Téma #502
Autor:Smetiprach
Fórum:
Literatura
Datum publikace:01.06.2007 17:12
Počet návštěv:4069
Počet názorů:83

Které píšeme století???
Čtu a nevěřím svým očím...

Polské školáky čekají nejen uniformy a zákaz mobilů. Nejnověji se na indexu ocitl také Kafka, Goethe, Dostojevskij a dokonce i polský exilový autor Witold Gombrowicz.

Vyplývá to ze seznamu povinné četby, jehož seškrtanou verzi ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo školství.

Jeho šéf Roman Giertych z Ligy polských rodin si zcela v liniích strany vyšlápl proti všem, kteří potenciálně ohrožují polskou národní identitu nebo by mohli svádět školáky k nemravným praktikám.

Celý článek zde

Kdy už někoho konečně napadne postavit mimo zákon i katolickou církev, když s ostatními zločineckými organizacemi se tak většinou děje?

Pár dalších veselých výstupů zmíněného blba:

V Evropě roste počet obyvatel, kteří vyznávají jinou kulturu než tradiční, což může být nebezpečné. 

Podle Evropského parlamentu porušuje šestý článek Smlouvy o Evropských společenstvích, která stanoví základní práva, jakož i sankce za jejich porušování.

Po určené hodině by se podle něho mohli neplnoletí zdržovat na veřejných místech výhradně v doprovodu dospělých. V opačném případě by policie měla povinnost nejen je kontrolovat, ale také je odvézt domů.

Povinná maturita z náboženství.

Počet úprav: 6, naposledy upravil(a) 'Smetiprach': 02.06.2007 01:41.

Názory
01.06.2007 18:25
stanislav
Poláci se nuděj, žádná válka, žádnej hladomor, a tak vymejšlej kokotiny. a ten Giertych je číman. Doma louská samou dekadenci určitě a povinně se číst má jen wojtyla, podle mě je to velkej vtipálek... jsem zvědavej, jestli mu to dlouho vydrží, jestli ty poláci si to nechaj líbit, takovýhleho cenzora a katolickýho pošahance... plus on neni sám, to je docela smutný...
01.06.2007 18:28
stanislav

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,4193825.html

je tam i jeho fotka, toho týpka, dost i na to vypadá, na pošahance...

http://www.gazetawyborcza.pl/1,75478,4190213.html

01.06.2007 18:32
stanislav
01.06.2007 18:36
Smetiprach
stanislav: já sem jenom zvědavej, kdy to nudění se dojde tak daleko, že zlegalizují inkvizici a boží soud... anebo alespoň začnou upalovat bezvěrce a homosexuály... a uspořádaj pár pogromů... zkrátka takový ten běžný katolický folklór... fekdkurát Ratzinger by jistě na podobné snahy reagoval papežským požehnáním...
01.06.2007 18:43
stanislav

no. vono všem polákům se to asi až tak moc nelíbí. třeba jsem tuhle z nudy si listoval v polským internetu, rozuměl každýmu druhýmu slovu sice jenom, ale tak nějak mi vyplynulo, že většina přispěvatelů má tu ligu polských rodin, cenzory giertycha a tu sowiňskou, co zakaqzuje tinkyho winkyho za totální idioty... no. nevim, nakolik ty katolíci jsou schopný prosadit svý šílení... že jsou ve vládě je dost děs. no. ale slováci zas maj slotu. to je těžký... my na hradě národovce klause...

01.06.2007 19:32
Rubik-On
tak tohle nechapu... kafka by se měl číst povinně (a nejen on)
01.06.2007 19:47
Smetiprach
stanislav: obávám se, že ti rozumní prostě emigrují a nechají zemi na pospas flanďákům... :-(

rubik-on: nojo, průser je, že kafka je žid a to v zemi, kde chtějí děti nutit povinně číst životopis jakéhosi katolického papaláše není holt košer! :-(
01.06.2007 20:03
Wopi
jestli tomu dobře rozumím, tak se tady zaměňuje seznam povinné četby a cenzura - jenže to je dost zásadní rozdíl

co se týká povinné četby, tam ať vyškrtají třeba úplně vše - třeba já jsem ze zásady povinnou četbu zásadně ignoroval a nakonec jsem udělal jedinou výjimku - Kdo chytá v žitě

