Téma #443 |
Autor: | pavel_vot |
Fórum: |
Datum publikace: | 17.02.2007 00:36 |
Počet návštěv: | 616 |
Počet názorů: | 23 |
Poezie - rým |
Může mi někdo vysvětlit, jak je to s poezií a rýmem? Jinými slovy, co dělá poezii poezií? Četl jsem zde díla, která dostala Literku a nebyl tam jediný rým. Jsem laik, přiznám se, co se poezie týče. Chápu, že se nemusí vše rýmovat, ale stejně mi pak nějak uniká hodnota takového díla. Díky za vysvětlení. |
|
Názory |
20.02.2007 17:22
Dubowski
|
myslím že by bylo dobré obrátit se na nik Albireo
je výbornej teoretik poezie
pošlu mu avi |
21.02.2007 21:28
Albireo
|
Už jsem se vyjádřil výše, jenže trochu stručně. Teoretik poezie jsem jen zcela "samoučně", ale mylná domněnka, že báseň musí mít rýmy, je hodně zakořeněná. Nemusí. Antická a starší středověká poezie rým neznala (i když měla veršovou formu sevřenou časomírou či jinou formou rytmické pravidelnosti), moderní je snad dokonce většinou bez rýmu a jen se sice znatelným, ale nepravidelným rytmem. A jak jsem už napsal, špatné rýmy básni neprospějí, ale ublíží - zvlášť když nejdou ruku v ruce s pravidelným rytmem, metrem. Každé pravidlo má ovšem výjimky, dobrý básník si ho může přizpůsobit, aniž by výsledek vyzněl neuměle. |
25.02.2007 14:08
Trottel
|
Pavel-vot: chápu tě, taky mi to tak dřív přišlo... pak jsem objevila pár dílek, která mě svou obrazností dostala a teď už jsem tak zdegenerovaná, že se mi líbí všechno. |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|