Téma #657 |
Autor: | ataman |
Fórum: |
Datum publikace: | 10.11.2007 20:33 |
Počet návštěv: | 1047 |
Počet názorů: | 40 |
Kristalova Noc |
Jenom zvedavost: Byli jste dnes nekdo v Praze, tak rikajic "na barikadach"? Ja ne. Mel jsem strach, mam li byt uprimny. |
|
Názory |
11.11.2007 14:33
Mario Czerney
|
stanislav napsal(a): to je dost - 396 lidu... jsem u jednoho zatčení byl: dva po zuby ozbrojení hoši zatkli mladíka s černým praporem mezi karlovo náměstím jungmankou a vodičkovou... nic vážnýho: prostě řekli: hele, jdeme a mladík opřel černý prapor o budovu české spořitelny a šel... stáli jsme vedle nějakýho týpka, měl na sobě dlouhej kabát a asi se zajímal o děni v anarchistickém davu:-) ...už jsme přemýšleli, že zalezem domů, ale pak jsme se z toho davu nějak vymotali a šli na pizzu |
11.11.2007 14:57
miirdas
|
Mario Czerney napsal(a): stanislav napsal(a): to je dost - 396 lidu... jsem u jednoho zatčení byl: dva po zuby ozbrojení hoši zatkli mladíka s černým praporem mezi karlovo náměstím jungmankou a vodičkovou... nic vážnýho: prostě řekli: hele, jdeme a mladík opřel černý prapor o budovu české spořitelny a šel... stáli jsme vedle nějakýho týpka, měl na sobě dlouhej kabát a asi se zajímal o děni v anarchistickém davu:-) ...už jsme přemýšleli, že zalezem domů, ale pak jsme se z toho davu nějak vymotali a šli na pizzu snad ne příliš spořádaně:)) |
11.11.2007 15:51
ataman
|
miirdas napsal(a): ataman napsal(a): co sem videl v TV, tak par maskovanejch kluku u pravnicke fakulty pekne primackli jednoho takovyho vyzraneho plesouna (a ze tomu rozhodne nebylo patnact. to mozna spis tem klukum). dlasi plesaty pan utikal, az se za nim prasilo. zda se, ze antifa funguje jak ma to teda:( násilí z obou stran velmi duchaplná zábava to už mi přišli legračnější kamarádi co si nakoupili za 7korunek pár kilo prasečích rypáčků v globusu a mrštili jim to na hlavičky to má aspoň ňákej šmrnc... ale i tak mi to z obou stran přijde dosti přidebilněné jo, to zni jako dobra umelecky performenst, s tema rypackama. |
11.11.2007 18:14
Aglája
|
Byla jsem v Praze od čtvrtku na služebce a včera jsme dělali nějaký "týmbilding" (jakože zábava, sport a tak...) a lítali z jednoho místa na druhé a plnili úkoly. Celkem adrenalin, když máš skládat puzzle Staroměstského náměstí a valí se na tebe pubertou procházející černokukláči, kteří nevyspělýma pěstičkama hrozí...Ten vedle mě měl takových šestnáct a měla jsem chuť mu tu kuklu sundat a dát mu zprava zleva a poslat za maminkou...V tu chvíli mi to přišlo jako nejzáslužnější věc, jakou bych mohla pro lidstvo udělat...Dneska jsem na ČR poslouchala nějakou osmdesátiletou paní, která šla demonstrovat, protože to samé vyřvávání zažívala před válkou, všichni z toho měli víceméně srandu a pak byla tři roky v koncentráku... |
11.11.2007 18:19
stanislav
|
aglájo, jedna má známá z židovský obce naopak hodnotí výkony mladistvých levičáků a policie jako dobrý, náckové konečně utrpěli totální debakl... |
11.11.2007 18:28
Aglája
|
stanislav napsal(a): aglájo, jedna má známá z židovský obce naopak hodnotí výkony mladistvých levičáků a policie jako dobrý, náckové konečně utrpěli totální debakl... Netvrdím opak. A pokud dostali na prdel...zaplaťpánbu za to. Tím, že jsem tam zrovna byla a doteď ještě neměla kdy zapnout televizi, tak vůbec nevím, jak to dopadlo v globále. |
11.11.2007 18:36
miirdas
|
stanislav napsal(a): aglájo, jedna má známá z židovský obce naopak hodnotí výkony mladistvých levičáků a policie jako dobrý, náckové konečně utrpěli totální debakl... edno z mála(sice velkých) pozitiv další z podobně zasraných a násilných akcí stejně v tom nevidím moc úspěch dát někomu do budky..
