Téma #399 |
Autor: | Wicker man |
Fórum: |
Datum publikace: | 14.01.2007 08:51 |
Počet návštěv: | 2160 |
Počet názorů: | 87 |
Jak tipujete? |
Na základě čeho tipujete díla? Dáte tip někomu kdo dává tipy vám, ikdyž se vám jeho dílo až tak nelíbí? Dáte tip někomu, jehož díla se vám většinou líbí, ale to konkrétní moc ne? Nebo tipujete vždy "spravedlivě" a dáváte tip jen dílům u kterých si myslíte, že si ho zaslouží? |
|
Názory |
14.01.2007 10:20
stanislav
|
zásadně spravedlivě! ovšem mnohem větší lábuž než dostat tip, je dostat rajče. to tady ještě zatím málokdo chápe. |
14.01.2007 10:49
Vladimír Ochrana
|
osobně dávám tipy věcem, které stojí za přečtení a doporučení ostatním, tedy takovým, které mě něčím oslovily nebo zaujaly
literky pak takovým, která považuju za opravdu velmi dobrá
rajčata moc nedávám, ale někdy takovým, která považuju za opravdu velmi špatná, ale snažím se rozlišovat ve smyslu, že za poezii typu "láska páska" dám rajče třicátníkovi, ale ne patnáctileté autorce, pokud to ovšem jde z jejich osobní stránky zjistit
nicméně "spravedlnost" je tady vždy subjektivní - každému se líbí něco jiného, každého oslovuje něco jiného, faktorů, které na to mají vliv je mnoho, subjektivita tvého hodnocení spočívá právě v tom, že vždy tam promítneš velký kus sebe, své zkušenosti, svého rozpoložení, své oblíbené literatury atd. - ovšem tohle právě umožňuje v celkovém kontextu LiTerry rozmanitost - samozřejmě i s tím rizikem, že občas zjistíš, že desítky tipů mají občas i naprosté kraviny, zatímco některé perly leží zapomenuty pod haldou grafomanských vejšplechtů
čímž jsem chtěl říct, že osobně moc nečtu podle tipovanosti děl, ale podle autorů, kteří mě někdy něčím zaujali a mám je mezi svými oblíbenými,
nicméně tipy jiných mě občas upozorní na to, abych se podíval i na nové autory, které bych možná jinak přešel bez povšimnutí, protože číst tady úplně všechno je nad moje (nejen) časové možnosti |
14.01.2007 11:54
LISKA
|
problém je , Konvi, v tom, že moji oblíbenci se stali mými oblíbenci proto, že se mi jejich tvorba líbí. Co se mi nelíbí, to většinou nekomentuji, leda že se jedná o nedodělek, padělek či úlitbu. Rajčata si šetřím pro Stanislava. |
14.01.2007 12:13
Faun
|
Od doby zavedení literek, rajčat, a dalších... jsem z "oceňování" děl naprosto zmatenej a myslím, že zavládlo nepochopení a chaos. Nostalgicky vzpomínám na dřívější jednoduchou Literru, která měla prostou grafiku a pro oceňování pouze tipy. V té dřívější prostotě ( byť byla občas kritizována) se odrážela jakási čistota, které jsem si já osobně na Liteřře nejvíce cenil.
Mám pocit, že tím "vylepšováním" designu Literry a "propracováváním" způsobu ohodnocování děl se trochu potlačuje obsah a z Literry se stala pouťová střelnice.
VRAŤME SE K PŮVODNÍMU : JEN TIPY A VŠE OSTATNÍ ZRUŠIT!!! |
14.01.2007 12:24
Protektor
|
já to mám tak, že tipuji své oblíbence, jejichž oblíbencem jsem zároveň já. Když mi dá někdo tip, je neslušné mu ho neoplatit. Je to stejné, jako když jste od někoho pozváni na kávu a očekáváte, že vám návštěvu oplatí. Pak tipuji podle toho, jak jsem se vyspal. Občas otipuji i špatné dílo, protože je smutné a já chci autora morálně podpořit. Když zjistím, že mi ještě posledního zbydou literky, rozhodím je posledním dílům, nebo dílům autorů, kteří ještě nikdy žádnou literku nedostali. Měli bychom se vůči sobě chovat slušněji, proto zvyšme počet tipů a literek zvláště lidem, co to potřebují, bezdomovcům, sociálně slabým jedincům, deprivantům, dementům a nervově labilním jedincům. V neposlední řadě nezapomínejme na vrahy, takže děkuji za tipy i literky já osobně. |
14.01.2007 12:32
Faun
|
