Téma #855 |
Autor: | siorak |
Fórum: |
Datum publikace: | 24.08.2008 18:50 |
Počet návštěv: | 4059 |
Počet názorů: | 82 |
Kritika a kritikové |
http://www.dmoinfo.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17
Tady jsem našel zajímavou pasáž rozhovoru.
Jan Cimický Já jsem svého času mluvil se Seifertem, který svého času dělal redaktora Práce a měl na starosti poezii. On neříkal: to je blbost, to nepište. To většinou říkají ti, kteří mají trochu komplex. On říkal, že vždycky najde něco, co se mu líbí a nemůže proto dělat literární posudky. V tom měl pravdu. Já si netroufám kritizovat. Někdy je něco diletantské, nemá to jiskru. Ale to neznamená, že ve druhé nebo třetí verzi pokusu o literární útvar tam nebude něco, co vás zaujme.
V podstatě to vyjadřuje můj názor. Co si o to tom myslíte? |
|
Názory |
24.08.2008 19:43
patafyzik
|
celkem nic |
24.08.2008 21:11
Alan Marceau
|
na jednu stranu je to pravda, ale na druhou stranu si můžeš zase říct: "nic není dokonalý a na všem se dá najít něco, co lze zkritizovat. a proto vždy kritizuju." já si třeba myslím, že kritizovat se má už proto, že to naučí člověka přijímat kritiku, což je v dnešní době důležité - a sice přijímat ji tak, že se ani slepě neobrňuješ a nepovažuješ sama sebe za dokonalého, ani slepě nepřijímáš a nepřizpůsobuješ se názorům ostatním. v dnešní době se člověk musí naučit vyvažovat směr svého žití s ohledem na ostatní i s ohledem na svou vlastní osobitost. a to nejen v literární tvorbě. ovšem co se týče literární tvorby, ta to vyjařuje naprosto jednoznačně: nemůže napsat něco, co se nebude líbit vůbec nikomu, ale zase se žádá osobitost, která diferencuje nabídku na literárním trhu... |
24.08.2008 21:31
osika
|
Kritika je důležitá pro růst, je hnojivem. Umožňuje autorovi se vůči ní vymezovat a tím ho nutí přemýšlet a to má zas vliv na jeho tvorbu. Pokud autor kritiku neunáší a chce jen pochvalu, nechť dává svá dílka čísti pouze mamince. Ovšem opravdová kritika je náročná na čas, takže si každý rozmyslí, jakému dílku věnuje čas, který pak bude jinde chybět. Musí se mu /kritikovi/ to nějak vrátit: třeba tím, že se naučí formulovat. A málokdo má odvahu vyřknout negativní kritiku, neb tím se dostává do křížku s autorem a to odčerpává energii, které také není nazbyt. A proto hurá názorovnám, rychlé občerstvení autorům! |
24.08.2008 21:35
HanaKonvesz
|
kritika je ošemetná v tom, že často sklouzne do čistě osobní roviny - to je zde na liteře jednoznačně největší problém.
kritiku si jeden žádá tím, že publikuje - chce vědět, co si o tom myslí ostatní.
Einstein z prahy utek řka ´ lidi zde neumí diskutovat
to je docela příhodné.
