Téma #188
Autor:Monty
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:04.05.2006 14:17
Počet návštěv:3308
Počet názorů:104

Definice hovna

Pod ohlášením soutěže, vyhlášené Karlem Letounem, se v komentářích objevila zásadní fekalistická otázka:

JE PRŮJEM HOVNO?

a z ní vyplývající

JAKÁ JE DEFINICE HOVNA?

Vulgarismy obvykle nemívají pevně stanovené definice. Např. mohu nazvat kohokoli "píčou", přestože v obecném povědomí je píča vulgárním ekvivalentem ženského genitálu. Zajímavé ovšem je, že termín "čurák" se jednoznačně vztahuje pouze na nositele orgánu, který je tímto vulgarismem primárně míněn.
Pojďme společně debatovat na filosofické a lingvistické úrovni o vulgarismech. Myslím, že tato debata může být velmi zajímavá a podnětná.

Názory
04.05.2006 22:51
Repulsion
Monty napsal(a):
Klid, my ušlechtilí intelektuálové víme, že hovno samozřejmě není Boží syn, to je přece nirvána!
Jsem přetažená, jdu spát. Hovno s vámi! :o)))
Jenomže to se nevylučuje, to je jen jiné pojetí. Pro křesťana je spojení s Kristem (Hovnem) totéž, co pro buddhistu nirvána.
05.05.2006 06:04
pavson
Hovno je celkově dost slabé slovo. Neobsahuje žádné agresivní písmeno (srov. např. s dokonale agresivním slovem ZMRD ), ani žádnou dlouhou samohlásku, která dovolí slovo libovolně natahovat.
Z těchto důvodů slovo HOVNO téměř nepoužívám a výrazy jako "je to na hovno" nahrazuji výstižnějším, i když významově lehce posunutým "je to v prdeli".
Slovo HOVNO tak má pro mě pouze význam ve smyslu NIC ( "vyhrál jsem hovno", "víš hovno" apod. ), což je vzhledem k poměrně zřetelnému a výraznému vymezení tohoto slova jistý paradox.
05.05.2006 11:22
Humble
Zkrátka něco jako německé "Scheisse" :o)
05.05.2006 17:24
Emmet_RAY
mno... na tohle téma už dlouho plánuji napsat nějakou jazykozpytnou práci - tedy týkající se toho, že chlap "může být piča" ale ženská "nemůže být kokot" apod

05.05.2006 17:31
Repulsion
Emmet_RAY napsal(a):
mno... na tohle téma už dlouho plánuji napsat nějakou jazykozpytnou práci - tedy týkající se toho, že chlap "může být piča" ale ženská "nemůže být kokot" apod
Ona by ženská teoreticky mohla být kokot. Vlastně by to mohla být docela dobrý nadávka. Žádná pravidla používání vulgarismů pokud vím nejsou. Ale prostě se to nevžilo.

Proč se vžilo "ty pičo", to je ovšem otázka zajímavá. Je to proto, že to je kratší? Že to lépe zní? Že k tomu mají chlapi větší vztah? A když to vezmeme z gruntu - proč je vlastně "ty pičo" nadávka? Spíš by to mělo být nějaké mazlivé oslovení, ne? Proč si nadávat do pohlavních orgánů? Neprojevuje se nám tu náhodou zhoubný vliv křesťanské morálky?
05.05.2006 17:36
Emmet_RAY
Repe, tyhle nadávky většinou pochází z doby, kdy u nás křesťanství ještě nebylo.. aspoň mám dojem, prolistoval jsem si kdysi ve studovně nějakou učenou knihu o vulgarismech ;-)

mne taky fascinujou ty věci jako "ty seš blbka"

nebo že ženská může být debil, ono se to různě proměňuje směrem k rovnoprávnosti
05.05.2006 17:40
Repulsion
Emmet_RAY napsal(a):
Repe, tyhle nadávky většinou pochází z doby, kdy u nás křesťanství ještě nebylo..

Myslíš, že už staří Slované? Nebo dokonce staří Římané, Řekové, Egypťané, Sumerové?
05.05.2006 17:43
Emmet_RAY
pokud si to dobře pamatuju (což je šance tak 30procent) tak staří Slované

ale tehdy ta slova neměla vulgární charakter
05.05.2006 17:45
Emmet_RAY
staří Římané :-) no, bylo by hezké zjistit, že se historikové pletou, nikdy neexistoval žádný Brutus a to Caesarovo "I ty, Brute" znamenalo "parchante zasranej" :-) (což už dnes v přeneseném významu vlastně stejně znamená)
05.05.2006 17:53
Repulsion
Emmet_RAY napsal(a):
pokud si to dobře pamatuju (což je šance tak 30procent) tak staří Slované

ale tehdy ta slova neměla vulgární charakter
Počkej - tak když neměla vulgární charakter, tak to je pravě to, o čem mluvím - vulgární charakter získala až pod zhoubným vlivem církve...

