Názory |
04.09.2008 11:44
Repulsion_Bílý
|
random_night napsal(a): Repulsion_Bílý napsal(a): narvah napsal(a): tak myslím že sudem kulatým se nechalo isnpirovat hodně čechů jakoooooo Jenže to vzali za špatný konec - Japonci také pijí saké... spotřeba saké v Japonsku naopak rok od roku klesá Jestli to nebude tím, že přecházejí na jiné typy alkoholických nápojů :o)
Každopádně bych viděl hlavní problém našeho národa, že, jak správně podotkl Narvah, se většina lidí zastaví u toho "sud kulatý" a dál se nedostane... přitom "sud kulatý" není jen sud kulatý, je v tom i bohatá symbolika - kulatý je třeba svět, že... velmi záhadná a symbolicky bohatá je další pasáž: Rys tu pije... to je vlastně klíč k celému duchovnímu poselství ...
Naopak "tu je kára" a "ten to ryje" lze vnímat pragmaticky, jak návod povzbuzení k tvořivé práci a obdělávání půdy... |
04.09.2008 11:53
stanislav
|
repe, seš druhej, dyť šmycr tohle používá v písni... ten sud kulatý... seš analfabet hudební, nebo co??? :o)) nebo to je nohavica? hehe |
04.09.2008 11:57
Repulsion_Bílý
|
stanislav napsal(a): repe, seš druhej, dyť šmycr tohle používá v písni... ten sud kulatý... seš analfabet hudební, nebo co??? :o)) nebo to je nohavica? hehe Jak druhej? Možná třetí, padesátý... sud kulatý rys tu pije je ta největší klasika... není vůbec překvapivé, že vnímaví jedinci to reflektují ve své tvorbě... |
04.09.2008 12:03
Pomerančová
|
jsem si dnes ovlivnena touto diskusi pujicla v knihovne knihu jmenujici se "sud kulaty", a tam je to tez latinsky:
Vas rotundum Lynx hic potat Hic est carrus Palam Motat
:-)
|
04.09.2008 12:23
stanislav
|
salám motát |
04.09.2008 12:24
patafyzik
|
mně taky hodně mozkových závitů zasáhla (i s tím obrázkem na plakátě):
Alenko stůj, auto houká,
na něm v pytlích bílá mouka.
Auto mouku rozváží
z dalekého nádraží.
|
04.09.2008 12:26
Pomerančová
|
patafyzik napsal(a): mně taky hodně mozkových závitů zasáhla (i s tím obrázkem na plakátě): Alenko stůj, auto houká, na něm v pytlích bílá mouka. Auto mouku rozváží z dalekého nádraží. mně taky. a ještě ji na mě spolužáci s oblibou pokřikovali...
a ještě tahle: kdybych já se nepásla, byli byste bez másla
|
04.09.2008 12:32
narvah
|
když tě v práci jebou vem je ke dnu sebou |
04.09.2008 13:41
hrobnick
|
Tobě neva
že se zase
převtělíš v červa?
autora neznám |
04.09.2008 13:51
Monty
|
Nejvíc mne ovlivnila báseň mého syna z minulé neděle, protože je hluboce pravdivá a díky své ucelenosti, pregnantnosti a celkovému vyznění zcela vytlačila např. "Sestřenku Terku" (Sestřenka Terka/jde venčit Reka/Fida a Cézara/s nimi jde chrt.)
"SPLŇ MI, RYBKO, PŘÁNÍ!"
"HOVNO, PRDEL, ŽÁDNÝ!"
(Stanislav Jan Vašina)
Také mám silný citový vztah k básni, kterou napsala moje spolužačka Šárka ve věku 8 - 9 let poté, co se pokusila přiblížit k síle mého poetického génia. Je to jediná báseň, kterou kdy stvořila a nevznikla by, nebýt mne.
Slina slina bílá paní
košilku má až na paty.
Skáče, hopsá celý den
až vyletí z pusy ven.
(Šárka Mikulová) |
04.09.2008 13:56
random_night
|
mě hrozně ovlivnila báseň Denise Trojana, kterou už jsem dnes kdesi zmiňovala:
Tvé oči jsou jako noční slunce,
tvé pohyby jsou jako ladná laň,
která si v lese skáčíc pro radost.
