Téma #272 |
Autor: | Elasah |
Fórum: |
Datum publikace: | 06.10.2006 19:09 |
Počet návštěv: | 2428 |
Počet názorů: | 118 |
Oč jde v křesťanství? |
(přeřazeno z "Ostatní/Jiné": http://www.literra.cz/moduly/tvorba/php/dilo.php?dilo_id=31594 jsou tam také nějaké názory)
Milí přátelé, v naší společnosti lidé mají často informace o křesťanství z druhé, třetí i čtvrté ruky. Připomíná mi to upravenou pohádku Ivana Mládka: "I přes dřevěné víko rakve princ viděl, že Sněhurka je nejen krásná, ale má i dobrou povahu." Tak jsem si říkala, že tento stručný a výstižný text (převzatý z kursů Alfa, které v úterý začaly u nás, brněnských evangelíků) by mohl pomoct, abyste Sněhurku viděli v celé její kráse a nemuseli koukat do dřeva :-).
1. Proč lidé křesťanství odmítají? a/ je nudné a smutné, v kostele je vážná a pohřební atmosféra ale ve skutečnosti je křesťanství slovo o radosti b/ rozumové argumenty, které víru vyvrací / nikdo nedokázal, že bůh existuje/ Darwinova teorie atd. na druhé straně je mnoho věřících vědců, odborníků a nejvyšších politiků / víra není jen pro hloupé c/ křesťanství je dnes již staré a zbytečné a nijak nesouvisí s naším životem ale dobré kázání i dnes promlouvá do života a dává sílu d/ možná někdo víru potřebuje jako útěchu a pomoc, ale já jsem dost silný a stačím si sám … opravdu ? - každý člověk se potřebuje o něco opřít e/ na křesťanství jsou dobré jen etika, slušnost, desatero, odkaz na boha je zbytečný bez Boha to ztrácí důvod i oporu
2. O autentickém křesťanství se mnoho neví. Většina nevěřících lidí o skutečném křesťanství mnoho neví. Platí to zvláště o naší zemi, kde bylo křesťanství řadu let potlačováno a ostouzeno. Celá dnešní generace neví o víře a církvi skoro nic. Vychází z řady předsudků. To co „vědí“, mají z třetí a čtvrté ruky a v lepším případě z vnějšího dojmu. Mnoho lidí odmítá víru, církev a bibli, protože je neznají. Zkusme proto křesťanství krátce představit. Mnohé lze v prvním setkání pouze naznačit. Mnohé bude třeba postupně vysvětlit. Mnohé bude třeba vynechat. Ale to nejdůležitější se nám snad podaří povědět během necelé hodiny. Nejdůležitější postavou křesťanství je Ježíš. Ten o sobě jednou řekl: „Já jsem cesta, pravda a život.“ Zkusme se nad tím zamyslet.
3. Ježíš je cesta Každý člověk potřebuje a hledá důvod, proč žije. Jestliže jsme produktem náhody, pak to můžeme zabalit. Všechno je jedno. Náš život a celé lidské dějiny jsou jen bublina, která splaskne. Ale má-li náš život nějaký vyšší smysl a cíl, je třeba ho poznat a objevit. Mnoho lidí se již pokusilo najít smysl a cíl života v plnosti zážitků, bohatství, slávě, rodině, práci, umění, vědě – ale i když mnohého dosáhli, zůstává v nich prázdnota, nejistota a samota. Ruský spisovatel Lev Tolstoj napsal knihu Vyznání, v které líčí, jak se snažil pochopit smysl života. Pokoušel se žít naplno ve společnosti. Nic si neodpíral, ale nebyl uspokojen. Pak začal hromadit majetek, stal se úspěšným spisovatelem, ale ani tehdy nebyl spokojen. Později se oženil a začal se cele věnovat rodině. Měl 13 dětí, byl šťastný, ale tím víc se bál, že to vše zničí smrt, která ho dříve nebo později čeká. Hledal odpověď ve filosofii a vědě, ale pořád nemohl přijít na to, proč vlastně žije. Právě on. Když pozoroval obyčejné lidi, kteří se těmito otázkami, proč žiji a kam jdu, netrápí, uvědomil si, že ruští rolníci si na tyto otázky dokáží odpovědět pomocí své křesťanské víry. To ho přivedlo k Ježíši Kristu, četbě evangelia a víře. Dnes lidé hledají podobným způsobem. Jeden ze zpěváků skupiny Queen, Freddie Mercury (+1991) se ptá: „Ví vůbec někdo, proč žijeme?