Téma #724
Autor:Stealova
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:19.02.2008 15:13
Počet návštěv:3015
Počet názorů:85

Literární server

každý je takovým opevněným hnízdem pozoruhodných bytostí, které tráví život službou svému vznešenému a nedotknutelnému božstvu - majestátní Tvorbě. Agilní a inteligencí pomazaní jedinci vstupují do řádu Autorů, plodí posvátná Díla a navzájem si masírují uměleckou ješitnost hebkými slovy i přátelskými obrázky. Ti další se je pokouší aspoň napodobit, chtějí taky něco upustit, vciťují se do rolí avantgardních mučedníků, sráží se do podsvětí i příhodným pojmenováním (zde asi Nudlová polévka, Kuřecí hovínko, Zvrhlík, Pítchenka…) a mohutně kálí a sviní. Tak jako v každé společnosti, je nezbytný i početný dav obyčejných konzumentů – Čtenářů. Vytváří si závislost na pravidelném přídělu Děl a s vycepovanou oddaností vzhlíží k posvátné Literatuře, neposkvrněné Poezii i nebetyčné Próze. Žijí si hezky uvnitř, v propracovaném systému vnitřní komunikace, signalizace, kanalizace i hygienických asanačních čet.
Běda však, když se přiblíží někdo cizí a ze zvědavosti začne hnízdo zkoumat. Nebo do něj dokonce něco hodí. S termití obezřetností je takový zvěd ihned prošacován, označen pachem literárního nevzdělance a jeho průzkumný piškůtek policejní oddíly Kritiků neprodleně odizolují od ostatní zdravé potravy – do zakázané zóny, nebo ho aspoň obalí odpuzujícími symboly.

Baví mě občas něco někam hodit a pozorovat, co to udělá. Nejspíš proto, že literatura není mým bohem, i když by si to mnoho lidí přálo. Dokážu napsat román, namalovat obraz nebo složit muziku. Není to tak jednoduché jako jít kina nebo se posadit před televizi, ale mnohem a mnohem zajímavější…

A nebojte se, do termitišť dlouho nevrtám… nechci skončit jako ohlodaná kostřička.

Zuzana Stealová

Počet úprav: 1, naposledy upravil(a) 'Stealova': 19.02.2008 15:49.

Názory
19.02.2008 15:34
Aglája
Jo, tak jsem to trefila. :o) Říkala jsem si, že tady někdo něco (nebo někoho) testuje.
19.02.2008 15:36
postmoderní rampouch
bože můj, zas další netykavka, které si zlí čtenáři dovolili nepochválit dílo
19.02.2008 15:38
postmoderní rampouch
ale to "mnohem a mnohem zaj" se mi líbí
19.02.2008 15:46
postmoderní rampouch
i když "kanalizace i hygienických asanačních čet.ho aspoň obalí odpuzujícími symboly.ímavější…" má taky něco do sebe :)
19.02.2008 15:50
Pomerančová

technická: máš v textu asi dvakrát konce vět jinde než kam patří., jak již zmínil vtipně rampouch :_) to by mohlo čtenáře mást. ubohý zmatený čtenář by pak třeba mohl i podlehnout chvilkovému nepravdivému dojmu, že popisuješ realitu...

19.02.2008 15:53
Stealova
Text byl v pořádku, ale když jsem dala "OK", OK to najednou zdaleka nebylo. Prostě takové to neviditelné formátování... to vy neznáte???
Už je to snad čitelné.
19.02.2008 15:57
postmoderní rampouch
koukal jsem, že na netu snad není server, kde by nebyla aspoň kapitola z Her na lásku a štěstí :)
19.02.2008 16:01
Pomerančová
postmoderní rampouch napsal(a):
koukal jsem, že na netu snad není server, kde by nebyla aspoň kapitola z Her na lásku a štěstí :)
a to je dobr,e ze kdyby to nahodu chtel nekdo cist, tak to nebude muset slozite hledat, ne? ;-)

Stealova: nerozciluj se, dej si kafe. anebo lahvace.
PS: ja si po sobe vetsinou veci ctu, po uverejneni, to take pomaha, znas? :-)
19.02.2008 16:07
Natasha
Úvaha je pochybená už v tom, že dělí na NAŠE a CIZÍ.

