Téma #855 |
Autor: | siorak |
Fórum: |
Datum publikace: | 24.08.2008 18:50 |
Počet návštěv: | 4068 |
Počet názorů: | 82 |
Kritika a kritikové |
http://www.dmoinfo.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17
Tady jsem našel zajímavou pasáž rozhovoru.
Jan Cimický Já jsem svého času mluvil se Seifertem, který svého času dělal redaktora Práce a měl na starosti poezii. On neříkal: to je blbost, to nepište. To většinou říkají ti, kteří mají trochu komplex. On říkal, že vždycky najde něco, co se mu líbí a nemůže proto dělat literární posudky. V tom měl pravdu. Já si netroufám kritizovat. Někdy je něco diletantské, nemá to jiskru. Ale to neznamená, že ve druhé nebo třetí verzi pokusu o literární útvar tam nebude něco, co vás zaujme.
V podstatě to vyjadřuje můj názor. Co si o to tom myslíte? |
|
Názory |
25.08.2008 20:21
kastel
|
osika napsal(a): Tak tak:-) objektivní kritika se skládá ze subjektivních lží a odstraním-li cizí pravdu - moje lež ji zcela nahradí.... |
25.08.2008 20:23
siorak
|
kastel napsal(a): osika napsal(a): Tak tak:-) objektivní kritika se skládá ze subjektivních lží a odstraním-li cizí pravdu - moje lež ji zcela nahradí.... :-)) |
25.08.2008 20:49
osika
|
kastel napsal(a): osika napsal(a): Tak tak:-) objektivní kritika se skládá ze subjektivních lží a odstraním-li cizí pravdu - moje lež ji zcela nahradí.... to dej jako dílo, ne? :-) |
25.08.2008 21:00
kastel
|
osika napsal(a): kastel napsal(a): osika napsal(a): Tak tak:-) objektivní kritika se skládá ze subjektivních lží a odstraním-li cizí pravdu - moje lež ji zcela nahradí.... to dej jako dílo, ne? :-) ...to už jsem někam před mnoha lety dával - asi pissmák :o) |
26.08.2008 09:26
Natasha
|
marťánek paní Koutné napsal(a): ...omlouvám se Natasche. Její kritika má punc objektivity, je analytická, věcná a autorovi k užitku. Promiň, Natascho, sem se nějak pozapomněla lépe rozhlédnout. :-). Marťánku, je to od Tebe moc hezké, ale ta objektivita je taková nedostižná meta.
A čím víc pozoruju malý rybníček profesionání české literární kritiky, vidím, že se s ní a vlastními osobními sympatiemi/antipatiemi potýká vlastně každý. |
26.08.2008 10:40
siorak
|
Natasha napsal(a): marťánek paní Koutné napsal(a): ...omlouvám se Natasche. Její kritika má punc objektivity, je analytická, věcná a autorovi k užitku. Promiň, Natascho, sem se nějak pozapomněla lépe rozhlédnout. :-). Marťánku, je to od Tebe moc hezké, ale ta objektivita je taková nedostižná meta.
A čím víc pozoruju malý rybníček profesionání české literární kritiky, vidím, že se s ní a vlastními osobními sympatiemi/antipatiemi potýká vlastně každý. Máš načteno a napozorováno, což je asi výhoda. Ovšem možná i ne, protože to svádí k akademismu a hledání zažitých vzorců. Čímž netvrdím, že je to tvůj případ, zase tak moc tvé kritiky neznám.
Já načteno a napozorováno nemám, takže jsem dost opatrný s ukvapenými soudy. I když se mi něco nelíbí, nemusí to ještě být proto špatné. A logika, exaktní analýza se v umění uplatňuje dost blbě. |
26.08.2008 11:57
patafyzik
|
siorak napsal(a): I když se mi něco nelíbí, nemusí to ještě být proto špatné. A logika, exaktní analýza se v umění uplatňuje dost blbě. Ale jo, pár zásad platí. Zrovna tuhle jsem četl jednu novinářskou perlu: Režisér R točí nový muzikál M, který se proslavil muzikálem Moulin Rouge. To je prostě objektivně špatný sloh, nedá se svítit. Správně je: Režisér R, který se proslavil filmem Moulin Rouge, točí nový muzikál. Ve slohu je mnoho věcí legálně napadnutelných. |
26.08.2008 12:08
siorak
|
patafyzik napsal(a): siorak napsal(a): I když se mi něco nelíbí, nemusí to ještě být proto špatné. A logika, exaktní analýza se v umění uplatňuje dost blbě. Ale jo, pár zásad platí. Zrovna tuhle jsem četl jednu novinářskou perlu: Režisér R točí nový muzikál M, který se proslavil muzikálem Moulin Rouge. To je prostě objektivně špatný sloh, nedá se svítit. Správně je: Režisér R, který se proslavil filmem Moulin Rouge, točí nový muzikál. Ve slohu je mnoho věcí legálně napadnutelných. Chytáš mě trošku za slovíčko. Měl jsem tam napsat "většinou dost blbě". Ovšem věřím na to, že každé pravidlo má vyjímku. Ale to ty víš, taky nemáš na fotkách "dokonalé" podnikatelské baroko, ale oprýskanou zeď na dvorku. Ne každý kaz je umění, ale pokud vzniká atmosféra, genius loci, je to právě tak.
