Téma #786
Autor:stínka_
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:17.05.2008 11:47
Počet návštěv:2556
Počet názorů:90

Osoba a dílo

Co očekáváš od názoru čtenáře,

AUTORE,

publikující na literárním serveru?

Lze se od díla odosobnit,

aby kritika nenabourávala sebehodnocení,

a když, tak jakým způsobem?

Názory
18.05.2008 11:17
stínka_
Lee napsal(a):
já to s tou stínkou a čárou nechápu, jednak se absolutně ztrácím mezi alternicky, druhak nechápu, co stínka udělala a proč měla ztratit svoje přátele, třeŤak nechápu, proč zrovna čáru to tak sere...

vysvětlete mi to někdo!!!
Tak to jsme dva!
Čáru žádám o vysvětlení a furt nic.
Ale nenávidí mě proto, že jsem "černá ruka"...
18.05.2008 11:26
postmoderní rampouch
čáru tu nepobírá víc lidí
18.05.2008 11:26
HanaKonvesz
stínka napsal(a):
Lee napsal(a):
já to s tou stínkou a čárou nechápu, jednak se absolutně ztrácím mezi alternicky, druhak nechápu, co stínka udělala a proč měla ztratit svoje přátele, třeŤak nechápu, proč zrovna čáru to tak sere...

Tak to jsme dva!
bez černý ruky by nebyla první republika, takže spíš závidí hu he he
18.05.2008 11:27
postmoderní rampouch
hlavně žádný rasizmus! :)
18.05.2008 11:29
stínka_
Už jsem se omluvila za své výstřední a mnohdy nevhodné
chování... Čára by možná taky potřebuje vybouřit!
Ať žije EMOCEÁN :-)
18.05.2008 11:30
HanaKonvesz
postmoderní rampouch napsal(a):
to tedy rozhodně nee... sláva stínce všech barev , sláva jí
18.05.2008 11:30
Lee
ja jsem prava emo girl emoška
18.05.2008 11:31
stínka_
...a si moje kamoška?
nebo esli ne
tak mě to fakt tne :-)
18.05.2008 11:33
Lee
záleží jestli jsi EMO, emo lidičky se kamaráděj jenom mezi sebou
18.05.2008 11:35
stínka_
MOC MOC EMO! AŽ TAK, ŽE NEMO-C :-)
18.05.2008 11:41
stínka_
postmoderní rampouch napsal(a):
...jednu ruku mám bílou a dlouhou:-)
18.05.2008 11:46
Pomerančová
18.05.2008 11:56
Repulsion_Bílý