“ V rozhovoru, který poskytl krátce před smrtí přiznal: „Ani ten největší úspěch mi nedal nic trvalého a pevného. Můžete mít všechno na světě, ale stejně jsem zůstal zoufale sám! Úspěch mi zabránil získat to jediné, co všichni potřebujeme – trvalý láskyplný vztah. Jenže vztah mezi lidmi, i kdyby byl sebevíc krásný – není trvalý. Nikdy také není dokonalý a vždycky mu něco chybí. Je tomu tak proto, že lidé byli stvořeni, aby žili ve vztahu s Bohem. Naše ustavičné hledání je výrazem touhy, se kterou jsme se již narodili. Každý člověk, ať už vědomě či nevědomě, hledá vztah k Bohu. A Ježíš je ta nejlepší a nejsrozumitelnější cesta k Bohu. Proto říká: Já jsem ta cesta. Kdo najde vztah k Bohu, objeví proč žije, oč má usilovat a najde své místo v životě. Bůh je ten, kdo dává našemu životu rozměr. Ve vesmíru jsme ztraceni, před lidmi ze sebe děláme „mistry světa“, sami před sebou nevíme, čí jsme. Vztah k Bohu se nedaří vybudovat cestou filosofie, meditace ani úvah. Bůh, i když o něm máme tušení, stále zůstává vzdálený a cizí. My sami si před ním připadáme nicotní, hříšní a zbyteční. Jedině Ježíš nám pomůže bariéru odcizení mezi námi a Bohem překonat. Ježíš je totiž jeden z nás. Je na „naší straně“. Před ním se nemusíme za nic stydět. On poznal všechnu bídu lidského života, sílu pokušení, únavy i strachu. A přitom má dveře k Bohu otevřené. Může nás tedy k Bohu přivést. Jakmile člověk najde vztah k Bohu, mnoho z našich zmatků se tím vyřeší. Náhle je nám zřejmé, proč žijeme, jaký má náš život význam a na čem záleží. Našemu hledání není úplný konec, ale dostaneme se o notný kus dál a hlavně už víme, kde hledat.
4. Ježíš je pravda Mnozí lidé tvrdí, že sice každý člověk potřebuje něčemu věřit, mít nějaký cíl a vizi, ale je jedno, co si najde a vybere. Je to jeho soukromá věc. Hlavně když něčemu věří, ale na obsahu už tolik nezáleží. Ve skutečnosti na obsahu naší víry záleží velice mnoho. Někdo věřil komunismu, nebo dokonce fašismu, podporoval ho a kolik životů to tragicky zasáhlo a zranilo. Hitler také věřil, že dělá dobrou a důležitou věc. Podobně věří i dnešní teroristé. Obsah a cíl víry určuje náš život. Naše víra může mnoha lidem ublížit a může někdy zničit i nás samotné. Nehledě na to, že když se tato víra zhroutí, když se odhalí její falešnost a prázdnota, ten kdo jí sloužil, vlastně celý život žil zbytečně a není schopen si to ani přiznat. Je třeba věřit tomu nejlepšímu, co známe. Když srovnáme, čemu se dá dnes věřit a co vzbuzuje důvěru – různá náboženství, filosofie, životní styly – pak málo platné - příběh Ježíše Krista, jeho slovo, jeho život ale i to, jak ovlivnil náš svět – z toho všeho výrazně vyčnívá Ježíš. Jeho oběť, láska, moudrost, jeho výzva k odpuštění - to vše nelze jen tak obejít. Každý se s tím musí nějak vyrovnat. Ježíš Kristus dokáže i dodnes zaujmout největší umělce, filosofy, vědce i státníky. Příběh starý 2 tisíce let stále oslovuje miliony lidí. Nejsme zdaleka sami, kdo se pokouší podle těch slov žít. Je to ta největší výzva a pozvání, které v tomto světě existuje. Ale jak poznám, že to, co Ježíš říká je pravda? I když lze ve prospěch křesťanství shromáždit mnoho argumentů (ty si řekneme později), nejde