Téma #466
Autor:sokrates
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:22.03.2007 10:15
Počet návštěv:3246
Počet názorů:108

KÝČ - JAK A PROČ?
Byl by někdo tak velice laskav a vysvětlil mi důkladně pojem kýč, proč je zavrženíhodný a jak ho s jistotou poznám. Abych netápal...

Názory
23.03.2007 08:52
Atalanta
Kyc je zivot zbaveny hovna (Kundera, myslim).
24.03.2007 02:34
VT
Já bych (Kunderovi nyslím) oponoval, já bych řek že kýč je hovno zbavený života, a řek bych že mám víc pravdu : -)
24.03.2007 13:03
Cekanka_ucekana
Atalanta napsal(a):
Kyc je zivot zbaveny hovna (Kundera, myslim).
VT napsal(a):
Já bych (Kunderovi nyslím) oponoval, já bych řek že kýč je hovno zbavený života, a řek bych že mám víc pravdu : -)
takže já to uzavřu - souhlasim s Kunderou (to musim, je to muj oblíbenec) a vlastně se mi to moc líbí, představuju si harlekýnku, kde bude mít hlavní hrdinka vývod, hlavní hrdina bude jezdit na kukavoze a pejci, který budou společně v teplých letních nocích venčit na Petříně, budou fakt srát a oni dva budou rukou vzájemnou a hledíc si nepřetržitě do očí ta hovínka sbírat a odnášet do k tomu určených nádob -  UŽ TO NENI KÝČ!

a souhlasim s VT - kýč je hovno bez života, čili co si žije vlastním živootem kýč neni, čili kýč je to, co člověk může ovlivnit (sebrat ze země a hodit do koše) a to, co člověk ovlivnit nemůže kýč neni (živý hovno uteče)
TAKŽE OČ SE VLASTNĚ SNAŽÍME?

a souhlasim se svým názorem, že kýč je ten růžovej porcelánovej slon s pozlacenejma ušima a vůbec všecko, co jsem kdy dostala od tchýně a její háčkovaní chemlonoví pudlíci, navlečení na lahvích - dominanta jejího obývacího pokoje (jeden je růžovej a jeden bílej a nikdy je nepere, čimž je postupem času statutu kýče zbaví)
27.03.2007 14:02
myšák
Smetiprach napsal(a):
stanislav napsal(a):
správně správně, v postmoderní době vše má své právo na život, škála možností je bez hranic, i pěkné koťátko a nad ním sluníčko, vše jedním tahem, má právo na to býti uměleckým díelm, když se to dobře naservíruje a dodají se tomu různé kontexty. obraz akademika i slepého hajného, všechno bereme, jsme-li řádně postmoderní. a ne otroci jakýchsi paradigmat profláklých vopotřebovaných!
Martin C. Putna nedávno řekl docela zajímavou věc, že prý, když se dnes považují za avantgardu věci, které vystavují renomované galerie, jediný způsob jak být skutečně avantgardní, je být zatvrzele klasický... :-))
jo, teorie relativity - to je jediný, na co se jde spolehnout
On ten třeba ten sádrovej trpaslík už je tak profláklý, že že jeho instalace na zahrádce se může stát ojedinělým tvůrčím počinem a za pár let třeba avantgardou, až kolemjdoucímu estétovi vypadne zubní protéza úžasem.
Závidím třeba Kulkovi jeho jasný a pevný názor - toto je kýč vždycky a ve všech souvislostech a kulturách, zatímco tohle je Umění... Ty jeho tři podmínky jsou sice pěkné, ale - zdají se mi málo - a absolutní.
A taky jsem zjistil, že se dají aplikovat skoro na všechno.
Jo, kýčem je (skoro) všechno.
27.03.2007 16:06
kastel
myšák napsal(a):
Smetiprach napsal(a):
stanislav napsal(a):
správně správně, v postmoderní době vše má své právo na život, škála možností je bez hranic, i pěkné koťátko a nad ním sluníčko, vše jedním tahem, má právo na to býti uměleckým díelm, když se to dobře naservíruje a dodají se tomu různé kontexty. obraz akademika i slepého hajného, všechno bereme, jsme-li řádně postmoderní. a ne otroci jakýchsi paradigmat profláklých vopotřebovaných!
Martin C. Putna nedávno řekl docela zajímavou věc, že prý, když se dnes považují za avantgardu věci, které vystavují renomované galerie, jediný způsob jak být skutečně avantgardní, je být zatvrzele klasický... :-))
jo, teorie relativity - to je jediný, na co se jde spolehnout
On ten třeba ten sádrovej trpaslík už je tak profláklý, že že jeho instalace na zahrádce se může stát ojedinělým tvůrčím počinem a za pár let třeba avantgardou, až kolemjdoucímu estétovi vypadne zubní protéza úžasem.
Závidím třeba Kulkovi jeho jasný a pevný názor - toto je kýč vždycky a ve všech souvislostech a kulturách, zatímco tohle je Umění... Ty jeho tři podmínky jsou sice pěkné, ale - zdají se mi málo - a absolutní.
A taky jsem zjistil, že se dají aplikovat skoro na všechno.
Jo, kýčem je (skoro) všechno.
Tak tak - s oblibou vždy pravím, že objektivní pravda se skládá ze subjektivních lží :o)
28.03.2007 11:47
sokrates
Díky vám všem!!!!! Výborně jsem se pobavil, jen mi při tom čtení došlo. že zřejmě jsem příliš zjednodušil dotaz a debata nevzala směr, který jsem si přál. Tyhle obecné názory na kýč jakž takž znám. Ten dotaz měl spíše znít kdo a proč, nám, chudým duchem, bere názor, že říjící jelen u potůčky je krásný, hm. Když vidím u sousedů, co mají pověšené na stěnách, běhá mi mráz po zádech, ale jim se to očividně líbí. A není to postmoderní dobou, takhle to bylo vždycky...
28.03.2007 11:53
Cekanka_ucekana
myslíš ty drátěný Rumcajse a vypalovanou překližku? :-))))) a ty pudlové mý tchýně? no nikdo jí to nebere, já jsem se u ní necejtila dobře z jinejch důvodů .-) tchýně mý kamarádky má taky plnej byt umělejch kytek z Polska a jinejch příšerností, ale je to fajn ženská a je u ní vždycky dobře i na chemlonu :-)
28.03.2007 12:01
sokrates
Moc rád tě vidím Čeky, máš pravdu, pohodu nedělá Rembrandt, ale lidi
28.03.2007 12:06
Cekanka_ucekana