Že se pod Tvými díly lidé shodují neznamená, že tu existuje nějaká jednotná opozice. A zejména tu neprobíhá cílené vytlačování nově příchozích.
Znamená to prostě jenom, že Tvoje dílo pro více lidí nebylo zajímavé.
19.02.2008 16:10
kuřecí hovínko
"Dokážu napsat román, namalovat obraz nebo složit muziku." no tak šup sem s tim...a začni snad s ňákym tim románem...
zatím seš tu jen za nanynku s žemlí a pouzdérkem radosti, zmatená v zónách a neochvějná ve své představě, jak skvěle píšeš a ti všichni vagabundi tady ti vůbec nerozumějí
nebudeš to mít lehký...byť se zviditelňuješ sebevíc
i novej autor si tu rychle najde řadu čtenářů...pokud je zajímavej a hlavně...píše mu to
19.02.2008 16:12
Stealova
V klídku, za 20 minut to bylo čitelné. Důkladně to rozházely asi řídící znaky z Wordu... omlouvám se i za ně.
19.02.2008 16:16
postmoderní rampouch
většinou to rozhází zbrklé tahy myší, ale to je fuk, o to tady nejde

btw. sebereflexe je pro autora skvělá věc
19.02.2008 16:21
kuřecí hovínko
postmoderní rampouch napsal(a):

btw. sebereflexe je pro autora skvělá věc
tou nemocí autorka evidentně netrpí a lehce si žije
19.02.2008 16:34
Natasha
Stealova má pravdu v tom, že by se její tvorba klidně mohla tisknout (možná se i tiskne). V ženských/erotických časopisech jsou obdobné povídky časté, schéma příběhu (tři lidé v jednom bytě = sex do trojky v pátém odstavci) je taky naprosto v pořádku.

Jde jen o tohle - literární server si bude vždycky z takového psaní střílet (a zde dokonce i ve vzácné shodě lidí jindy názorově zcela nesourodých). Je to naprosto účelové psaní, za které bych si nechala platit a psala to pod pseudonymem třeba pro zaplacení nájmu, ale rozhodně bych si nemyslela, že se snad dotýkám literatury.

V tomto smyslu, Stealová, ses minula publikačním prostorem.
19.02.2008 17:13
Stealova
Aha, tak už jsem se asi rozkoukala:
Na posledních dvou stranách Tvorby je vyznamenané jediné Dílo v kategorii Próza - Petr Měrka: Politické laskání klitorisu (několik tipů a pár symbolů takového toho nejvyššího uznání, kterým se nemůže plýtvat.)
No, stačil mi náhled... a jiná díla už raději zkoumat nebudu.
Z.S.
19.02.2008 17:33
logik
s tím prvním odstavcem se dá souhlasit
19.02.2008 17:38
--
Inu, taková uražená ješitnost bolí, to znám. Napsat román o 550 stranách musela být jistě hrozná fuška. Nicméně my tady máme jednu autorku, která takových románů napíše za rok několik, dokáže se tím uživit a některé z nich byly komerčně velice úspěšné.

Jinak si dost vymýšlíš, protože kritiky pod Tvými dvěma dílky byly poměrně vlažné (ani žádné rajče jsi nedostala). Žádný rozruch se nekonal. Prostě jsi jen nikoho nezaujala.

Autorek a autorů jako Ty už jsem tady viděli mraky. Někteří odešli, jiní píší dál a dokonce si dokázali získat i určitý - byť nevelký - okruh stálých čtenářů.

Takže je to jenom na Tobě, jestli zústaneš, nebo půjdeš pryč. Tady nikomu nevadíš, a to ani dokonce po založení této diskuze. Ba právě naopak - poslední dobou je tu trochu nuda, každý pokus o rozvíření stojatých vod je vítáno.

Jednu věc Ti poradím - je to sice nefér, ale je to smutná realita, že delším dílům se na Internetu příliš nedaří, ať jsou sebekvalitnější. Díla na pokraování už maj tím tuplem těžkou situaci.

Takže je lepší psát kratší, vypointované povídky. Je to takový laciný fígl, ale co se dá dělat...
19.02.2008 17:40
--
PS: Opravuji, vlastně jedno rajče jo. Ale to pořád není žádná tragédie. Někdo jich dostane hned třeba pět...
19.02.2008 17:55
postmoderní rampouch
Stealova napsal(a):
... a jiná díla už raději zkoumat nebudu.
Z.S.
Nezkoumej. Jen pořád vyžaduj, aby ostatní byli auf pouze z tebe, rozhodně sama nikoho nečti, to bys mě mohla připravit o teorii grafomanie
19.02.2008 18:25
Lee
Literární nevzdělanče!
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)