Téma #474 |
Autor: | Monty |
Fórum: |
Datum publikace: | 13.04.2007 12:39 |
Počet návštěv: | 1461 |
Počet názorů: | 41 |
Kdo je tu cynik, ať se přihlásí! |
Nedávno jsem na jedný netový diskusi dostala "sprduňk", když jsem napsala, že mě fakt nedojímá mrtvý gorilí mládě a vůbec celej gorilí porod mi je vcelku u prdele. Taky necejtím žádný bolestivý pnutí mysli, když umře nějakej cizej člověk, byť i známej (teď to docela pokapalo), najmě když byl starej, protože starý lidi holt umíraj a je to tak nějak přirozený. Nevím jak komu, ale přijde mi to tak nějak pokrytecký a falešný, tyhle emoce, proto jsem v háji jak Baťa s cvičkama, když mám třeba někomu projevit soustrast nebo dát najevo účast s něčím hnusným - nemyslím problémy s láskou, ale třeba když má někdo rakovinu nebo tak - protože se do toho neumím vcítit, chápu že je mu blbě, ale mně ne, maximálně mě třeba mrzí, že se trápí někdo, koho mám ráda, ale nevím, jak jinak mu pomoct než držet hubu a nechat ho vypovídat/vyplakat. Kdybych mu řekla, že s ním cítím, tak to prostě nebude pravda. Na tý diskusi mi jedna holka napsala, že je to nenormální, když mně nedojímá ta rodící gorila a na druhý straně mě viděla řvát na děti, když trhaly kytky, že jsou kytky živý a bolí je to. Vůbec mi to nenormální nepřijde, že se mě nedotýkaj věci, kterejm nemůžu nijak zabránit a který se přirozeně dějou. Jsem cynickej, emocionálně oploštělej člověk, nebo to má někdo podobně? |
|
Názory |
13.04.2007 15:05
JDqH
|
upřímnou soustrast, soucítím s tebou, neb mám asi podobné problémy. |
13.04.2007 15:08
Vlkodláček Sráček
|
Cynismus to není. Cynik jsem dost velký taky. Ale soucítím. Ty holt nejsi žádný velký empat. |
13.04.2007 15:13
Monty
|
Vlkodláček Sráček napsal(a): Cynismus to není. Cynik jsem dost velký taky. Ale soucítím. Ty holt nejsi žádný velký empat. Jenže to je právě blbost, já jsem na věci, který jsou konkrétní takovej empat, že bych se nakopala do prdele. Jako dítě jsem tahala domů vypadlý ptáky z hnízda a vykopaný růžový keře, který jsem "léčila" acylpirinem, aby neumřely, když mi chcípnul kocour a já ho zažila umírat, byla jsem tři dny na práškách, každou chvíli mě dojme shrbená třesoucí se babka v supermarketu, ale asi reaguju na přímý podněty, na vlny, který ty trpící vysílají ze sebe a ne na zprávy v novinách nebo v televizi.
|
13.04.2007 15:18
Vlkodláček Sráček
|
Tady si protiřečíš - nahoře píšeš, že nedokážeš projevit soustrast a nedotkne se Tě, když má někdo známý rakovinu.
Zprávy z tisku se mě taky moc nedotýkaj. Až na vyjímky jako třeba Beslan - to jsem si představil, co tam musela ta děcka prožívat, a bylo mi z toho blbě několik dní. |
13.04.2007 15:24
Monty
|
Vlkodláček Sráček napsal(a): Tady si protiřečíš - nahoře píšeš, že nedokážeš projevit soustrast a nedotkne se Tě, když má někdo známý rakovinu.
Zprávy z tisku se mě taky moc nedotýkaj. Až na vyjímky jako třeba Beslan - to jsem si představil, co tam musela ta děcka prožívat, a bylo mi z toho blbě několik dní. Tos mně blbě pochopil, já to myslela tak, že nevím, co na to říct - jako že nikomu neřeknu "chápu, jak ti je", protože to nemůžu chápat, když v tý situaci nejsem. Když někomu umře máma, tak mi je líto, že je smutnej někdo, koho mám ráda, ale nemůžu mu tvrdit, že vím, co asi prožívá, když to nevím. |
13.04.2007 15:28
Vlkodláček Sráček
|
Monty napsal(a): Když někomu umře máma, tak mi je líto, že je smutnej někdo, koho mám ráda, ale nemůžu mu tvrdit, že vím, co asi prožívá, když to nevím. No, ale to je docela normální, řekl bych. |
13.04.2007 15:32
Monty
|
Vlkodláček Sráček napsal(a): Monty napsal(a): Když někomu umře máma, tak mi je líto, že je smutnej někdo, koho mám ráda, ale nemůžu mu tvrdit, že vím, co asi prožívá, když to nevím. No, ale to je docela normální, řekl bych. Tak pro tebe třeba, ale pro lidi v mým okolí moc ne. Já dost často narážím na lidi, co prořvou pět telenovel denně, ale pak před krámem kopnou do psa, když se jim motá pod nohama, a nějak se mi blbě vysvětluje, že to mám opačně.
Teda ne že by bylo důležitý někomu něco podobnýho vysvětlovat, tohle je čistě filosofická debata, napadlo mně to díky tý gorile, kterou jsem neprožívala. |
13.04.2007 15:38
Vlkodláček Sráček
|
Motáš moc věcí dohromady. Člověk, který řve u telenovely, je emociální kýčař. Takže se nedivím, že kopne do psa. Takový člověk nemá vlastní emoce. Všechno si musí někde půjčovat.
