Téma #876 |
Autor: | silent |
Fórum: |
Datum publikace: | 11.09.2008 11:50 |
Počet návštěv: | 5263 |
Počet názorů: | 112 |
"iniciační text" |
Václav Cílek v knize Borghesův svět píše: "V určitém okamžiku - a nikdy jindy - se v lidském životě objeví kniha a nadosmrti jej změní. Takové knize říkáme iniciační text. Zdeněk Neubauer vysvětluje slovo "zasvěcení" tím způsobem, že jdeme za svět, jako bychom si prohlíželi obraz zezadu. Tam vidíme, jak je svět udělán či uzpůsoben (pravděpodobně se poněkud podobá orloji) a když se vrátíme nazpět, tak již nikdy na pohled "za" nezapomeneme. Tento proces bývá nejsilnější někdy mezi 17-30 rokem života, pak už je člověk hustší a podobné okamžiky čím dál vzácnější."
Co na to říkáte? Jaké byly vaše "iniciační texty"?
Přihodím pár těch svých: Oscar Wilde: Obraz Doriana Graye, Ladislav Klíma: Slavná Nemesis, Gustav Meyrink: Anděl západního okna, Michal Ajvaz: Druhé město....atd.
|
|
Názory |
13.09.2008 19:07
ataman
|
zajimavy tema..
jednoznacne pohyblivy svatek od hemingwaye. cetl jsem to jednim dechem a nestacil jsem se divit, panejo, i TAKHLE se da psat/uvazovat o svete? bylo mi dvanáct |
13.09.2008 23:09
HanaKonvesz
|
ataman napsal(a): zajimavy tema..
jednoznacne pohyblivy svatek od hemingwaye. cetl jsem to jednim dechem a nestacil jsem se divit, panejo, i TAKHLE se da psat/uvazovat o svete? bylo mi dvanáct jéje, tak něco podobnýho v podobným věku cca. ale Fiestu jsem četla, jojo . Ernestu třikrát sláva! Podle práva. |
13.09.2008 23:14
Diotima
|
vše od E. Tomáše, bible, básně korejských mnichů, Symposion, Rudolf Starý - Potíže s hlubinnou psychologií, Jan Zahradníček (cit), Mickiewicz atd. atp. :-) |
14.09.2008 07:45
stanislav
|
jojo, všichni sou dobrý, ale na četbu Junga nemá nic... hehe |
14.09.2008 09:20
hrobnick
|
stanislav napsal(a): jojo, všichni sou dobrý, ale na četbu Junga nemá nic... hehe jojo, člověka umí ukonejšit v každém patře života:+) |
14.09.2008 16:14
silent
|
Diotima napsal(a): vše od E. Tomáše, bible, básně korejských mnichů, Symposion, Rudolf Starý - Potíže s hlubinnou psychologií, Jan Zahradníček (cit), Mickiewicz atd. atp. :-)
no jo, Tomášovi, ti by tam taky patřili, a třeba Kámen mudrců, a Jung taky, ale to přišlo tak nějak později... |
15.09.2008 11:21
humhal
|
co já vim, tak za komančů nebyl zrovna tomáš moc v kurzu... hehe |
15.09.2008 11:49
stanislav
|
ani tomášek... mecheche |
15.09.2008 12:18
kastel
|
humhal napsal(a): co já vim, tak za komančů nebyl zrovna tomáš moc v kurzu... hehe ...no, asi ani dneska - ona ta ezoterika ovečky nenažranejm církvím zrovna moc nepřihrává - docela rád bych viděl ještě jednou ten jeho "seriál", ale nením, nevím... |
15.09.2008 12:20
stanislav
|
o tom, co vychází za knížky ale v žádným případě nerozhoduje nenažraná církev, ta si tak maximálně šudliká svý ve Vyšehradu a i jinde... |
15.09.2008 12:27
kastel
|
stanislav napsal(a): o tom, co vychází za knížky ale v žádným případě nerozhoduje nenažraná církev, ta si tak maximálně šudliká svý ve Vyšehradu a i jinde... ...to, jo - jen říkám, že Tomášovi - zrovna ovečky nenaháněli - a stejně jako de Mello, nebudou v církevním kolektivu zrovna oblíbeni (myslím, ten jejich management) - přitom, kdyby nazachrápali marketing - tak na tom mohli fakt dost třískat... no, ale je to veká firma a změny prosazovat lze jen ztuha :o) |
15.09.2008 12:35
stanislav
|
já se nedomnívám, že by katolíky nějak ohrožovali esoterici. sice nejsou v oblibě, ale žádná velká škodná to neni... mám tedy ten dojem... |
15.09.2008 12:42
kastel
|
stanislav napsal(a): já se nedomnívám, že by katolíky nějak ohrožovali esoterici. sice nejsou v oblibě, ale žádná velká škodná to neni... mám tedy ten dojem... to bych podepsal - ale i malá škodná dokáže ve správným hejnu pěkně zařádit :o) I když je fakt, že lidé inklinující k esoterice stejně nejsou vnitřně předurčeni nechat se masově vést - vždycky by hledali vlastní cestu..., ale to asi víš sám nejlíp. |
15.09.2008 15:55
Wiki
|
že by Timur a jeho parta ? :-) |
15.09.2008 15:57
stanislav
|
Wiki napsal(a): že by Timur a jeho parta ? :-) já myslim, že lepčí byli čuk a gek, my s kamarádem Ždímalem jsme si tak řikali, když sme byli maličcí... |
15.09.2008 17:33
Wiki
|
stanislav napsal(a): Wiki napsal(a): že by Timur a jeho parta ? :-) já myslim, že lepčí byli čuk a gek, my s kamarádem Ždímalem jsme si tak řikali, když sme byli maličcí... pro mě byl timur prostě jednička :-) |
15.09.2008 18:05
kastel
|
stanislav napsal(a): Wiki napsal(a): že by Timur a jeho parta ? :-) já myslim, že lepčí byli čuk a gek, my s kamarádem Ždímalem jsme si tak řikali, když sme byli maličcí... ...no, já bych spíš vsadil na šuk a hek... :o)) |
15.09.2008 18:10
kastel
|
kastel napsal(a): stanislav napsal(a): Wiki napsal(a): že by Timur a jeho parta ? :-) já myslim, že lepčí byli čuk a gek, my s kamarádem Ždímalem jsme si tak řikali, když sme byli maličcí... ...no, já bych spíš vsadil na šuk a hek... :o)) ..mimochodem - poprvé to bylo hodně iniciační :o)) |
15.09.2008 18:46
stanislav
|
čuk a gek sou skvělý, sme jim se ždímalem udělali cestovní kancelář. sme promotali komunisty s podnikáním, už v sedumdesátejch letech.... hehe |
15.09.2008 18:58
kastel
|
stanislav napsal(a): čuk a gek sou skvělý, sme jim se ždímalem udělali cestovní kancelář. sme promotali komunisty s podnikáním, už v sedumdesátejch letech.... hehe ...to rozveď - to je zajímavé I:o) |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|