Téma #681
Autor:Pomerančová
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:13.12.2007 15:27
Počet návštěv:1318
Počet názorů:52

Exkurze do věznice?
Moje mladší dítě mělo včera ve škole výchovnou besedu. No výchovnou.. nějaká paní vězeňská psycholožka přišla dětem vyprávět o sexuálních deviacích. Obsah besedy by byl na samostatné vyprávění (názory z minulého století, čokoláda za správnou /paní psycholožkou určenou/ odpověď na otázku,  upozornění na knihy typu: Žil jsem jako pedofil",  a podobně.)

Přišlo mi to přinejmenším zvláštní. A ještě zvláštnější mi připadá, že akce má pokračovat exkurzí do věznice.

Tak nevím, jsem pro otevřenou a pokrokovou výchovu, ale tohle mi nepřijde pro 13leté děti nejvhodnější. Co myslíte vy? :-)

Počet úprav: 1, naposledy upravil(a) 'Pomerančová': 13.12.2007 15:35.

Názory
14.12.2007 14:29
Kačírek
Jako psycholog tvrdím, že je to přinejmenším o držku, protože děti plus mínus kolem dvanácti (teď jak se všechno posouvá možná i o něco starší) musí ze své přirozenosti vyzkoušet všechno, co vidí nebo o čem slyší. Takže by mně zajímalo, co je to za madam, která se do takových hovadin pouští, nota bene zavádí debilní školácké manýry typu otázky a čokolády. Zřejmě neprošla vývojovou psychologií a zajímalo by mně, co tím sleduje.
14.12.2007 14:31
Kačírek
Jo a taky jméno by mně zajímalo a zaměření, nicméně to by už asi nebylo uplně košer zveřejňovat.
14.12.2007 14:46
Gossen
Kačírek napsal(a):
Jo a taky jméno by mně zajímalo a zaměření, nicméně to by už asi nebylo uplně košer zveřejňovat.
taky už jsem se staral, jestli si někdo vůbec ověřil, kdo ta paní ve skutečnosti je... nebo jestli prostě přišla a oni ji nechali jen tak děti na pospas... jestli fakt říkala takové věci jakože homosexualita je deviace apod... měl bych docela obavy...
14.12.2007 15:18
LISKA
exkurzi do vězení beru, některé čelákovické děti budou čumět, jak je to v base prima. Ostatně už to určitě slyšeli od starších "kamarádů", kteří se z nápravného zařízení vracejí (momentálně je jich asi 5 ) a vesele ve své trestné činnosti (výroba a distribuce omamných látek) pokračují. Po exkurzi do výrobního závodu TOS, kde většinou makají jejich rodiče, je to velice výchovné. V tý blbý fabrice se totiž musí dělat a neni tam ani posilovna.

14.12.2007 15:20
Gossen
ehm... dost trefné...
14.12.2007 15:54
rohoz
Liska,

ve vězení není vůbec dobře, a jestli to tak líčí bývalí odsouzení, tak jen proto, že jsou už významně deformováni a nebo si hrají na hrdiny. Skutečnost, že fakticky pracuje asi 40% odsouzených, liší se to podle typů věznic, neříká nic o tom, že fakticky, kdyby tu možnost měli, by rádo pracovalo určitě dobrých 70% odsouzených. Jsou zde faktory, jako většinou finančně špatně honorována práce, která neposkytuje motivaci ani minimální seberealizaci, a přesto je většinou odsouzených pracovní zařazení ve věznici vnímáno jako odměna, třeba jen proto, že se tak zvyšuje možnost na jejich podmíněné propuštění za dobré chování. Bohužel, Vězeňská služba nemá velké možnosti zajistit dostatek práce, brání tomu řada překážek, jako nízká kvalifikace vězeňské populace, značná fluktuace již zapracovaných vězňů, náklady na jejich ostrahu, apod.

