Téma #926
Autor:bříza
Fórum:
LiTerra
Datum publikace:07.11.2008 13:51
Počet návštěv:5351
Počet názorů:257

Mobbing

Mobbing

psychoteror

od slova to mob: srocovat se, dotírat, hromadně napadat

• jedná se o systematické intrikování, šikanování na pracovišti, řízené kolegy
    s cílem někoho poškodit, znemožnit a způsobit škodu
  • až 20% sebevražd se udává v souvislosti s mobbingem
  • 5-8% populace bývá obětí mobbingu
  • útok se může týkat možnosti vyjádřit svůj názor, sociálních vztahů, pověsti, úcty, vážnosti,
    kvality osobního nebo pracovního života či zdraví
  • napřed lze vysledovat první útoky, schválnosti (které startuje mobber),
    po té se aktivita mobbera systemizuje, dochází ke konkrétnímu napadání a poškozování, až dojde k zavržení a vyloučení ze světa práce (výpověď)

--------------------------------
Mám nepříjemný dojem, že se poslední dobou pár lidí z výšeuvedených důvodů odhlásilo. Co myslíte - neměli bychom s tím (rada) něco udělat ? Nebo Vám současná situace vyhovuje ? KDO je mobber ? Ten, kdo vyjadřuje negativní názor na dílo, nebo ten, kdo se systematicky za kritiku mstí v houfu podobně postižených jedinců ?

Názory
09.11.2008 10:04
narvah
Konvalina napsal(a):
narvahu, stačí, když si kodex pořádně přečteš, není co doplňovat. K řešení tu nic nebude, když se každý bude kodexem řídit.
já ho nečet a zvládám to i bez něj ;)
09.11.2008 10:56
bříza
to Gunya:
čti lépe. Zdroj uveden v mém příspěvku - 07.11.2008 14:55

- Nikam nic netahám, pouze jsem zkopíroval definici. Je pro Tebe (+ Narvaha) příliš komplikované abstrahovat "společenství na pracovišti" na "jakékoli společenství" ?

- Radu zajímá jakýkoli návrh. To co navrhuješ již bylo navrženo nickem "stín".

- Mít trauma z blokace a považovat to za revanš na negativní kritiku je hloupost. Pro mne je dostatečným momentem zjištění, že si s dotyčným v řeči nerozumíte a nemám čas či motiv tato nedorozumění rozplétat (nekompatibilní komunikační kódy). Nevím o které dílo šlo, ale pokud jsem to smazal, patrně bylo opravdu špatné. Nevím, proč bychom i při blokaci nemohli zůstat přáteli.

- Nejde o moji tezi, jde o o VAŠE vnímání tohoto problému na Litteře.

- Někomu zpětná vazba stačí, jinému nikoli. Jde o případné řešení toho druhého případu.
09.11.2008 11:11
narvah
nojo.. připadá mi, že termín mobbing v souvislosti s tím, co se tu řeší, je poněkud mimo.. 
09.11.2008 11:12
narvah
a pokud se tu k ničemu nedospěje - tedy k něčemu, co by mělo reálné důsledky na chod serveru, bude mimo i celá tato diskuse..
09.11.2008 11:53
bříza
narvah napsal(a):
nojo.. připadá mi, že termín mobbing v souvislosti s tím, co se tu řeší, je poněkud mimo.. 
To je Tvoje právo. Jestli Ti to vadí, tak si to uřízni.
09.11.2008 11:58
narvah

bříza napsal(a):
narvah napsal(a):
mě to nevadí.. naopak.. rád bych viděl, jestli to bude mít nějaký výsledek - kromě toho, že tu do sebe lidi dál vzájemně šijou, docela težkým kalibrem
09.11.2008 12:06
LISKA
jsem zásadně proti restrikcím, ale pravidla mají být jasná. Porušení-varování, 2.porušení vyhazov. Jedna adresa - jeden nick. Nábourání se do jiného niku, vyhazov. V hodnocení díla informovat ostatní o osobních, rodiných, sexuálních a jiných traumatech - porušení etiky.

09.11.2008 12:08
narvah
to sis asi spletla diskusi
09.11.2008 12:09
narvah
nespletla.. vlastně ne.. je nutný, jednat radikálně.. možná by nebylo špatný, ty lidi, kteří se nějak proviní, rovnou někam odvážet..
09.11.2008 12:15
LISKA
jde mi jenom o rozdělení prostoru, vše ostatní se může odehrávat v diskuzích a kdo se připojí, musí počítat s nějakým tím fackou.
09.11.2008 12:24
bříza
narvah napsal(a):

bříza napsal(a):
narvah napsal(a):
mě to nevadí.. naopak.. rád bych viděl, jestli to bude mít nějaký výsledek - kromě toho, že tu do sebe lidi dál vzájemně šijou, docela težkým kalibrem
- ta diskuze je OTEVŘENÁ.
10.11.2008 13:52
Admin2
Právě jsem zablokoval nick zlatíčko, jehož vlastník má pro své chování trvalý zákaz přístupu na server (to, co tady teď řešíme, je ve srovnání s jeho někdejšími výstupy úplná selanka).