Aspoň je fajn, že jsou na Liteřře lidé jako ke Protektor. Je lepší se pobavit u jeho "názoru" než se nudit u čtení tisíckrát vyslovených a všem známých pravd, které ale Konvalina zopakuje po tisícikrátjedné. |
14.01.2007 12:33
21Nina
|
... tipování děl je naprosto k ničemu. Jsou jedinci, kteří mají zkrátka svůj fanklub a podle toho se také umisťují na žebříčku úspěšnosti. Zrušila bych jak tipování tak i ostatní hodnocení jednotlivých děl. |
14.01.2007 12:43
Faun
|
21Nina napsal(a): ... tipování děl je naprosto k ničemu. Jsou jedinci, kteří mají zkrátka svůj fanklub a podle toho se také umisťují na žebříčku úspěšnosti. Zrušila bych jak tipování tak i ostatní hodnocení jednotlivých děl. Ani tomu bych se nebránil. Smyslem zveřejňování je přeci to, aby lidé díla četli. Samotná návštěvnost díla je oceněním. Na druhou stranu tipy u děl upozorňují ostatní ( kteří by si třeba jinak díla nevšimli), že se může jednat o něco zajímavého a kliknou si. Z tohoto důvodu bych tipy asi ponechal. Znovu však vyzývám:
VRAŤME SE K PŮVODNÍMU: NECHME JEN TIPY A VŠE OSTATNÍ ZRUŠME!!! |
14.01.2007 13:50
Vladimír Ochrana
|
Faun napsal(a): Aspoň je fajn, že jsou na Liteřře lidé jako ke Protektor. Je lepší se pobavit u jeho "názoru" než se nudit u čtení tisíckrát vyslovených a všem známých pravd, které ale Konvalina zopakuje po tisícikrátjedné. a taky je fajn zase po nějaké době viděti na Liteřře Fauna :-) |
14.01.2007 14:17
Vích
|
Konvalina napsal(a): Faun napsal(a): Aspoň je fajn, že jsou na Liteřře lidé jako ke Protektor. Je lepší se pobavit u jeho "názoru" než se nudit u čtení tisíckrát vyslovených a všem známých pravd, které ale Konvalina zopakuje po tisícikrátjedné. Proboha, obejde se někdy nějaká diskuze o provozu LiTerry, bez toho, aby se tam o mně muselo plácat? Nedokážete se bez toho obejít?! Kdybyste mě neměli, tak si mě nusíte vymyslet, což se vlastně svého času stalo dokonce několikrát. Jo, ale Vladimír to ZAKÁZAL! |
14.01.2007 14:19
Vích
|
Já tipuju podle nálady tak i tak |
14.01.2007 15:55
Trottel
|
Já tipuju podle nálady, prostě když mám chuť a stojí mi to za to. Občas i když chci jen potěšit. Nebo když se mi dílo líbí a ostatním ne, tak prostě ten tip dát musím. Jestli dávám tipy těm, co dávají mně? Spíš to dělám tak, že nekritizuju a mlčím když mají něco hroznýho...
Literky dám jen tehdy, když mě to chytne hodně moc a většinou zdaleka nepoužiju všechny. Už se mi stalo, že jsem dala archiv a nedala literku, ale i naopak. Vnímám to obojí prostě jinak. A nikdy nedávám (teda skoro) literky fotkám, protože to jsou literky od toho aby se dávaly literatuře.
Bez tipů, literek, smajlíků apod. bych tu nebyla. Nebavilo by mě to. Ale není to tak, že bych se jen hnala za úspěchem v podobě tipů. Prostě je to příjemné okořenění.
A pokud propracovat hodnocení, tak to udělat tak, aby nebyly vidět hodnocení předchozí. |
14.01.2007 16:01
Faun
|
21Nina napsal(a): ... tipování děl je naprosto k ničemu. Jsou jedinci, kteří mají zkrátka svůj fanklub a podle toho se také umisťují na žebříčku úspěšnosti. Zrušila bych jak tipování tak i ostatní hodnocení jednotlivých děl. A ještě drobnost: fankluby!
Ano, jsou. Já sám se například počítám za člena "fanklubu" Čekanky. Mám jí v oblíbených a čtu od ní vše. A protože je to moje oblíbená autorka, tak je logické, že ode mě dostává i tipy. Na druhou stranu jsem však na ní při svém hodnocení jejich věcí přísnější než na jiné ( kdo jí čte, tak si mých komentářů pod jejími dílky mohl všimnout).
Fankluby tedy určitě jsou a budou. Je to přirozené a není to ani nic špatného. Ale ono se dá vypozorovat, kdo a proč, tomu či onomu tipy dává. Proto se zájmem čtu nejen dílka, ale i komentáře k nim od ostatních čtenářů |
14.01.2007 16:02
Wopi
|
Tip dávám za tři koruny, literku za 15 korun.
Rajče dávám za odmítnutí zaplacení tipu. S výjimkou stanislava pochopitelně.
