Téma #771
Autor:Nortrom
Fórum:
LiTerra
Datum publikace:25.04.2008 17:32
Počet návštěv:3528
Počet názorů:163

literární kolektivizace
Mám nápad. Patrně je stupidní, ale to se zanedlouho dozvím :). Pojďme vymyslet námět a zprácnout ho v kolektivu lidí, kteří to chtějí zkusit. Je jedno, jestli to bude poezie nebo próza. Jde mi o to, že by tak mohl vzniknout opravdu vyladěný kus. Nejspíš se to nepodaří a možná se u toho párkát pohádáme.

Ale zase když si to nebudeme škadedit cíleně, mohla by to být vcelku zábava, ne? Kdo to chce zkusit, dejte vědět.

Na přihlášení je týden, co budu na dovolené :)

Počet úprav: 2, naposledy upravil(a) 'Nortrom': 25.04.2008 17:40.

Názory
25.04.2008 19:42
Method
jo a zelená je dobrá, jen to nesmí bejt Bursík, to by reagovalo na Jacquidium a došlo by k destabilizaci proudění--je třeba to "zaKUCHTOVAT"
25.04.2008 19:43
marťánek paní Koutné
...a taky by ten pán moh bejt bejt sparťan a moh by se servat s baníkovcem, ale nebyl by to opravdickej baníkovec, ale major Zeman převlečenej za brouka Pytlíka, nebo Froda Pytlíka a že by si dali jako po tlamě a pak by ho ten pán mohl pozvat k sobě domů a tam by mu otevřela krásná dívka a řekla mu, že je Miss Universe a že je jeho dcera...
25.04.2008 19:44
postmoderní rampouch
Fény? To je toho! Já mám BRUfény!
25.04.2008 19:44
Method
nejlepší bude použít syntetický "Čunkilin" neb ten jak víme pocházi z hovna, jak poznal náš vedoucí voják Čonkin prodlévající ve zbytku = reliktu odražené reality
25.04.2008 19:45
Lee

marťánek paní Koutné napsal(a):
...a taky by ten pán moh bejt bejt sparťan a moh by se servat s baníkovcem, ale nebyl by to opravdickej baníkovec, ale major Zeman převlečenej za brouka Pytlíka, nebo Froda Pytlíka a že by si dali jako po tlamě a pak by ho ten pán mohl pozvat k sobě domů a tam by mu otevřela krásná dívka a řekla mu, že je Miss Universe a že je jeho dcera...
...ale potají by si honila pod sukničkou péro.
25.04.2008 19:45
Repulsion_Bílý
Ještě jsem si uvědomil, že by v tom příběhu mělo hlavně figurovat hovězí a nejsympatičtější postava by měla mluvit hrozně sprostě.
25.04.2008 19:46
Method
spočítali jste napřed Bublinky -- dojde k "odzuzanění a následné syntéze dalšího Parou-mana
25.04.2008 19:48
Method
já už tuším, že to je fakt hustý - patrně až k Mrakům Magellanovým
nebo, že by u toho byl také Stalker ?
25.04.2008 19:48
postmoderní rampouch
Konvalina napsal(a):
Lee: No jo, ale když druhý kontrola může zrušit nebo změnit Tvoje opravy, tak je to prostě seniorní nadřízená kontrola.
Spolupráce, říká ti to něco? A pokud jde o seniorní nadřízenou kontrolu, v tom případě hraju prim, jsem seniorovatější, mám dojem, že asi o čtyři roky.
Já mám delší fousy. A brufény. A basta.
25.04.2008 19:49
Repulsion_Bílý
Tak jako v ostatních obcích na Slovácku i v Ratíškovicích se dříve mluvilo nářečím. Mnohdy ještě i dnes, a to převážně u generace dříve narozené, je možné zaslechnout jadrnost a bohatost všemožných slov a výrazů při každodenním mluvení. Pomalu se, ale bohužel naše nářečí vytrácí. Pro zachování pokud možno všech těch libozvučných slovíček byl sepsán p. Stanislavem Kadlčíkem, jako v první obci na Slovácku, slovník místního NÁŘEČÍ.

Obsahuje na 5 500 slov, výrazů a frází. Tímto ovšem ještě zdaleka není vše sesbíráno. Postupně se daří shromažďovat další a další ratíškovské výrazy a slova. Autor slovníku uvítá každé nové slovíčko, které mu bude předáno. Již nyní je zásoba bohatší o dalších více jak 500 slov a výrazů, která budou součástí snad druhého vydání.

Method
milé děti, máte problém--mě je skoro 60 !!
Method
takže jak to bude s těma seniorama ?
25.04.2008 19:50
Repulsion_Bílý
Ratíškovské nářečí - "ratíškovština" se zařazuje do skupiny východomoravských nářečí - dle třídění Jaromíra
Běliče. Uvádí to ve své knize "Ratíškovice" paní Marie Macková - Frolcová, strana 280.
Výrazným prvkem ratíškovského nářečí bylo vyslovování tvrdého ł > l (viz kniha "Ratíškovice" - strana 280).
Písmeno tvrdé" ł " zní při výslovnosti jako písmeno "u". Tvrdé" ł " se foneticky zapisuje [ u ].
Lidé zde múviui - na rozdíl od mluvili.
Ve slovníčku jsou uvedena i slova v několika různých tvarech. Je to z důvodu jiného skloňování a časování proti
spisovné češtině. Rovněž jsou ve slovníčku uvedena i některá slangová a hovorová slova, která se běžně užívala,
a nebo dosud užívají. Taky je uvedeno několik nově vzniklých frází, které jsem odposlechl v každodenním
shonu.
To je dokladem, že ratíškovské nářečí není mrtvé, ale že se neustále doplňuje a vyvíjí.
25.04.2008 19:51
Lee

Method napsal(a):
milé děti, máte problém--mě je skoro 60 !!
Ty nemůžeš být korektor, protože neumíš skloňovat zájmena.

Tohle je prostě jenom mezi Konvalinou a Rampou.
25.04.2008 19:52
Repulsion_Bílý
agnústek sa mu bloncał [ bloncau ] - na krku na krku se mu houpal přívěsek

žďářeš sa v tem jak chudobný v řiti - proč se v tom jídle tak nimráš ?

žerú ňa mole - jsem nervózní, 2. jsem neklidný
25.04.2008 19:53
Lee
To chceš jako říct, že zelený mužíček by měl mluvit ratíškovštinou?
25.04.2008 19:53
Method
Ratiškovice docela znám, žil jsem i v hodoníně dva roky cca kolem 1972-73
nebudu zde prudit a zlobit, jen jsem se docela chechtal
25.04.2008 19:54
Lee

Method napsal(a):
Ratiškovice docela znám, žil jsem i v hodoníně dva roky cca kolem 1972-73
nebudu zde prudit a zlobit, jen jsem se docela chechtal
Ty bys seděl na vědeckého konzultanta projektu, napsal jsi spoustu věcí, kterým vůbec nerozumím.
25.04.2008 19:54
Method
Hantec je moje domovina, ale že existuje také Ratiškovický slovník, to jsem netušil, to mne hodně zajímá, vážně
25.04.2008 19:55
Repulsion_Bílý
Lee napsal(a):
To chceš jako říct, že zelený mužíček by měl mluvit ratíškovštinou?
Možná spíš starý Váša a ten zagyzděný Toncek...
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)