zde pouze o nezávislou pravdu rozumu, ale o pravdu, o níž se musí každý sám přesvědčit. Nedá se to beze zbytku vysvětlit ani dokázat, je třeba to prožít. Víra patří do kategorie, kde rozhoduje naše vlastní osobní zkušenost. Bez ní to nejde. Poznat, že Ježíš má pravdu mohu teprve tehdy, když Ježíše poznám a zkusím s ním žít. Je to podobné, jako když poznám člověka, který se mi líbí a chtěl bych s ním žít. Nikdo nám dopředu nezaručí, jestli je to ten pravý. Musím se s ním seznámit a začít s ním chodit. Teprve pak poznám, zda jsem našel partnera na celý život, nebo musím hledat dál. Pravdivost Ježíšových slov nelze ověřit teoreticky, ale pouze v praxi každodenního života. Tím, že člověk přijme Ježíšův pohled na život a na druhé lidi – a začne podle toho žít, sám pozná, zda je tento pohled pravdivý a zda mu v životě pomáhá. Pravdivost křesťanské víry lze poznat jedině z vlastní, osobní zkušenosti. Pojď a přesvědč se.
5. Ježíš je život Většina z nás se asi považuje za lidi vcelku dobré. Ve srovnání s mnoha jinými lidmi žijeme celkem slušným životem. Teprve, když se srovnáme s Ježíšem, uvědomíme si, co našemu životu schází. Ježíš byl sice Bůh, ale současně byl i člověk jako my. Neměl žádné výhody a ničím si svůj pozemský život neusnadnil. Žádný zázrak neprovedl ve svůj prospěch. Trpěl stejnými problémy, útočila na něj podobná pokušení jako na nás. Měl hlad, úzkost, atd. - a přece žil jinak než my. Ježíš nám svým životem ukazuje, jací jsme mohli a měli být, ale nebyli. Tomuto rozdílu, této disproporci, se v bibli říká hřích. Je to dluh, který máme vůči Bohu a svým bližním. Hřích je nejen úmyslné zlo, ale i nedostatek dobrého. Hřích je, že jsme mohli pomoci, ale nepomohli! Každý člověk si je vědom této své nedostatečnosti, ale nerad o ní mluví. Všichni žijeme se skrytým pocitem viny. Snažíme se svou vinu zamluvit, zmenšit, srovnávat se s horšími než jsme my, ale nepomáhá to. Pouze Ježíš má skutečné řešení tohoto problému: odpuštění. Smazání našeho dluhu. Mnoho lidí trpí tím, že nemají nikoho, kdo by jim odpustil. Svou vinu nepřiznají, ale přitom je tíží. Zvláště ve stáří. Ježíš nám nabízí život bez tohoto břemene viny. Život osvobozený od všeho, s čím si nevíme rady. Smíření a pokoj s Bohem i lidmi. Každý člověk se kromě toho bojí smrti. Visí to nad námi celý život. Většina z nás má strach o smrti jen mluvit. Křesťanství nabízí úžasnou věc. Je to radostná zpráva (evangelium), že Ježíš byl vzkříšen. To znamená, že smrt byla již jednou přemožena a pokořena a týká se to naší smrti, jestliže byl Ježíš skutečným člověkem. Ježíšovo vzkříšení je potvrzeno mnoha svědky. Vzkříšený Ježíš nám dává naději, když všechno končí. Díky Ježíšově vzkříšení má náš život ještě jiný a slavnější rozměr, než jen to, co dosud známe. Nedá se to sice hmatatelně dokázat, ale kdyby byla sebemenší naděje, že je to pravda, stojí za to pro ni žít. Taková je to šance. Významný americký teolog Pavel Tillich napsal: Každý člověk má tři důvody ke strachu: a/ strach, že život nemá smysl b/ strach ze smrti c/ strach z vlastního provinění
Ježíš nás může vysvobodit ze všech těchto tří strachů. a/ dává našemu životu smysl a cíl. Svým vlastním příkladem nám ukazuje, že nežijeme kvůli sobě ani jen kvůli druhým, ale kvůli Bohu. K jeho slávě a radosti. b/ dává nám naději, která přesahuje horizont daný smrtí. c/ odpouští naši vinu, svou obětí na kříži nás smířil s Bohem.