Jamníci alias Beghardové

beguini a bekyně. Ku konci XII. věku zbožný kněz Lambert le Begue v Lutichu založil náboženské spolky, kteréž po něm přijaly jméno [Beghardové] (spolky mužské) a bekyně (spolky ženské). S počátku spolky tyto prospěšně působily a v ničem od nauky katolické neodstupovaly; avšak brzy uhostila se ve spolcích těch jakási náboženská blouznivost, kteráž i podnět dala k rozmanitým a to dosti povážlivým bludům. Odvolávali se totiž [Beghardové] a bekyně na slova sv. Pavla: »Zákon ducha života v Kristu Ježíši vysvobodil mne od zákona hříchu a smrti« (Řím. 8, 2.), což oni si takto vykládali: Nechť smyslný člověk jakýchkoli prostopášností se dopouští, duch jeho se tím nikterak neposkvrní. Pročež se také jiným jménem nazývali »bratřími a sestrami volného ducha«. Mimo to nevěřili ve Trojici božskou; učili, že Ježíš Kristus není pravý Bůh; Maria že není pannou; ďáblové budou prý z pekla vysvobozeni a dojdou spasení; Starý zákon byl prý od ďábla samého vnuknut Mojžíšovi, křtu prý není třeba; rovněž zavrhovali svátosti biřmování, pokání, posledního pomazáni a svěcení kněžstva. V tajných schůzkách nočních páchali ohavné smilství. Z toho patrno, že tato sekta daleko od nauky křesťanské se odchylovala, a že tedy obecný sněm církevní ve Vienně r. 1311 shromážděný správně jednal zavrhnuv učení [Beghardové]-dův a nařidiv, aby všude potlačeni byli. V Rakousku a Štýrsku nalézal se tenkráte značný počet [Beghardové]-dův a bekyň. Když pak z rozkazu sněmovního se proti nim přísně zakročilo, utekli se mnozí do Čech a na Moravu větší svobody tu nalézti doufajíce. V diécési pražské byli spojeni ve spořádané tovaryšstvo, měli prý svého arcibiskupa a 7 biskupů, z nichž každý 300 bratří nebo sester spravoval. V Praze však byli již r. 1315 zřízeni inkvisitoři pro království České, a sice dominikáni u sv. Klementa. Ti proti [Beghardové]-dům zakročili, i bylo 14 [Beghardové]-dů z Rakouska přišedších roku 1318 v Praze na hranici upáleno. Avšak biskup pražský Jan IV. z Dražic pokárav inkvisitory, že proti vůli jeho byli jednali, sesadil je s úřadu, načež dal inkvisiční vězení otevříti a uvězněné ještě [Beghardové]-dy na svobodu propustil, když byli pokání slíbili. Pro tuto mírnost svou biskup Jan popudem protivníka svého Jindřicha, kanovníka vyšehradského (jenž byl nemanželským synem hraběte ze Schönburku), obžalován jest u papeže Jana XXII. v Avignoně, kamž se vydal roku 1318; celých 11 let bylo mu dlíti v Avignoně, až posléze r. 1329 za nevinného byl uznán a k důstojenství svému navrácen. Za nepřítomnosti biskupovy sekta [Beghardové]-dů víc a více v Čechách se šířila. Jelikož noční své schůzky v jeskyních a doupatech či jamách konávali, nazváni jsou jamníci (něm. Grubenheimer). Papež Benedikt XII. ustanovil k vyhubení toho sektářství nové dva inkvisitory z řádu dominikánského a sice pro diécési pražskou Havla z Jindřichova Hradce, jenž o potlačení [Beghardové]-dů pilně se staral, ano s pomocí hrab. Oldřicha z Jindřichova Hradce i tažení křižácké proti nim podnikl. Od té doby [Beghardové] v Čechách zmizeli. Objeviliť se ovšem roku 1390 poznovu v zemi České, avšak král Václav IV. přísně proti nim zakročil; někteří byli na hranici upáleni, ostatní násilím ze země vyhnáni.Jelikož spolky [Beghardové]-dů a bekyň se tudy nespolehlivými býti ukazovaly, trpěla jich církev katolická jen s tou výminkou, jestliže se k některé řeholi přidružili. Pročež členové spolku obyčejně vstupovali do třetího řádu sv. Františka. Takové bekyně nalézáme v Praze od konce XIII. st. až do druhé polovice XV. věku v různých částech města, kdež po 2, 3 až i 6 pohromadě bydlely; byly to nábožné ženy, které se zabývaly šitím pro potřeby měšťanů, dívky vyučovaly, nemocné po domích ošetřovaly, o chudé se staraly a jiné skutky milosrdenství konaly, při tom pak jako terciárky náležely k řeholi sv. Františka.-Od slova [Beghardové] odvozují se pikharti, jakž od XV-XVII. věku v Čechách nazýváni Bratří čeští i přívrženci různých sekt. Bvý.

