Téma #855
Autor:siorak
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:24.08.2008 18:50
Počet návštěv:4060
Počet názorů:82

Kritika a kritikové
http://www.dmoinfo.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17

Tady jsem našel zajímavou pasáž rozhovoru.

Jan Cimický
Já jsem svého času mluvil se Seifertem, který svého času dělal redaktora Práce a měl na starosti poezii. On neříkal: to je blbost, to nepište. To většinou říkají ti, kteří mají trochu komplex. On říkal, že vždycky najde něco, co se mu líbí a nemůže proto dělat literární posudky. V tom měl pravdu. Já si netroufám kritizovat. Někdy je něco diletantské, nemá to jiskru. Ale to neznamená, že ve druhé nebo třetí verzi pokusu o literární útvar tam nebude něco, co vás zaujme.

V podstatě to vyjadřuje můj názor.
Co si o to tom myslíte?

Názory
25.08.2008 16:51
osika
Taktéž, avšak, já má dílko vystaveno jen na den, pak mažu. Ne, že bych se bála rajčat a plivanců, ale nějak mi nesedí být někde pověšená:-)
25.08.2008 17:24
marťánek paní Koutné
...s určitou snahou o jistý odstup zjišťuju, jakoby se zde spíše kritizoval přístup ke kritice. Kritika nikdy, s důrazem na slovo NIKDY, nemůže být objektivní, může se objektivitě při troše snahy pouze více, či méně přibližovat. Kritik je taky jenom člověk, který by mohl sledovat ještě i jinou linku, nežli jenom věcnou kritiku a tu možná nedokáže přiznat ani sám sobě. Nikdo tady není renomovaným kritikem, (pokud tu někdo takový je, ať mi promine), všichni víceméně fungujeme po trase líbí - nelíbí - nuda...
Rajčata jsou pro mě postradatelnou rekvizitou, nepoužívám je (vyjma snad úpěnlivých masochistických proseb, které jsem vyslyšela), dokonce ani recipročně i když po tom mé tajné linky někdy tuze volají a touží, jako po možné satisfakci. :-)).
25.08.2008 17:30
siorak
marťánek paní Koutné napsal(a):
...s určitou snahou o jistý odstup zjišťuju, jakoby se zde spíše kritizoval přístup ke kritice. Kritika nikdy, s důrazem na slovo NIKDY, nemůže být objektivní, může se objektivitě při troše snahy pouze více, či méně přibližovat. Kritik je taky jenom člověk, který by mohl sledovat ještě i jinou linku, nežli jenom věcnou kritiku a tu možná nedokáže přiznat ani sám sobě. Nikdo tady není renomovaným kritikem, (pokud tu někdo takový je, ať mi promine), všichni víceméně fungujeme po trase líbí - nelíbí - nuda...
Rajčata jsou pro mě postradatelnou rekvizitou, nepoužívám je (vyjma snad úpěnlivých masochistických proseb, které jsem vyslyšela), dokonce ani recipročně i když po tom mé tajné linky někdy tuze volají a touží, jako po možné satisfakci. :-)).
Souhlas.
25.08.2008 17:35
marťánek paní Koutné
...omlouvám se Natasche. Její kritika má punc objektivity, je analytická, věcná a autorovi k užitku. Promiň, Natascho, sem se nějak pozapomněla lépe rozhlédnout. :-).
25.08.2008 17:48
patafyzik
Ale pochopitelně, že tu nejsou (víceméně) kritici, ale ČTENÁŘI. Ostatně to okénko se nejmenuje "kritika", ale "názor". A to je věc, kterou pořád někteří bůhvíproč zaměňujou.
25.08.2008 17:50
patafyzik
Celej problém je právě v tom, že u knížek se setkáváte s kritikami. To, že některý čtenář s knížkou praštil do kouta se slovy "to je ale hovadina", to nikdo neslyší.

