Téma #860
Autor:nela
Fórum:
Literatura
Datum publikace:29.08.2008 13:47
Počet návštěv:2520
Počet názorů:49

Paulo Coelho
- názory; brak nebo kvalitní psycho-literatura?

Názory
29.08.2008 14:00
Atalanta
Alchymista +- dobry. Zbytek komercni brak. Idem pro Bacha a Racka.
29.08.2008 15:12
Pan Japko
Alchymista, Záhir....záhir se mi zdá trochu kulhá na konci....myslím, že tahle literatura se musí číst v určitém životním období, alespoň já to tak mám
29.08.2008 19:24
patafyzik
pro mě komrční brak, ale je to můj soukromý názor
30.08.2008 04:54
HanaKonvesz
už jen podle masivní propagandy a spousty přednášek, kde svým nechápavým obdivovatelům vysvětluje hloubky a vejšiny svých veleděl..
nemožu ja totok.
30.08.2008 10:24
zlatíčko
Mně a spoustě mých kamarádek jeho knihy často pomohly v těžkých životních situacích. Je to těžká literatura na pochopení, ale když jí čtenář pochopí, bude jí navždy milovat a vracet se k ní.
30.08.2008 11:16
patafyzik
zlatíčko napsal(a):
Je to těžká literatura na pochopení, ale když jí čtenář pochopí, bude jí navždy milovat a vracet se k ní.
to bych řek spíš o tomhle:

30.08.2008 17:36
kastel
u mě dobrý, každému co jeho jest
31.08.2008 04:46
tichoprostor
Nejprodávanější autor v České republice pod hlavičkou ARGO :o)

Pastor ve výslužbě, textař o vyrovnaném pohledu na život. Nepříliš akční a čtivé pro surrealisty.

Názory outsiderů se ovšem na webových portálech okresního významu cení :o)
31.08.2008 08:17
patafyzik
ano, proto ti zaň budiž vzdán dík :)
31.08.2008 13:52
Repulsion_Bílý
Co jsem četl, tak to byly "rychlokvašky" - zdánlivě atraktivní příběh, ale držený schválně hezky na povrchu, aby se čtenář moc nezapotil a čtení mi vydrželo tak akorát do vlaku... vyložené brakem bych to nenazval, ale komerce to je.... pro mě absolutně nezajímavé...
31.08.2008 15:11
tichoprostor
:o))... která že husa to zakejhá?
31.08.2008 16:18
stanislav
mně je sympatickej... asi u řeky seděla, nebo jak se to menuje, se mi líbila nejvíc..
01.09.2008 01:11
tichoprostor
Repulsion_Bílý... lidi nikdy nečetli beletrii kvůli obsahu, čtenářům záleží jedině na originalitě a působivosti rukopisu, a na formátu. Je to stejné, jako s tím příměrem o Edit Piaf - i kdyby zpívala telefonní seznam, bude to velké umění.

Takhle jednoduché věci nám ale ve škole zatajovali :o)... kdyby se naši učitelé hlásili k tak primitivním, jednoduchým a důležitým východiskům, naši rodiče by žili v obavách o smysluplnost vlastních životů, které zasvětili krmení a výchově svých fakanů. Smyslem školství na všech úrovních je proces výchovy a vzdělávání a rozšiřování obzorů na nejvyšší možnou míru zkomplikovat a nabízet tak rodičům a daňovým poplatníkům, že žijí důstojným životem, že vzdělání je zárukou společenského postavení a ekonomické prosperity člověka anebo jeho rodiny.

Ti vyvolení, kteří to v rámci jakéhokoliv snažení skutečně se svými touhami někam dotáhnou... na nějaké školství pochopitelně serou, složitými oklikami se velice záhy, často už v průběhu vzdělávacího procesu, navracejí do výchozí pozice při zkoumání světa a dobírají se vlastních, originálních a nezaměnitelných úhlů pohledů.

Předpokládám, že ty, Repulsione, se svojí bystrostí snadno odhalíš pointu, kterou se ti snažím sdělit. Neplácej tady nic o povrchnosti příběhu anebo případné únavě čtenáře, prosím; na příběhu nezáleží, příběh není podstatný... i povrchní, nicméně veleoriginální úhel pohledu na třebas jen obyčejnou pitomost z tebe může udělat nesmrtelnou bytost, řekněme psavce. Na něco takového je však zapotřebí přijít... je třeba přijít na to, co je pro uspokojení, potěšení a nasycení *tvého klienta*, tedy čtenáře, důležité :o)

Paulo Coelho na to evidentně přišel.
01.09.2008 01:14
Repulsion_Bílý
tichoprostor: ano, většina lidí má ráda mléčnou čokoládu...
01.09.2008 01:23
tichoprostor
Repulsion_Bílý... mléčnou čokoládu? - pro své potěšení rozhodně ano. Předpokládám, že souhlasíš... beletrii člověk čte pro své potěšení. Umět zařídit potěšení je úkol hodný mistra, je to úkol pro špičkovou děvku, pro mimořádně nadaného klauna, pro talentované sportovce anebo textaře.

S trudnomyslnými a těžkopádnými sračkami se tě život naotravuje sám o sobě ažaž.
01.09.2008 01:25
tichoprostor
(Jak říkám... jde jedině o formát a rukopis, na příběhu nezáleží)
01.09.2008 01:27
nela
tichoprostor napsal(a):
Repulsion_Bílý... mléčnou čokoládu? - pro své potěšení rozhodně ano. Předpokládám, že souhlasíš... beletrii člověk čte pro své potěšení. Umět zařídit potěšení je úkol hodný mistra, je to úkol pro špičkovou děvku, pro mimořádně nadaného klauna, pro talentované sportovce anebo textaře.

S trudnomyslnými a těžkopádnými sračkami se tě život naotravuje sám o sobě ažaž.
Tvůj pohled na věc je zajímavý a pravdivý :)
01.09.2008 11:00
Repulsion_Bílý
tichoprostor: Není vůbec třeba se v tom pitvat. S Coelhem problém nemám. Kdysi mi to kdosi vehementně doporučoval, tak jsem pár knih zakoupil, přečet, příliš jsem u toho netrpěl, ale nic to ve mně nezanechalo. Toť vše. Já to mám tak, že když si chci něčím zaplácat žaludek, tak jím takovou tu nejlevnější sójovou "čokoládu", a když si chcu pochutnat, koupím kvalitní 85 %...  (btw: ona dobrá kniha nemusí být vůbec trudomyslná a těžkopádná - spíš naopak.)
01.09.2008 11:07
stanislav
coelho je príma, co to pitvat furt.... radši se podívejte na psa na balkoně... muhehehehehe... chňo chňo

01.09.2008 12:37
tichoprostor
Stanislav... jé pejsek! :o)

Párkrát jsem v tom pokojíku přespal.

(Ba ne, to je jiný dům, to není žižkovské Argo, jen se trochu podobá a není modré)
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)