Ano, věřím, že se dá popsat mnohé, ale obvykle musí člověk konec jaksi vycítit, aby došlo k "osvícení". :-) A to víš taky, tak co tu plácám. |
26.08.2008 12:16
patafyzik
|
v pohodě, shodneme se :) |
26.08.2008 19:39
HanaKonvesz
|
drazí přátelé, asi proto, že se relativně shodnete - ale toto je půvadná diskuze všechna čest vám osiko sioraku patafyziku všichni.... jsem dojata. Dojata! a potěšena! :-) jojo.
|
26.08.2008 20:31
osika
|
HanaKonvesz napsal(a): drazí přátelé, asi proto, že se relativně shodnete - ale toto je půvadná diskuze všechna čest vám osiko sioraku patafyziku všichni.... jsem dojata. Dojata! a potěšena! :-) jojo. :-) ach |
26.08.2008 21:02
siorak
|
HanaKonvesz napsal(a): drazí přátelé, asi proto, že se relativně shodnete - ale toto je půvadná diskuze všechna čest vám osiko sioraku patafyziku všichni.... jsem dojata. Dojata! a potěšena! :-) jojo. :-) Och! |
26.08.2008 21:03
osika
|
Shodně shodný
buďme hodný
pro dny
soudný! :-) |
27.08.2008 09:27
Alan Marceau
|
myslím, že to bylo natolik konstruktivní, že bychom se z toho všichni měli poučit... ale nezapomínejme, že Literra není žádný server profesionálů a že sem každý nepřijde za uměním, ale třeba i užít srandy, popíchnout pár popíchnutelných nicků a nemyslím, že je nutný chovat se pouze stroze profesionálně. přicházím s úvahou obecnější s dopadem na celou společnost: základní vlastností člena společnosti v dnešní době by měla být zdravá tolerance |
27.08.2008 10:23
osika
|
Alan Marceau napsal(a): myslím, že to bylo natolik konstruktivní, že bychom se z toho všichni měli poučit... ale nezapomínejme, že Literra není žádný server profesionálů a že sem každý nepřijde za uměním, ale třeba i užít srandy, popíchnout pár popíchnutelných nicků a nemyslím, že je nutný chovat se pouze stroze profesionálně. přicházím s úvahou obecnější s dopadem na celou společnost: základní vlastností člena společnosti v dnešní době by měla být zdravá tolerance Napsáno i za mě! díky. |
27.08.2008 13:20
siorak
|
Alan Marceau napsal(a): myslím, že to bylo natolik konstruktivní, že bychom se z toho všichni měli poučit... ale nezapomínejme, že Literra není žádný server profesionálů a že sem každý nepřijde za uměním, ale třeba i užít srandy, popíchnout pár popíchnutelných nicků a nemyslím, že je nutný chovat se pouze stroze profesionálně. přicházím s úvahou obecnější s dopadem na celou společnost: základní vlastností člena společnosti v dnešní době by měla být zdravá tolerance Zcela určitě. |
27.08.2008 17:24
kastel
|
Alan Marceau napsal(a): myslím, že to bylo natolik konstruktivní, že bychom se z toho všichni měli poučit... ale nezapomínejme, že Literra není žádný server profesionálů a že sem každý nepřijde za uměním, ale třeba i užít srandy, popíchnout pár popíchnutelných nicků a nemyslím, že je nutný chovat se pouze stroze profesionálně. přicházím s úvahou obecnější s dopadem na celou společnost: základní vlastností člena společnosti v dnešní době by měla být zdravá tolerance ...já jsem spíš pro zdravou netoleranci.... |
01.09.2008 09:05
sokrates
|
Kdybych si myslel, že moje díla jsou špičkový, byl bych hlupák. Kdybych si myslel, že jsou to debiloviny, nikam bych je necpal. Každý si k nim může říct co chce a já si to můžu jak chci přebrat. Něco pohladí, něco poučí, něco nasere, tak jako v životě... :-) |
01.09.2008 09:25
siorak
|
sokrates napsal(a): Kdybych si myslel, že moje díla jsou špičkový, byl bych hlupák. Kdybych si myslel, že jsou to debiloviny, nikam bych je necpal. Každý si k nim může říct co chce a já si to můžu jak chci přebrat. Něco pohladí, něco poučí, něco nasere, tak jako v životě... :-) Děláš čest jménu mého antického oblíbence. Tak to vidím taky. |
04.09.2008 13:50
hrobnick
|
Nápis na hrob kritikův:
Zde leží se lží... |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|