Téma #876
Autor:silent
Fórum:
Literatura
Datum publikace:11.09.2008 11:50
Počet návštěv:5254
Počet názorů:112

"iniciační text"
Václav Cílek v knize Borghesův svět píše: "V určitém okamžiku - a nikdy jindy - se v lidském životě objeví kniha a nadosmrti jej změní. Takové knize říkáme iniciační text. Zdeněk Neubauer vysvětluje slovo "zasvěcení" tím způsobem, že jdeme za svět, jako bychom si prohlíželi obraz zezadu. Tam vidíme, jak je svět udělán či uzpůsoben (pravděpodobně se poněkud podobá orloji) a když se vrátíme nazpět, tak již nikdy na pohled "za" nezapomeneme. Tento proces bývá nejsilnější někdy mezi 17-30 rokem života, pak už je člověk hustší a podobné okamžiky čím dál vzácnější."

Co na to říkáte? Jaké byly vaše "iniciační texty"?

Přihodím pár těch svých: Oscar Wilde: Obraz Doriana Graye, Ladislav Klíma: Slavná Nemesis, Gustav Meyrink: Anděl západního okna, Michal Ajvaz: Druhé město....atd.

Názory
11.09.2008 11:52
stanislav
kafka, sartre, v mládí, a později jung, xenofontov, eliade a mnoho dalších, viz. http://deniceksv.webgarden.cz/ 
11.09.2008 11:54
stanislav
http://deniceksv.webgarden.cz/priroda-veda/vaclav-cilek-martin-kasik-3.html

jo a vod cílka sem čet jen tohle a je to dobře udělaná věcička taky...
11.09.2008 11:59
Pan Japko
Camus, Kafka,Burroughs,Nabokov
11.09.2008 12:05
nela
nevim, jestli vylozene konkretni dilo nebo 1 2 3 knihy, ale spis celkove knihy a texty o ruznych nabozenstvich, duchovnich naukach a praktikach, diskuse se zasvecenymi... dost jsem se v tom hrabala a pomohlo mi to utvorit nazor a najit cestu, po ktere kracim. nejsem clenem zadne cirkve ani nabozenstvi, ale mam viru, smysl a cestu a to mi staci (jeste aby ne :D)
11.09.2008 12:07
nela
jinak z prozaictejsich :))
Ginsberg, Kerouac...
Nešpor...
11.09.2008 12:30
Teichman
kafka - jeho povídky, bylo mi něco kolem patnácti, měl jsem načteno spoustu věcí, ale jakoby "dětskejch"... a jak jsem tak četl tu proměnu, tak jsem si říkal - tý vado, co to je, tý vado, co to je, tý vado, co to jako má bejt kurva.... :-)
11.09.2008 12:58
hrobnick
mládí: Jesenin, Baudelaire, Plath, Topol, Klíma,
střední věk: Pessoa, Meyrink, Dickinson, Březina, Váchal,
krizový věk: Jung, Levinas, Bergson, Yalom, Frankl, Fromm, Buber,
hele, nejde jmenovat jednu!!!
11.09.2008 13:00
guy
jsem tu dobu mezi 17 a 30 propásl ..
sice jsem si pár obrazů zezadu prohlídl, ale žádnou změnu jsem nezaznamenal
asi jsem prohlížel ty nesprávný ..
11.09.2008 13:00
stanislav
základ ale je Ferda, nebo Neználek, popřípadě Medvídek Pú nebo něco takovýho, to člověka poznamenalo, i když si to třebas nepřipouští... hehe
11.09.2008 13:13
marťánek paní Koutné
Andrejev - Červený smích, Majakovskij, O. Wilde, Exupéry, Ken Kesey, Vrchlický...
11.09.2008 13:28
hrobnick
stanislav napsal(a):
základ ale je Ferda, nebo Neználek, popřípadě Medvídek Pú nebo něco takovýho, to člověka poznamenalo, i když si to třebas nepřipouští... hehe
nojo, Ferda! brouk Pytlík! a Stínadla se bouří! Červenáček a Rychlonožka a Družina černého pera a hlavně : Hvízdavý Dan! ach, už mi paměť neslouží ...
11.09.2008 17:39
kastel
...startovací pro mě bylo Jitro kouzelníků....a od té doby už jen hledám, nacházím a zase ztrácím...ale Anthonyho de Mella bych asi zmínit měl...
11.09.2008 17:41
humhal
pro mě byl iniciační jakýsi text v časopise Dikobraz či Ábíčko či Pionýr, od té doby miluji tisk, což je vidět i na mém webiku:

http://humhal.webgarden.cz/

louskat tisk je oblažující...
11.09.2008 17:44
kastel
humhal napsal(a):
pro mě byl iniciační jakýsi text v časopise Dikobraz či Ábíčko či Pionýr, od té doby miluji tisk, což je vidět i na mém webiku:

http://humhal.webgarden.cz/

louskat tisk je oblažující...
reklama je důležitá, to už mi Standa říkal (rozumměj psal:o)
11.09.2008 17:48
stanislav
ovšem je - li reklama vlezlá, tak pak je zle... muhehehhe
11.09.2008 18:01
kastel
stanislav napsal(a):
Jak říkáš - reklama by měla nenápadná - měly by ji dělat ženský - ty to uměj vždycky zmanipulovat tak, žes to vlastně sám chtěl - ale bohužel - pro blce je nejlepší ta vlezlá - myšlenku na nákup to blbovi nakopne až po x-tý (trochu jsem reklamu dělal, a byla to prča :o)
11.09.2008 18:06
Zarathustra
kastel napsal(a):
stanislav napsal(a):
Jak říkáš - reklama by měla nenápadná - měly by ji dělat ženský - ty to uměj vždycky zmanipulovat tak, žes to vlastně sám chtěl - ale bohužel - pro blce je nejlepší ta vlezlá - myšlenku na nákup to blbovi nakopne až po x-tý (trochu jsem reklamu dělal, a byla to prča :o)
vymyslete takovou reklamu, aby nikdo nepoznal, ze je to reklama a presto se chytnul:-P
11.09.2008 18:27
kastel
Zarathustra napsal(a):
kastel napsal(a):
stanislav napsal(a):
vymyslete takovou reklamu, aby nikdo nepoznal, ze je to reklama a presto se chytnul:-P
...těch je dost - takový ty rádoby naučný texty v různej časopisech - teď to jede ve velkým 100+1...
11.09.2008 18:31
stanislav
jsem doma našel nějakej novej časopis pro mladý JUNIOR, a co stránka, to reklama, když řeč o historii a principu baterií, tak zmínka o baterkách VARTA a podobně...
11.09.2008 19:02
Charlien
jednoznačně V.Sorokin...
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)