Téma #751 |
Autor: | Monty |
Fórum: |
Datum publikace: | 03.04.2008 13:56 |
Počet návštěv: | 1053 |
Počet názorů: | 32 |
Pomůžete mi s jedním projektem? :o) |
Ráda bych vás požádala o pomoc při zpracovávání projektu pro Knihy Dobrovský s r. o. Týká se prodeje knih. Zajímalo by mne, co vás nejvíce ovlivňuje při výběru knihy a co nakonec rozhodne o tom, zda si ten či onen titul koupíte. Je pro vás důležité doporučení někoho, kdo už knihu četl, sledujete knižní recenze v tisku, reklamu? Kupujete si tituly od autora, který je pro vás známý a něco o něm víte (např. z médií), nebo je autor nedůležitý a rozhoduje spíše obsah knihy – pokud jde čistě o beletrii, nikoli o odbornou publikaci? Jak dalece rozhoduje při výběru obálka, anotace na obálce? Pro příklad – budete mít vedle sebe dvě knihy téhož žánru, který máte rádi (fantasy, sci-fi, thriller, romantická literatura). Jeden autor pro vás bude zcela neznámý, o druhém jste četli v novinách nebo časopise. Rozhodujete se náhodně nebo zvýhodníte „známé“ jméno? Do jaké míry přihlížíte k recenzím v tisku? Zmíní-li někdo z vašich přátel v rozhovoru knihu, kterou četl a líbila se mu, požádáte ho o půjčení nebo si knihu koupíte sami/půjčíte v knihovně? Napište mi k tématu cokoli, co vás napadne; potřebuji mít co nejširší záběr mezi respondenty. Kdyby měl někdo zájem o výsledný dotazník, kde bych potřebovala uvést jen věk, rodinný stav, nejvyšší dosažené vzdělání, průměrný příjem rodiny a lokalitu bydliště (jen velikost města), napište mi. Díky moc. |
|
Názory |
03.04.2008 14:11
postmoderní rampouch
|
Je pro vás důležité doporučení někoho, kdo už knihu četl, sledujete knižní recenze v tisku, reklamu?
To se nedá říct obecně. Někdy člověka reklama zasáhne (Šifra m.L.), jindy zase jde o jiné důvody.
Kupujete si tituly od autora, který je pro vás známý a něco o něm víte (např. z médií), nebo je autor nedůležitý a rozhoduje spíše obsah knihy – pokud jde čistě o beletrii, nikoli o odbornou publikaci?
Obojí. Autor je pro mě důležitý, když už mě někdy zaujal, pokud je neznámý, ovlivní mě hlavně téma knihy.
Jak dalece rozhoduje při výběru obálka, anotace na obálce?
Popravdě řečeno hodně a mockrát už jsem za to nadával sobě i vydavateli. Když mi anotace namluví, že jde o skvělou knížku, znovu a znovu na to skáču (pokud mě námět zaujme).
Pro příklad – budete mít vedle sebe dvě knihy téhož žánru, který máte rádi (fantasy, sci-fi, thriller, romantická literatura). Jeden autor pro vás bude zcela neznámý, o druhém jste četli v novinách nebo časopise. Rozhodujete se náhodně nebo zvýhodníte „známé“ jméno?
Rozhodne námět a náhodně přečtený odstavec zprostředka.
Do jaké míry přihlížíte k recenzím v tisku?
Málo.
Zmíní-li někdo z vašich přátel v rozhovoru knihu, kterou četl a líbila se mu, požádáte ho o půjčení nebo si knihu koupíte sami/půjčíte v knihovně?
Jo, doporučení obvykle akceptuju. |
03.04.2008 14:16
Pomerančová
|
Knihy moc nekupuju, spise si je pujcuji. Pokud me pujcena kniha zaujme hodne, tak moc, ze ji chci mit, koupim si ji. Pri koupi - nesleduji pravidelne a zamerne recenze ani reklamu. Rozhoduje autor, anotace, tema, zanr. Obalka neni zas az tak dulezita. |
03.04.2008 14:56
horomila
|
Sleduji, ale ověřuji, dám na radu přátel, o kterých vím, že mají podobný vkus.
Spíš si půjčuji v knihovně, pokud autora musím mít, tak už vím, koho a proč kupuji.
Obálka hodně napoví, ale pokud je to ověřený autor a není dostupný v jiném vydání, beru všechno jako smrt.
Zvýhodním neznámé jméno, prolistuji, popočtu, pak se rozhodnu.
I recenze mi pomáhají ve výběru, jest to prales knižní dnes!