i když ono to asi jednou za čas musí být, no.. |
11.11.2007 18:45
Aglája
|
miirdas napsal(a):
stanislav napsal(a): aglájo, jedna má známá z židovský obce naopak hodnotí výkony mladistvých levičáků a policie jako dobrý, náckové konečně utrpěli totální debakl... edno z mála(sice velkých) pozitiv další z podobně zasraných a násilných akcí stejně v tom nevidím moc úspěch dát někomu do budky.. i když ono to asi jednou za čas musí být, no.. Miirdasi...musí. Jako problém bych viděla, že všichni jakože nesouhlasí s těmihle fašistickými demonstracemi, ale jednoznačné NE zas tak moc neuslyšíš. Je to stejné jako s komoušema po revoluci. Jsme demokratičtí na nepravém místě. |
12.11.2007 08:45
myšák
|
jednomu se až uleví, že na první pohled docela samozřejmé věci zafungujou, jak by měly - po tom prvním soudním rozhodnutí už jsem skoro nevěřil |
12.11.2007 09:22
stanislav
|
Právo:
Tisíce lidí vyjadřujících spontánně odpor k fašismu, ale i krvavé bitky a desítky pravicových i levicových radikálů odvážených na policejní stanice. Tak vypadala v sobotu odpoledne Praha, rozbouřená ohlášeným pochodem neonacistů bývalou židovskou čtvrtí v památný den obětí křišťálové noci, protižidovského pogromu v nacistickém Německu. Neonacisté se ale do pražského židovského města nedostali. Zabránila jim v tom policie, která k ochraně pořádku nasadila téměř 2000 mužů včetně posil z krajů. Náklady za sobotní zásah se podle šéfa pražských policistů Petra Želáska mohou vyšplhat k 15 miliónům korun.
Největší střet od roku 2000
Přesto metropole zažila největší pouliční střety od zasedání Mezinárodního měnového fondu v roce 2000. Výsledkem je sedm zraněných včetně jednoho policisty, 396 předvedených k podání vysvětlení, z toho 96 cizinců, kteří se v Praze účastnili demonstrací. Všechny policie už v průběhu noci propustila. Podle mluvčí policie Evy Brožové asi 200 osob spáchalo přestupek, tři obvinili z trestného činu útok na veřejného činitele. "Šlo o anarchisty, kteří napadli policisty na Jungmannově náměstí," řekl Právu Želásko.
Přišli s výbušninami
Na pochod k synagogám se v den výročí křišťálové noci, pogromu židů v Německu v roce 1938, sjelo zhruba 400 neonacistů. Stovky policistů ale židovské město neprodyšně uzavřely. Do akce nasadili transportéry, vodní děla, koně, psy a vrtulníky. Hned dopoledne překročily hranice tři autobusy z Německa, jeden plný neonacistů, v dalších dvou byli anarchisté.
