Téma #493
Autor:marťánek paní Koutné
Fórum:
Pokec
Datum publikace:11.05.2007 09:59
Počet návštěv:3728
Počet názorů:58

co je to klišé
Obracím se na vás s otázkou na téma, o kterém si myslím, že jste kompetentní všichni pohovořit. Co je to vlastně klišé?
Klišé: v břiše, tiše, dýše, číše, Fišer, v míše, plyše, chýše, píše, pýše, říše, výše...
Každé slovo se jím v určité konstelaci může stát.
Tak tedy posílám balón do hry:

milý pane
milá dámo
největším klišé
je klišé samo

Jenom na mě nechoďte s žádnou Wikipedií...

Názory
11.05.2007 15:10
Vlkodláček Sráček
Právě že to myšáku zužuješ pouze na to výrazivo. "Klišovitost" není v konkrétním slově, spočívá jak v kompozici a použití celého obrazu a jeho zasazení do kontextu, tak v myšlence. Jak jsme se shodli s marťánkem - použít klišé znamená použít něco předžvýkaného. Usnadňuje to práci na obou stranách - autora i příjemce. Jeden využívá stokrát omletého k vyjádření stokrát omletého, druhý se díky tomu snadno orientuje a identifikuje se stokrát omletým, protože je to pohodlnější.

Je-li klišovitá myšlenka, nezachrání ji ani ty nejkrkolomnější rádobyoriginální obrazy - spíš dají té klišovitosti ještě víc vyniknout. A naopak - máš-li dobrou myšlenku, můžeš použít i klišé za předpokladu, že s ním umíš zacházet - protože když neumíš, tak myšlenku pohřbíš.
11.05.2007 15:22
myšák
jasně, i s tím souhlasím... myslel jsem úžeji na výrazivo (tohle prej je servr literární, jsem zaslechl) , ale dá se i takhle, obecněji.
Jen mi - třeba tady - vadí, že to slovo nadužívá a používá jako klacek i vůči očividně hodně začátečnickým pokusům
A vědomí vlastní nedokonalosti a strach z rychlých a černobílých soudů k tomu... asi tak.
11.05.2007 16:54
Wopi
jj, bať bať
12.05.2007 11:20
Vlkodláček Sráček
Konvalina napsal(a):
Takže vždycky je něco nové - pro někoho (na vysílací i přijímací straně) a současně otřepané a klišovité - jak a kde a pro koho.

To je ovšem totální demagogie. Včera jsme se s dětmi zrovna dívali na film Dinotopie. Dva kluci se tam dostali do světa, kde spolu žijí lidé a dinosauři. Bylo jim řečeno, že se z ostrova nedá odjet, a že se tam tedy musí naučit žít. Jeden to přijme a ve škole, která ho má na život v Dinotopii připravit, velmi svědomitě studuje a na závěr napíše obsáhlou seminární práci. Druhý se s pobytem v Dinotopii nechce smířit, do školy nechodí a hledá způsob, jak se dostat pryč. Na závěrečnou zkoušku jde, ale napíše pouze kousek textu od Queen. No a protože v Dinotopii o téhle kapele nikdo nikdy neslyšel, je oslavován málem jako génius. Přestože se docela normálně chlubil cizím peřím.