Na liteře se často diskutovat nechce, a když chce, tak to často někdo kazí. nevím, jak to tady bylo dřív, no. :-) |
25.08.2008 06:20
patafyzik
|
mohl bych diskutovat, ale když jsem se nad tématem zamyslel, bylo by to asi na pět stránek... tak jen - souhlas s osikou a sioraku... pokud možno nesrovnávat práci redaktora (ano, jejich nejčastější odpovědí je mlčení) a ohlasy čtenářů |
25.08.2008 08:45
Alan Marceau
|
to s tím Einsteinem je trefné... my zde opravdu jsme úplně odvyklí diskutovat, maximálně v hospodě... a do čistě osobní roviny diskuze sklouzává nejen na Literře, ale úplně všude, právě proto neumíme diskutovat. u nás si totiž nikdo netroufne diskutovat s einsteinem, protože se bojí, že by souboj prohrál. přitom diskuze není souboj, ale motor vývoje a to my tady pořád ještě nechápeme a neumíme oddělit. na druhou stranu diskutovat s leošem marešem taky nebudeme, protože to nemá cenu, ale přitom i to může být přínosem... |
25.08.2008 09:02
osika
|
Taky bych se bála Einsteina :-) Nevím už, kde jsem četla, jak se pokusil AE vysvětlit teorii relativity Jungovi. Ten na to vzpomínal jako na velmi horkou chvilku, kdy si připadal jako absolutní hlupák tváří v tvář Einsteinovým rozpakům při hledání vhodných termínů. Ale prý až do té doby, než se na něj AE obrátil s otázkou o nemoci duše:-)... |
25.08.2008 09:19
kastel
|
...poprvé to nebnouchlo. ani podruhý - jo napotřetí to vyšlo a zabilo to 9 lidí vč. sebevražredného autora (v lepším případě - pokud není splachovací) - mohlo bejt na světě o dost míň píčovin, kdyby se těm lidem včas řeklo, ať se na to fakt vykašlou (ale jsem alibista a nechávám to na druhejch...) |
25.08.2008 11:26
Natasha
|
Každý si může psát co chce.
Když to zveřejní, každý mu může říct, co si o tom myslí. |
25.08.2008 11:49
siorak
|
Předem je příznačné, že se tu několikrát objevilo téma obavy s někým diskutovat, nebo něco kritizovat. Myslím, že i kritik, než se pustí do svého díla, by si měl rozmyslet koho kritizuje, co kritizuje a proč by to měl dělat.
Motivace může být různá, ale dokonce i tak mrzký důvod ke kritice, že chceme dotyčnému jen a jen srazit hřebínek může vést občas ku prospěchu kritizovaného. Taková útočná kritika je ale naprosto hloupá, pokud kritizovaný nemá nějaké nadnesené představy o genialitě svého díla. Také nemá moc smysl, pokud takto zkušený profesionál deptá začínajícího amatéra, přičemž mu sdělí že je zelenáč (jak objevné, to nejspíš dotyčný neví!) Je to o inteligenci kritika, jestli jeho projev není zcela mimo mísu, byť je obsah pravdivý.
Proč ty obavy z diskuse? Kvůli nadřazeným hlupákům, kteří deptají namísto, aby citlivě vedli. Chápou diskusi jako souboj, kde si mohou načechrat své peří. Ti, kteří dosáhli mistrovství to nemají zapotřebí. Vědí, co umí a nemusí se v tom utvrzovat ponižováním druhých.
S Einsteinem bych se debaty nebál, protože to byl zajisté inteligentní člověk. Je jasné, že by se s ním těžko dalo diskutovat o teorii relativity bez přípravy. Nicméně, zajímavé by to být mohlo. Pokud by bylo dost času a chuti z obou stran.
Každý člověk, když se učí, dělá chyby (píčoviny), to je normální ne? A některé věci se verbálně předat nedají, člověk si tím musí projít.
Stejně souhlasím, že i ostrá kritika může být užitečná. Co tě nezabije, to tě posílí. Ale ne každý je tak psychicky odolný a sebevědomý. Když začínáme, může nějaký blbec zašlapat naše kytičky do bláta dříve, než vzešly.
|
25.08.2008 11:51
siorak
|
Natasha napsal(a): Každý si může psát co chce.
Když to zveřejní, každý mu může říct, co si o tom myslí. To je pravda. Jen je dobré si uvědomit, že i chytrý odborník se může tím prezentovat jako blbec, i kdyby měl stokrát pravdu. |
25.08.2008 12:54
Lucretius Woogyankle
|
Kuk! |
25.08.2008 12:57
siorak
|
Lucretius Woogyankle napsal(a): :-)) |
25.08.2008 13:32
osika
|
Natasha napsal(a): Každý si může psát co chce.
