Téma #876
Autor:silent
Fórum:
Literatura
Datum publikace:11.09.2008 11:50
Počet návštěv:5257
Počet názorů:112

"iniciační text"
Václav Cílek v knize Borghesův svět píše: "V určitém okamžiku - a nikdy jindy - se v lidském životě objeví kniha a nadosmrti jej změní. Takové knize říkáme iniciační text. Zdeněk Neubauer vysvětluje slovo "zasvěcení" tím způsobem, že jdeme za svět, jako bychom si prohlíželi obraz zezadu. Tam vidíme, jak je svět udělán či uzpůsoben (pravděpodobně se poněkud podobá orloji) a když se vrátíme nazpět, tak již nikdy na pohled "za" nezapomeneme. Tento proces bývá nejsilnější někdy mezi 17-30 rokem života, pak už je člověk hustší a podobné okamžiky čím dál vzácnější."

Co na to říkáte? Jaké byly vaše "iniciační texty"?

Přihodím pár těch svých: Oscar Wilde: Obraz Doriana Graye, Ladislav Klíma: Slavná Nemesis, Gustav Meyrink: Anděl západního okna, Michal Ajvaz: Druhé město....atd.

Názory
11.09.2008 21:36
Monty
Žádnej, já na tohle nevěřím.
12.09.2008 00:29
HanaKonvesz
já tedy ještě musím dětský hrdiny Pipi Heidi Mauglí Tom Sawyer pejsek a kočička pak Winnetou já bych to největší snění u čtení přisoudila těmhle dětskejm spíš knihám,no. a robinson a pouští a pralesem a pohádek spousty takových těch vychytralých českých a hrdinských slovenských , jojo :-)
teď to postupně začínám číst Alžbětce :-)
12.09.2008 10:27
Repulsion_Bílý

Dyk o tom mám nedávno založené fórum:

Sud kulatý rys tu pije
tu je kára ten to ryje...

(a jinak se to moc nedá určit - páč jsem byl takové zvláštní dítě, ve třetí třídě jsem četl Viktora Huga a Stendhala... tož to mě určitě ovlivnilo... vedle toho ovšem taky Ernesta Thompsona Setona... tím jsem hodně žil - těmi vlky a medvědy... na gymplu byly asi tak tři zásadní texty: B.Hrabal Kluby poezie, H. Hesse Sidhárta a onečně J. Kerouac Na Cestě... potom Ginsbergovo Kvílení... potom Irving a Svět podle Garpa a Prayer for Owen Meany... pak jsem pobýval nějaký čas v Anglii, a tam jsem hodně čerpal z Asterixe a Obelixe a později z Garfielda... ano, Garfield ve mně zanechal nesmazatelnou stopu... po návratu jsem byl nějakou dobu osudově zpjat s Henry Millerem... James Joyce a Odysseus - ještě jsem to furt nedočet, bo na to nemám čas, ale ta kniha mě děsně baví.... nicméně si ji dopřávám v malých dávkách... Bible je pro mě jao zarytého ateistu rovněž velmi důležitým textem... no a v poslední době mě nejvíc oslovil M. de Sade a 120 dní Sodomy... a vlastně ještě předtím Susan Blackomore a Meme machine... takže takové zasvěcování je vlastně jeden nepřetržitý proces.... ovšem

Sud kulatý rys tu pije
tu je kára ten to ryje

je jenom jedno a je to nevyčerpatelný zdroj moudrosti a inspirace.

12.09.2008 10:33
stanislav
repe, až si přečteš Korán, celej svět se ti rozsvítí... bible, to je vodvar...

http://deniceksv.webgarden.cz/nabozenstvi-krestanstvi/koran.html
12.09.2008 10:38
Repulsion_Bílý
stanislav napsal(a):

Korán jsem samozřejmě četl... není to zlé, ovšem jako příšlušníkovi západní kultury je mi bližší ta Bible, to se nedá nic dělat. Navíc se znalci shodují v tom, že Korán si člověk doopravdy vychutná pouze v originále... a co jsem tak poslouchal ty mueziny, tak je to pravda.... zní to úplně jinak... ale asi už se ten jazyk učit nebudu... jeden nestihne za život všechno... škoda...
12.09.2008 10:40
stanislav
a upanišádičky, užs čet? co?

http://deniceksv.webgarden.cz/nabozenstvi-krestanstvi/upanisady.html
12.09.2008 10:41
HanaKonvesz
stanislav napsal(a):

jojo chce to spousty očí a zubů aby se jeden dožil věku kmetského:-)
12.09.2008 10:50
Repulsion_Bílý
stanislav napsal(a):
No, moc jsem se v tom nehrabal... ale letmo jsem tu a tam zachytil... do Bhagavadgíty jsem nakouk, že...
12.09.2008 10:55
stanislav
jo, ale co mě hodně nakoplo je taoismis, třeba tohle:

http://hubertxy.webgarden.cz/clanky/tao.html

nebo

http://deniceksv.webgarden.cz/cina-i-ting/lao-c-tao-te-ting.html
12.09.2008 10:57
stanislav

tajhe je to dobře řečeno:

Vévoda Chuan byl v síni a nahlas si četl (tu, znamená též učit se), zatímco venku kolář Pchien vyráběl kola. Kolář odložil kladivo a dláto a vstoupil do síně s otázkou: Promiňte mi moji troufalost, co je to za slova, která tu nahlas předčítáte?