mně Richter :-))))) nebo Váchal, trvám na těchhle dvou :-)))

29.03.2007 18:54
Humble
V kuchyni na zdi mám prkénko s namalovanou ruskou rodinou u večeře a textem "Za óbščim stolóm jéda vkúsněj" a trvám na tom, že je to avantgarda! :o)
29.03.2007 20:23
Cekanka_ucekana
Humble napsal(a):
V kuchyni na zdi mám prkénko s namalovanou ruskou rodinou u večeře a textem "Za óbščim stolóm jéda vkúsněj" a trvám na tom, že je to avantgarda! :o)
máš na lustru ramínko?
30.03.2007 10:22
Humble
Lustr "se" rozbil, takže ramínko muselo být přemístěno na ucho od ledničky :o)
30.03.2007 10:55
Cekanka_ucekana
Humble napsal(a):
Lustr "se" rozbil, takže ramínko muselo být přemístěno na ucho od ledničky :o)
tak to je ještě větší avandgarda, než na lustru
30.03.2007 11:04
Humble
Lednička je samozřejmě sovětské výroby :o)
30.03.2007 13:06
stanislav
Humble napsal(a):
Lednička je samozřejmě sovětské výroby :o)
mám pocit, že ti závidím. my máme nějakej wirpůl nebo co a vůbec s ní neni legrace.
30.03.2007 13:17
Humble
To zase s Minskem si jeden legrace užije - zvláště při odleďování se bavím pošťuchováním vařečkou, bych proces urychlil :o)
30.03.2007 15:28
Pomerančová
jee, my mame taky minsk - a odmrazujeme ho palickou na maso ;-)
a korme toho nam v nem posledni dobou porad zamrza kola
:-O
30.03.2007 15:32
Humble
Třeba se mstí za tu paličku :o)
30.03.2007 15:41
Pomerančová
ajooo, to me nenapadlo - tka ja se nasi lednicce omluvim a uvidime ;-)
01.04.2007 17:55
aldebaran
Já se klidně svěřím s tím, že některé (možná většina) z mých koláží (tady na Liteře) jsou kýče. Krásné, někdy neúmyslně hodně barevné, morbidní. Já je ale nevytvářel v úmyslu se podbízet mase. Jen se mi líbily ty kombinace a motivy. Mám rád vkusný kýč a nestydím se za to!
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)