Je-li někdo takový jako Ježíš - stojí za to ho poznat. Stojí za to se vydat na cestu, kterou nám ukazuje a pak buď v té cestě pokračovat nebo se vrátit. Ale nezkusit to, by byla opravdu škoda. |
|
Názory |
07.10.2006 09:28
Repulsion
|
stanislav napsal(a): když jsi, Repulsione, nepochopil, v čem je život s Bohem smysluplnější, tak to neznamená, že ho nemůže kdokoli mít či hledat, fakt musíš mít nějaký dynamický trauma, že se věčně takhle exponuješ, když dojde na křesťanství nebo tak. Trauma ne, Stando. Alespoň ne v téhle oblasti. Ale považuju náboženství za zlo, čímž se nikterak netajím. |
07.10.2006 09:36
Repulsion
|
Jo, víš co mě třeba dokáže opravdu hodně nasrat? Když mi dcera přijde ze školy a začne mi vyprávět o Bohu. Někdo už si našel čas, aby jí vtloukal klíny do hlavy... |
07.10.2006 11:59
engelmar
|
Koukám, že Albi a Rep dar víry nedostali.
Pro Albiho Je k víře nutné, jestli Ježíš Kristus existoval?
Pro Repa A nemůže být docela fajn se nechat na stará kolena zblbnout? Víra si nehledá. Někdo je vírou vychován a udrží si ji, někdo ji ztratí, hned jak o tom začne přemýšlet a musí cestu k Bohu hledat znova (můj případ), někdo ji teprve ve dvaceti najde, někdo v padesáti, někdo těsně před smrtí, někdo nikdy. Ti pak tomu budou říkat zblbnutí. (případ Repulsiona - i když padesát ti ještě nebylo takže kdo ví) Brát člověka, jako méně chápavého, jen pro to, že se v 28. dal k evangelíkům je asi to samé, jako kdybyste tak bral člověka, který volí ODS, nebo ČSSD, i když si taky o nich mohu myslet své.
s úctou Engelmar
|
07.10.2006 12:06
Wopi
|
Repulsion napsal(a): Jo, víš co mě třeba dokáže opravdu hodně nasrat? Když mi dcera přijde ze školy a začne mi vyprávět o Bohu. Někdo už si našel čas, aby jí vtloukal klíny do hlavy... Nojo, synek zas kdysi přišel ze školky a že prej jim vyprávěli o Leninovi, jakej to byl hodnej pán a že udělal, aby nám všem bylo dobře.
Vtloukání jakýchkoliv ideologií do dětí je na houby. |
07.10.2006 12:20
Raimund Jezu
|
Stručný a výstižný text ? Spíš krmivo. |
07.10.2006 13:02
Pomerančová
|
Wopi napsal(a): Repulsion napsal(a): Jo, víš co mě třeba dokáže opravdu hodně nasrat? Když mi dcera přijde ze školy a začne mi vyprávět o Bohu. Někdo už si našel čas, aby jí vtloukal klíny do hlavy... Nojo, synek zas kdysi přišel ze školky a že prej jim vyprávěli o Leninovi, jakej to byl hodnej pán a že udělal, aby nám všem bylo dobře.
Vtloukání jakýchkoliv ideologií do dětí je na houby. souhlas.
ono vubec vtloukani jakekoliv ideologie do kohokoliv je na houby
engelmar napsal(a): Koukám, že Albi a Rep dar víry nedostali.
Pro Albiho Je k víře nutné, jestli Ježíš Kristus existoval?
