Téma #457
Autor:Faun
Fórum:
LiTerra
Datum publikace:08.03.2007 16:11
Počet návštěv:3707
Počet názorů:235

Fotky na Liteřře???
Poslední dobou mě stále více zklamává úroveň fotografií na Liteřře. Mnozí autoři se neostýchají na Liteřře uveřejnit to, co by na specializovaných foto serverech bylo terčem krutého odmítnutí. Já sám nefotím a fotografii nerozumím. Hodnotím jí jen pocitem. A myslím, že hodně Liteřřanů je na tom podobně. Mrzí mě ale, že se Literra stala prostorem, kde u fotografie neexistuje rozumná hladina kvality a autoři foto děl tak trochu hřeší na tolerantnost Liteřřanů. Literra se stává odkladištěm braku a pokud si na ní klikne někdo z těch, kdo fotografii přeci jen trochu rozumí, asi se jen soucitně pousměje. Myslím, že Literra je LITERÁRNÍ server a není důvod, aby byla levnou pouťovou atrakcí. Už jednou jsem se vyjádřil, že Literra může pořídit i houpačky a kolotoče, ale jedna věc je široce se otevřít a věc druhá je zachovat si tvář.

NAVRHUJI ( a vím, že za to budu pranýřován)  ZRUŠIT VÝTVARNÉ KATEGORIE NA LITEŘŘE!!! ( Po zvážení opravuji: Navrhuji vyčlenit tyto kategorie do zvláštního seznamu a pro všechny kategorie na Liteřře omezit počet děl, která může autor publikovat v hlavních seznamech tvorby v rámci jednoho měsíce na dvě.)

( zároveň se omlouvám těm pár autorům, kterých si vážím a jejiž foto dílka mě občas zahřejí na duši, rád si ale jejich foto dílka najdu na specializovaném foto serveru)

Počet úprav: 2, naposledy upravil(a) 'Faun': 15.03.2007 13:58.

Názory
08.03.2007 17:58
Vlkodláček Sráček
Wopi napsal(a):
Já bych chtěl jeden záhon na chlubení a pak vše dohromady. Nebo snad myslíš, že teď lze kvalitnímu autorovi říct: podívej se www.literra.cz a přijď mezi nás?? První dojem prostě JE strašlivý.
Takže takovou Potěmkinovu vesnici by tu chtěl Wopi postavit. Navrch huj a vespod fuj. Podle mě ta první stránka vůbec není rozhodující. Důležité je klima, dobrá parta... a hlavně odtud ty opravu VÝJIMEČNĚ DOBRÉ autory nevyhánět formou nejrůznějších blokací a jiných buzerací...

Atalanta napsal(a):
Ja tomu rozumim, Wopi. Ale jedna vec je vybirat chlubidla pomoci komise a jina je rict treba: ne, na titulni strane nebudou fotoreportaze, multimedia, ulety a vykriky do tmy.
To je snad ještě větší zlo...
08.03.2007 18:00
danuwaanalihi
Atalanta napsal(a):
Ehm, o rozdilu mezi hostingem a linkem neco malo prece jen vim :)
Otazka prave je, proc tedy dotycni davaji sva dila jeste sem. Zrejme je vsichni mysli nejen dokumentarne, ale i "umelecky"?

Tvuj posledni odstavec je demagogie. Dokud se na strance "o serveru" pise, ze slouzi ke cteni a psani, skutecne zde JE rozdil mezi fotkami a textem.
Ale ved to iste je to aj s textom... Kolko na nic literatury sa tu popise... Tolko strasliveho balastu, ze som to tu prestal citat... Pri fotkach to mam aspon jednoduchsie... Pozriem a zmiznem... Ale citanie mi dava ovela viac namahy a straty casu... Orientoval by som sa tam ako vytriedit zrno od plevele a nie na par ludi, co si tu prihadzuju svoje fotky...

Co sa tyka posledneho tvojho odstavca, tak mozem jedine vytknut rade, majitelovi alebo komukolvek inemu, ze tu postovanie fotiek umoznili a vytvorili pre nich vlastnu rubriku... Malo to byt jasne stanovene ak je to skutocne cielom... Par ludi co robili dobre fotky odtial uz odislo a je to podla mna skoda... A odchadzaju prave Ti dobri, lebo vedia ze inde im to bude vyhovovat viac a nebudu musiet pocuvat tieto zabomysie hadky... Len kvoli tomu, ze sa "skveli literati" stavaju proti hroznym a neschopnym fotografom... Ako uz vlastne tolkokrat predtym. A prave teraz ked sa zacala literra fotograficky kamsi posuvat sa nasiel dalsi odbornik...

