Téma #177
Autor:Vích
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:09.04.2006 23:40
Počet návštěv:2833
Počet názorů:54

Čarodejnice
Proč si holky myslí o sobě, že jsou čarodejnice? Je to z hrdosti nebo ze skromnosti? A myslí si to o sobě všechny, nebo jen některé?

Počet úprav: 2, naposledy upravil(a) 'Vích': 09.04.2006 23:42.

Názory
12.04.2006 13:18
Vích
Docela mi to začíná zajímat jako historický problém. Čarodejnice jsou teda výmyslem protireformace?
12.04.2006 13:23
stanislav
Vích napsal(a):
Docela mi to začíná zajímat jako historický problém. Čarodejnice jsou teda výmyslem protireformace?
ty jsi šmudla. dyť o tom vyšlo šílený literatury a tak, tady se toho až tak moc nedozvíš, zkus to třeba v knihovně... :o)
12.04.2006 13:25
stanislav
my doma máme nějaký knížky vo čarodějnicích a podobně, i Kladivo na čarodějnice, akorát, že jsem v práci, tak ti nemůžu ty tituly přeříkat... abych tě inspiroval ku naučné četbě.
12.04.2006 13:33
Vích
Když mě Stando právě zajímá to, že to tajemství je zahalený milióny textů, ale ta vlastní magie šamanská je ještě tajná...
12.04.2006 13:37
stanislav
tak já ti prozradím, jak poznali čarodějnice: dycky je někdo nabonzoval.... a pak už bylo poměrně jedno, jakou magií či jen bylinkami se ta která zabývala...
12.04.2006 13:44
Vích
takže to bylo jen to, že si tim katolíci udržovali pozornost lidu a vytvářeli obraz nepřítele? Čáry máry tam nebyly?
12.04.2006 17:17
stanislav
Vích napsal(a):
takže to bylo jen to, že si tim katolíci udržovali pozornost lidu a vytvářeli obraz nepřítele? Čáry máry tam nebyly?
více méně. vždy byl nějaký nepřítel. nepřítele je třeba. pohani, bezvěrci, heretici, no a v neposlední řadě čarodějnice.
12.04.2006 19:33
Pavla

a hlavně porodní báby. Porodní báby upalovali nejvíc!
12.04.2006 22:35
Erendis
stanislav napsal(a):
Vích napsal(a):
více méně. vždy byl nějaký nepřítel. nepřítele je třeba. pohani, bezvěrci, heretici, no a v neposlední řadě čarodějnice.
Exactly...

A když byli ti heretici chytří, zašli si za papežem dřív než jim něco někdo mohl udělat a nechali se schválit...:) Jako třeba františkáni, kteří měli chytrý vedení, neb mohli celkem klidně taky skončit jako mnozí jiní (jim jinak velmi podobní), totiž osudem jiných heretiků...
13.04.2006 02:57
Vích
To jsem zase vyvolal diskuzi :), porodní báby byly doufám chráněné, jestli ne, tak mé iluze o světě jsou ty tam.
13.04.2006 03:19
Vích
...vy to porád strháváte někam jinam.
Čarodějky čarovaly, nebo co dělaly? Byly vůbec nějaké?
13.04.2006 08:37
Eduard
Víchu... čarodějnictví by ti moc nešlo
13.04.2006 09:51
Vihar
Hony na čarodějnice jsou jednou z mnoha konkrétních projevů a forem obecného jevu se souhrnným názvem šikan. Stejně jako hony na kacíře, odpadlíky, šprty, komunisty, rasisty, pokrokovou inteligenci, třídní, ideové, rasové či jiné nepřítele společenství/míru a socializmu/lidu/republiky/majestátu/ustálených pořádků/vládnoucí elity/svobody a demokracie..

Citlivější a vnímavější dívky s rozvinutými schopnostmi pro empirickou znalost přírodních věd vůbec byly trnem v oku tzv. zglajchšaltovávačů, tj. jedinců snažících se ujednotit tlupu a z jejího středu odstraňovat jedince nevyhovující vládnoucím nadsamcům/nadsamicím.

Proč si o sobě holky myslí, že jsou čarodějnice?
Protože mají méně rozvinuté svaly než kluci.
:o) a tedy o moc bojují více tzv. ryze společenskými a pohlavními prostředky, než samci, kteří se alespoň v mládí snaží vyniknout a tím získat evoluční výhody spíše rozumovou inteligencí a fyzickou silou.

Proč holka o sobě říká že je čarodějnice?
1) je ošklivá a toto tvrzení dává její ošklivosti zcela nový rozměr a navíc přitažlivý punc tajemné vyjímečnosti
2) je vypočítavá, zvyšuje tím tvrzením touhu v mozečcích naprázdno okoloslinatajících samečků a odrazuje tím tvrzením své sokyně
3) je namyšlenou slepicí a včera četla v Topdívce, že čarodějnice zrovna letí
4) snaží se dát naději tam, kde nepomáhá rozum
5) právě jí vyštvali z bytu, je příšerná kosa, chlapi nikde a chce se ohřát aspoň na hranici

myslím si, že všechny si to o sobě nemyslí

13.04.2006 10:13
Repulsion
Já nevím, jestli si z nás Vích dělá těmi hloupými otázkami prdel, nebo jak to vlastně myslí. O čarodějnictví a honech na čarodějnice se toho opravdu dá najít jenom na Internetu poměrně dost.