Neonacisté dostali v Praze za vyučenou (Pokračování ze str. 1) "Autobus s německými neonacisty ale chvíli bloudil a pak odpoledne zastavil před Prahou a šli do hospody. Teprve až po osmé hodině večer zamířili k Palackému náměstí, ale tam mezitím už akce neonacistů skončila. Takže do dění vůbec nezasáhli," popsal Želásko. Čeští neonacisté v sobotu změnili na poslední chvíli taktiku a shromáždili se místo v centru ve Vysočanech. "Chceme na Palackého náměstí, tam ohlašovací povinnost na demonstrace neplatí," vyjednával jeden z nich s policisty. Ale ti byli neoblomní a všech zhruba 250 černě oblečených a maskových příznivců ultrapravice legitimovali a odváděli na služebny. Aby nemohli do centra proniknout metrem, nechala policie vlaky na trase B stanicemi pouze projíždět. "Největší práci jsme měli s 300 neonacisty, kteří mířili z Vysočan do centra. Šlo o velmi radikální skupinu, která byla ozbrojená různými zbraněmi," řekl Právu zasahující policista. U radikálů zadrželi podomácku vyrobené výbušniny, plynové pistole, nože, tyče, sekery a dýmovnice. Dalších 80 neonacistů policie pochytala u metra Florenc. Zásahy ve Vysočanech a na Florenci se ukázaly pro vývoj situace nejzásadnější. Policii se podařilo zastavit většinu neonacistů ještě před centrem města, poblíž židovské čtvrti se jich tak objevilo jen pár desítek. Tam na ně čekala mnohonásobná přesila levicových protivníků.
Střelba u fakulty
První konflikt se odehrál po druhé hodině odpoledne ve stanici metra Náměstí Republiky, kde na sebe narazily skupinky anarchistů a neonacistů. Ultrapravičák po anarchistech hodil láhev, ti než stihli útok opětovat, vtrhli mezi ně policejní těžkooděnci a neonacisty spoutali. To už na náměstí Republiky dorazila tisícovka anarchistů, kteří se za skandování hesla "Náckové neprojdou!" vydali k hotelu Intercontinental. Naproti němu u Právnické fakulty UK se mezitím sešlo zhruba třicet neonacistů, část z nich ze Slovenska. Ti křičeli nacistické Sieg hail! Mezi oběma skupinami policie postavila zátarasy z transportérů s radlicemi i z těžkooděnců. Jenže anarchisté po 16. hodině kordon prorazili v podloubí na rohu ulic Pařížská a 17. listopadu a na neonacisty zaútočili. Prvního neonacistu srazili na zem a zkopali. V tu chvíli další z pravicových radikálů vytáhl plynovou pistoli a vystřelil do davu. Vzápětí se na něj vrhlo šest antifašistů v kuklách a s šátky na obličeji. Zasypali ho ranami, strhli na zem a kopali do něj. "Policie! Odhoď zbraň!" křičeli už na ležícího muže policisté, když anarchisté utekli. Podle informací Práva, které potvrdila policie, se jednalo o Petra Kalinovského, aktivistu Národního odporu. Ten organizoval podobný pochod židovskou čtvrtí v lednu 2003. "Začal střílet pistolí. Zřejmě to byl člověk, co to tady organizoval. Naběhlo na něj šest lidí. Zkopali ho, aniž to bylo nezbytně nutné, už tam byli i policajti," popsal událost svědek, který byl přímo u zakrváceného muže. Další, podstatně vyšší a statnější pravicový radikál podobný útok Antify ustál, ale i on skončil se zkrvavenou hlavou v sanitce. "Nezapomeňte ho poslat do kriminálu!" křičeli antifašisté na policisty, když ho odváděli. Podobné bitky se odehrávaly v celém okolí Právnické fakulty a vltavského nábřeží.
Neonacisty vytáhli z policejního auta
Kolem 17. hodiny policisté rozpustili zátarasy a anarchisté odcházeli bočními uličkami. Situace se uklidňovala. Jenže krátce před půl šestou na rohu ulic Elišky Krásnohorské a Široké skupina zhruba šedesáti antifašistů narazila na dva neonacisty. Ti se před nimi snažili ukrýt v zaparkované policejní felicii. Anarchisté se na vůz vrhli, neonacisty vytáhli ven a zbili. Bránit se je snažili dva dopravní policisté, ale útok odrazili až těžkooděnci, kteří na místo dorazili zhruba po dvou minutách. Vytlačili anarchisty i s pomocí dýmovnic. "Dostal jsem ránu do hlavy nějakou kovovou tyčí, když jsem bránil naše auto," uvedl krví potřísněný policista. Anarchisté se potom začali formovat na Národní třídě a chystali se vyrazit na Palackého náměstí, kde bylo více než sto neonacistů.
