Téma #855 |
Autor: | siorak |
Fórum: |
Datum publikace: | 24.08.2008 18:50 |
Počet návštěv: | 4064 |
Počet názorů: | 82 |
Kritika a kritikové |
http://www.dmoinfo.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17
Tady jsem našel zajímavou pasáž rozhovoru.
Jan Cimický Já jsem svého času mluvil se Seifertem, který svého času dělal redaktora Práce a měl na starosti poezii. On neříkal: to je blbost, to nepište. To většinou říkají ti, kteří mají trochu komplex. On říkal, že vždycky najde něco, co se mu líbí a nemůže proto dělat literární posudky. V tom měl pravdu. Já si netroufám kritizovat. Někdy je něco diletantské, nemá to jiskru. Ale to neznamená, že ve druhé nebo třetí verzi pokusu o literární útvar tam nebude něco, co vás zaujme.
V podstatě to vyjadřuje můj názor. Co si o to tom myslíte? |
|
Názory |
25.08.2008 15:41
Natasha
|
siorak napsal(a): Natasha napsal(a): Každý si může psát co chce.
Když to zveřejní, každý mu může říct, co si o tom myslí. To je pravda. Jen je dobré si uvědomit, že i chytrý odborník se může tím prezentovat jako blbec, i kdyby měl stokrát pravdu. Tak počkej. Když děláš kotrmelec a svalíš se nakřivo a tělocvikář Ti řekne, že to bylo nakřivo (má tedy pravdu) - prezentuje se jako blbec?
Měl by raděj citlivě říct, že z jistého hlediska jsi kotrmelec interpretoval osobitě a do určité míry je na tom i něco inspirativního? ;-)
(Jsem si vědoma, že ne vše v poezii se dá hodnotit tak průzračně jako kotrmelec.) |
25.08.2008 15:44
siorak
|
patafyzik napsal(a): Taky nevidíš do celé historie. Třeba některému autorovi slušně n-krát vytkneš chyby a zdůvodníš je, on n-krát zareaguje podrážděně a osobně - a za rok jich naseká dvakrát tolik, pak je někdy těžké udržet se ve věcné rovině :)) Asi by mi jedna podrážděná reakce stačila, abych se poučil, možná dvě, když bych si říkal, že třeba neměl svůj den. Pak bych ho nechal být. Kritika je dar, ne bič. Pro mě za mě, ať si každý píše co chce, nebo je tu snad málo místa na discích?
Taky bych třeba vzal v úvahu, že se možná mýlím já se svou kritikou. Jak si mohu být naprosto jist, že ne? Třeba co se mi nelíbí, někdo jiný má rád. Řeknu jednou, podruhé už je to nebezpečné, že budu trapným mentorem a dost. |
25.08.2008 15:47
patafyzik
|
siorak napsal(a): patafyzik napsal(a): Taky nevidíš do celé historie. Třeba některému autorovi slušně n-krát vytkneš chyby a zdůvodníš je, on n-krát zareaguje podrážděně a osobně - a za rok jich naseká dvakrát tolik, pak je někdy těžké udržet se ve věcné rovině :)) Asi by mi jedna podrážděná reakce stačila, abych se poučil, možná dvě, když bych si říkal, že třeba neměl svůj den. Pak bych ho nechal být. Kritika je dar, ne bič. Pro mě za mě, ať si každý píše co chce, nebo je tu snad málo místa na discích?
Taky bych třeba vzal v úvahu, že se možná mýlím já se svou kritikou. Jak si mohu být naprosto jist, že ne? Třeba co se mi nelíbí, někdo jiný má rád. Řeknu jednou, podruhé už je to nebezpečné, že budu trapným mentorem a dost. No tak to tak dělej, je to tvoje věc. :-P |
25.08.2008 15:47
siorak
|
Natasha napsal(a): siorak napsal(a): Natasha napsal(a): Každý si může psát co chce.