Stanislav - násilí spojené s vyžadováním sexuálních úsluh je stinnou stránkou, bezesporu. Ale možná tě překvapím, že vzhledem k četnosti těchto sexuálních kontaktů není kupodivu nijak časté. Patrně horší situace bude v tzv. věznicích se zvýšenou ostrahou (Valdice, Mírov, Plzeň), ale v těchto typech věznic je asi jen 15% všech uvězněných osob.
14.12.2007 16:28
jjezibaba
Vyprávět dětem o sexuálních deviacích mi připadá celkem ok, pokud se o nich vypráví jako o něčem, co je prostě součástí tohohle světa a ne jako o něčem hrozném a zavrženíhodném. 
(já mít ve třinácti takovou pozitivně osvětovou přednášku, ušetřím si 10 let sexuálního tápání:)

Jinak, deviace = odchylka od normálu. Bohužel slovo deviace, nebo úchylka, má u nás automaticky silně negativní nádech, proto například tady všichni, kdo se chtějí zastávat homosexuálů, říkají, že homosexuálové nejsou žádní devianti. Místo aby říkali, že být úchylák hned neznamená být zločinec a kriminálník, no...:)

Pokud jde o vězení - spoustě lidem, kteří pořád vykřikují, jak se vězni jen v pohodičce povalují za peníze daňových poplatníků, bych takovou exkurzi docela přála.. Jestli je ve třinácti brzo, si netroufám říct.
14.12.2007 16:54
rohoz
Lze určitě o homosexuálech hovořit jako o odchylce od normálu, a nebo je to jen menšina. Pak by nebylo daleko k tomu, abychom např. Romy vnímaly jako devianty, nebo anarchisty, apod. Jsem si vědom, že každé přirovnání kulhá, ale je snad láska mezi ženami či muži vyjadřována odlišně od lásky mezi ženou a mužem? Zatímco např. stejně upřímná láska dospělého k dítěti v sexuálním vyjádření je už zřetelně jednostranná a ohrožující.
14.12.2007 16:55
Pomerančová

dekuji Vam vsem za nazory a podnety k zamysleni. podrobnosti opravdu zverejnovat nebudu, jak pise Kacirek, neprijde mi to koser.
Gossen, Kacirek: besedu zarizovala pry pani reditelka, slo o vezenskou psycholozku, zamereni netusim, ale kdo je si predpokladam overili.

Stanislav: nechala jsem si to od mlady  vylicit: prubeh byl asi takovy: deti, co je homosexualita? kdo uhadne prvni dostane cokoladu... /nikdo nevedel/. no tak deti, vzpomente si, jak se jemnuje tahle prednaska (jmenovala se: sexualni deviace). kluk co to deviace rekl nahals jako prvni, mel cokoladu

k tomuhl eje ovsem velice zajimave to co rika jjezibabka, co to slovo a/znamena a b/ jka je vnimano. i ja ho vnimam negativne. mozna by stalo za to, kdyz uz, tak detem to vysvetlit podobne jako jjezibbab zde (cimzto ji dekuji :_) ja to doma rozhodne udelam

14.12.2007 16:58
stanislav
já sem deviant. já vim vo co de. mně by ta psycholožka těžko řekla něco novýho. já obcuju s knihama. se ukájim při listování biblí...  
14.12.2007 18:14
jjezibaba
rohoz - bavíme se o secuálních deviacích, až budeme mluvit o společenských, dojde třeba i na ty anarchisty:)

Ale asi máš pravdu, že "menšina" je lepší výraz než deviace. Samozřejmě nejen pro homosexuály, ale pro všechny různé sexuální orientace odlišné od té klasické heterosexuální.. (A vůbec, termín "sexuální orientace" mi připadá ještě lepší a univerzálnější:) Někomu se holt líbí kluci, někomu holky, někoho třeba vzrušuje dvojitá brada jako Richarda z Ally McBealové... S tím žádná represe a stigmatizace nic nenadělá, protože to máme tak nějak "od přirození":) 

Jiná věc jsou samozřejmě projevy té orientace a tady to vážně mají ti pedofilové oproti všem ostatním jiné a blbější v tom, že svoje choutky vlastně vůbec projevit nemůžou, aniž by svému "objektu" ublížili a aniž by se dostali do rozporu se zákonem. Každopádně trestuhodné není samo o sobě to, že jsou "na dětičky", ale až to, když těm dětičkám fakt ublíží (ať už fyzicky nebo psychicky). A bylo by podle mě celkem fajn, kdyby tohle lidi rozlišovali... K čemuž by kurňa právě takovéhle školní přednášky mohly sloužit.