Tady se setkáváte s ohlasy čtenářů. Toť vše vo co gou.
25.08.2008 17:51
osika
patafyzik napsal(a):
Ale pochopitelně, že tu nejsou (víceméně) kritici, ale ČTENÁŘI. Ostatně to okénko se nejmenuje "kritika", ale "názor". A to je věc, kterou pořád někteří bůhvíproč zaměňujou.
Přesně tak, vždyť je to v úvodu řečeno. A dobrý kritik, mimochodem, se pozná podle toho, že je objektivní. Musí snést pro své názory důkazy, nemůže jen tak plácat.
25.08.2008 17:52
siorak
patafyzik napsal(a):
Souhlas. Ovšem názor může být pochvalný, nebo kritický. Nebo může vyjadřovat jednoduše pocity čtenáře. Nevidím mezi tím ostré hranice.
25.08.2008 17:53
osika
siorak napsal(a):
patafyzik napsal(a):
Souhlas. Ovšem názor může být pochvalný, nebo kritický. Nebo může vyjadřovat jednoduše pocity čtenáře. Nevidím mezi tím ostré hranice.
No jistě, ale s kritikou to nic nemá, jakožto s literárním útvarem.
25.08.2008 17:54
patafyzik
siorak napsal(a):
Nojo, ale kritika je věc, která má svá pravidla a má být buď objektivní nebo alespoň přinejhorším poplatná nějaké ideologii. Ale názor čtenáře je subjektivní záležitot toho, jak on osobně dílo vnímá.
25.08.2008 17:55
siorak
osika napsal(a):
patafyzik napsal(a):
Přesně tak, vždyť je to v úvodu řečeno. A dobrý kritik, mimochodem, se pozná podle toho, že je objektivní. Musí snést pro své názory důkazy, nemůže jen tak plácat.
Vida, už potřetí říkám souhlas s výhradou k slůvku objektivní. Asi jsi myslela, že se má snažit o nadhled a objektivitu, neboť objektivní není nikdo. Těžko bude odborník na džez také odborníkem na kritiku rocku.
25.08.2008 17:55
patafyzik
osika byla rychlejší
25.08.2008 18:20
siorak
osika napsal(a):
siorak napsal(a):
patafyzik napsal(a):
No jistě, ale s kritikou to nic nemá, jakožto s literárním útvarem.
Souhlas.
25.08.2008 18:21
osika
No jasně, když to bereš úplně důsledně, tak objektivní není nikdo, ale pokud odborník neuhlídá rovinu osobní, nikdo ho nebude brát moc vážně. A tím nemyslím styl psaní.
25.08.2008 18:22
siorak
patafyzik napsal(a):
siorak napsal(a):
Nojo, ale kritika je věc, která má svá pravidla a má být buď objektivní nebo alespoň přinejhorším poplatná nějaké ideologii. Ale názor čtenáře je subjektivní záležitot toho, jak on osobně dílo vnímá.
Jakýkoli názor je názorem subjektu, je tedy i názor kritika subjektivní.
25.08.2008 18:23
osika
To už se handrkuješ trošku o slovíčka, ale budež, vysvětlila jsem výše.
25.08.2008 18:36
siorak
osika napsal(a):
To už se handrkuješ trošku o slovíčka, ale budež, vysvětlila jsem výše.
Slůvko objektivní je často nesprávně používáno. Objektivní existence nebo realita je nezávislá od pohledu subjektu. Prostě tu je, ať se na ni dívá kdokoli jakkoli. Hodně se to používalo na schúzích "objektivní kritika" atd.
Mám radši slůvko "nezaujatý", které to dle mého názoru vystihuje líp. Přece nechceš říct, že je kritik "objektivní" tj. popisuje realitu jakýmsi "pravdivým" způsobem? Protože to už bychom nebyli daleko od "jedinné pravdy". Je to do určité míry možné v exaktních vědách, ale v literatuře? Co člověk, to názor. Vždyť mnohé básně jsou jen o pocitech a mohou v každém legitimně vyvolávat jiné, ne?
Myslím, že jsem tě pochopil - pod osobní myslýš zaujatý pro nebo proti autorovi. Nezaujatý je obecnější, kritik může být zaujat např. proti žánru (nemá rád dechovky), nebo proti vyjádřené myšlence..
25.08.2008 18:46
osika
Tak tak:-)
25.08.2008 20:21
kastel
osika napsal(a):
objektivní kritika se skládá ze subjektivních lží a odstraním-li cizí pravdu - moje lež ji zcela nahradí....
25.08.2008 20:23
siorak
kastel napsal(a):
osika napsal(a):
objektivní kritika se skládá ze subjektivních lží a odstraním-li cizí pravdu - moje lež ji zcela nahradí....
:-))
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)