Když to zveřejní, každý mu může říct, co si o tom myslí. To je pravda. Jen je dobré si uvědomit, že i chytrý odborník se může tím prezentovat jako blbec, i kdyby měl stokrát pravdu. Tak počkej. Když děláš kotrmelec a svalíš se nakřivo a tělocvikář Ti řekne, že to bylo nakřivo (má tedy pravdu) - prezentuje se jako blbec?
Měl by raděj citlivě říct, že z jistého hlediska jsi kotrmelec interpretoval osobitě a do určité míry je na tom i něco inspirativního? ;-)
Ani ten kotrmelec mi nepříjde tak průzračný. Když budu děvče v pubertě s nadváhou dvaceti kil a přece se o ten kotrmelec pokusím, jen hlupák by mi řekl, že jsem metráček a ať to raději nezkouším, stejně že mi to nejde. Máš na to jiný názor?
(Jsem si vědoma, že ne vše v poezii se dá hodnotit tak průzračně jako kotrmelec.) |
25.08.2008 15:48
siorak
|
patafyzik napsal(a): siorak napsal(a): patafyzik napsal(a): Taky nevidíš do celé historie. Třeba některému autorovi slušně n-krát vytkneš chyby a zdůvodníš je, on n-krát zareaguje podrážděně a osobně - a za rok jich naseká dvakrát tolik, pak je někdy těžké udržet se ve věcné rovině :)) Asi by mi jedna podrážděná reakce stačila, abych se poučil, možná dvě, když bych si říkal, že třeba neměl svůj den. Pak bych ho nechal být. Kritika je dar, ne bič. Pro mě za mě, ať si každý píše co chce, nebo je tu snad málo místa na discích?
Taky bych třeba vzal v úvahu, že se možná mýlím já se svou kritikou. Jak si mohu být naprosto jist, že ne? Třeba co se mi nelíbí, někdo jiný má rád. Řeknu jednou, podruhé už je to nebezpečné, že budu trapným mentorem a dost. No tak to tak dělej, je to tvoje věc. :-P To je argument? |
25.08.2008 15:50
patafyzik
|
Ne, proč? Z tvého projevu mám pocit, že považuješ svůj způsob za ideální. Považuj a drž se ho. Já zas budu po svém dál omšelé banality stírat jako omšelé banality. |
25.08.2008 15:53
siorak
|
To Natasha:
Nějak mi to napoprvé nevzal ..
Nevidím to ani s tím kotrmelcem tak jednoznačně. Pokud jsem pubertální dívka s dvaceti kily nadváhy a přesto se o ten kotrmelec pokusím, jen hlupák by mi řekl, že jsem metráček a radši ať to ani nezkouším. Pokud jsem gymnastka připravující se na olympijské hry, zase je to jinak.
(Jsem si vědoma, že ne vše v poezii se dá hodnotit tak průzračně jako kotrmelec.)[/quote] |
25.08.2008 15:54
Natasha
|
Ano, sioraku, mám na to jiný názor.
Samozřejmě by kritik neměl exhibovat svoje ego nad autorem.
Samozřejmě by mu neměl zakazovat psát (šmarjá).
Ale chválit či přijímat nedodělky a paskvily prezentované coby "Tvorba" znamená podporovat (autorskou, lidskou) lenost a smiřovat se s průměrností a v některých případech i blbstvím. |
25.08.2008 15:57
siorak
|
patafyzik napsal(a): Ne, proč? Z tvého projevu mám pocit, že považuješ svůj způsob za ideální. Považuj a drž se ho. Já zas budu po svém dál omšelé banality stírat jako omšelé banality. Nemám nic proti. Klidně to dělej. Mužeš to tomu samému člověku říkat pokaždé, když se mu to nepovede, pokud tě to baví. Anebo ho můžeš ignorovat, tvoje věc. Chtěl jsi přece diskusi. Hájím svůj názor bez ambicí na to, že je ideální, ale zatím jsi mě nepřesvědčil, že je špatný. Ostsně jsem už dříve podotkl, že hodně záleží na konkrétní situaci. |
25.08.2008 16:02
siorak
|
Natasha napsal(a): Ano, sioraku, mám na to jiný názor.