Okamžitě trhám knihu příteli z rukou, běžím do knihovny, pokud opravdu MUSÍM MÍT, sháním do roztrhání těla...ale někdy nechávám maličkých ke mně přijíti: taky nemusim mít voči všude:-) |
03.04.2008 15:12
stanislav
|
chodím do knihovny... :o)) |
03.04.2008 16:17
Gossen
|
po antikvariátech občas nakupuju knihy které mi lidé rozkradli... a stejská se mi po nich... nové knihy nekupuju protože je nemám už kam dávat... a navíc nečtu... na předstírání sečtělosti před náhodnýma návštěvama mi stačí ty staré... ale reklamu na knihy bych sledoval, může to být docela zábavné... jenom nevím, kde se dá něco takového najít... |
03.04.2008 16:46
Kodynie
|
Určitě radši sáhnu po knize (nejen si jí půjčím, ale nakonec i koupím) když znám předem žánr a téma knihy nejlépe z anotace knihy, když si v ní případně mohu přečíst i pár slov o autorovi tím lépe, obrázek na obálce pomůže, že mne zaujme na pohled než po ní sáhnu a neminu ji a někdy i název mne donutí, abych se o ní začala blíže zajímat. Jméno autora není důležité, samozřejmě přednost má kniha od autora, kterého jsem už dřív sama četla a líbil se mi. Recenze a doporučení od jiných nečtu, radši si udělám názor na knihu, jestli stojí za to vůbec si jí přečíst, sama. Dnes už moc do knihkupectví nechodím, je to nepřehledná džungle, ale ve veřejné knihovně si ráda vyhledám něco nového v mém oblíbeném žánru podle katalogu knihovny. U nečesky píšících autorů je pro mne důležité jméno překladatele, pokud najdu neznámou knihu se známým pro mne osvědčeným překladatelem, ráda si jí přečtu, i když leží mimo oblast mých oblíbených žánrů. Změna je život, proč být celý život jen monotématický. Na závěr, pokud je kniha ilustrovaná a ilustrace se mi líbí, tak ty nakonec knize pomůžou, že si jí koupím a ne jen půjčím. |
03.04.2008 18:22
Repulsion_Bílý
|
Jak tohle chceš zpracovat, Monty? Nechte si udělat pořádný elektronický dotazník a dejte ho na web.
Tady získáš 1) statisticky nevýznamný vzorek
2) dotazník musí být jasně strukturovaný a otázky formulovány tak, aby se odpovědi daly seskupovat. Idiální je zde z tohoto hlediska zatrhávání odpovědí, které ovšem omezuje možnosti vyjádření respondenta... (což se řeší možnosti 1 až X plus "ostatní - popište jaké"..." |
03.04.2008 19:04
Monty
|
Repulsion_Bílý napsal(a): Jak tohle chceš zpracovat, Monty? Das ist doch der Erste Phäse! :o) |
03.04.2008 19:45
postmoderní rampouch
|
Monty napsal(a): Das ist doch der Erste Phäse! :o) Hlavně nám nenadávej! :) |
03.04.2008 21:13
marťánek paní Koutné
|
...sem kulturní barbar. reklama mě skro nezajímá. čtu knihy svých přátel, kuchařky a klasiky. Doporučení, pokud je od osoby, která je pro mne autoritou, je pro mě doporučením. :-) |
03.04.2008 22:43
narvah
|
hm, tohle mi nepřijde moc jako směrodatná anketka.. děláš to na literárním serveru, tudíž zkreslení značné.. i ty otázky, které kladeš by šly zestručnt do jedné - co vás ovlivňuje při koupi knihy..? takhle sem si přečetl milion otázek a fakt už nevím, která z nich co chtěla.. pro mě je důležité především doporučení a zájem o téma.. pokud někdo, jehož názoru si cením, řekl, že ta a ta kniha je dobrá a pokud se mě téma knihy třeba osobně týká, tak si ji koupím. pokud jde o studijní literaturu, řídím se tím, jestli si myslím, že ji v budoucnu využiji či ne.. |
03.04.2008 23:28
Emily
|
Čtu to, co přinese můj muž, který tato doporučení píše i do médií. Kromě toho dám na doporučení přátel a recenze v literárních časopisech i denním tisku. Taky čtu občas recenze v zahraničních časopisech. A vždycky si seženu vítězné knihy soutěže Magnesia Litera. Sleduji své oblíbené autory. Když vyjde novinka v české poezii nebo próze, přečtu si namátkou kousek a někdy koupím i neznámé autory. Knihy kupuji nebo dostávám, do knihovny už léta nechodím. |
03.04.2008 23:32
Repulsion_Bílý
|
Hele, Emily, a když Tvůj muž něco sžíravě setře, jak má tu a tam ve zvyku, nekecáš mu do toho, máš obvykle stejný názor, páč máte stejný vkus, nebo se občas i manželsko-literárně porafáte? :o) |
04.04.2008 00:12
Emily
|
v názorech na knížky se celkem shodneme, ale jinak já jsem mnohonásobně tolerantnější a spíš mu občas sžíravost rozmlouvám. Jo, občas se o kvalitě nějakého uměleckého díla porafáme , já si to neberu osobně a on jo. |
04.04.2008 07:55
narvah
|
kdo je emilin muž? |
04.04.2008 09:09
kastel
|
narvah napsal(a): kdo je emilin muž? čí je emilin muž? (začátek avizovaného dotazníku:o) |
04.04.2008 09:19
Gossen
|
jo, já zapomněl, ještě čtu knihy Emily, protože je tak hodná, že mi je donese až do hospody a věnuje! kdyby to dělali i ostatní autoři, četl bych je taky... ale nedělaj, tak maj smůlu! |
04.04.2008 09:56
Emily
|
Já už taky nenosím knihy, protože došly a na napsání další nějak není čas. Ale už mám námět. Takže tak za 2 - 3 roky zas nějaké knihy do hospody Jankovi přinesu. - No a můj muž je hodně ostrý novinář. Kdysi měl například v televizi pořad Katovna. |
04.04.2008 10:15
miirdas
|
knihy si kupuji jen sporadicky, radši si zajdu do knihovny a dám na doporučení moudré knihovnice |
04.04.2008 10:22
Gossen
|
Emily napsal(a): Já už taky nenosím knihy, protože došly a na napsání další nějak není čas. Ale už mám námět. Takže tak za 2 - 3 roky zas nějaké knihy do hospody Jankovi přinesu. - No a můj muž je hodně ostrý novinář. Kdysi měl například v televizi pořad Katovna. já už taky nechodím do hospod protože baštím prášky, nealko pívo mi nejede a sedět nad drahou sodovkou mě neba... takže žádnej kvalt, ty dva až tři roky budou akorát! :-) |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|