Téma #457
Autor:Faun
Fórum:
LiTerra
Datum publikace:08.03.2007 16:11
Počet návštěv:3710
Počet názorů:235

Fotky na Liteřře???
Poslední dobou mě stále více zklamává úroveň fotografií na Liteřře. Mnozí autoři se neostýchají na Liteřře uveřejnit to, co by na specializovaných foto serverech bylo terčem krutého odmítnutí. Já sám nefotím a fotografii nerozumím. Hodnotím jí jen pocitem. A myslím, že hodně Liteřřanů je na tom podobně. Mrzí mě ale, že se Literra stala prostorem, kde u fotografie neexistuje rozumná hladina kvality a autoři foto děl tak trochu hřeší na tolerantnost Liteřřanů. Literra se stává odkladištěm braku a pokud si na ní klikne někdo z těch, kdo fotografii přeci jen trochu rozumí, asi se jen soucitně pousměje. Myslím, že Literra je LITERÁRNÍ server a není důvod, aby byla levnou pouťovou atrakcí. Už jednou jsem se vyjádřil, že Literra může pořídit i houpačky a kolotoče, ale jedna věc je široce se otevřít a věc druhá je zachovat si tvář.

NAVRHUJI ( a vím, že za to budu pranýřován)  ZRUŠIT VÝTVARNÉ KATEGORIE NA LITEŘŘE!!! ( Po zvážení opravuji: Navrhuji vyčlenit tyto kategorie do zvláštního seznamu a pro všechny kategorie na Liteřře omezit počet děl, která může autor publikovat v hlavních seznamech tvorby v rámci jednoho měsíce na dvě.)

( zároveň se omlouvám těm pár autorům, kterých si vážím a jejiž foto dílka mě občas zahřejí na duši, rád si ale jejich foto dílka najdu na specializovaném foto serveru)

Počet úprav: 2, naposledy upravil(a) 'Faun': 15.03.2007 13:58.

Názory
15.03.2007 10:09
Shari
šikovné riešenie na záver :)
15.03.2007 10:10
Humble
Endif má vždycky pravdu :o)
15.03.2007 10:13
Shari
Humble napsal(a):
Endif má vždycky pravdu :o)
a když ne, pletí pravidlo číslo kolik? :)
15.03.2007 10:27
Humble
Pochopitelně 1, současně ale platí, že c) je správně
:o)
15.03.2007 10:34
Shari
C-čkem se dostanu domů, pravda, ale co když neplatím? :o)
15.03.2007 10:35
Pomerančová
ja myslela ze cecko je proti chripce, to uz neplati? :-)
15.03.2007 10:36
Shari
co se chřipky týče, cecko se zdrželo hlasování
u vás to nepsali v novinách?
velká aféra to byla
15.03.2007 11:14
stanislav
Endif je hlavička. tohle by mohlo antifotoaparátčíkům bohatě stačit.
15.03.2007 11:35
Humble
No a my co fotečky rádi a často si to políčko zkrátka a dobře nezaškrtneme :o)
15.03.2007 11:47
Faun

stanislav napsal(a):
Endif je hlavička. tohle by mohlo antifotoaparátčíkům bohatě stačit.
Nemyslím, že tu jsou nějací antifotoaparátčíci. Ale ani tu není žádnej Saudek.

Touhle diskusí jsem jen chtěl poukázat na to, co mi potvrdila jjezibaba:

jjezibaba napsal(a):

Fotograf sice nejsem, ale jako jeden z "multimedialistů" se k tomuhle taky vyjádřím - s Faunovým (resp. tulákovým) návrhem na vyčlenění multimédií mimo hlavní stránku naprosto souhlasím a vůbec si nemyslím, že by to tuhle kategorii nějak degradovalo - naopak.
Kdo si tu bude chtít prohlížet hlavně obrázky (třeba já), bude vědět kam jít, bude to všechno pohromadě, nebudou se mu mezi to plést básničky, bude snazší obrázky porovnávat, atd. A klidně se může stát, že se z té vyčleněné kategorie časem stane "prestižnější" místo než hlavní literární strana (viz galerie na totemu).

Ovšem prozatím souhlasím taky s tím, že kvalita výtvarna na liteře není nic moc, kdo stojí o nějakou vážnější konfrontaci svých fotek/obrázků, musí hledat jinde. Literra je ideální místo pro ty, co o takovou konfrontaci nestojí, nebo si na ní netroufají:)) Uvidíme, co s tím udělá současná aktivita Smetipracha, akce Výlov, apod...