Ale chválit či přijímat nedodělky a paskvily prezentované coby "Tvorba" znamená podporovat (autorskou, lidskou) lenost a smiřovat se s průměrností a v některých případech i blbstvím. V pořádku Natašo. Jen chci podotknout, že zakazování mi ani nepřišlo na mysl. No a chválit to, co nepovažuji za dobré - asi jen vyjímečně se to dá obhájit. Ale mohou nastat podobné situace.
Přečti si úvodní příspěvek. Podle tebe se Seifert smiřoval s průměrností a blbstvím? |
25.08.2008 16:06
Alan Marceau
|
Krásná diskuze, diskuze jak má být |
25.08.2008 16:07
Natasha
|
sioraku: V úvodním příspěvku se především dozvídáme, že Cimický mluvil se Seifertem a co si o tom všem myslí on :) Mimochodem, četls někdy Cimického básně? Je to dost naivní tvorba...
Jinak básníci se často nechtějí vyjadřovat k tvorbě jiných básníků.
Obvykle proto, že se plně soustřeďují na mimořádnost vlastní tvorby, což se pak člověk dočte z jejich deníků nebo dopisů :) |
25.08.2008 16:16
patafyzik
|
siorak napsal(a): Nemám nic proti. Klidně to dělej. Mužeš to tomu samému člověku říkat pokaždé, když se mu to nepovede, pokud tě to baví. Anebo ho můžeš ignorovat, tvoje věc. Chtěl jsi přece diskusi. Hájím svůj názor bez ambicí na to, že je ideální, ale zatím jsi mě nepřesvědčil, že je špatný. Ostsně jsem už dříve podotkl, že hodně záleží na konkrétní situaci. Já chtěl diskusi?? To si nějak nepamatuju. A ani jsem se tě nesnažil nijak přesvědčit - pochybuju, že se slova, aby ses držel svého názoru, tak dají vykládat. :-/ |
25.08.2008 16:25
siorak
|
patafyzik napsal(a): siorak napsal(a): Nemám nic proti. Klidně to dělej. Mužeš to tomu samému člověku říkat pokaždé, když se mu to nepovede, pokud tě to baví. Anebo ho můžeš ignorovat, tvoje věc. Chtěl jsi přece diskusi. Hájím svůj názor bez ambicí na to, že je ideální, ale zatím jsi mě nepřesvědčil, že je špatný. Ostsně jsem už dříve podotkl, že hodně záleží na konkrétní situaci. Já chtěl diskusi?? To si nějak nepamatuju. A ani jsem se tě nesnažil nijak přesvědčit - pochybuju, že se slova, aby ses držel svého názoru, tak dají vykládat. :-/ Máš pravdu, spletl jsem se. Po diskusi tu volali jiní. Neřekl jsem, že ses snažil mě přesvědčit, jen že jsi mě nepřesvědčil. OK, pokud nemáš o diskusi zájem, nemá cenu pokračovat |
25.08.2008 16:27
osika
|
Natasha napsal(a): sioraku: V úvodním příspěvku se především dozvídáme, že Cimický mluvil se Seifertem a co si o tom všem myslí on :) Mimochodem, četls někdy Cimického básně? Je to dost naivní tvorba...
Obvykle proto, že se plně soustřeďují na mimořádnost vlastní tvorby, což se pak člověk dočte z jejich deníků nebo dopisů :) tleskám!
Ale chválit či přijímat nedodělky a paskvily prezentované coby "Tvorba" znamená podporovat (autorskou, lidskou) lenost a smiřovat se s průměrností a v některých případech i blbstvím. Souhlasím.
