Téma #444 |
Autor: | Monty |
Fórum: |
Datum publikace: | 17.02.2007 12:44 |
Počet návštěv: | 2989 |
Počet názorů: | 91 |
Iluze |
Může mi někdo vysvětlit, proč mají pořád všichni nějaký iluze o světě a lidech v něm? Z jakého důvodu někdo předpokládá existenci univerzální morálky, univerzálního umění atd. atd.? Na literárních serverech se vyskytuji sedmý rok. Neustále je to o tomtéž. Někdo něco řekl, někdo někoho urazil, někdo někoho nepochopil, někdo se cejtí být ublíženej, někdo se maže... kurva, PROČ?
Neexistuje univerzální morálka. Existuje trestní zákoník a ani tím se nemusím řídit, pokud přijmu rizika z toho plynoucí nebo pokud jsem tak dalece dementní, že jim neporozumím.
Neexistuje univerzální umění. Každý má hranice nastavené jinak. Kdo zbožňuje Vlastu Javořickou, nebude zřejmě oceňovat Virginii Woolf. Každému, co jeho jest.
Existuje-li klišé, pak ve smyslu tisíckrát omletého. Nicméně ani to fakticky neznemožňuje autorovi určitý obrat použít, když ho použít chce.
Sedím-li v hospodě s kamarádem a po pátém fernetu mu pláču na rameni a stěžuji si na své problémy s impotencí (frigiditou), mohu DOUFAT, že bude diskrétní, ale nemohu na to SPOLÉHAT.
Na závěr mi dovolte dva mé oblíbené citáty.
"Někdo vidí smysl života v práci, někdo v rodině. Víš, v čem ho vidím já? V tom, abych se bavil."
Miky Kadlec (Ivo Pelant: Třetí patro) Nemluv pravdu v říši klamu sic ti nabouchají tlamu. Nechceš-li být terčem šikan, zapři vše a lži jak cikán.T. R. Field |
|
Názory |
18.02.2007 22:33
Rubik-On
|
miirdas napsal(a): Rubik-On napsal(a): miirdas, ztratila... nudíte rubiku, rubiku... prudíte ano! |
18.02.2007 22:34
ztratila
|
to myslim nedělám, na to jsem moc stydlivá ;) |
18.02.2007 22:36
Rubik-On
|
ztratila napsal(a): to myslim nedělám, na to jsem moc stydlivá ;) teď už moc nenudíš... jen škoda té stydlivosti... to už bys nenudila vůbec... |
18.02.2007 22:37
Wopi
|
:))))))))) |
19.02.2007 08:00
pavson
|
stanislav napsal(a): pavsone, až to budeš mít, nabídni své dílo budoucímu uměleckému společensko-kulturnímu periodiku na Liteře - časopisu Výlov, který zatím je v rukou (či mysli) Smetipracha, Vícha, Shammanna a mé maličkosti, určitě se na této (potencionálně) prestižní půdě bude tvůj elaborát vyjímat! redakce Výlovu skýtá nepochybně záruku kvality a prestiže |
19.02.2007 08:07
pavson
|
blondýna napsal(a): já myslím, že už to dávno (tahle studie) někde existuje a nevztahuje se jen na literární servery, ale na internet obecně. to o těch prudičích, všeználcích a podobně... jen se tam asi nikdo nezabýval vlivem Měsíce a sklizně obilí na uživatele. v tom bys byl možná průkopník. jinak... při troše dobré vůle a dostatku času by bylo možné vyvěštit krizi třeba na liteřře i z rozházených špaget pod kuchyňskou linkou:-)) chci se spíš zaměřit na linii
vztah - náruživý vztah - závislost - autoritativní zásah - boj za ideály - konec vztahu - vznik nového literárního serveru |
19.02.2007 08:14
ztratila
|
Asi budu za prudiče, ale v tomto podání mi to něpřijde vtipný ani přínosný.
