Názory |
25.04.2008 19:42
Method
|
jo a zelená je dobrá, jen to nesmí bejt Bursík, to by reagovalo na Jacquidium a došlo by k destabilizaci proudění--je třeba to "zaKUCHTOVAT"
|
25.04.2008 19:43
marťánek paní Koutné
|
...a taky by ten pán moh bejt bejt sparťan a moh by se servat s baníkovcem, ale nebyl by to opravdickej baníkovec, ale major Zeman převlečenej za brouka Pytlíka, nebo Froda Pytlíka a že by si dali jako po tlamě a pak by ho ten pán mohl pozvat k sobě domů a tam by mu otevřela krásná dívka a řekla mu, že je Miss Universe a že je jeho dcera... |
25.04.2008 19:44
postmoderní rampouch
|
Fény? To je toho! Já mám BRUfény! |
25.04.2008 19:44
Method
|
nejlepší bude použít syntetický "Čunkilin" neb ten jak víme pocházi z hovna, jak poznal náš vedoucí voják Čonkin prodlévající ve zbytku = reliktu odražené reality
|
25.04.2008 19:45
Lee
|
marťánek paní Koutné napsal(a): ...a taky by ten pán moh bejt bejt sparťan a moh by se servat s baníkovcem, ale nebyl by to opravdickej baníkovec, ale major Zeman převlečenej za brouka Pytlíka, nebo Froda Pytlíka a že by si dali jako po tlamě a pak by ho ten pán mohl pozvat k sobě domů a tam by mu otevřela krásná dívka a řekla mu, že je Miss Universe a že je jeho dcera... ...ale potají by si honila pod sukničkou péro. |
25.04.2008 19:45
Repulsion_Bílý
|
Ještě jsem si uvědomil, že by v tom příběhu mělo hlavně figurovat hovězí a nejsympatičtější postava by měla mluvit hrozně sprostě. |
25.04.2008 19:46
Method
|
spočítali jste napřed Bublinky -- dojde k "odzuzanění a následné syntéze dalšího Parou-mana
|
25.04.2008 19:48
Method
|
já už tuším, že to je fakt hustý - patrně až k Mrakům Magellanovým
nebo, že by u toho byl také Stalker ? |
25.04.2008 19:48
postmoderní rampouch
|
Konvalina napsal(a): Lee: No jo, ale když druhý kontrola může zrušit nebo změnit Tvoje opravy, tak je to prostě seniorní nadřízená kontrola. Spolupráce, říká ti to něco? A pokud jde o seniorní nadřízenou kontrolu, v tom případě hraju prim, jsem seniorovatější, mám dojem, že asi o čtyři roky. Já mám delší fousy. A brufény. A basta. |
25.04.2008 19:49
Repulsion_Bílý
|
Tak jako v ostatních obcích na Slovácku i v Ratíškovicích se dříve mluvilo nářečím. Mnohdy ještě i dnes, a to převážně u generace dříve narozené, je možné zaslechnout jadrnost a bohatost všemožných slov a výrazů při každodenním mluvení. Pomalu se, ale bohužel naše nářečí vytrácí. Pro zachování pokud možno všech těch libozvučných slovíček byl sepsán p. Stanislavem Kadlčíkem, jako v první obci na Slovácku, slovník místního NÁŘEČÍ.
Obsahuje na 5 500 slov, výrazů a frází. Tímto ovšem ještě zdaleka není vše sesbíráno. Postupně se daří shromažďovat další a další ratíškovské výrazy a slova. Autor slovníku uvítá každé nové slovíčko, které mu bude předáno. Již nyní je zásoba bohatší o dalších více jak 500 slov a výrazů, která budou součástí snad druhého vydání.
|
Method
|
milé děti, máte problém--mě je skoro 60 !! |
Method
|
takže jak to bude s těma seniorama ? |
25.04.2008 19:50
Repulsion_Bílý
|
Ratíškovské nářečí - "ratíškovština" se zařazuje do skupiny východomoravských nářečí - dle třídění Jaromíra
Běliče. Uvádí to ve své knize "Ratíškovice" paní Marie Macková - Frolcová, strana 280.
Výrazným prvkem ratíškovského nářečí bylo vyslovování tvrdého ł > l (viz kniha "Ratíškovice" - strana 280).
Písmeno tvrdé" ł " zní při výslovnosti jako písmeno "u". Tvrdé" ł " se foneticky zapisuje [ u ].
Lidé zde múviui - na rozdíl od mluvili.
Ve slovníčku jsou uvedena i slova v několika různých tvarech. Je to z důvodu jiného skloňování a časování proti
spisovné češtině. Rovněž jsou ve slovníčku uvedena i některá slangová a hovorová slova, která se běžně užívala,
a nebo dosud užívají. Taky je uvedeno několik nově vzniklých frází, které jsem odposlechl v každodenním
shonu.
To je dokladem, že ratíškovské nářečí není mrtvé, ale že se neustále doplňuje a vyvíjí. |
25.04.2008 19:51
Lee
|
Method napsal(a): milé děti, máte problém--mě je skoro 60 !! Ty nemůžeš být korektor, protože neumíš skloňovat zájmena.
Tohle je prostě jenom mezi Konvalinou a Rampou. |
25.04.2008 19:52
Repulsion_Bílý
|
agnústek sa mu bloncał [ bloncau ] - na krku na krku se mu houpal přívěsek
žďářeš sa v tem jak chudobný v řiti - proč se v tom jídle tak nimráš ?
žerú ňa mole - jsem nervózní, 2. jsem neklidný |
25.04.2008 19:53
Lee
|
To chceš jako říct, že zelený mužíček by měl mluvit ratíškovštinou?
|
25.04.2008 19:53
Method
|
Ratiškovice docela znám, žil jsem i v hodoníně dva roky cca kolem 1972-73
nebudu zde prudit a zlobit, jen jsem se docela chechtal |
25.04.2008 19:54
Lee
|
Method napsal(a): Ratiškovice docela znám, žil jsem i v hodoníně dva roky cca kolem 1972-73
nebudu zde prudit a zlobit, jen jsem se docela chechtal Ty bys seděl na vědeckého konzultanta projektu, napsal jsi spoustu věcí, kterým vůbec nerozumím. |
25.04.2008 19:54
Method
|
Hantec je moje domovina, ale že existuje také Ratiškovický slovník, to jsem netušil, to mne hodně zajímá, vážně |
25.04.2008 19:55
Repulsion_Bílý
|
Lee napsal(a): To chceš jako říct, že zelený mužíček by měl mluvit ratíškovštinou? Možná spíš starý Váša a ten zagyzděný Toncek... |