Pokud jde o hony, těch motivů bylo víc. Patrně tím úplně nejstarším byla snaha o potlačení nejrůznějších pohanských kultů a rituálů, které vedle křesťanství poměrně dlouho přetrvávaly. Odtut třeba vyobrazení ďábla jako rohaté potvory s kopyty - což byla podoba některých pohanských božstev - satyrů, Pana apod.

Jedním z dalších motivů byl fanatický mysogynismus. Podle doktríny katolické církve měla žena být zcela podřízena muži, neměla nárok na vlastní sexuální život apod. Nařčení z čarodějnictví tedy hrozilo každé energičtější, inteligentnější, samostatnější či sexuálně náruživější ženě či dívce.

Snaha o upevnění moci a s ní spojená demonstrace síly a zastrašování je dalším motivem.

Pokud jde o čarodějnictví a skutečně provozované rituály, jedná se o poměrně novou záležitost, živenou zábavnou literaturou. Různé čarodějnické spolky začaly vznikat až hodně dlouho po řádění inkvizice. Většinou jako kroužky znuděných zbohatllíků, kteří nevědli roupama co dělat.
V dnešní době je hlavně v Americe rozšířeno hnutí Wicca, což je jakási směsice nejrůznějších pohanských kultů.
13.04.2006 10:20
Erendis
Repulsion napsal(a):

Pokud jde o hony, těch motivů bylo víc. Patrně tím úplně nejstarším byla snaha o potlačení nejrůznějších pohanských kultů a rituálů, které vedle křesťanství poměrně dlouho přetrvávaly. Odtut třeba vyobrazení ďábla jako rohaté potvory s kopyty - což byla podoba některých pohanských božstev - satyrů, Pana apod.

Jen bych upřesnila, že ty pohanské kulty a rituály nefungovaly paralelně s křesťanstvím. Naopak. Všichni ti lidé byli pevně přesvědčeni, že jsou dobrými křesťany. Křesťanství, jak ho známe a vnímáme z literatury a historických výkladů, bylo náboženstvím elit. Pohanské zvyklosti a rituály jsou obsaženy v křesťanství dodnes. (Pokud má snad někdo pocit, že tradiční oslavy Velikonoc nějak souvisí s křesťanskou dogmatikou, tak se hluboce mýlí...)

Zajímavé k tomuto tématu jsou dvě knihy a to:

Carlo Ginzburg: Sýr a červi
A. Gurevič: Nebe, peklo, svět
13.04.2006 10:25
Repulsion
Erendis napsal(a):
Jen bych upřesnila, že ty pohanské kulty a rituály nefungovaly paralelně s křesťanstvím. Naopak. Všichni ti lidé byli pevně přesvědčeni, že jsou dobrými křesťany.

No já se o tom nechtěl zbytečně rozepisovat. Ono to bylo ještě trochu jinak - jak píšeš - některé pohanské zvyklosti si církev přivlastnila, jiné tolerovala a jiné se snažila potlačit.
13.04.2006 10:29
Erendis
Repulsion napsal(a):

No já se o tom nechtěl zbytečně rozepisovat. Ono to bylo ještě trochu jinak - jak píšeš - některé pohanské zvyklosti si církev přivlastnila, jiné tolerovala a jiné se snažila potlačit.
Ok... já to jen chtěla trochu upřesnit :)

Ale jinak je to jak říkáš...( i když, všechny takovýhle zobecnění jsou vlastně ve skutečnosti úplně někde jinde než realita jednotlivých případů, ale to už je opravdu hodně mimo...:) )
13.04.2006 10:55
stanislav
tak jsem přímo čarodějnicím věnované knížky našel doma jen dvě, no, možná někde ještě nějakou máme:

Peter Dinzelbacher: Světice nebo čarodějky?, vydal Vyšehrad, 2003 

Claude Lecouteux: Víly, čarodějnice a vlkodlaci ve středověku, vydal Volvox Globator, 1998

jsou poměrně dobře udělaný.

a vynikající knížka, věnovaná perzekuci a jejímu rozboru, jak vzniká atd. atd. je:

René Girard: Obětní beránek, nakladatelství Lidové noviny, 1997.

tu doporučuju vřele, je to velmi originelní pohled na věc. 
13.04.2006 13:14
Vích
to jsou teda postřehy. Když to shrnu, tak

1. vás všechny děsně štve, že se před 400 lety upalovaly čarodejnice a všici dojednoho s nimi soucítíte, jak to bylo nespravedlivý.

2. ukazujete, že to máte zmáknutý a spoustu jste o tom načetli

3. holky čarodějky jsou sexuálně přitažlivější

Tak mi z toho plyne závěr, že se KDU-ČSL do parlamentu nedostane a návrat k pohanství je neodvratný.
Jdete letos pálit čarodejnice?
13.04.2006 16:38
stanislav
Víchu, Ty jsi velmi sladký a provokatér k tomu. Doufám, že přijdeš Prvního máje na oslavu! Do hostince U Václava IV., můžeš nám tam poreferovat, jaks to s těma čarodějnicema letos zmáknul. Koliks jich upálil nebo něco jiného s němi provedl a tak...

a KDU je banda pro pokrokového a postmoderního člověka značně nevolitelná... :o)
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)