Pom: jestli to ta osoba podala fakt takhle, tak je to docela síla...
14.12.2007 18:23
--
jjezibaba napsal(a):
Jiná věc jsou samozřejmě projevy té orientace a tady to vážně mají ti pedofilové oproti všem ostatním jiné a blbější v tom, že svoje choutky vlastně vůbec projevit nemůžou, aniž by svému "objektu" ublížili a aniž by se dostali do rozporu se zákonem.

No, to není tak úplně pravda. To už je zase vidět vliv mediální masáže, že každý pedofil znásilňuje nemluňata apod. Ve skutečnosti se docela dost pedofilů dokáže ovládat do té míry, aby neubližovali - jsou skutečně "filové" tj. děti milují a ublížit jim nechtějí. Vystačí s představami apod. Ale o těch se, pravda, kolikrát ani nedozvíme...
14.12.2007 18:30
stanislav
já narozdíl od pedofilů své filství vykřikuju do celého světa:

jsem repulsionofil !!!!
14.12.2007 18:30
--
stanislav napsal(a):
já narozdíl od pedofilů své filství vykřikuju do celého světa:

jsem repulsionofil !!!!
I ty kujóne :o)
14.12.2007 18:33
stanislav
a taky mám rád eskymáky, třeba Nanuka, na snímku jsem já s Humbleho Pavla:

14.12.2007 18:35
stanislav
Robert Flaherty žil v létech 1884 až 1951 a byl to zlatokop, zálesák, cestovatel - a dokumentarista. Když se v roce 1920 vypravil na Labrador, aby tu natočil reklamní film pro firmu Révillon Fréres, věděl, že neudělá nic jiného, než že natočí obyčejný život svých eskymáckých přátel. Vybral si rodinu jednoho z nich, toho, který nesl jméno ledního medvěda a zároveň božstva ledních medvědů - Nanuka. Nanuk, jeho žena Nyla i ostatní labradorští Inuité se v přirozeném, nic nepředstírajícím snímku představili veřejnosti v roce 1921, ve filmu nazvaném prostě Nanook of the North a v celuloidové podobě se rozletěli do světa. U nás bylo Flahertyho dílo uváděno a známo po názvem Nanuk, člověk primitivní, a jak si při pohledu do mrazícího boxu v samoobsluze uvědomíte, mělo stejně velký úspěch jako v krajinách jiných. O šedesát let později byl film dokonce v anketě UNESCO zařazen mezi sto největších děl světové kinematografie.
Lovec Nanuk zemřel hlady dva roky po natočení filmu. Zůstal ale nejznámějším Eskymákem, stejně jako jeho jméno nejznámějším inutitským slovem a jeho kmotr bůh nejznámější inuitskou nadpřirozenou bytostí.
14.12.2007 18:36
--
Hehe, "Nanuk" byla moje čundrácká přezdívka, používaná řadu let... :o)
14.12.2007 18:40
stanislav
-- napsal(a):
Hehe, "Nanuk" byla moje čundrácká přezdívka, používaná řadu let... :o)
a teď tě miluju o to víc, tím pádem... :o))
15.12.2007 13:57
Kačírek
Pomi: aha vězeňskou, tak to už jí to prostředí taky vlezlo na mozek solidním způsobem.
18.12.2007 11:53
Lumig
viz gossen, navsteva veznice, nevim, spis ve vzssim rocniku na gymplu..asi jsem suchar:-ú
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)