Anarchisté zaútočili na policii dlažbou
Policisté se je snažili udržet na Národní, ale anarchisté přes obchodní dům Tesco a okolní ulice pronikli do Spálené ulice a mířili na Karlovo náměstí. V poslední chvíli před budovu pražského městského soudu přijely policejní vozy a z nich vyskákalo padesát těžkooděnců, kteří rychle zformovali kordon. "Tlačíme!" křičel jejich velitel a policisté skutečně donutili levicové radikály ustoupit do Lazarské ulice a poté na Jungmannovo náměstí. Tam se krátce před 19. hodinou odehrál konflikt mezi anarchisty a policií. "Zhruba stovka anarchistů napadla i dlažebními kostkami jednu naši policejní jednotku, proto jsme použili dělobuchy a útočníky rozehnali, téměř čtyřicet jsme jich zadrželi," řekl Právu policejní těžkooděnec. Potom už v metropoli zbylo několik malých skupinek radikálů, které policie monitorovala. V půl deváté několik antifašistů zbilo příznivce ultrapravice. To byla poslední bitka, potom už byl v Praze klid.
|
12.11.2007 11:42
Lumig
|
myslim ze nejvice je dnes na blisty.cz |
15.11.2007 00:25
Pišta_Hufnágl
|
Já se před chvílí koukal na Nóvu, a tam poudali, že nácků byla asi tak dvacka, měli dost strach, dostali hodně přes hubu, a zase nic tak moc hroznýho se nestalo.
Jo, a Stanislav na JNS říkal, že do toho vidí, leč zůstal jen u tohoto tajemného prohlášení, a pravdivou pravdu, skrytou zrakům nás tupých, nesdělil. Tak snad to napraví tady.... |
15.11.2007 00:38
stanislav
|
já pravil, že do toho vidíš ty. a pak jsem trochu ubral plynu a řekl, že je to jinak. ovšem na důkazy jsem skoupý, bylo to jen takové tušení... |
15.11.2007 00:40
Pišta_Hufnágl
|
To jsi celý ty - na jedničku to rozjedeš pomalu stovkou, a pak ubereš. a kde je spravedlnost, áha? Hezky dotlač doukazy, nebo se omluv, případně kup pívo. |
15.11.2007 00:44
stanislav
|
omluvit se můžu, se ti omlouvám, za co chceš, s pivem to bude horší, alébrž sedim v práci a nemůžu ti ho dokulit pod nos.... jinak posmotri upoutávku na 23.11., kdybys měl čas, třeba i pivko by se pro tě nějaký našlo.. |
15.11.2007 00:48
Pišta_Hufnágl
|
Já to čekal, že se raděj omluvíš, než bys dal pívo...:)))))
Upoutávku pasmatrím aš zejtra, dneska se mi nějak nechce... |
15.11.2007 00:51
stanislav
|
už je zejtra... :o))) |
15.11.2007 00:53
Pišta_Hufnágl
|
Tyhle rejpaly mám nejradši... :((((((((((((((( |
15.11.2007 00:53
Pišta_Hufnágl
|
Zejtra je náhodou až zejtra! :) |
15.11.2007 11:24
Lumig
|
eh, jen napadlo jak efektivni sice ze nepustili z vysocan ci z hranic vcas - nebylo by byvalo bylo vsak takove cistsi A/ vubec je sem nepustit se slovy takova hovada zde neprijimame, pripadne B/ pustit klidne na misto - vsak volny pohyb po republice, resp Praze mohou mit, a kdyz vsak do neceho bodou srat, pak policejne do drzky dat?§! |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|