A nějaké nadávky se snad našly na zdech zasypaných Pompejí. Nemůžu ale nikde najít, jaké...
05.05.2006 20:28
Emmet_RAY
no jo, máš recht, já jsem celkem mimo dneska (předevčírem, před týdnem, měsícem...)
06.05.2006 14:48
kozisenek
hovno-odborně koproditis,exkrement ,je věc.Věc přebytečná ,odložená,mimovýznamová.Její použití slovní, jako obratu u věci přebytečné, je srovnáním s obsahem "nadbytečný" a je zcela v pořádku u věcí,které jsou mimo naši aktuální potřebu.Použití bych bral jako adekvátní v jistých případech a doporučoval bych zavést do výraziva i v administratívě a úřadech.
Slovo-píča,bych navrhoval psát s krátkým i, čímž by se zdůraznilo, že jde o vyjímečné zpestření v textu. Přimlouval bych se, za častější používání ,neboť je neobyčejně zvukomalebné -a navozuje zvláštní pohodu a současně není urážlivé.Neboť její atributy nepohoršují ,ani pachově ani tvarem.
06.05.2006 16:15
Emmet_RAY
"Slovo-píča,bych navrhoval psát s krátkým i, čímž by se zdůraznilo, že jde o vyjímečné zpestření v textu"

můžeš by vysvětlit, z jakého důvodu je u tohoto slova krátké i ve smyslu zdůraznění? to je pěkná blbost
06.05.2006 16:34
Big_George
Nevím, jestli zde byl dostatečně zhodnocen aspekt hovna jako něčeho, co v přeneseném slova smyslu představuje prázdnotu, nicotu, nehodnotu....všechno, co stojí za hovno, nestojí vlastně za nic. Nebo je hovno základním hodnotovým ekvivalentem?
Jinak jsem spíš přítelem hodnotit hovno jako formu, nikoliv jako obsah. Wopiho bílá pěna není hovnem, ale pouhým exkrementem. Protože pak bny třeba pivo bylo plný hoven, neb podstatou jeho výroby jest produkce metabolitů kvasinek Saccharomyces cerevisiae Hansen. A to nemluvím o kvašeném chlebu a pečivu......
08.05.2006 12:14
Kibe
Definicí hovna je tahle diskuse.
11.05.2006 18:48
pozorovatel
myslim, že Sovák měl pravdu, když řikal, že člověk je jedno velký hovno obalený masem
17.05.2006 13:56
Whitesnake
znamenitě filozoficky uchopeno... jen jestli ten akademicko seriózní nádech nemá maskovat nekontrolovaný průchod autorovy perverze "inside out" :-)

26.07.2006 14:23
Konstantinidisová
Hovno hoří.
Hovno smrdí.
Hovno může mít jakoukoliv barvu.
Hovno je užitečné.
Hovno se dá jíst.
Hovno může způsobovat radost.
Hovno může způsobovat úlevu.
Hovno může někdy překážet.
Hovno může být zdrojem touhy a vzrušení.
Hovno zná každý.
Hovno každý zažil.
Hovno je znakem rovnoprávnosti - smrdí stejně černochovi i židovi.
Hovno nemá rádo Endiaron.
Hovno nemá rádo ani Guttalax.
Hovno není sračka.

Hovno nikdy nebude mít svou reklamu.

Kvůli hovnům byly postaveny ty nesložitější a nejdelší komunikace na světě.
Hovno má svou cenu.

Hawk.
Hovno.
27.07.2006 00:26
kozisenek
no,jsou slova a slova.většinou jsou z písmen a mají různé významy.Ale že by hovno bylo tak důležité ,aby bylo preferováno všude nevím-líbí se mi latinské koproditis.hovno je prostě iluze smradu i v literatuře.
17.01.2007 08:35
karel_letoun
No to je prdel. Mrzí mě, že mě tahle diskuze nějak unikla. To je fajn, hovnama se to tady jenom hemží.
Citát: Každej jednou vysere svoje poslední hovno.
[ << ] [ < ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)