohledu. Něco jiného je asi napsat líbí :-) atd., když čtenář nemá více slov ke komentování díla - jenže označit práci za velmi špatnou, k tomu by měl mít pisatel opravdu pádný důvod, který podloží jasnými argumenty. Zde už je tvrzení typu: já tyhle věci nesnášim, tu máš rajče, poněkud zavádějící. - Autor díla by měl mít možnost se z negativní kritiky poučit a příště to napsat třeba líp.
14.02.2007 13:16
tulák
je málo rajčat a málo literek
předpokládá se asi 10 dobrejch a 10 blbejch děl za měsíc
jen
že 10 blbejch je denně
a 2-3 dobrý na literku asi taky
tip je zavádějící, je to doporučení číst
a doporučit se dá i to o čem si myslím že je krávovina
(když chci vědět jestli tak smýšlí i jinej)
14.02.2007 13:17
Lu_Po
alespoň víc rajčat
14.02.2007 13:20
tulák
Lu_Po napsal(a):
alespoň víc rajčat
jo tak 60, tj 2x den
a 30 lit
možná by to potom vypadalo trochu jinak
14.02.2007 13:22
Lu_Po
tulák napsal(a):
Lu_Po napsal(a):
alespoň víc rajčat
jo tak 60, tj 2x den
a 30 lit
možná by to potom vypadalo trochu jinak
literkama bych se naučil šetřit .. právě díky těm mnoha sračkám se ti pak zdá geniální úplně všechno průměrný ... (to byl příklad)
14.02.2007 13:24
tulák
Lu_Po napsal(a):

literkama bych se naučil šetřit .. právě díky těm mnoha sračkám se ti pak zdá geniální úplně všechno průměrný ... (to byl příklad)
jasně, jen že třeba se mi 20týho nedostává literek
a rajče skoro nedám, protože bych nebyl objektivní
vyplácal bych je první den či dva
14.02.2007 13:29
Lu_Po
tulák napsal(a):
Lu_Po napsal(a):

jasně, jen že třeba se mi 20týho nedostává literek
a rajče skoro nedám, protože bych nebyl objektivní
vyplácal bych je první den či dva
ty rajčata se dají řešit i archivem ... jako šamánkova trash poetry ... a když už je něco opravdu pěst na oko .. tak se rajče dá
14.02.2007 13:32
tulák
šamánek je podle mě vše
jen né to kdo čte poezii
jeho mustr je pro mý já podivnej
myslím že narozdíl od tebe bych ho nechtěl ani potkat
14.02.2007 13:37
Lu_Po
tulák napsal(a):
šamánek je podle mě vše
jen né to kdo čte poezii
jeho mustr je pro mý já podivnej
myslím že narozdíl od tebe bych ho nechtěl ani potkat
to důležitý na mým sdělení nebyl šamánek ale archiv kterej je vidět přímo u díla, takže působí líp, než kdybys nalinkoval ( vrámci nedostatku ) vlastní rajče nebo literku ... osobní mustr, to už je tak trošku jiná debata ... a když už ... tak šamánek čte poezii a dobrou, což soudím podle toho, že jsem ho potkal a netrpím "The wall" komplexem :)
14.02.2007 13:39
Lu_Po
i když si taky ledacos myslim svoje o něm
14.02.2007 13:40
tulák
jo.
"The wall" komplex
asi ho mám, potkal sem už moc lidí na to
abych ho nepostavil
21.02.2007 11:42
sokrates
Komu je tady shůry dáno tolik dokonalosti, aby mohl zodpovědně říci: "Jsem Velký kritik a můj verdikt je jediný směroplatný." ???
Ať si každý vyjádří svůj názor, ale nevydává ho za pravdu boží.
Je snad ten svět málo posranej, že i my tady musíme přispívat?
21.02.2007 19:42
Cekanka_ucekana
tulák napsal(a):
jo. "The wall" komplex asi ho mám, potkal sem už moc lidí na to abych ho nepostavil
myslíš, že každej, kdo potká lidi, musí postavit zeď?
ještěže někteří potkávají ryby...
22.02.2007 08:19
sokrates
Cekanka_ucekana napsal(a):
tulák napsal(a):
jo. "The wall" komplex asi ho mám, potkal sem už moc lidí na to abych ho nepostavil
hezkýýýýýýýýý Čeky :-)
22.02.2007 10:58
Cekanka_ucekana
sokrates napsal(a):
Cekanka_ucekana napsal(a):
tulák napsal(a):
hezkýýýýýýýýý Čeky :-)
žejo :-)))))
24.02.2007 18:12
Faun
sokrates napsal(a):
Komu je tady shůry dáno tolik dokonalosti, aby mohl zodpovědně říci: "Jsem Velký kritik a můj verdikt je jediný směroplatný." ???
Ať si každý vyjádří svůj názor, ale nevydává ho za pravdu boží.
Je snad ten svět málo posranej, že i my tady musíme přispívat?
Mám pocit, že nikdo si na Liteřře nedělá ambice být "velkým kritikem", ale názor, že když se mi něco nelíbí a třeba náhodou i vím proč, tak je nevhodné to říct a raději tiše odejdu, je zvrácený. Myslím, že smysl existence Literry je o komunikaci na téma literatura. Každý prezentující autor názory ostatních očekává. A, že by autora uspokajila reakce tipu: Hmm, skvělé... atd..... nevím? Já osobně se o dílkách budu bavit rád, o vlastních i cizích. Jsem kvuli tomu na Liteřře. Mlčet mohu i bez Literry. A pokecat si o ženskejch chodím jinam...
24.02.2007 21:54
Cekanka_ucekana
Faun napsal(a):
sokrates napsal(a):
Komu je tady shůry dáno tolik dokonalosti, aby mohl zodpovědně říci: "Jsem Velký kritik a můj verdikt je jediný směroplatný." ??? Ať si každý vyjádří svůj názor, ale nevydává ho za pravdu boží. Je snad ten svět málo posranej, že i my tady musíme přispívat?
Mám pocit, že nikdo si na Liteřře nedělá ambice být "velkým kritikem", ale názor, že když se mi něco nelíbí a třeba náhodou i vím proč, tak je nevhodné to říct a raději tiše odejdu, je zvrácený. Myslím, že smysl existence Literry je o komunikaci na téma literatura. Každý prezentující autor názory ostatních očekává. A, že by autora uspokajila reakce tipu: Hmm, skvělé... atd..... nevím? Já osobně se o dílkách budu bavit rád, o vlastních i cizích. Jsem kvuli tomu na Liteřře. Mlčet mohu i bez Literry. A pokecat si o ženskejch chodím jinam...
kám? nejde mi klávesnice, nepíše mi dvě důležitý písmenká, hádej jáký :-)))))
24.02.2007 21:57
Faun
"a"?
24.02.2007 22:00
Cekanka_ucekana
jo
to druhý?
01.03.2007 14:04
Snáporaz
Něco jako negativní kritika neexistuje, existuje pouze kritika jako taková. Když svůj kritický pohled opřu o předem dané konstanty a nebudu se strhávat pocity a dojmy a pokud moje kritika bude i přes tyto aspekty útočnou, potom za to nebudu nést zodpovědnost já. Drtivá většina autorů, publikujících zde i jinde, si myslí pravý opak a proto tato drtivá většina autorů, publikujících zde i jinde, bude bez přestání mým terčem a terčem mně podobných.
[ << ] [ < ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)