A co sa tyka Atalanty a jej navrhu... Pride mi to ako blbost... Hluposti sa pise kopec aj v inych kategoriach... Kazdopadne by som tam na titulnu stranku nedaval nic, co sam autor zaradi do dennej spotreby... Podobny problem malo svojho casu bloguje.cz... Tiez sa im nezdala titulna stranka... Vyriesene to bolo elegantne... Stranka je... Ale uplne niekde inde... :)
08.03.2007 18:00
Wopi
Atalanta napsal(a):
Ja tomu rozumim, Wopi. Ale jedna vec je vybirat chlubidla pomoci komise a jina je rict treba: ne, na titulni strane nebudou fotoreportaze, multimedia, ulety a vykriky do tmy.
No jo. Já Ti taky rozumim - ale když prostě mám ten pocit, že to není o kategoriích. Radši hodím okem po kvalitním multimédiu (úděsný název!) než po "literatuře" typu "byl to náš den / splnil se sen / teď budeme šťastni jen."
08.03.2007 18:02
danuwaanalihi
Wopi napsal(a):
Atalanta napsal(a):
No jo. Já Ti taky rozumim - ale když prostě mám ten pocit, že to není o kategoriích. Radši hodím okem po kvalitním multimédiu (úděsný název!) než po "literatuře" typu "byl to náš den / splnil se sen / teď budeme šťastni jen."
to je tak trochu to co vravim ja... Multimedia (aj nekvalitne alebo menej kvalitne) mi zaberu urcite menej casu ako citanie zlej literatury...
08.03.2007 18:07
Wopi
Vlkodláček Sráček napsal(a):
Takže takovou Potěmkinovu vesnici by tu chtěl Wopi postavit. Navrch huj a vespod fuj.
Vedle jak ten smrk. Potěmkinova vesnice neměla co nabídnout. Mně jde o vypíchnutí toho, co je víc než grafománie (a fotománie).
"Navrch huj a vespod fuj." - tak to je - viděl jsi někdy vnitřnosti krásné ženy? :)) Ne - jde o něco jiného - exkrementy mít v míse k tomu navržené a pohoštění na míse pro jídlo. A ne všechno v jedné hromadě.
08.03.2007 18:07
Wopi
danuwaanalihi napsal(a):
to je tak trochu to co vravim ja...

bať bať
08.03.2007 18:10
danuwaanalihi
Wopi napsal(a):
danuwaanalihi napsal(a):
to je tak trochu to co vravim ja...

