Téma #276
Autor:Lucija
Fórum:
Otázky a odpovědi
Datum publikace:25.10.2006 20:16
Počet návštěv:1390
Počet názorů:33

Creative Writing
Pocujte, v Prahe urcite existuje nejaky zaujmovy kruzok, kde sa ludia ucia pisat, nie? Kde je? :)

Názory
26.10.2006 12:36
Yfča
V Praze (pokud vím) žádný takový kroužek není. My Pražáci totiž máme psaní takzvaně v krvi... ;o)))
26.10.2006 12:43
Lucija
Jaaj! A co potom my - pristahovalci? Od koho sa ucit mame? :)
Mi napadlo, ze by to mohlo byt niekde na skolach vysokych, len chcem vediet, ci to je pristupne pre verejnost alebo take nieco.
26.10.2006 12:59
Yfča

Tak čti díla Pražáků, hodně se naučíš... ;o))
Ale vážně: lze třeba studovat na Literární akademii Josefa Škvoreckého (viz http://www.lit-akad.cz/)

26.10.2006 13:07
Yfča
A ještě jeden odkaz (na chytrou knížku): http://www1.vltava.cz/store/GoodsDetail.asp?sCGoodsID=SE01434366
26.10.2006 13:17
Lucija
Ta akademia vyzera dost vazne - myslela som skor nieco pomimo skoly (studovat dva odbory a este k tomu chodit na sukromnu skolu - to uz by bolo privela), ozaj len nieco ako kruzok, raz do tyzdna, kde sa stretnu ludia, podiskutuju, pochvalia sa, nasmeruju a tak. Preto som nechcela ani knizku, mi slo o ten kontakt s ludmi, nazory a navrhy na zlepsenie.
26.10.2006 13:30
Yfča
Diskutovat bys mohla, myslím, i tady v diskusních fórech. I když... nejlepší asi bude psát, psát, psát... a pozorně číst připomínky místních autorů a čtenářů... :o)
26.10.2006 16:34
stanislav
můžu ti dát lekce soukromý, má žena je spisovatelka, a tak tomu taky trochu rozumím. a sám jsem pracoval jako redaktor, i když jen v monitoringu tisku. scházet se můžem třeba v hospodě U Tonyho ve Strašnicích. piju nealko, takže se při vyučování nezbourám! 
26.10.2006 16:35
stanislav
a taky napiš básníkovi Víchovi, je to tady největší hvězda, mohla by ses u něj taky mnoho přiučit! :o))
26.10.2006 22:29
Vích
Standouši!
- Milá Lucija, slovensky neumim, ale jako bohovský básník, ti rád své názory na tvojí tvorbu sdělím. Piju alko, takže když budeš psát moc dobře, nebo moc špatně, to je jedno, tak můžeme diskutovat do rána. Pokud to bude nemastné, tak po 1 pivu odcházím.
26.10.2006 22:47
stanislav
Víchu, jsi velmi laskavý člověk. moc se ti omlouvám, že jsem se o tobě zmínil, ale musel jsem.

teď si užívám u tohodle, maj tam krásnou ukázku zvukovou o tom, o co jde:
http://www.chlapi.cz/
taky jsem musel o toto podělit, jsem už holt takový hlupáček...
26.10.2006 23:15
Vích
ten chorál je super, energie chlapů, křesťanů bojovníků, ave, ave ..., modlíme se spolu, bubnujeme... :-)))
27.10.2006 09:38
Lucija
Ano, je to tiez moznost pisat podnetne pripomienky. Akosi mi skratka nestaci nazor "Jeeej" alebo "Dobre". Tak hor sa do toho! :)

A pokojne si samozrejme vypijem alko aj nealko. Kedy bude nejaky Literracky zraz?
27.10.2006 11:09
Lee

Lucija napsal(a):
Ano, je to tiez moznost pisat podnetne pripomienky. Akosi mi skratka nestaci nazor "Jeeej" alebo "Dobre". Tak hor sa do toho! :)

A pokojne si samozrejme vypijem alko aj nealko. Kedy bude nejaky Literracky zraz?
Přijď v sobotu na malý předliterácký sraz. http://www.literra.cz/moduly/tvorba/php/dilo.php?dilo_id=31846 Bude tam také spousta moudrých básníků.
27.10.2006 19:03
d.e
No tak zas teraz sa tu netvarme...ze Slovaci su nejaky druhotriedny autory...alebo co .....nenarazam na seba...ja som etse len mlady odrodilec....ale poznam par no viac ako par typkov co im to fakt pise....a su Slovaci...a maju veci aj na tomto servere ale aj na inych serveroch....

za kladne pochopenie vopred dakujem....