Na LiTeře se každý, kdo vyjádří kritický názor pod dílem, vystavuje až téměř šikaně opačné "kliky", což ho může zastavit, ale také dobře připravit na útoky. Pokud je tak citlivý, že neunese žádný komentář, tak nechá své rukopisy na skříni, aby je někdo po letech našel. :-)
|
25.08.2008 16:34
siorak
|
osika napsal(a): Natasha napsal(a): sioraku: V úvodním příspěvku se především dozvídáme, že Cimický mluvil se Seifertem a co si o tom všem myslí on :) Mimochodem, četls někdy Cimického básně? Je to dost naivní tvorba...
Obvykle proto, že se plně soustřeďují na mimořádnost vlastní tvorby, což se pak člověk dočte z jejich deníků nebo dopisů :) tleskám!
Ale chválit či přijímat nedodělky a paskvily prezentované coby "Tvorba" znamená podporovat (autorskou, lidskou) lenost a smiřovat se s průměrností a v některých případech i blbstvím. Souhlasím.
Na LiTeře se každý, kdo vyjádří kritický názor pod dílem, vystavuje až téměř šikaně opačné "kliky", což ho může zastavit, ale také dobře připravit na útoky. Pokud je tak citlivý, že neunese žádný komentář, tak nechá své rukopisy na skříni, aby je někdo po letech našel. :-) Šikaně? Není to silné slovo? Jak taková šikana po netu vypadá? Nepleteš si to s kritikou kritika? :-) Nebo kritik je sám nekritizovatelný? |
25.08.2008 16:38
patafyzik
|
Není to silné slovo. Takové kliky tu fungují. |
25.08.2008 16:40
osika
|
To ti někdo píše zprávy, že tě zničí, ať si dáš pozor! Pak tě častuje takovými urážkami, že nechápeš...až se z tebe stane démon, změníš si nick a celou tu negativní energii chceš vrátit... Zkus si zakritizovat. Třeba pod dílem pečenýho vařenýho...ale je také možné, že mám nadání spíš nasírat, než kritizovat (tedy názorovat, abych byla přesná). |
25.08.2008 16:47
siorak
|
osika napsal(a): To ti někdo píše zprávy, že tě zničí, ať si dáš pozor! Pak tě častuje takovými urážkami, že nechápeš...až se z tebe stane démon, změníš si nick a celou tu negativní energii chceš vrátit... Zkus si zakritizovat. Třeba pod dílem pečenýho vařenýho...ale je také možné, že mám nadání spíš nasírat, než kritizovat (tedy názorovat, abych byla přesná). Jo, to je odvrácená strana problému. Samozřejmě, kdo takovým způsobem neunese kritiku bude asi dost problémová dušička. Asi je lepší si takových nevšímat.
Takže - nejsem žádný renomovaný kritik. Bude vámvadit, když si přesto přečtu pár vašich dílek a napíši bez autocenzury, co si myslím? :-) Pochopitelně vám nic nebrání udělat totéž u těch mých, které se nedostatky přímo hemží. |
25.08.2008 16:48
Pomerančová
|
siorak napsal(a): osika napsal(a): To ti někdo píše zprávy, že tě zničí, ať si dáš pozor! Pak tě častuje takovými urážkami, že nechápeš...až se z tebe stane démon, změníš si nick a celou tu negativní energii chceš vrátit... Zkus si zakritizovat. Třeba pod dílem pečenýho vařenýho...ale je také možné, že mám nadání spíš nasírat, než kritizovat (tedy názorovat, abych byla přesná). Jo, to je odvrácená strana problému. Samozřejmě, kdo takovým způsobem neunese kritiku bude asi dost problémová dušička. Asi je lepší si takových nevšímat. Takže - nejsem žádný renomovaný kritik. Bude vámvadit, když si přesto přečtu pár vašich dílek a napíši bez autocenzury, co si myslím? :-) Pochopitelně vám nic nebrání udělat totéž u těch mých, které se nedostatky přímo hemží. posluž si :-) |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|