Téma #493
Autor:marťánek paní Koutné
Fórum:
Pokec
Datum publikace:11.05.2007 09:59
Počet návštěv:3731
Počet názorů:58

co je to klišé
Obracím se na vás s otázkou na téma, o kterém si myslím, že jste kompetentní všichni pohovořit. Co je to vlastně klišé?
Klišé: v břiše, tiše, dýše, číše, Fišer, v míše, plyše, chýše, píše, pýše, říše, výše...
Každé slovo se jím v určité konstelaci může stát.
Tak tedy posílám balón do hry:

milý pane
milá dámo
největším klišé
je klišé samo

Jenom na mě nechoďte s žádnou Wikipedií...

Názory
13.05.2007 18:59
Monty
Klišé, klišé, to je takovej ošklivej hmyzák, co se ti přisaje na kůži a můžeš z toho dostat i krymskou barelózu, ne?
13.05.2007 19:51
marťánek paní Koutné
Monty napsal(a):
Klišé, klišé, to je takovej ošklivej hmyzák, co se ti přisaje na kůži a můžeš z toho dostat i krymskou barelózu, ne?
naprosto přesně! jen ještě dodám, že má ochmýřený sosáček
13.05.2007 20:15
marťánek paní Koutné
Konvalina napsal(a):
marťánek paní Koutné napsal(a):
Monty napsal(a):
naprosto přesně! jen ještě dodám, že má ochmýřený sosáček
O sosáčku nevím nic, ale když se jim dopřeje dostatek stravy, dali by se s nima dobře cvrnkat kuličky!
fuj! :-))
14.05.2007 09:19
Aglája
Včera jsem Mikešovi vytáhle klišé. Nacucané, že se ani nemohlo hejbat, potvora. A špitalo něco o "vůni tvý kůže, za svitu luny, láska/páska. Klišé, romantik...:o)
14.05.2007 09:24
marťánek paní Koutné
Aglája napsal(a):
Včera jsem Mikešovi vytáhle klišé. Nacucané, že se ani nemohlo hejbat, potvora. A špitalo něco o "vůni tvý kůže, za svitu luny, láska/páska. Klišé, romantik...:o)
áááách!!! co si s ním udělala? proboha, neříkej...radši mi to neříkej! jistě bych proplakala celý den...
14.05.2007 14:40
Aglája
marťánek paní Koutné napsal(a):
Aglája napsal(a):
áááách!!! co si s ním udělala? proboha, neříkej...radši mi to neříkej! jistě bych proplakala celý den...
Učila jsem ho plavat...:o)
14.05.2007 14:57
Aglája
Konvalina napsal(a):
Aglájo, máš dobrotivé srdce! To já se všemi klišé pořádám rafting v toaletním papíru odpadními trubkami WC, ale že bych je měla nejdřív učit plavat, to mi nedošlo :-(
Kruťasi, ani jim nedáš šanci!
14.05.2007 22:49
stanislav
když se zkombinuje klišé s memem, trochu se to připudruje rozmluvou o přijímači a vysílači, tak si labužník a milovník rozmanitých debat o nejpalčivějších problémech dneška velmi užije. chtěl bych diskutujícím poděkovat za moc a moc pěknou zábavu.
15.05.2007 00:10
Adin Mandl
mem sem mem tam
nám už je to
fšechno jedno
15.05.2007 10:56
Monty
Konvalina napsal(a):
Klišé je třeba potírat, jinak by se moc rozmohlo. Vždyť i tato diskuze má tento cíl, ne?! Nehledě na to, že každý odpad jednou znovu vypluje na světlo boží ;-)))
Klišé je třeba potírat mýdlem nebo něčím mastným, aby se líp vytáhlo a nezůstaly pod kůží ty nožičky. Páč ty můžou bejt děsně nebezpečný.
15.05.2007 11:22
Adin Mandl
nožičky jsou sice nebezpečný, to je fakt, ale ručičky (najmě hodinový) - to jsou vyložený svině
15.05.2007 14:29
Aglája
Adin Mandl napsal(a):
nožičky jsou sice nebezpečný, to je fakt, ale ručičky (najmě hodinový) - to jsou vyložený svině
kór dyš dou blbě...
15.05.2007 15:04
marťánek paní Koutné
Konvalina napsal(a):
Ať si kdo chce, co chce píše, teprve jsem šťastná tiše, když ni jedno z těch všech klišé, popisované tu výše, k životu se nerozdýše!
Ručičky či nožičky? Vždyť jsou hnusný celičký! Nejhorší však, co se stává, když se, mrchám, urve hlava! Klišé bez hlavy a paty, chraň nás Pán Bůh + všichni svatí!!!
myslím, že tímto by se dala celá diskuse uzavřít. Dekapitace klišé! :-)))
15.05.2007 15:13
Aglája
Konvalina napsal(a):
Ať si kdo chce, co chce píše, teprve jsem šťastná tiše, když ni jedno z těch všech klišé, popisované tu výše, k životu se nerozdýše!
Ručičky či nožičky? Vždyť jsou hnusný celičký! Nejhorší však, co se stává, když se, mrchám, urve hlava! Klišé bez hlavy a paty, chraň nás Pán Bůh + všichni svatí!!!
:o))) Amen
15.05.2007 19:07
Adin Mandl
:o))) Adin
16.05.2007 15:17
Yvette
veskrze souhlasím se všemi...
pro mě jsou klišé věci typu "krásná jako luna" "dýky zabodnuté v srdci" a podobné věci, které mají svůj jakoby ustálený význam.
Tento význam se však dá popsat i jinak. Při popisu krásy či bolesti v hrudi (patrně významu trhání srdce kvůli nenaplněné lásce), to vše se dá popsat jinak, originálněji.
Pravdou ale je, že pokusy maximální originality často zapadají do absolutního bahna klišé,. protože i přehnaná originalita (obsahem pak nesouvisející, těžko pochopitelná, originalita, která prostě jen chce být originální bez pokusu podat jakési svědectví, taková "originalita" se stává klišooidní.
Dále je tu pak skutečnost,kdysi popsaná někým moudřejším než jsem já, že "všechno už tu někdy bylo, všechno už bylo někdy popsáno" A tak se může stát, že v té směti tolika autorů co tu jsou (o autorech profesionálních ani nemluvě) se opravdu najdou lidé jaksi se "vykrádající" a kopírující, aniž by o tom nevěděli. Takže já klidně můžu použít skvělý básnický obrat tak jak by ho napsal třeba Kipling, aniž bych četla jakoukoli jeho poesii :)