18.05.2008 12:00
dlouhátlustáčára
Púova píseň úzkosti

Třikrát sláva Púovi
(Pánovi?)
Púovi
Co udělal ten váš PÚ?
Vždyť pomohl prasátku
z vody !
Třikrát sláva Medvědu
(Co vedu ?)
Medvědu-
Neuměl sic plavat sám
Prasátko zachránil nám!
( Zachránil co ?)
Ty popleto!
Mluvíme přes o Púovi.
(O pánivi?)
O Púovi!
(Já jsem zas, odpusť zapomněl)
Pú Medvěd velmi moudrý byl-
(že hloupý byl?)
On moudrý byl-
(Že mnoho pil ?)
A mnoho jed
On plavat sice nedoved,
však k prasátku přec dostal se
na jakési kocábce.
(na jakési skořápce?)
No na takové nádobě-
Zvolejme Sláva! třikrát po sobě
(Zvolejme sláva! třikrát potopě.)
Ať žije mezi námi dlouhá léta,
oplývá zdravím a bohatstvím světa!
Třikrát sláva Púovi
(Pánovi ? )
Púovi
Třkrát sláva medvědu
(Co vedu ?)
Medvědu
Ať žije náš milý a rozumný Medvěd!
(Prosím vás, povězte - co vlastně vyved? )
18.05.2008 12:03
stanislav
v televizi Filip... a směje se... myslím, že je to velmi důležité, o tomto vědět... třešničkáři jsou už málem všady... doufám, že ne tady...
18.05.2008 12:19
postmoderní rampouch

Jamník, okres Liptovský Mikuláš
18.05.2008 12:30
postmoderní rampouch

černá ruka
18.05.2008 12:35
dlouhátlustáčára
stínka napsal(a):
Lee napsal(a):

Tak to jsme dva!
O jaké nenávisti mluvíš? Jen jsem reagovala na založené téma.Nic víc.
Vysvětlení jsi dostala několikrát ve zprávách.Přeposlala jsi je jiným lidem,což se vlastně dělá pouze v krajním případě a to pouze vedení serveru- jinak je to pokud vím, porušení kodexu, jelikož jsou to sdělení důvěrná tak ať Ti to tedy vysvětlí, když to nechápeš sama.
A Bratrstvo černé ruky je terminus technikus - použil ho pofesor Čáda již ve 20. letech minulého století pro bandy mladistvých a dětí, kteří měli poruchu chování
U tebe jde ale o něco jiného .
Tudíž se omlouvám za nepatřičné přirovnání .Vžilo se to tak, že mi Tvá neiformovanost unikla.:-))
18.05.2008 12:45
stínka_
Nojo, mlžení je tvá základní vlastnost aneb jak
neříct to, o čem nic nevím. Tolik vyplýtvané energie, že?
Dík za poučení: to jsem fakt nevěděla...byla jsem vždy členkou
Družiny černého pera...
Možná tě opravdu špatně chápu: tedy neznám pravidla tvé hry,
ale už je to vlastně jedno...
18.05.2008 12:54
Repulsion_Bílý

Tam, kde leží Little Big Horn je indiánská zem,
tam přijíždí generál Custer se svým praporem,
modrý kabáty jezdců, stíny d1ouhých karabin
a z indiánských signálů po nebi letí dým.

R: Říkal to Jim Bridger, já měl jsem v noci sen,
    pod sedmou kavalerií jak krví rudne zem,
    kmen Siouxů je statečný a dobře svůj kraj zná,
    proč Custer neposlouchá ta slova varovná.

2. Tam blízko Little Big Hornu šedivou prérií
    táhne generál Custer s sedmou kavalerií,
    marně mu stopař Bridger radí: Zpátky povel dej!
    jedinou možnost ještě máš, život si zachovej.

R: Říkal to Jim Bridger, já měl jsem v noci sen, ...

3. Tam blízko Little Big Hornu se vznáší smrti stín,
    padají jezdci z koní, výstřely z karabin,
    límce modrých kabátů barví krev červená,
    kmen Siouxů je statečný a dobře svůj kraj zná.

4. Pak všechno ztichlo, jenom tam-tam duní nad krajem,
    v oblacích prachu mizí Siouxů vítězný kmen,
    cáry vlajky hvězdnatý po kopcích vítr vál,
    tam uprostřed svých vojáků leží i generál.

[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Pozn.: Téma je zamknuto, takže nelze přidávat žádné názory.