:)) |
14.01.2007 16:14
Cekanka_ucekana
|
Protektor napsal(a): já to mám tak, že tipuji své oblíbence, jejichž oblíbencem jsem zároveň já. Když mi dá někdo tip, je neslušné mu ho neoplatit. Je to stejné, jako když jste od někoho pozváni na kávu a očekáváte, že vám návštěvu oplatí. Pak tipuji podle toho, jak jsem se vyspal. Občas otipuji i špatné dílo, protože je smutné a já chci autora morálně podpořit. Když zjistím, že mi ještě posledního zbydou literky, rozhodím je posledním dílům, nebo dílům autorů, kteří ještě nikdy žádnou literku nedostali. Měli bychom se vůči sobě chovat slušněji, proto zvyšme počet tipů a literek zvláště lidem, co to potřebují, bezdomovcům, sociálně slabým jedincům, deprivantům, dementům a nervově labilním jedincům. V neposlední řadě nezapomínejme na vrahy, takže děkuji za tipy i literky já osobně. Faun napsal(a): Aspoň je fajn, že jsou na Liteřře lidé jako ke Protektor. Je lepší se pobavit u jeho "názoru" než se nudit u čtení tisíckrát vyslovených a všem známých pravd, které ale Konvalina zopakuje po tisícikrátjedné. Tleskám Protektorovi za upřimnost a marně hledám sama v sobě stejnou :-))))) myslim, že tohle je ale fakt docela mustr, ať si to uvědomujeme, nebo ne A proto já čtu JEN své oblíbence a to ještě VELMI MÁLO :-))) vážim si toho, když mi člověk, kterej mě má rád, ten tip NEDÁ, protože jedině to je pro mě výpověď :-)
Faun napsal(a): 21Nina napsal(a): ... tipování děl je naprosto k ničemu. Jsou jedinci, kteří mají zkrátka svůj fanklub a podle toho se také umisťují na žebříčku úspěšnosti. Zrušila bych jak tipování tak i ostatní hodnocení jednotlivých děl. A ještě drobnost: fankluby! Ano, jsou. Já sám se například počítám za člena "fanklubu" Čekanky. Mám jí v oblíbených a čtu od ní vše. A protože je to moje oblíbená autorka, tak je logické, že ode mě dostává i tipy. Na druhou stranu jsem však na ní při svém hodnocení jejich věcí přísnější než na jiné ( kdo jí čte, tak si mých komentářů pod jejími dílky mohl všimnout). Fankluby tedy určitě jsou a budou. Je to přirozené a není to ani nic špatného. Ale ono se dá vypozorovat, kdo a proč, tomu či onomu tipy dává. Proto se zájmem čtu nejen dílka, ale i komentáře k nim od ostatních čtenářů děkuju, přihlaš se do Klubu čekančinejch blech,založila ho kdysi Adélka :-) já komentáře nečtu, moc mě ovlivňujou, nejprve zhodnotim, potom teprve čtu ty kecy pod tim .-) teda když už něco čtu...no, spíš nečtu žádný komentáře :-))))) |
14.01.2007 16:22
Cekanka_ucekana
|
no ale je fakt, že Faun je muj zlej sen :-))))) nikdy nevim, co od něj mám čekat :-) ten fakt tipuje jen máloco :-) |
15.01.2007 10:44
Shari
|
Tipy dávam tomu, čo podľa mňa stojí za pozornosť. Lietrrky dielam, ktoré sa ma nejako dotknú viac, donútia k zamysleniu, atď.
Na druhej strane ale nie som filatelista, a pod mojim vlastným dielom ma skôr zaujímajú názory slovné, ktoré hovoria o niečom konkrétnom. Takže bez guličiek sa zaobídem. Rajčiny si odteraz schovávam pre stanislava, a smajlíky nepoužívam, nepáčia sa mi. |
16.01.2007 00:52
Lucija
|
Ozaj, možno by nebol zlý nápad vidieť meno autora a názory ostatných až po odoslaní vlastnej kritiky s ohodnotením. Možno by sa to viac zobjektívnelo a vyhlo by sa tipom za známosť. |
16.01.2007 01:00
Wopi
|
Lucija napsal(a): Ozaj, možno by nebol zlý nápad vidieť meno autora a názory ostatných až po odoslaní vlastnej kritiky s ohodnotením. Možno by sa to viac zobjektívnelo a vyhlo by sa tipom za známosť. to je pro ty, co stíhají číst všechno... ale ti, kdo stihnou jen pár věcí, pochopitelně jdou po svém oblíbenci
když jdeš koupit knihu, taky vidíš autora |
16.01.2007 08:49
Cekanka_ucekana
|
Wopi napsal(a): Lucija napsal(a): Ozaj, možno by nebol zlý nápad vidieť meno autora a názory ostatných až po odoslaní vlastnej kritiky s ohodnotením. Možno by sa to viac zobjektívnelo a vyhlo by sa tipom za známosť. to je pro ty, co stíhají číst všechno... ale ti, kdo stihnou jen pár věcí, pochopitelně jdou po svém oblíbenci když jdeš koupit knihu, taky vidíš autora jméno autora schovávat je nesmysl, ale ty kritiky bych schovala, třeba na zkoušku :-))))) |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|