Média v roce 90 |
Píšu teď něco do školy a hrozně by mě zajímalo, jak to bylo s médii těsně před revolucí a po ní. Vy, pamětnicí, co jste tehdy četli za časopisy, noviny, knihy, na co jste koukali v televizi, co jste poslouchali v rádiu a tak?? Jaký čtivo vás těsně po revoluci nejvíc potěšilo? Děkuju. |
|
Názory |
19.11.2009 16:42
bříza
|
No: ono se to trochu těžko vysvětluje. Alespoň v Praze a okolí to bylo tak, že kdo opravdu chtěl, dozvěděl se kam má jít a na co. Ten adrenalin zakázanýho ovoce tomu dával šťávu - u vystupujících i posluchačů, který spojil v jakési vzájemněse podporující bratrstvo - to se dneska už nedá moc zažít. Když se člověk dostal k zajímavý knížce, skoro se jí naučil nazpaměť - neb si toho vážil. Čímž se trénovala pozornost, které je dneska roztěkaná a rozteklá do tisíce směrů, protože přibylo informací, ze kterých se realita skládá nepoměrně obtížněji než tehdy. Dokonce mi připadá, že toho leckdo dnes ani není schopen. ;) Samozřejmě, že člověk při setkání s druhým nemohl vždycky vědět, jestli to není fízl. Ale většinou měl každej skupinu prověřených kamarádů. Noviny tehdy byly dost pekelný - na druhou stranu se tím tříbila schopnost čtení mezi řádky - a nedá se říct, že by potřeba tohohle umění po převratu poklesla. Spíš naopak. |
19.11.2009 16:43
stanislav
|
Reflex nahradil Mladý svět a podobné tituly. s minulostí ze sociku... |
19.11.2009 16:45
stanislav
|
o tom čtení mezi řádky třeba mluví i Sidon... http://hubertxy.webgarden.cz/clanky/rozhovor-s-karolem-sidonem-3.html
V roce 1973, kdy byla jomkippurská válka, tomu už bylo jinak? Bylo to samozřejmě napjatější, válka trvala dýl a její začátek se moc nepoved. Ale při nedostatku jiných informací jsem se naučil číst komunistický tisk a zjistil jsem, že všechny podstatný informace lze najít mezi řádky. |
19.11.2009 16:45
fungus2
|
A samozřejmě se objevily bulvární plátky o)) |
19.11.2009 16:53
stanislav
|
fungus2 napsal(a): A samozřejmě se objevily bulvární plátky o)) taky bylo hodně jepičích plátků: Metropolitan, Telegraf, Metropolitní telegraf a další, ale ty neměly delšího trvání. většinou to byly pravicově zaměřené deníky. do kopru šlo Slovo, Lidová demokracie a další taky... stranické plátky většinou...
levice si drží Právo, zmizla "Práce" - Datum zápisu: | 16.prosince 1992 |
Spisová značka: | B 1807
Zapsáno: 16.prosince 1992 Vymazáno: 3.dubna 2007 | plus Haló noviny, ty patřej komunistům a čtou je jen oni... |
19.11.2009 16:54
bříza
|
fungus2 napsal(a): A samozřejmě se objevily bulvární plátky o)) celkově mám neodbytný dojem, že úroveň žurnalistiky po revoluci dramaticky poklesla ... měl jsem hnusný pocit, že noviny začaly z lidí houfně dělat debily - a řada lidí si to nechala vděčně líbit. Analytická žurnalistika se stáhla do periodik, jako "Revue střední Evropa", nebo "Listy" a pod., což se velice obtížně shánělo (rozhodně ne na stáncích) a postupně zanikalo docela - nebo to postupně skoupili místní oligarchové za účelem nátlakových akcí na politiky a dehonestace odpůrců. Začaly bobtnat virtuálně vytvořené aféry, pomluvy, lži, dehonestace, přibylo kriminality, lidi se stáhli do sebe - a bylo po ptákách. Rádia typu "Limonádové Joe" (pokud Ti to něco říká) zažila pár skvělých sezon a pak je konkurence vyfutrovaná bůhvíjakým kapitálem - zprovodila ze světa (a nic je nenahradilo) |