Je pozoruhodné, že nejkonstruktivněji se tváří právě ti, jichž se téma této diskuse nejvíce týká, že, Konvalino?
10.11.2008 14:24
narvah
Moje idea je, že by rada nechala zřídit tzv. kontrolní komisi, která by nárazově dělala výslechy uživatelů serveru. Uživatel by se na výzvu musel do 48 hodin dostavit na určené místo, kde by byl podroben vstupnímu vyšetření, po té by byl křížově vyslýchán a následně by mu byl na základě zjištěných informací do mozku implementován tzv. čip "slušnosti".

Postupně by se takhle očipovali všichni stávající uživatelé serveru a ti noví by se čipovali rovnou při žádosti o vstupu na server.

Po tomto kroku by se mohlo zrušit veškeré negativní hodnocení (rajčata etc.), protože už by nebylo třeba. Každý by se choval slušně.

Apeluji tímto na všechny slušné lidi na tomto serveru, aby můj návrh vzali na vědomí a v případě souhlasu jej na tomto fóru podpořili.

Dejte příležitost tomuto serveru dosáhnout kvalitativní změny. Změny, která nás zbaví společného nepřítele - neslušného člověka, člověka škůdce!!!
10.11.2008 14:33
Humble
Konvalina napsal(a):
Admine2, nějak nechápu tuto poznámku, můžeš mi blíže osvětlit, proč se tato diskuze nejvíce týká právě mě?
To už jsem se Ti snažil vysvětlit několikrát. Těžko najít někoho s tak dokonalou absencí sebereflexe.

Párkrát jsem se pokusil o krritiku Tvých fotografií (bylo to ještě v době, kdy jsi je dávala do tvorby). Následovala smršť reakcí a zpráv s jasným cílem znechutit a odradit, což se Ti podařilo. Dnes se v podstatě bojím pod Tvé věci cokoli napsat a mám Tě raději ve filtru.

Mám pokračovat? Mám se tady rozepisovat o podlézání, bonzáctví, vše samozřejmě v rámci Kodexu? Dovedu si představit, že kdybych neměl administrátorské pravomoci, jednala bys se mnou úplně jinak. Možná bych se nechal i vyprovokovat k nějaké ostřejší reakci a nějaký admin by mě pak postihl za porušení Kodexu.

Nevděčnou roli admina tady bohužel hraju - hasím spory, které se kolem Tebe úplně záhadně objevují. Napomínám, zneviditelňuji názory, blokuji... Fakt mě to nebaví.

Dovolím si ještě drobné upozornění - na zprávy tentokrát nebudu reagovat, mám dnes trochu podrážděný žaludek.
10.11.2008 14:37
Humble
narvah napsal(a):
Moje idea je, že by rada nechala zřídit tzv. kontrolní komisi...
Vzhledem k tomu, že členové Rady jsou rozprostřeni v okruhu zhruba 1500 kilometrů, přináší tento návrh netušené cestovatelské možnosti :o)))
10.11.2008 14:44
narvah

Humble napsal(a):
narvah napsal(a):
Moje idea je, že by rada nechala zřídit tzv. kontrolní komisi...
Vzhledem k tomu, že členové Rady jsou rozprostřeni v okruhu zhruba 1500 kilometrů, přináší tento návrh netušené cestovatelské možnosti :o)))

Byl bych velmi obezřetný! Tento vir, člověk - škůdce, se šíří jako epidemie. V minulosti napadl už několik literárních serverů (např. Písmák - www.pismak.cz) a to s neblahými důsledky!!!

Prosím radu, aby nákazu nezlehčovala. V posledních dnech na sobě pociťuji jisté koprolalní tendence. Je pravděpodobné, že jsem, stejně jako spousta uživatelů serveru infikován. Zvažuji autoizolaci.
10.11.2008 14:58
Humble
Konvalina napsal(a):
...Působil jsi na mne dojmem ochotného a vstřícného admina...
Ach jo :o(
10.11.2008 15:10
Humble
Konvalina napsal(a):
Proč vzdycháš? Opravdu jsem si to o tobě myslela, teď jsem se dočetla, že jsem byla bonzák, podlejzák, prostě hanba mi, stydím se sama za sebe :-))) Ale každý má přece právo na to své názory měnit, ne?
Jako bychom tohle už jednou neřešili. To fakt nemá cenu. :o(
10.11.2008 15:42
Admin2
Omlouvám se nicku zlatíčko za omylem provedenou blokaci. Vlastník nicku měl svého času měsíční blokaci za hrubé napadání a vyhrožování. Trvalou blokaci nemá, nedopatřením jsem si ho spletl s někým jiným.
10.11.2008 15:53
zlatíčko
Admin2 napsal(a):
Omlouvám se nicku zlatíčko za omylem provedenou blokaci. Vlastník nicku měl svého času měsíční blokaci za hrubé napadání a vyhrožování. Trvalou blokaci nemá, nedopatřením jsem si ho spletl s někým jiným.
Omluvy ve většině případů nelze než přijmout. OK. Nicméně, to co se tady děje, to začíná bejt fakt na palici. Ale ještě spíš k posrání. Omlouvám se.
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Pozn.: Téma je zamknuto, takže nelze přidávat žádné názory.