Že člověk neví, jak mluvit s někým, koho postihla nějaká tragédie, je normální. To akorát někdo umí a někdo ne.
A pokud jde o gorilu - to bych musel vidět, abych věděl, jestli bych to prožíval nebo ne. Takhle, když to čtu, to se mnou ani nehne. Ale kdyby to bylo dostatečně sugestivně podané...
jednou, když jsem byl ještě hodně malý - ani do školy jsem ještě nechodil - jsme museli odejít z kina, protože tam polárníci našli dvě medvíďta ledního medvěda a odnesli je, a já začal strašně řvát na celé kino, že je berou mamince... |
13.04.2007 15:46
Monty
|
Já vím, že to tady sekám jak do jitrnic, prostě mě ty věci spontánně napadaj...
K tý sugesci, i když to je možná mimo mísu, jsem právě vůči tomuhle strašně opatrná, protože vím, jak se dá se slovama kouzlit a jak je lehký někoho něčím dojmout. Právě ta sugesce je důvod - aspoň myslím - proč nemůžu a neumím prožívat věci "zprostředkovaně". Protože kdybych byla přímej svědek toho gorilího porodu, kterej byl na začátku tohohle filosofickýho plantání, tak bych určitě cejtila její bolest, myslím jako že bych o ní věděla, jsem dost dobrej přijímač na tyhle věci... ale bez přímýho zážitku to neumím, protože jsem nedůvěřivá a nerada se nechávám manipulovat.
Což je k tý tvý historce o medvíďatech - jo, děti to tak mají, protože jsou právě ještě důvěřivý a nepoložej si otázku, do jaký míry je co nahraný a do jaký skutečný... |
13.04.2007 18:41
sokrates
|
asi jsem na tom stejně jako ty Monty a když mám někomu kondolovat, cítím se blbě, protože vím, že lžu a myslím si, že je to na mně vidět a to se mi nelíbí. Lžu nerad. Jestli tě to utěší, seš stejně normální jako já a já su přesvědčenej, že normální su a šmytec. :-) |
13.04.2007 19:07
Vratiprst Rulík
|
dyk je to fšechno fuk |
13.04.2007 19:38
sokrates
|
Vratiprst Rulík napsal(a): dyk je to fšechno fuk jo, to máš recht, ale když to dotáhneš až sem, tak tam moře končí a spadá prudce do nezměrné hloubky, takže já radši zůstávám na půl cesty a fuk je mi to tak na 80% |
13.04.2007 22:29
Aki
|
taky neumím kondolovat... nacvičeně podat někomu ruku a vysypat ze sebe nacvičenou frázi... na to, aby člověk vyjádřil, co cejtí, stačí jedno objetí... a pomoct, když to ten druhej potřebuje... |
14.04.2007 20:00
JiKo
|
televize filtruje a odcizuje, to je známá věc |
14.04.2007 20:32
Vratiprst Rulík
|
JiKo je cynik |
14.04.2007 20:32
Vratiprst Rulík
|
a odcizenej k tomu |
15.04.2007 12:37
JiKo
|
Vratiprst: to víš koukám na akční filmy tak jsou pro mě vraždy běžná věc :-) |
15.04.2007 12:53
Monty
|
JiKo napsal(a): Vratiprst: to víš koukám na akční filmy tak jsou pro mě vraždy běžná věc :-) Jako houska na krámě nebo tak nějak? :o) |
15.04.2007 16:25
Shari
|
Monty napsal(a): asi reaguju na přímý podněty, na vlny, který ty trpící vysílají ze sebe a ne na zprávy v novinách nebo v televizi no, asi Ťa sklamem :) To svedčí akurát o tom, že v Tebe zostali nejaké zabudnuté zvyšky duševnej hygieny.
Ľudia sa dnes príliš ľahko nechajú vmanipulovať do zbierky na ohrozené veľryby, ale nikoho nenapadne pomocť vlastnej susede. |
16.04.2007 10:14
myšák
|
mně se taky blbě kondoluje, i když z opačnejch důvodů - okamžitě mi naskočí, co já na místě někoho jinýho...
Neštěstí nezažité a "jen" viděné a slyšené a zprostředkované mě taky nebere, nebo bere - ale s patřičnou mírou a odstupem času, vzdálenosti - protože je většinou prvoplánově a zjednodušeně podané, slova kýč a manipulace mi většinou sama jako obranný mechanismy naskočí (a někdy se cítím vydíranej naprosto brutálně), je to cynismus nebo není, nevím... a kdo si Správnou a Zdravou hranici mezi empatií a kýčem dovolí stanovit? Já ne.. protože všechno je většinou značně složitější než jakékoli zprostředkování. Co když je to jen lhostejnost - protože podstata - třeba "cizí" neštěstí - zůstává neštěstím a ani to nejjednodušší a nejpitomější zprostředkování na něm nic nezmění?
S tou gorilou je to sice smutné, ale taky přírodně normální. Kdybych byl ošetřovatelem, asi bych to cítil úplně jinak, to je jasný.
Telenovely ani jiný řemeslný výrobky vůbec nesleduju (právě kvůli míře autencity), a co se tam řeší, nevím. |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|