Vévoda řekl: To jsou slova mudrců.

Ti mudrci žijí mezi námi?
Již zemřeli.
Takže vy, pane, si tu vlastně předčítáte zbytky po mudrcích.
Vévoda Chuan se rozhněval: Co může nějaký kolář vědět o knihách, v nichž si já čtu?! Jestli mě přesvědčíš o svém názoru, nechám tě žít, jestli však ne, zemřeš!
Kolář Pchien řekl: Váš služebník se na věc dívá ze své zkušenosti koláře: když se otvor náboje udělá příliš volný, kolo jde snadno nasunout na osu, ale nesedí pevně. Když se naopak otvor udělá příliš těsný, kolo nejde pořádně nasadit. Umění udělat náboj tak, aby nebyl příliš volný, ani příliš těsný, to musí člověk dostat do ruky. Řídí se přitom podle svého srdce, slovy to vylíčit nelze. Fortel, který je k tomu zapotřebí, bych slovy popsat nedokázal. Nemůžu to vysvětlit ani vlastnímu synovi a ani můj syn se to ode mne nemůže naučit, a proto až do svých sedmdesáti let pořád vyrábím kola. A stejně tak mudrcové zemřeli a s nimi i to, co nedokázali nikomu vysvětlit. A proto knihy, v nichž si vy, pane, čtete, jsou jen ubohé zbytky po mudrcích.

Kolář mluví o zkušenosti srovnatelné se zkušeností kuchaře Tinga: když přijde k obtížnému suku, zastaví se, soustředí svou pozornost, dokud mu vše není úplně jasné, a pak teprve jediným sekem suk odetne. V tom okamžiku se ruka a mysl dokonale ztotožňují, jistota ruky koexistuje s jasnozřivostí mysli, která se nerozhoduje prostřednictvím intelektu. Výraz šen, který původně označoval věci božské či duchovní, tak podobně jako výraz ling (zázračný , kouzelný), s nímž bývá často spojován, nakonec označuje mysl, když je plná života, na vrcholu bezprostřednosti a přirozenosti, když se nesetkává s žádnou překážkou, jíž by mohlo být usilovné přemýšlení, konceptualizace či formulování. Hnutí mysli, tj. hnutí ducha šen, nicméně není hnutím nevědomým, natož hnutím nevědomí, nýbrž zapomněním vědomí. Nelze to popsat slovy: přiblížit to může jen ohromující dokonalost pohybu, který díky dlouhé praxí a tříbení přestal být vědomý. Mysl se pak rázem cítí tak pohodlně, že samým pohodlím zapomíná, jak pohodlně jí je.

12.09.2008 10:59
Repulsion_Bílý
Já nechápu, proč KUCHAŘ Ting odetíná suky?
12.09.2008 11:02
HanaKonvesz
Repulsion_Bílý napsal(a):
aby si oheň udělal :-.)
12.09.2008 11:04
Repulsion_Bílý
HanaKonvesz napsal(a):
A proč se na to musí tak pekelně soustředit?
12.09.2008 11:04
stanislav
tao je pro někerý holt nejasný, no, jak řikaj, slovy to nejde vylíčit.... hehehehhe
12.09.2008 11:05
stanislav
HanaKonvesz napsal(a):
aby si neztupil nožík nebo sekerku, na tom bazírovali, že nástroje musej bejt nevopotřebovaný...
12.09.2008 11:06
HanaKonvesz
stanislav napsal(a):
HanaKonvesz napsal(a):

aby si oheň udělal
:-.)
aby si neztupil nožík nebo sekerku, na tom bazírovali, že nástroje musej bejt nevopotřebovaný...
deset let se učí jenom používat nůž kuchaři , tak asi proto
12.09.2008 13:00
hrobnick
HanaKonvesz napsal(a):
pekelně soustředit se musíš, bys nepropás ráj....hihi
12.09.2008 13:29
stanislav
pekelný soustředění je základ, se zrovna soustředim, jak vyřešit, že se urvalo šroubovátko vod špuntu ve vaně, takže mechanismus umřel, ale soutředěnim asi dojdu k tomu, že brnknu otcovi, ať to příde vopravit.... hehehehe  
12.09.2008 13:35
hrobnick
stanislav napsal(a):
pekelný soustředění je základ, se zrovna soustředim, jak vyřešit, že se urvalo šroubovátko vod špuntu ve vaně, takže mechanismus umřel, ale soutředěnim asi dojdu k tomu, že brnknu otcovi, ať to příde vopravit.... hehehehe  
no a pekelně se soustřeď, ať nevytočíš jiný číslo a nevytočíš tak manželku:-)
12.09.2008 13:39
stanislav
to nechám asi na jindy, se mi teď nechce nechat nic vopravovat, se holt budem jen sprchovat, no a co, že.... hehe
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)