Když to zveřejní, každý mu může říct, co si o tom myslí. Souhlasím.-...a o zašlapávání kytiček: pokud mi někdo pošle básně poštou a podepíše je svým jménem a pokud já budu vyzrálý autor, je samozřejmé, že citlivost mi nedá, zadupávat jeho "modrý květ"...Tady je přec pole, kde každý vystupuje pod nickem a troufám si tvrdit, že častokrát proto, aby se dozvěděl ryzí pravdu, "nezkalenou" přátelstvím či citem. Pro ty obvzláště citlivé: číst mamince, nebo psát do památníčku, popř.založit si svůj ostrov, kam zamezí vstup peprnějším náturám. A LiTerra má přec i své "ohrady", "zábrany": zamkneš si dílo, zamezíš vstup podivným postavám...Jako by v nás pořád byla nějaká touha po totalitě, v tomto případě OCHRANÁŘské... |
25.08.2008 13:33
Pomerančová
|
Lucretius Woogyankle napsal(a): tak! :-) |
25.08.2008 13:34
patafyzik
|
siorak napsal(a): Každý člověk, když se učí, dělá chyby (píčoviny), to je normální ne? Je. A tudíž nechápu, proč se někteří svých chyb (píčovin) bojí. To je taky nějaká fóbie? Strach z nedokonalosti? Proč? |
25.08.2008 13:50
osika
|
patafyzik napsal(a): siorak napsal(a): Každý člověk, když se učí, dělá chyby (píčoviny), to je normální ne? Je. A tudíž nechápu, proč se někteří svých chyb (píčovin) bojí. To je taky nějaká fóbie? Strach z nedokonalosti? Proč? Nojo, když VÝSMĚCH je jednou z nejdrastičtějších poprav identity...což chápu. Když jsem vstoupila na Lit, nechápala jsem, jak někteří zvládnou publikovat tak jemné a citlivé básně a nezhroutit se pod tou palbou (bříza), pak jsem pochopila, že to jde, pokud nepíšeš pro pochvalu, ale jako "dopis světu"...tam nezalétne zlá slina... |
25.08.2008 13:54
patafyzik
|
To je sice pravda, ale výsměch stejně jako pochvala je vázán na osobu. Jsou lidé, jichž si hluboce vážím a jejich názorů též. Taktéž naopak. A může ranit mou identitu čokl štěkající za plotem ostopéro?
A vůbec - vidím "karel letoun" a čekám dávku exkrementu :)) |
25.08.2008 13:59
osika
|
No to určitě ne, právě to mám na mysli! a pak je tu právě přínos toho tréninku, než se odvážím k výstavě, ke knize...tak je to přec i s kritiky, co mají jméno...vidím Rejžek a vím, že dostanu rejžákem:-) |
25.08.2008 14:39
Alan Marceau
|
Myslím, že základní ctností a dpvedností autora Literry by mělo být umět oddělit a obecnou rovinu kritiky. Dám příklad, samozřejmě v rovině utopie. Mario Czerney zkritizuje dílo Konvaliny. Názor není pouze urážkou, je v něm i konkrétní výtka. Konvalina tento názor neignoruje, ale řekne si, že sice Mario nemá rád ji a ona Mariaa že sem tyto antipatia promítá, ale také si řekne, že na té výtce něco je a že přece jen Mario v tomto směru může mít pravdu. Neuznávat něčí kritiku kvůli vzájemným antipatiím nebo třeba kvůli tomu, že autor není dobrým autorem, je hloupé. Samozřejmě vždy jsou autoři,jejichž kritiky si člověk váží více či méně, ale každou kritiku je vždy třeba brát v potaz a hlavně se zbavit předsudků... |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|