takže mě tento psweudoproblém zanechává dost chladným
01.06.2007 20:34
Smetiprach
Wopi: povinná četba je cosi, co když si ve škole nepřečteš, budeš potrestán... tobě přijde normální trestat děti za to, že si nepřečtou životopis katolického papaláše? A co mají dělat rodiče kteří, podobně jako by to bylo v mém případě, považují něco podobného za poměrně zásadní útok na svobodu vyznání? Přišlo by ti taky normální, kdyby tvoje děti nutili povinně číst oslavné životopisy představitelů zločineckých organizací jenom proto, že si zrovna nějaký fanatik vzpomene? Ony všechny velké průsery začínají většinou docela nenápadně...
01.06.2007 20:44
stanislav
tady je docela tristní fakt, že maj bejt vyhazovaný učitelé, kteří jeví známky homosexuality, nebudou dodržovat ministrem stanovené osnovy, viz. ta vybraná povinná četba a pod., zas tak bych tohle pseudoproblémem moc nenazýval. ale docela řádným průserem... 
01.06.2007 20:51
stanislav
a co je jiného než cenzura, Wopi, když osoba z jakési vládní instituce, která má jakože chránit děti, doporučuje nevysílat anglický pohádky pro dvouletý, protože se jí jeví jedna figurka jako teplouš, že má červenou taštičku, tohle taky není cenzura? ani náznakem?  
01.06.2007 20:54
stanislav
a vyškrtat z doporučený četby goetheho, dostojevskýho, kafku a místo toho lejt povinně do hlav dětí jakýsi autobiografie katolíků, to je docela podobný tomu, že v rusku si povinně čtou o dětství putinově... má to nepopiratelný prvky vymejvání šišek...
01.06.2007 21:58
xicht
Ona to neni jen cenzura, ale taky pekna manipulace... co lejes do hlavy od detstvi, nejaky stopy zanecha.
01.06.2007 22:01
xicht
Wopi: ja jsem taky k povinne cetbe nevzhlizel s nadsenim, ale presto jsem se do nekterych zasadnich del aspon podival a dneska jsem za to rad. Kdyby tam ovsem byl tehdy treba Koran, kdo vi, jestli bych prave nedelal pilotsky kurs ;-).
01.06.2007 23:15
Smetiprach
xicht, stanislav: můžeme diskutovat o tom, jestli je toto cenzura, manipulace či cokoliv jiného.... ale svinstvo je to v každém případě... navíc svinstvo velice nebezpečné... a xicht bohužel s tím osmajlíkovaným pilotním průkazem není zas tak daleko od jádra věci....
02.06.2007 00:09
Vladimír Ochrana
Jo, taky jsem na to dnes zíral s otevřenými ústy. Osobně vidím v té souvislosti dva problémy:

1/ Co s tím můžeme dělat? Asi by bylo možné jít demostrovat před polské velvyslanectví nebo jim napsat nějakou petici, ale mám pocit, že tyhle postupy nikam nevedou. Mnohem účinnější mi přišly reakce polských novinářů, kteří začali řešit, že Křemílek a Vochomůrka nosí sukně a jestli náhodou medvídek Pú nespí s prasátkem. Myslím si, že v první řadě by se měli začít ozývat Poláci sami a zdá se, že začnou. Otázkou pak zůstává, jaké jsou pravomoci EU, pokud se v některém z členských států prokáže omezování lidských svobod.

2/ Co na to katolická církev? Ti magoři to tam, zdá se, dělají pod hlavičkou svého katolicismu, nikoliv pod hlavičkou katolické církve, což je trochu rozdíl. Pokud by byla katolická církev nositelkou vzdělanosti, jak sama o sobě ráda tvrdí, měla by se z oficiálních míst /namísto Vatikánu by určitě stačila i jejich lokální biskupská konference/ od toho nejen distancovat, ale dokonce se proti tomu ohradit. Nejsem sice prorok a poměry v polské katolické církvi víceméně neznám, ale mám jakés takés nejasné tušení, že oficiálně budou dělat mrtvého brouka a v rámci jejich katolického tisku se bezpochyby najdou i blouznivci, kteří k argumentaci o správnosti tohoto směřování vytáhnou i nějaké biblické veršíky.

3/ Xicht s pilotním průkazem pobavil, ale souhlasím s Jankem, že velké průsery v historii začínaly zdánlivými maličkostmi.
02.06.2007 00:18
Smetiprach
Vladimír: víceméně souhlasím, co se eu týká, pokud si matně vzpomínám, s heiderovským rakouskem se taky nemazali, otázka je, jestli si někdo z těch populistických komediantů troufne poslat do příslušných mezí katolíky...
02.06.2007 00:34
Vladimír Ochrana
No, nemám příliš tušení, kolik lidí z evropského parlamentu /nebo kdo má ty věci na starost, úsměv/ v nějakém smyslu podléhá diktátu katolicismu.
Ale napadá mě paralela odstranění všech náboženských symbolů ve francouzských školách, což je v porovnání s polským směřováním zcela opačný přístup. Že by EU začala trpět schizofrenií? :-)
02.06.2007 01:20
Smetiprach
Obávám se, že EU od svého počátku trpí zejména rozpadem osobnosti...
Mimochodem citace z toho polského blba: V Evropě roste počet obyvatel, kteří vyznávají jinou kulturu než tradiční, což může být nebezpečné.
Tož ve jménu ducha otce, eventuelně syna, sieg heil!

Jak si to prase může vůbec dovolit tvrdit, že katolicismus je tradiční kultura??? Pro koho???? Vždyť ta pakáž tu je sotva pár set let!

02.06.2007 01:46
Smetiprach
Přidal jsem pár odkazů, zejména povinná maturita z náboženství jistě potěší... netřeba snad dodávat, o kterém náboženství je řeč...
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)