19.11.2009 16:59
stanislav
|
není to tak tragické, jak to líčí bříza, v letech 1996 - 2002 jsem měl v rukou denně všechen celostátní tisk a neměl jsem pocit, že by šlo jen o to, dělat ze čtenářů debily. schází nám ovšem, a vždy scházel, seriosní objektivní deník, mladá fronta, lidovky, právo, hospodářky, nic z toho není uplně oukej. na špičkový anglický a německý noviny s tradicí prostě nemáme. ani novináře, ani kapitál... |
19.11.2009 17:00
stanislav
|
jsem věrnej Literárkám. pořád nějak mi přijdou dobrý. je to týdeník s pohnutou tradicí, nyní jsou tam další změny, budou tam otiskovat hodně zahraničního tisku... |
19.11.2009 17:01
stanislav
|
http://www.literarky.cz/ |
19.11.2009 17:04
stanislav
|
http://www.listy.cz/
Listy furt jedou mmch. |
19.11.2009 17:22
fungus2
|
Radio Joe jsem znal. Já jsem tehdá poslouchal radio Vox, které hrálo dobré písničky, jak naše, tak zahraniční. |
19.11.2009 18:37
bříza
|
Jenže o to právě Stando jde - že nemáme objektivní a seriozní zdroj informací. To je jako dost podstatný! Do listopadu v leckterých novinách kromě ideologických strážců persistovali čímani, kteří uměli kulantně a inteligentně zaobalit zprávu, aby se jaksi "vlk nažral a koza zůstala celá". V každym případě se slušní lidé v médiích řídili etosem "objektivity". Po převratu byli náhle všichni soukromí vydavatelé, oficiálně "nezávislí", ve skutečnosti makali jak čerti na prosazení vlastního vidění světa - bez sebemenší relativizace hlásaných pravd, reflexe, či schopnosti naslouchat. Normální klíny do hlav a "mind programming" v americkém stylu - který nám poprvé ukázal Rauwolf v seriálu "Co zbylo z beat generation". Dneska se obecně razí mezi redaktory na žurnalistice ideál subjektivního diskursivního vidění a info-tainmentu. Výsledkem jsou příběhy o dobrých a zlých silách a mluvit spolu v klidu mohou většinou pouze lidé, kteří čtou tytéž, nebo podobné noviny. O tom, že by se zdejší lidé na něčem shodli -§ů a byli tedy schopni cokoliv posunout k lepšímu si můžeme nechat leda tak zdát. |
19.11.2009 19:05
stanislav
|
no. já fakt nejsem takový pesimist. že nemáme žádnej uplně dobrej deník, neznamená, že je všecko špatně. kdo hledá, najde, nějakou tu lepší analýzu, rozbor. (nehledě na to, že kdo umí anglicky a má net, má vystaráno...) buďto v časopisu nebulvárním, není jich zas tak málo, knížce, rozhodně je situace lepší, než byla před rokem 1989. kdy buďto jen cosi z exilu či underground.
plus třeba Gossen, který dělá pro Deník, tak tvrdí, že se snažej prorazit s novou novinařinou, u něj na Kutnohorsku, zaměřenou jaksi pozitivně, ne bulvárně...
(jsem dnes byl po dlouhé době v knihovně, 60,-Kč za rok, to jde. a je z
čeho vybírat, že... jsem si pučil mj. Arendtovou, doporučoval mi to
hermit, byl jí nadšen...)
|
19.11.2009 19:16
stanislav
|
problém s dobrým deníkem u nás je v taky tom, že je to taky děsně drahý, aby novinář moh' na jedné kauze, jednom problému do hloubky, pracovat dobře a leta a netěkat po novinkách efemérních, a u nás by se to prostě neuživilo jen z toho prostýho důvodu, že by nebylo tolik čtenářů. čechů neni tolik jako anglánů, němců... tak i proto ty reklamy, podbízivost, bulvární titulky a bohužel nejen titulky, ale i obsah. no. vymejšlelo to už fůra lidí, co s tím, ale zatim nic vymyslet nejde...