15.03.2007 12:00
stanislav
Faune, ale měl bys uznat, že i když tohle platí, tak mnohý se rád podívá i na nekvalitní foto, které nestoí o "konfrontaci", ale jen maj za účel pobavit potěšit nebo tak něco. je to třeba jen takové zpestření. Že to někomu tady vadí - ano, jiným zas ne. Mně žádný fotky nevaděj. Proč lidem, co rádi fotěj, říkat, že je tu nechceme, když to není úplná pravda, kdyby tu byla nějaká anketa, zda fotky na liteře jo nebo ne, nějaký hlas pro fotky by se určitě našel. To, že to jde nebo půjde přepnout, by měl být zdravý kompromis, si myslim.  
15.03.2007 12:20
Faun
Myslím sice, že fotky v samostatné straně s prokliknutím v levým sloupci je lepší řešení, ale na komprmisy slyším.
15.03.2007 12:35
Pomerančová
stanislav napsal(a):
Faune, ale měl bys uznat, že i když tohle platí, tak mnohý se rád podívá i na nekvalitní foto, které nestoí o "konfrontaci", ale jen maj za účel pobavit potěšit nebo tak něco. je to třeba jen takové zpestření. Že to někomu tady vadí - ano, jiným zas ne. Mně žádný fotky nevaděj. Proč lidem, co rádi fotěj, říkat, že je tu nechceme, když to není úplná pravda, kdyby tu byla nějaká anketa, zda fotky na liteře jo nebo ne, nějaký hlas pro fotky by se určitě našel. To, že to jde nebo půjde přepnout, by měl být zdravý kompromis, si myslim.  
mám stejný názor
15.03.2007 12:37
stanislav
plus já třeba mám děsně rád fotky literátů zdejších, třeba i různý autoportrétky. a jakmile je nějaký snímek z chlastačky, schůzky, setkání, hnedle tam vlítnu.
když to někdo přehání, frkne sem uplně všecko, jako já třeba jeden čas, je to už horší... :o). základ je jakási sebekontrola, co už ne, ale tohle chtít, to by mělo platit na všecko, nejen na fotky. když někoho něco baví, co zrovna dělá, tak to i rád zveřejní, jde toho onoho pokárat, ale zakazovat mu něco, to už je takový moc drsný a zbytečný. si to vypnu, nekliknu na to, nebo to vyfakuju. a je... a jestli to je nalevo, napravo, to je jedno svým způsobem, i kdyby to bylo odděleně, stejně by tam dle mýho lezlo víc lidí než za básničkama či prozodií dokonce. Endifovo řešení, co navrhuje, myslím je zcela O.K. stejně jako skoro každý tu má zapnutýho drsoně, většina si to nepřepne jen na literatůru. ale mohlo by být po sporech na todle téma.
15.03.2007 13:54
Faun
Souhlsím, že jde o sebekontrolu ( já říkám autocenzuru) při umísťování tvorby. A souhlasím, že se to týká všech kategorií. Proto jsem i navrhoval omezení počtu děl, která je možno publikovat v hlavním seznamu tvorby v rámci jednoho měsíce na dvě. To by " plodné" autory vedlo k tomu, aby prováděli selekci toho, co je hodné prezentece na hlavní straně.
15.03.2007 14:20
Smetiprach
Endif napsal(a):
Co se týče fotek...

...asi by vše vyřešil jeden checkbox pod Seznamem nových děl - "Zobrazovat pouze literární díla", který by byl pro anonynmní návštěvníky implicitně zaškrtnutý (s možností přepnutí), registrovaní uživatelé by si mohli vybrat, jaké nastavení po přihlášení chtějí.

Stejně to lze upravit i pro Tvorba/Nej.
a od čeho jsou tu filtry??? navíc, asi by bylo zajímavé udělat anketu, kdo, kromě fauna /a soudě dle toho jak nevynechá jediné výtv. dílo i o něm pochybuji/ by podobnou možnost využíval... vážně by mě zajímalo, jestli by se takových lidí našlo víc než pět...
15.03.2007 14:26
danuwaanalihi
Faunikovy som povedal svoje... Myslim, ze literra nabera ten spravny smer co sa tyka fotiek...
Mam pocit, ze Faun chce dojst este dalej a fotky by najradsej uplne zrusil... Je to taky hitlercek nas maly... Za CISTEJSIU LITERRU!!!
15.03.2007 14:29
Faun
Smetiprach: snažím se na Liteřře číst a shlédnout co nejvíce. Takže i do budoucna nehodlám nic vynechávat. Jen jsem chtěl rozpoutat diskusi o "sebekontrole" autorů při uveřejňování kdejakého blábolu a nesmyslu - možná se mi to trochu povedlo.
15.03.2007 14:31
Faun
danuwaanalihi: přečti si pořádně, co bych chtěl, o zrušení ničeho nejde.
15.03.2007 14:33
danuwaanalihi
Faun napsal(a):
danuwaanalihi: přečti si pořádně, co bych chtěl, o zrušení ničeho nejde.
bolo tu uz 10 rieseni. kazde jedno viac menej akceptovatelne... mam pocit, ze zenies do extremu veci, ktore nikam hnat netreba... Ako odobranie kategorie fotiek z hlavnej strany a obmedzenie na 2 diela mesacne. Navrh akceptovany vacsinou v diskusii bol 5 diel (fine with me). A klikatko implicitne nastavene ako nezobrazovat fotky (fine with me)... Tebe sa stale nieco nepaci a stale tie svoje napady zostrujes... Niekedy treba vediet kedy jednoducho prestat mutit vodu...
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)