pavson napsal(a): blondýna napsal(a): já myslím, že už to dávno (tahle studie) někde existuje a nevztahuje se jen na literární servery, ale na internet obecně. to o těch prudičích, všeználcích a podobně... jen se tam asi nikdo nezabýval vlivem Měsíce a sklizně obilí na uživatele. v tom bys byl možná průkopník. jinak... při troše dobré vůle a dostatku času by bylo možné vyvěštit krizi třeba na liteřře i z rozházených špaget pod kuchyňskou linkou:-)) chci se spíš zaměřit na linii
vztah - náruživý vztah - závislost - autoritativní zásah - boj za ideály - konec vztahu - vznik nového literárního serveru |
19.02.2007 10:34
stanislav
|
ztratilo, každý kritický názor je přeci vítán, jaké že pak prudění, já ale narozdíl od tebe jsem pavsonovým prachem (tak se říkalo mezi námi stolovníky v žižkovských hostincích mluvě rozšafné) totálně nadšenej. mám trošku pocit, ztratilo, že humorné není všeobecný jev, že humorné prostě pro někoho něco je, pro jiného ne, to jsem přišel na moudro, co? :o)) |
19.02.2007 13:02
ztratila
|
stanislave, tvoje rozšafnost je mi krajně sympatická, nicméně pavson vtipkuje tak nějak méně bystře na můj vkus. opravdu jen minimum uživatelů napře svoji nespokojenost ke vzniku nějakého nového serveru, ostatně by to by trochu nerozum, mnoho myslivců, zajícova smrt a naopak. dnes už naštěstí lze vytvářet v rámci některých serverů různý platformy, což kdyby nebylo tak úplně samozřejmé - tomu jsem ráda. taky možná, že pavson je tu za enšpígla a já za přechytřelou beze smyslu pro humor, tomu bych docela věřila, dnes:)) - já myslím, že jako u spousty věcí je na humoru cosi velmi subjektivního, ale i ždibec objektivity ;)
|
19.02.2007 14:51
Aglája
|
K těm iluzím....
Dokud o ni člověk nepříjde, neví, že to byla jen iluze. |
19.02.2007 15:53
danuwaanalihi
|
Monty... Ja Ta snad zacnem mat rad :) Fajn prispevok... Ale odpoved ako uz asi vies nie je... Ludia predpokladaju rozne veci lebo si kazdy zije vo vlastnom malom svete... Kazdy ma o svete trochu iny obraz. A kde sa ludia stretnu, tak sa v ramci nezhod jednoduchu budu navzajom srat a ani to nemusia robit prvoplanovite... Uz len zladit dva pohlady na svet je niekedy o drzku... A Cechom to velmi nejde... V rozvodovosti su na prvom mieste v Europe... Gratulujem :)) |
19.02.2007 16:17
bříza
|
1) Proč mají lidé iluze o čemkoli?
Protože mají nedokonalé smysly a vjemy jsou jim projekčním plátnem, na které promítají vlastní představy o světě. Pokud by tomu tak nebylo, žili by nešťastné životy uprostřed neznámého ledového vesmíru. aneb: "Žijte ve fomě" - pravil Vonegut Jr. (foma: systém přátelských iluzí cíleně a s plným vědomím budovaný kolem středu vlastního "já")
2) existence univerzální morálky:
Stejně, jako existuje návod na správné užívání ...pračky .... automobilu .... počítače .... televizoru .... (a t.d. - a t.p.), který je odvozen od fyzikálních parametrů a vlastností daného zařízení, pokouší se osvícenci od počátku sebeuvědomění lidstva popsat parametry a optimální způsob "užívání" tvora "homo sapiens" - tak, aby v kolektivu pokud možno nedocházelo k jeho poškozování. Vzhledem k množství proměnných - i konstantních vlastností lidské psychiky, různosti forem společenství, ekonomických i libidinozních vztahů, které vytváří - jde o úkol neobyčejně složitý. Nicméně v rincipu řešitelný (neboť člověk je systém ohraničený). Stejně, jako ve filosofii se během historie rozvinuly různé školy, kterak k tomuto problému přistupovat. Pravda se zjevuje zejména na "lomných plochách" jednotlivých "škol". Stejně jako ve vědě, zkoumání na tomto poli kalí dogmaticko - fundamentalistický přístup jedinců omezené mysli a nedostatečné představivosti. Prostší lidé pak chtějí jednoduše vědět "jak na to" aby byli pokud možno šťastni. Proto si tvoří ředstavy o morálce. Pokud cosi alespoň částečně pochopí, omlací to ostatním o hlavu - k jejich nelibosti.