Jsi jako pára nad hrncem... |
04.09.2008 20:24
šánnatas
|
u mně vede báseň opičky : úklid
když se ráno probouzíš
vůbec na nic nemyslíš
nemilá povinnost čeká tě
úklid se jmenuje ........... atd.
báseň mě ovlivnila natolik, že jsem přestal uklízet |
05.09.2008 12:15
bříza
|
mě osobně zasáhla existenciálně báseň "Sedí žena":
sedí žena na židli
vlasy si namáčí - vlasy si mydlí
mydlí si je šampónem
jsou jí cítit štiplavým kouřem
namáčí je v benzínu
suší si je na plynu
vzrušeným hlasem hovoří
ach - vždyť mě ty vlasy hoří !
létá - létá po světnici
hledá si tam svou čepici
hle - tam voda ve džbánku stojí
(džbán ten našla na starém hnoji)
a ta voda ze džbánku
už jí stéká z copánku
už jí ta voda po zádech běží
ach - toť sprcha svěží !
vtom:
BUCH - BUCH na dveře
vzápětí za kliku kdosi béře
venku stojí auto z blázince
vždyť pojede do blázince
A TA ŽENA POTRHLÁ JE BARBORA HLAVSOVÁ
(3. třída) |
05.09.2008 18:07
Emily
|
Neználek mě zasáhl také,např. rým slunce - žblunce je geniální.
Stejně jako na patafyzika na mě v 1. třídě udělala nesmrtelný dojem báseň:
Alenko stůj, auto houká,
na něm v pytlích bílá mouka.
Auto mouku rozváží
z dalekého nádraží.[/quote]Já se navíc jmenuju Alenka! Chápete?
Jinak z mých dalších oblíbených:
Sedí pán při malém pivu
ve tváři má zděšení
Není ani příliš divu
padá na něj lešení.
nebo
Po ulici jede opl, dědeček mi do nej kopl.
a mnoho dalších z LP S úsměvem idiota od Vodňanského a Skoumala.
|
05.09.2008 18:14
Pomerančová
|
Emily napsal(a): Neználek mě zasáhl také,např. rým slunce - žblunce je geniální. Stejně jako na patafyzika na mě v 1. třídě udělala nesmrtelný dojem báseň: Alenko stůj, auto houká, na něm v pytlích bílá mouka. Auto mouku rozváží z dalekého nádraží. Já se navíc jmenuju Alenka! Chápete?
[/quote]Chápu, já taky. A dodatečně vše nej k svátku :-) |
05.09.2008 18:14
Repulsion_Bílý
|
Málem jsem zapomněl (nechápu, jak je to možné) na:
Jejah jedad ukčár áj it mávípz ukčábílok ukčábílok íčar jejah ičátepelk |
05.09.2008 18:50
hrobnick
|
Repulsion_Bílý napsal(a): Málem jsem zapomněl (nechápu, jak je to možné) na:
Jejah jedad ukčár áj it mávípz ukčábílok ukčábílok íčar jejah ičátepelk a tys Rak, že? |
05.09.2008 18:53
Repulsion_Bílý
|
hrobnick napsal(a): Repulsion_Bílý napsal(a): Málem jsem zapomněl (nechápu, jak je to možné) na:
Jejah jedad ukčár áj it mávípz ukčábílok ukčábílok íčar jejah ičátepelk a tys Rak, že? myslíž znamení? ne. Střelec. To s tím nesouvisí... |
05.09.2008 19:32
tichoprostor
|
Skutečně bych rád potkal člověka, o kterém je možné říci, že úrověň jeho poznání ovlivnila především poezie :o)... to je totéž jako tvrdit, že o matematice anebo fyzice se v učebnicích píše ve verších.
Poezie nenabízí ze své podstaty takové možnosti přesného vyjádřování a popisu, aby ovlivnila více, než jen tu nejjednodušší náladu malého dítěte (říkanky) anebo změny ve vnímání dospělého člověka, které však jsou jen změnami pro změny :o).
Poetici tělem a duší s oblibou předstírají, že zvukolamy obsahují hlubší smysl. Zpravidla to jsou lidé, kteří se neumí kreativně vyjadřovat nevázaným jazykem, rádi se omezují na prosté štěky anebo naopak propadají grafománii... vyvážený a přiléhavý způsob prozaického vyjadřování (anebo komunikace) jim však schází. Tohle není problém odhalit. |
05.09.2008 19:57
patafyzik
|
jeknips jedad ýlam ukčár
z urotsorpochit mám ukčars |