Téma #876
Autor:silent
Fórum:
Literatura
Datum publikace:11.09.2008 11:50
Počet návštěv:5255
Počet názorů:112

"iniciační text"
Václav Cílek v knize Borghesův svět píše: "V určitém okamžiku - a nikdy jindy - se v lidském životě objeví kniha a nadosmrti jej změní. Takové knize říkáme iniciační text. Zdeněk Neubauer vysvětluje slovo "zasvěcení" tím způsobem, že jdeme za svět, jako bychom si prohlíželi obraz zezadu. Tam vidíme, jak je svět udělán či uzpůsoben (pravděpodobně se poněkud podobá orloji) a když se vrátíme nazpět, tak již nikdy na pohled "za" nezapomeneme. Tento proces bývá nejsilnější někdy mezi 17-30 rokem života, pak už je člověk hustší a podobné okamžiky čím dál vzácnější."

Co na to říkáte? Jaké byly vaše "iniciační texty"?

Přihodím pár těch svých: Oscar Wilde: Obraz Doriana Graye, Ladislav Klíma: Slavná Nemesis, Gustav Meyrink: Anděl západního okna, Michal Ajvaz: Druhé město....atd.

Názory
18.09.2008 15:09
Repulsion_Bílý
Ono jsou to všechno knížky, co jsem čet na gymplu, páč to byla nutnost (ne kvůli škole, ale my tam měli takovou partičku, co jsme si hráli na hrozné intelektuály... )... no a z těch knížek, co jsme o nich tak jako zapáleně diskutovali, mě pro změnu nejvíc oslovil asi Elias Canetti - Zaslepení. To byla šílená schíza, docela dost mě to pohltilo, nějakou dobu jsem se z toho nemohl vzpamatovat... brrr
18.09.2008 16:07
stanislav
a vono ti to zustalo, co? Repuškine, že jo... hehe.. ta hra na intika....
18.09.2008 16:10
Repulsion_Bílý
stanislav napsal(a):
a vono ti to zustalo, co? Repuškine, že jo... hehe.. ta hra na intika....
Myslím, že ne... poslouchám přece heavy-metal (včetně toho pověstného blití do mikrofonu), jezdím na motorce a vůbec se dopouštím celé řady nepravostí... :o)
18.09.2008 16:14
stanislav
pust si břízu, to budeš konečně intik, hraje mu to na dnešním příspěvku...
18.09.2008 16:14
stanislav
http://www.myspace.com/zatoryband
18.09.2008 16:15
kastel
no, největší schíza pro mě bylo Vyhoďte ho z kola ven, páč jsem to nikdy ..nebyl schopnej dočíst, protože tam byl ten indián fakt magor - Zaplať Bůh za ten geniální film, kde byl nejnormálnější - jinak bych o to přišel. Možná, že v 15 - 16 ty bylo ještě na mě brzo.
18.09.2008 16:16
Repulsion_Bílý
stanislav napsal(a):
pust si břízu, to budeš konečně intik, hraje mu to na dnešním příspěvku...
Já jsem to poslouchal - chvilku - a právěže už nejsem ten intik, tak mi ten text přišel hrozně legrační a nějak jsem to nedal :o)
18.09.2008 16:17
Pan Japko
 jako podklad výborný
18.09.2008 16:36
silent
guy napsal(a):
Když už se tu probírají ti jakoby existencální frantíci, tak musím konstatovat, že ještě víc než věci od Camuse mě svýho času upoutaly Penězokazi od Gida, z těch jsem si dokonce dělal hafo výpisků ..
jéje, ty jsem četla teprve nedávno a měla jsem z nich silný pocit nevolnosti..
18.09.2008 16:38
silent
Repulsion_Bílý napsal(a):
no a z těch knížek, co jsme o nich tak jako zapáleně diskutovali, mě pro změnu nejvíc oslovil asi Elias Canetti - Zaslepení. To byla šílená schíza, docela dost mě to pohltilo, nějakou dobu jsem se z toho nemohl vzpamatovat... brrr
Canetti je můj oblíbenec. Zaslepení, to byl hodně velkej nářez, to mě dost vzalo...anebo taky jeho Masa a moc. Dobrý jsou i jeho vzpomínky, všechny tři díly...
18.09.2008 16:38
stanislav
kanety je jezdec....
18.09.2008 16:42
silent
stanislav napsal(a):
dobře zmapovaný tyhle věci jsou na internetu na těhle stránkách:

http://www.odaha.com/odaha.php?f=francouzska-literatura
tahleta page vypadá docela slibně, asi na ni kouknu podrobněji...
18.09.2008 16:44
stanislav
to sou vymazlený pejdž. di do toho...
20.09.2008 09:11
narvah
hrozny hněvu a sophiina volba
20.09.2008 09:13
stanislav
narvah napsal(a):
hrozny hněvu a sophiina volba
sophiina volba byla dobrá, ale je to jedna z knížek, která se mi v poklidu z hlavy vykouřila...
20.09.2008 09:15
narvah
a cos měl ty stene?
20.09.2008 09:32
stanislav
narvah napsal(a):
a cos měl ty stene?
já jeden čas jako děcko pubescentní obliboval feuchtwangera, liona, sem vod něj čet asi všecko, a waltariho, egypťana sinuheta, nebo vančuru, markétu lazarovou, rozmarné léto... bylo toho hodně, no... hehe
20.09.2008 10:31
hrobnick
stanislav napsal(a):
narvah napsal(a):
a cos měl ty stene?
já jeden čas jako děcko pubescentní obliboval feuchtwangera, liona, sem vod něj čet asi všecko, a waltariho, egypťana sinuheta, nebo vančuru, markétu lazarovou, rozmarné léto... bylo toho hodně, no... hehe
Já jako malá Švejka, smála jsem se, a nevěděla čemu a už mi to zůstalo:-)
20.09.2008 11:30
stanislav
švejk je furt supr: http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/484323
20.09.2008 13:07
HanaKonvesz
stanislav napsal(a):
narvah napsal(a):
a cos měl ty stene?
joj jo a mannové a zweig, to je takové období...
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)