Klišé sice není vyložená krádež, ale má to k ní hodně blízko. A to, že to někdo nezná, autora neomlouvá.
12.05.2007 11:39
marťánek paní Koutné
...teď mě ještě napadlo, že stejná, nebo hodně podobná ohava, jako je klišé, je jeho rodná sestra floskule. Byla bych za debila, kdybych to tu nezmínila (být za...debila, hvězdu...dosaď co libo), ale jinak jsem celkem v pohodě... a nikdy bych nevylila vaničku i s dítětem
malá ukázka floskulí jako prase... :-))))
12.05.2007 13:15
Adin Mandl
marťánek paní Koutné napsal(a):
...teď mě ještě napadlo, že stejná, nebo hodně podobná ohava, jako je klišé, je jeho rodná sestra floskule.
Tuhle jsem hrál mariáš a flos-kule jsem prohrál, zato pak jsem vyhrál dvě sedmy ve flos-červených a flos-žalusaká to strčila. Bylo to fajn!
12.05.2007 13:16
Adin Mandl
žaludská - uťuk
12.05.2007 14:05
marťánek paní Koutné
Konvalina napsal(a):
No jo, to by se nám tu mohlo táhnout jako červená nit diskuzí ještě moc a moc ;-)))
...myslím, žes udeřila hřebíček na hlavičku... :-)
12.05.2007 14:08
marťánek paní Koutné
Adin Mandl napsal(a):
...teď mě ještě napadlo, že stejná, nebo hodně podobná ohava, jako je klišé, je jeho rodná sestra floskule.
Tuhle jsem hrál mariáš a flos-kule jsem prohrál, zato pak jsem vyhrál dvě sedmy ve flos-červených a flos-žalusaká to strčila. Bylo to fajn!
nezbývá mi, než ti pogratulovat
13.05.2007 18:59
Monty
Klišé, klišé, to je takovej ošklivej hmyzák, co se ti přisaje na kůži a můžeš z toho dostat i krymskou barelózu, ne?
13.05.2007 19:51
marťánek paní Koutné
Monty napsal(a):
Klišé, klišé, to je takovej ošklivej hmyzák, co se ti přisaje na kůži a můžeš z toho dostat i krymskou barelózu, ne?
naprosto přesně! jen ještě dodám, že má ochmýřený sosáček
13.05.2007 20:15
marťánek paní Koutné
Konvalina napsal(a):
Monty napsal(a):
naprosto přesně! jen ještě dodám, že má ochmýřený sosáček
O sosáčku nevím nic, ale když se jim dopřeje dostatek stravy, dali by se s nima dobře cvrnkat kuličky!
fuj! :-))
14.05.2007 09:19
Aglája
Včera jsem Mikešovi vytáhle klišé. Nacucané, že se ani nemohlo hejbat, potvora. A špitalo něco o "vůni tvý kůže, za svitu luny, láska/páska. Klišé, romantik...:o)
14.05.2007 09:24
marťánek paní Koutné
Aglája napsal(a):
Včera jsem Mikešovi vytáhle klišé. Nacucané, že se ani nemohlo hejbat, potvora. A špitalo něco o "vůni tvý kůže, za svitu luny, láska/páska. Klišé, romantik...:o)
áááách!!! co si s ním udělala? proboha, neříkej...radši mi to neříkej! jistě bych proplakala celý den...
14.05.2007 14:40
Aglája
Aglája napsal(a):
áááách!!! co si s ním udělala? proboha, neříkej...radši mi to neříkej! jistě bych proplakala celý den...
Učila jsem ho plavat...:o)
14.05.2007 14:57
Aglája
Konvalina napsal(a):
Aglájo, máš dobrotivé srdce! To já se všemi klišé pořádám rafting v toaletním papíru odpadními trubkami WC, ale že bych je měla nejdřív učit plavat, to mi nedošlo :-(
Kruťasi, ani jim nedáš šanci!
14.05.2007 22:49
stanislav
když se zkombinuje klišé s memem, trochu se to připudruje rozmluvou o přijímači a vysílači, tak si labužník a milovník rozmanitých debat o nejpalčivějších problémech dneška velmi užije. chtěl bych diskutujícím poděkovat za moc a moc pěknou zábavu.
15.05.2007 00:10
Adin Mandl
mem sem mem tam
nám už je to
fšechno jedno
15.05.2007 10:56
Monty
Konvalina napsal(a):
Klišé je třeba potírat, jinak by se moc rozmohlo. Vždyť i tato diskuze má tento cíl, ne?! Nehledě na to, že každý odpad jednou znovu vypluje na světlo boží ;-)))
Klišé je třeba potírat mýdlem nebo něčím mastným, aby se líp vytáhlo a nezůstaly pod kůží ty nožičky. Páč ty můžou bejt děsně nebezpečný.
15.05.2007 11:22
Adin Mandl
nožičky jsou sice nebezpečný, to je fakt, ale ručičky (najmě hodinový) - to jsou vyložený svině
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)