16.05.2007 15:19
Yvette
a ještě něco mě napadlo. Ona vlastně poezie třeba 30tých let (taková ta milostná) nám teď může přijít klišoidní, směšná. Dnes už by se neujala, změnil se slovník, hledáme nové směry, způsoby psaní, nové obraty, o rýmech ani nemluvě. Možná ta naše "poezie" bude za pár let taky neskutečně klišoidní
17.05.2007 09:20
Yvette
nene, to není...ja nemluvím o všech básních...jsou básně všeobecně poplatné aniž by zklišovitěly :) Nebo možná užívám špatný termín...

Tahle je moc hezká, ale co jsem kdysi četla mezivojnové slovenské básně, to byla fakt zábava...

a takový Shakespeare ...to je taky krása

u některých básní ale už nejde mluvit o klišé...takové básně o strojích, o ženách u pásu, o jeřábnicích...to je hrůza...ale vlastně ne klišé
20.05.2007 20:18
midiman
Jazyk se vyvíjí - možná ne tak nápadně slova a gramatika, ale mění se slovník... a to docela rychle! Takže básně psané jazykem 19. století vnímáme dnes nepřirozeně. Tak to je a tak to bude.

V tomhle punktu je na tom líp překlad - protože Shakespeara můžeme neustále znovu překládat a tím pádem "modernizovat". Prosím pěkně, nic se ovšem nesmí přehánět - ne aby někdo koně překládal jako "Renault" a podobně :-)

Tohle je už trochu o něčem jiném než o klišé, ale nepřímo to s tím také souvisí.
20.05.2007 21:53
Alan Marceau
Takové básně o strojích, o ženách u pásu, jeřábnicích, to je krása...
klišé je šablona... když člověk chce něco vyjádřit, nevyjádří to tak, jak to cítí, ale použije nějakou šablonu, do které napasuje to, co potřebuje... báseň je šablona, pozdrav je šablona, člověk vlastně žije jenom v šablonách a celej život je jedno velký klišé... a to, co tady všichni říkáme je klišé, například proto, že mě počítač nepustí, abych udělal něco za hranicemi, že mě vy nepustíte, že mě moje hlava nepustí za hranice... klišé je o hranicích a záleží pouze na tom, jaké kdo ty hranice máme...
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)