Téma #876
Autor:silent
Fórum:
Literatura
Datum publikace:11.09.2008 11:50
Počet návštěv:5259
Počet názorů:112

"iniciační text"
Václav Cílek v knize Borghesův svět píše: "V určitém okamžiku - a nikdy jindy - se v lidském životě objeví kniha a nadosmrti jej změní. Takové knize říkáme iniciační text. Zdeněk Neubauer vysvětluje slovo "zasvěcení" tím způsobem, že jdeme za svět, jako bychom si prohlíželi obraz zezadu. Tam vidíme, jak je svět udělán či uzpůsoben (pravděpodobně se poněkud podobá orloji) a když se vrátíme nazpět, tak již nikdy na pohled "za" nezapomeneme. Tento proces bývá nejsilnější někdy mezi 17-30 rokem života, pak už je člověk hustší a podobné okamžiky čím dál vzácnější."

Co na to říkáte? Jaké byly vaše "iniciační texty"?

Přihodím pár těch svých: Oscar Wilde: Obraz Doriana Graye, Ladislav Klíma: Slavná Nemesis, Gustav Meyrink: Anděl západního okna, Michal Ajvaz: Druhé město....atd.

Názory
15.09.2008 12:42
kastel
stanislav napsal(a):
já se nedomnívám, že by katolíky nějak ohrožovali esoterici. sice nejsou v oblibě, ale žádná velká škodná to neni... mám tedy ten dojem...
to bych podepsal - ale i malá škodná dokáže ve správným hejnu pěkně zařádit :o) I když je fakt, že lidé inklinující k esoterice stejně nejsou vnitřně předurčeni nechat se masově vést - vždycky by hledali vlastní cestu..., ale to asi víš sám nejlíp.
15.09.2008 15:55
Wiki
že by Timur a jeho parta ? :-)
15.09.2008 15:57
stanislav
Wiki napsal(a):
já myslim, že lepčí byli čuk a gek, my s kamarádem Ždímalem jsme si tak řikali, když sme byli maličcí...
15.09.2008 17:33
Wiki
stanislav napsal(a):
Wiki napsal(a):
já myslim, že lepčí byli čuk a gek, my s kamarádem Ždímalem jsme si tak řikali, když sme byli maličcí...
pro mě byl timur prostě jednička :-)
15.09.2008 18:05
kastel
stanislav napsal(a):
Wiki napsal(a):
...no, já bych spíš vsadil na šuk a hek... :o))
15.09.2008 18:10
kastel
kastel napsal(a):
stanislav napsal(a):
Wiki napsal(a):
...no, já bych spíš vsadil na šuk a hek... :o))
..mimochodem - poprvé to bylo hodně iniciační :o))
15.09.2008 18:46
stanislav
čuk a gek sou skvělý, sme jim se ždímalem udělali cestovní kancelář. sme promotali komunisty s podnikáním, už v sedumdesátejch letech.... hehe
15.09.2008 18:58
kastel
stanislav napsal(a):
čuk a gek sou skvělý, sme jim se ždímalem udělali cestovní kancelář. sme promotali komunisty s podnikáním, už v sedumdesátejch letech.... hehe
...to rozveď - to je zajímavé I:o)
15.09.2008 21:29
stanislav
kastel napsal(a):
stanislav napsal(a):
...to rozveď - to je zajímavé I:o)
já už si to moc nepamatuju, ale jistou roli v tom hrály ždímalovy angličáky, moji gumový indiáni z NDR a jiný věci, též se celé to dění odehrávalo na plachtách papíru, které mi věnovala matka z konstrukční kanceláře, z jedné strany byly nějaké nesmysly, na těch čistých jsme budovali onu říši čuka a geka...
15.09.2008 22:36
Mario Czerney
moje Michal Ajvaz: Druhé město a potom  Prázdné ulice, Osho: Hořčičné semínko... a taky Malý princ... 
15.09.2008 22:50
hrobnick
Mario Czerney napsal(a):
moje Michal Ajvaz: Druhé město a potom  Prázdné ulice, Osho: Hořčičné semínko... a taky Malý princ... 
jo, to jsou taky pecky!
18.09.2008 13:45
mysicky
mozna Cizinec od Camuse
18.09.2008 13:50
Repulsion_Bílý
mysicky napsal(a):
mozna Cizinec od Camuse
Moc se mi to nelíbilo, ale docela jsem se v tom poznal - jedná se v podstatně o popis člověka se schizoidní poruchou osobnosti :o)
18.09.2008 14:05
mysicky
Repulsion_Bílý napsal(a):
mysicky napsal(a):
mozna Cizinec od Camuse
Moc se mi to nelíbilo, ale docela jsem se v tom poznal - jedná se v podstatně o popis člověka se schizoidní poruchou osobnosti :o)
me se to libilo dost :) dobry psychopat
18.09.2008 14:19
Pan Japko

mysicky napsal(a):
mysicky napsal(a):
mozna Cizinec od Camuse
Cizinec je parádní věc.....stejně tak i Mor
18.09.2008 14:42
Repulsion_Bílý
Pan Japko napsal(a):

mysicky napsal(a):
mysicky napsal(a):
mozna Cizinec od Camuse
Cizinec je parádní věc.....stejně tak i Mor
Mně se právě víc líbil Mor - možná trošku lacinější, ale podle mého názoru sugestivnější...
18.09.2008 14:54
stanislav
jsem onehdá četl cizince a mor znovu a opět mně to přišlo miloučký...

ale nejlepší je Nevolnost od Sartra a tam nejpříjemnější ze všech postav je autodidakt, jak ho vyfakujou z knihovny... to mi ho bylo fakt líto...
18.09.2008 15:00
guy
Když už se tu probírají ti jakoby existencální frantíci, tak musím konstatovat, že ještě víc než věci od Camuse mě svýho času upoutaly Penězokazi od Gida, z těch jsem si dokonce dělal hafo výpisků ..
18.09.2008 15:01
stanislav
camus a sartre, to šíleně letělo v osumdesátejch letech u nás, jako tedy minulýho století, se divim, že je to furt v kurzu, nebo tedy zas tak moc nedivim, ponivadž to jsou pěkný kousky, co sesmolili...
18.09.2008 15:03
stanislav
dobře zmapovaný tyhle věci jsou na internetu na těhle stránkách:

http://www.odaha.com/odaha.php?f=francouzska-literatura
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)