Názory |
06.03.2007 13:42
Smetiprach
|
je to prašť jak uhoď... akorát je víc slováků v čechách, než čechů na slovensku... to patrně zkresluje... navíc, myslím, že je snazší psát, než mluvit... :-) |
06.03.2007 13:45
Vlkodláček Sráček
|
Smetiprach napsal(a): navíc, myslím, že je snazší psát, než mluvit... :-) To nevím - v běžné konverzaci se ledacos ztratí. V napsaném je hned každá chyba vidět. |
06.03.2007 13:57
Smetiprach
|
Vlkodláček Sráček napsal(a): Smetiprach napsal(a): navíc, myslím, že je snazší psát, než mluvit... :-) To nevím - v běžné konverzaci se ledacos ztratí. V napsaném je hned každá chyba vidět. nojo, ale to psané se můžeš prostě naučit, nebo někoho požádáš, aby ti to skouknul... ale přízvuk zatlučeš těžko... :-) já sám občas slovensky píšu... ale když promluvím, je ze mě cejtit čech na sto honů... :-) |
06.03.2007 14:05
Monty
|
Tak to nesouhlasím, že je lehčí psát než mluvit, protože slovenština má daleko těžší gramatiku, má třeba měkký ĺ, a tak.
Já ve slovenštině čtu knihy a nemám s tím problém, ale kdybych měla psát, tak bych asi dělala chyby... |
06.03.2007 14:32
Wopi
|
Na slovenských kanálech je k vidění mnohem víc filmů v češtině než na českých ve slovenštině. |
06.03.2007 16:01
Smetiprach
|
Monty napsal(a): Tak to nesouhlasím, že je lehčí psát než mluvit, protože slovenština má daleko těžší gramatiku, má třeba měkký ĺ, a tak.
Já ve slovenštině čtu knihy a nemám s tím problém, ale kdybych měla psát, tak bych asi dělala chyby... já za to nemůžu, že nemáš slovenský rodiče, já jo... :-)) |
06.03.2007 16:06
stanislav
|
já nemůžu ani číst, ani psát slovensky, asi že nemáme ty kanály jejich. |
06.03.2007 16:22
Monty
|
Smetiprach napsal(a):
já za to nemůžu, že nemáš slovenský rodiče, já jo... :-))
No, já měla skoro slovenskýho otce. Matka s ním byla zasnoubená, jenže když byl na Slovači, tak mu zahnula s kolegou z práce... on by si jí bejval vzal i s outěžkem, ale matka mu to nějak zapomněla navrhnout. :o)
Nicméně byli furt v kontaktu a on mi vozil slovenský knihy, nejradši jsem měla mravčeka Štipka, protože byl poměrně drsnej, mravenčí maminka tam vyprávěla neposlušnýmu Štipkovi, jak jednomu mravenečkovi ukousnul velkej brouk hlavu a bylo to i vymalovaný... ta odkousnutá hlava... vůbec ty malůvky byly dobře temný, mravenci měli takový vodnatý černý hlavy... a Štipko nakonec skončil jako mrzák, protože si zlomil nohu a blbě mu srostla, tak kulhal a už nebyl huncút, byl pak zlostnej a nepříjemnej... skvělá dětská kniha, musím se po ní poohlídnout, myslím že syn by byl nadšenej... najmě z tý odkousnutý hlavy... |
06.03.2007 16:25
Smetiprach
|
checht, to zní chutně... mně jednou táta přivezl ze slovenska žloutenku typu cé, ale to by se asi juniorovi nelíbilo... |
06.03.2007 16:29
Monty
|
Smetiprach napsal(a): checht, to zní chutně... mně jednou táta přivezl ze slovenska žloutenku typu cé, ale to by se asi juniorovi nelíbilo... No, tak to by se mu rozhodně nelíbilo... možná později, až se bude potřebovat ulejt na dýl ze školy a bude už schopnej bejt doma sám.
Ale jak ho znám, dal by přednost nějaký méně trýznivý chorobě. |
06.03.2007 16:44
Smetiprach
|
no, táta taky občas vozil úplavici, tak snad to by vyhovovalo... |
06.03.2007 16:48
Monty
|
Smetiprach napsal(a): no, táta taky občas vozil úplavici, tak snad to by vyhovovalo... Docela by mně zajímalo, co ten tvůj otec na Slovensku dělal... když vozil takový suvenýry...
Můj otec jednou přivezl matce ze služební cesty filcky a ona mu za to věnovala žádost o rozvod... |
06.03.2007 16:54
Smetiprach
|
Monty napsal(a): Smetiprach napsal(a): no, táta taky občas vozil úplavici, tak snad to by vyhovovalo... Docela by mně zajímalo, co ten tvůj otec na Slovensku dělal... když vozil takový suvenýry...
Můj otec jednou přivezl matce ze služební cesty filcky a ona mu za to věnovala žádost o rozvod... přednášel, posluchárny byly patrně filcekprosté a mimo si dával majzla... |
06.03.2007 16:58
Monty
|
Smetiprach napsal(a):
přednášel, posluchárny byly patrně filcekprosté a mimo si dával majzla...
Inu, takový už je světa běh.
Někdo přednáší, jinej přenáší.
Chlastáš, chlastáš?
Tak jeď s námi na stáž! |
06.03.2007 17:19
Vlkodláček Sráček
|
Jak typické - z česky píšících Slováků se neozval žádný, za to jsem se něco dozvěděl o filckách a úplavici. že by to bylo zakladatelem fóra? |
06.03.2007 17:19
Smetiprach
|
děláže, děláže, děláže
jezdí chlastat s nima
na stáže...
priessnitz prominou... |
06.03.2007 17:21
Smetiprach
|
Vlkodláček Sráček napsal(a): Jak typické - z česky píšících Slováků se neozval žádný, za to jsem se něco dozvěděl o filckách a úplavici. že by to bylo zakladatelem fóra? akého fóra? o čom to vobec hovoríš? /pardon, nemam slovensků klávesnicu/ :-) |
06.03.2007 17:56
Trottel
|
Přijde mi, že mnohem více Slováků je schopných mluvit česky než Čechů slovensky. Je to ta televize, jsou to i nepřeložený knihy...
Já ale nezvládám nic. Jsem jedna z mála ve svém okolí bez slovenských příbuzných... neumím ani kváknout a sotva rozumím :-) |
06.03.2007 18:10
danuwaanalihi
|
nene kluciii. je to prece jen prirozena inteligence ;))) kolik reci umis tolikrat jsi clovekem, nebo jak se tomu u vas rika... no... a mne se stava, ze tak po tydnu v cizi krajine se uz celkem chytam. Treba v italii nebo spanelsku... no... proste se to nejak lepi... :) a co cekate od Slovaku co jsou urcitou dobu na ceskym servru. A vsude cestina? Proste jim to zacne mluvit cesky :) A kdyz se prida snaha urcitych osob udrzet ceskoslovenske vztahy tretiho druhu, tak to jde skoro samo. aspon co jsem slysel... ;) |
06.03.2007 18:15
Monty
|
Vlkodláček Sráček napsal(a): Jak typické - z česky píšících Slováků se neozval žádný, za to jsem se něco dozvěděl o filckách a úplavici. že by to bylo zakladatelem fóra? Ne ne, to je těma urputně vtipnejma idiotama, co se sem pokaždý navezou a tlačej ze sebe humory hlava nehlava.
Nebo spíš - téma netéma.
Alebo je to vekom. Vieš, ako povedal Cimrman, vo vyššom veku sa monológ (možno aj dialóg) človeka vyznačuje neschopnosťou danú tému udržať... aj opustiť. |