3) lidé a jejich projevy na lterárních serverech:
- tento druh pokroku komunikační techniky nám byl čert dlužen, neboť jsme na možnost podobného druhu komunikace připraveni jako indiáni na neštovice. Tam, kde by nás přirozená potřeba donutila navazovat plnokrevné vztahy s žijícími bytostmi (což představuje určitou námahu, která však zpětně posiluje naši schopnost sociálního chování), ocitneme se jedním kliknutím myši ve světě stínů a iluzí, který okamžitě uspokojí naši potřebu kontaktu. Že takový kontakt není plnohodnotný a blízkost je iluzorní, že takové vztahy nejsou kvalitní a trvalé, že výsledkem podobné aktivity je oslabení schopnosti vztahy navazovat a vposledku děsivá osamělost, či v některých řípadech duševní porucha - je druhou stranou mince - a cenou, kerou je třeba platit. Proto duševně zdravý jedinec po jistém čase okouzlení a několika peripetií desiluze (s mazáním, konflikty, depresí opř. alkoholickou fugou a pod....) instinktivně omezí svůj čas pobytu v tomto "náhražkovém" prostředí. Pokud tím jeho přirozené okolí ( a on sám) příliš neutrpí, může si gratulovat k cenné zkušenosti.
4) jak tyto tři rozdílné otázky souvisí a co mají společného s pojetím umění, kýčem a svěřování v hospodě - jsem nepobral. Tuším za vším nějaký příběh, který Tvůj projev legitimizuje.
- nicméně je to předloženo k diskuzi - tedy diskutuji - majíc 15ti minutovou pauzu ..... :) |
19.02.2007 16:35
Vlkodláček Sráček
|
bříza napsal(a): Že takový kontakt není plnohodnotný a blízkost je iluzorní, že takové vztahy nejsou kvalitní a trvalé, že výsledkem podobné aktivity je oslabení schopnosti vztahy navazovat a vposledku děsivá osamělost, či v některých řípadech duševní porucha - je druhou stranou mince - a cenou, kerou je třeba platit.
Tak s tím nesouhlasím. Je to zevšeobecnění, které může a nemusí být pravdivé. Ve skutečnosti záleží na každém uživateli internetového fóra, do jaké míry se zde bude angažovat, kolik toho ze sebe nabídne a nakolik si ostatní pustí k tělu.
Osobně se mi na této formě komunikace líbí svoboda, kterou člověku dává. Než se s někým dám do řeči, mám k dispozici určitý jeho „profil“ v podobě jeho názorů a projevů na fóru. Když mě někdo osloví, nemusím reagovat, a není to považováno za nezdvořilost.
Myslím si, že na Internetu mohou vzniknout hondě pěkná přátelství a také vznikají. Jejich trvanlivost zatím nelze spolehlivě vyhodnotit. |
19.02.2007 16:45
Dubowski
|
Aglája napsal(a): K těm iluzím....
Dokud o ni člověk nepříjde, neví, že to byla jen iluze. joj, taká somárinka filosofická? |
19.02.2007 17:19
ztratila
|
břízo, ale ty nemluvíš o literárních serverech, nýbrž o virtuální existenci obecně. což nemusí být nutně totéž. |
19.02.2007 21:23
stanislav
|
břízo, já s tvým bodem tři taky moc nesouhlasím, díky literárním serverům jsem poznal pár zajímavých lidí, potkával a potkávám se s nimi i mimo virtuální realitu, nejsou to vztahy o nic méně nebo více reálné než s lidmi mimo internet. čili si zas dovoluji tvrdit, že sem projektuješ nějaký svůj pocit, zda momentální nebo trvalejšího rázu náhled, to si nedovoluju posoudit. |
19.02.2007 23:09
miirdas
|
obecné roviny nějakým způsobem chytají konkrétnější nádech
na mojí hlavičku jsou reálné obrazy moc |
19.02.2007 23:12
Wopi
|
iluze
i lůze! |
19.02.2007 23:14
miirdas
|
Wopi napsal(a): iluze
i lůze! prostě všem:)) |
19.02.2007 23:15
Wopi
|
naše iluze jsou čtyřikrát účinnější
než běžné iluze |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|