.........................................S pozrdavom

........................................................d.e
28.10.2006 09:17
Yfča
d.e., však se tady nikdo tak netváří, ani to netvrdí. Lucija to (na rozdíl od tebe) pochopila... ;o)
28.10.2006 10:33
LISKA
Martina Dočekalová, Tvůrčí psaní pro každého, Grada Publishing 195,- Kč
28.10.2006 11:19
d.e
tak uznavam....len som tie prispevky pred tym prebohol okom.....teraz som na ne pozrel hlbsie....a musiim uznat ze som pravil unahleny zaver....yhyhyh :)))))))..nuz ale co .....nikto nespadol z nebies uceny....
28.10.2006 13:28
Lucija
LISKA: Yfca: Takze ta knizka stoji asi za to, ak ju odporucaju uz dvaja ludia. Uz som okolo nej prebehla, trochu otvorila, asi prestudujem viac. Vdaka.
28.10.2006 15:28
Yfča
Jestli stojí knížka za přečtení nevím. Jen jsem ji našla na netu - sama jsem ji nikde zatím nepotkala... :o)
28.10.2006 23:19
Repulsion
Možná bych si tu knížku měl sehnat a přečíst, abych se to konečně naučil :o))

Ale osobně si myslím, že taková knížka moc k užitku nebude.

Ono totiž: Co je to tvůrčí psaní? A o co v něm jde? Pokud je autorovým cílem zaujmout co nejvíce čtenářů, podobný návod či kurz mu může být k užitku. Pokud nám totiž jde pouze o ohlas, chováme se stejně jako kdokoliv, kdo chce prodat své zboží. Pak platí standardní marketing. V oblasti literatury, stejně jako i jinde, se uplatňuje móda. Pokud tedy ony "vzdělávací texty a kurzy" vycházejí nějakým způsobem ze znalosti trhu, mohou být autorovi k užitku.
Mario Puzo píše ve Fools die: "Dickens a spol. popsali x stránek, aby vypustili suchý prd (není úplně přesně citováno, ale smysl je zachován). To je pravda. V době, kdy nebyla televize a podobné záležitosti, sloužila literatura spoustě lidem především pro ukrácení "dlouhých zimních večerů". Proto bylo účelné psát rozvláčně a popisně, aby to člověku co nejdéle vydrželo. To dnes již neplatí. Dnes těch informací, které na nás útočí, je strašně moc, takže je naopak preferována stručnost a atraktivnost sdělení.
Nicméně s osobní výpovědí nemá tohle všechno co dělat.
Kurzy psaní  mohou člověku naučit řemeslu. Ale není to nutné - vnímavý člověk se řemeslu naučí i pozorováním (čtením) a praxí (psaním).
V literatuře hraje svou roli "styl". Styl máme každý jiný. Zpočátku nevyzrálý. Nicméně na jeho vypilování zpravidla nějaké obecné zásady neplatí. Protože to, co může být v jednom stylu na škodu, může v druhém fungovat. Proto je třeba individuální přístup, který bude styl daného autora zohledňovat.
Spíše než "kroužek", kde se názory tříští, potřebuje začínající autora svého "guru". Člověka vnímavého, trpělivého atd... Vždycky jsem takového hledal, nikdy nenašel... Asi to není jen tak... takže nakonec člověku stejně nezbude než spolehnout se sám na sebe. Na svůj úsudek, vlastní zkušenost...
Naučit se napodobovat to, co zrovna frčí, není až tak těžké (samozřejmě je třeba mít k tomu potřebné "buňky"). Chce-li jít člověk vlastní cestou, je to vždycky osamělá záležitost.
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)