|
19.11.2009 19:46
stanislav
|
no, a česká televize taky neni tak tragická, na dvojce teď jde toto od 20.00: Revoluce: Záblesk minulosti
Slavný španělský režisér Carles Bosch přijíždí po dvaceti letech do
Čech, aby všechny znovunalezené aktéry konfrontoval se svými
vzpomínkami a především s unikátním filmem, který natočil jako jediný
zahraniční novinář v listopadových dnech roku 1989
Španělsko-český koprodukční autorský dokument režiséra
Carlese Bosche, který byl za svůj předchozí film Bárkaři z Karibiku
nominován i na cenu Americké filmové akademie, reflektuje netradičním
způsobem a z netypického úhlu listopadové dny roku 1989. Carles Bosch
se před dvaceti lety dostal shodou okolností přímo do středu událostí a
podařilo se mu natočit zcela unikátní momenty z prvních revolučních
dní. Půlhodinovou reportáž odvysílala v lednu 1990 katalánská televize,
čeští diváci ji budou mít ve filmu možnost shlédnout úplně poprvé.
Režisér se po dvaceti letech setkává se všemi tehdejšími aktéry ze své
reportáže, společně hledají odpovědi na několik klíčových otázek - co
vedlo k událostem, které odstartoval 17. listopad, v čem se česká sp olečnost změnila a jak lze s odstupem nahlížet
naši přítomnost? Výjimečný dokumentární projekt, na kterém se Česká
televize podílela jako koprodukční partner, je určený nejen pro české,
ale především pro evropské, případně americké publikum.
|
20.11.2009 00:46
Alan Marceau
|
Mně se poslední dobou líbí čím dál víc Respekt. Je to sice pro lidi s pravicovějším názorem, ale otevírá i zajímavá společenské témata a co tomu začal před časem šéfovat Tabery, tak se to pohlo dost dopředu. |
20.11.2009 00:50
stanislav
|
Alan Marceau napsal(a): Mně se poslední dobou líbí čím dál víc Respekt. Je to sice pro lidi s pravicovějším názorem, ale otevírá i zajímavá společenské témata a co tomu začal před časem šéfovat Tabery, tak se to pohlo dost dopředu. já respekt čítal. sem tam i teď nahlídnu. ale jsem kapku víc nalevo no... ale to mi nebrání v tom, něco odtud vnímat jako zajímavý... akorát se dost dopředu dá odhadnout, po kom půjdou. a po kom ne. to je mrzutý. ale to neni jen specifikum jejich, ale docela obecný u našeho tisku... |
20.11.2009 08:53
bříza
|
Arendtová je super - to bych souhlasil. Takové lidi bychom potřebovali u nás doma. Orientovat se o světě až takový problém není. K čemu Ti je ale angličtina, když se zajímáš o tuzemské dění? O tom Herald tribune, New york times, The Guardian ani Frankfurter algemaine nepíšou. Trochu se to snaží suplovat Čulík na Britských listech, ale to je celkem dobrej blouznivec i s tím svým Kotrbou. Rozhodně to tam není nějak ucelené.
Respekt mi nikdy zcela nesednul - do sebe zahleděný časopis s manipulačními prvky. A od té doby, co ho koupil Bakala je z něj lobbystické médium určené k dehonestaci politických skupin, které mu nejdou na ruku. Takže jediným zdrojem informací je de facto ČR 6 - pokud je člověk ochoten si tamní tendenční příspěvky "odpropagandizovávat" - což je strašlivá a neradostná dřina. Přesto se odtamtud lze dovědět řádově víc, než z toho, co lze koupit na stáncích, nebo na tuzemských informačních serverech. |
20.11.2009 10:06
stanislav
|
no. normální je pracovat s ČTK. ty maj v popisu práce bejt co nejobjektivnější, zprávy mít ověřený... nebo Reuters, když zprávy a ne komentáře či analýzy.
na netu asi aktuálně cézet
a český rozhlas, třeba ta šestka
jinak co se týká ekonomiky, tak ty Hospodářky, Euro třeba.
taky Týden neni uplně blbej někdy. má sem tam vlastní zprávy. |
20.11.2009 10:07
stanislav
|
http://www.ceskenoviny.cz/
|
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|