bať bať
tak zkusim cesky... COZE?? :))
08.03.2007 18:17
Trottel
Ale ono ani nevadí, že tu fotky jsou... ono vadí, že je lidi tipujou skoro víc než dobrá literární díla a čast i platí, že čím děsnější fotka, tím víc tipů...
08.03.2007 18:22
danuwaanalihi
Trottel napsal(a):
Ale ono ani nevadí, že tu fotky jsou... ono vadí, že je lidi tipujou skoro víc než dobrá literární díla a čast i platí, že čím děsnější fotka, tím víc tipů...
ale to je prave o tom case... Je jednoduche si pozriet fotku a rozhodnut sa paci/nepaci... Dielo treba precitat a to uz je predsa pre cloveka "namaha". Hlavne pri takom mnozstve nekvalitnych diel na to ja cas nemam... A preto je tipovanost fotiek jednoducho vyssia... A je zbytocne orientovat sa LEN podla tipovanosti... Kazdemu da nieco nieco ine... A sameho ma prekvapilo ked ma oslovili diela skoro netipovane... Je to jedno..
08.03.2007 18:24
Trottel
Konvi: Myslíš, že je to dobře? Já jakmile něco publikuju, tak už to nikdy nesmažu... tvářit se lepší než jsem smazáním horších děl nebo ztrácet se těm, kteří mě možná rádi čtou...nemám zapotřebí
08.03.2007 18:24
Vlkodláček Sráček
Sakra, ten příspěvek měl být do jiného fóra... soráč
08.03.2007 18:26
Trottel
Vlkodláček: :-)))))
Danuwaanalihi: Jo, jenže literra je přednostně literární server a když fotky dostávaj víc tipů, přijde mi to blbý.
08.03.2007 18:26
danuwaanalihi
danuwaanalihi napsal(a):
Trottel napsal(a):
ale to je prave o tom case... Je jednoduche si pozriet fotku a rozhodnut sa paci/nepaci... Dielo treba precitat a to uz je predsa pre cloveka "namaha". Hlavne pri takom mnozstve nekvalitnych diel na to ja cas nemam... A preto je tipovanost fotiek jednoducho vyssia... A je zbytocne orientovat sa LEN podla tipovanosti... Kazdemu da nieco nieco ine... A sameho ma prekvapilo ked ma oslovili diela skoro netipovane... Je to jedno..
Jo trottliku promin. Ja zapomnel ze neumis slovensky :)))
08.03.2007 18:27
Wopi
Trottel napsal(a):
Danuwaanalihi: Jo, jenže literra je přednostně literární server a když fotky dostávaj víc tipů, přijde mi to blbý.
Asi to něco vypovídá o úrovni literárních děl zde.
08.03.2007 18:28
danuwaanalihi
Trottel napsal(a):
Vlkodláček: :-)))))
to je uplne zbytocny argument... je to proste mediom... fotky budu vzdy tipovane viac... pretoze su konzumnejsie... a ludia su uz taki...
08.03.2007 18:28
Albireo
Myslím, že průměrná úroveň zdejších fotografií není horší než průměrná úroveň zdejší poezie. (O próze záměrně mlčím, protože ji tady většinou nečtu.)
Souhlasím s tím, že je zde jistý rozpor mezi tím, co se deklaruje jako doména LiTerry a mezi skutečným obsahem. To bych však raději řešil změnou slov o zaměření serveru.
08.03.2007 18:46
Faun
Atalanta napsal(a):
Nu, celkem bych byla prinejmensim pro to, aby zmizely z titulni stranky a defaultne se nevypisovaly v Tvorbe.

Já jsem si prostě jen myslel, že by stálo za úvahu, jestli by se Literra neměla znovu výrazněji prezentovat jako LITERÁRNÍ server. Mohou na ní být třeba i "multimedia", kolotoče, houpačky a jiný pouťový atrakce, ale pořád by měla udržovat nějaký základní směr a měla by se vyhraňovat ( v tom dobrým slova smyslu).

Nápad Atalanty ( na rozdíl od nápadu Wopiho na podivnou selekci) mi přijde skvělý! Literra by se tak "neokradla" o svojí "pestrost", ale zároveň by měla svojí "literární" tvář.

ZAHAJUJI VEŘEJNOU DISKUSI O NÁPADU ATALANTY A SÁM HLASUJI PRO JEJÍ ŘEŠENÍ!!!

A žádám i o konkrétní vyjádření vedení Litery. Chci znát její jasný názor na věc. Neznamená to, že vedení Literry autoritativně rozhodne, ale nějaký konkrétní názor k návrhu Atalanty musí dle mého oficiálně zaujmout ( myslím, že by se to slušelo).
08.03.2007 18:53
Humble
Albireo napsal(a):
Myslím, že průměrná úroveň zdejších fotografií není horší než průměrná úroveň zdejší poezie.
:o)))
Dovolím si odcitovat z textu "O serveru":

Co je to LiTerra?
Literárně společenská země.

Server žije nejen literaturou, ale i komuninací uživatelů. Grafično to tu bezpochyby oživuje a komunikaci napomáhá. Že celkově je průměrná úroveň publikovaných děl špatná, je jiná věc, tisíckrát propíraná. Bez fundované - a všeobecně uznávané - redakce se z místa nehneme.
08.03.2007 18:55
Humble
ad návrh Atalanty: z titulní stránky by multimédia mohly zmizet, v tvorbě bych je nechal (toť můj soukromý názor)
08.03.2007 18:58
Humble
Ještě poznámka k tvorbě: Každý uživatel si může pomocí filtru nastavit, které kategorie děl chce zobrazovat a které nikoli. Třeba i ta diskutovaná multimédia... :o)
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)