Pro Repa A nemůže být docela fajn se nechat na stará kolena zblbnout? Víra si nehledá. Někdo je vírou vychován a udrží si ji, někdo ji ztratí, hned jak o tom začne přemýšlet a musí cestu k Bohu hledat znova (můj případ), někdo ji teprve ve dvaceti najde, někdo v padesáti, někdo těsně před smrtí, někdo nikdy. Ti pak tomu budou říkat zblbnutí. (případ Repulsiona - i když padesát ti ještě nebylo takže kdo ví) Brát člověka, jako méně chápavého, jen pro to, že se v 28. dal k evangelíkům je asi to samé, jako kdybyste tak bral člověka, který volí ODS, nebo ČSSD, i když si taky o nich mohu myslet své.
s úctou Engelmar ctu vas - a porad jeste nechapu proc je jedine spravne verit prave a jedine v krestanskeho boha
v te druhe diskusi argumentuje elasah tim, ze "ke křesťanství se hlásí většina Evropy ". jenze svet neni jen Evropa
proste si myslim ze nema cenu nasilim nutit pit nekoho kdo nema zizen.. spis je lepsi rict mu kde je voda, kdyby tu zizen dostal
|
07.10.2006 15:13
Repulsion
|
Základní důvod, proč tolik lidí inklinuje k nějakému tomu náboženství je prostý: Je to otázka vlastní smrtelnosti, se kterou se prostě většina lidí nedokáže vyrovnat. Tak se utěšují vírou, že existuje i něco "potom". Od toho se všechno odvíjí. Druhotným důvodem je pak nespokojenost se "stavem světa" a od toho se odvíjející útěcha ve víře, že všechno tady je podřízené nějakému "vyššímu plánu", který my, běžní smrtelníci, nemůžeme pochopit. Ani jedno ani druhé by mi nevadilo. Problém je, že této lidské slabosti využívají náboženství a církve k tomu, aby člověku vnucovaly nejrůznější pravidla a ždímaly z něj peníze. Tohle plus neustálá snaha podmaňovat si další a další "duše" je to, co se mi vrcholně ekluje.
No a proč je západní polokoule víceméně křesťanská - inu čistě a pouze proto, že křesťanství bylo tvrdě prosazovanou vládnoucí ideologií přes tisíc let. Za tu dobu samozřejmě stačilo zapustit opravdu hluboké kořeny. Ovšem nespočet církví a sekt křesťanských či z křesťanství vycházejících je důkazem toho, jak je tato ideologie rozporuplná a nejasná, takže kdekdo hledá svůj vlastní výklad.
Je zajímavé, že tak lidnaté a starobylé kultury jako Číňané nebo Japonci nebyly žádným z monoteistických náboženství vážněji zasaženy. A nezdá se, že by tím kdovíjak trpěly. |
07.10.2006 15:22
engelmar
|
Tady bych s tebou Repe souhlasil. Někde mě tvoje názory pěkně serou, když odsuzuješ každého, kdo věří, ale tady máš celkem pravdu. Ono lidi opravdu potřebují někam patřit a proto ty církve mají. Nemyslím si, že samo křesťanství, islám, nebo to je jedno kte¨ré náboženství bylo špatné, problém je většinou v těch lidech, tedy v nás, jak s tím naložíme. Jistěže pokud se někdo těch myšlenek drží a nemusí to být náboženské myšlenky, ale prostě cíle, kterých, když se lidstvo drží dobře se mu vede, prostě nějaká etika. Jistěže, když ze sebe někdo dělá křesťana a nechová se tak, je to na houby. V historii bychom našli příkladů dost a dost.
s úctou Engelmar |
07.10.2006 17:16
Repulsion
|
Mimochodem: Nejblbější křesťanská doktrína:
Žijí dva lidé - jeden vede příkladný, nesobecký život. Nelže, nekrade, pomáhá druhým - ale nevěří v Boha. Druhý krade, vraždí, ale pak se jednoho dne rozhodne, že uvěří v Boha, "přijme Krista do svého srdce" a dá se na pokání. Který z těch dvou půjde "do nebe"? Ten druhý samozřejmě... |
07.10.2006 17:33
engelmar
|
Ono asi o to nebe tolik nejde, ale pokud křesťanství někomu pomůže změnit život a udělat ze zloděje a vraha slušného člověka, je to přeci docela fajn. Pokud bych se setkal s prvním člověkem, asi bych si ho moc vážil, už pro to, že dokáže žít slušně bez Boha
Mimochodem, nedávno jsem čet jakýsi názor, co je lepší, věřit v Boha, nebo ne? Jistěže ano, pokud Bůh není, tak to je vlastně jedno a pokud je, pomůže ti to.
Tak to jen tak pro spestření
s úctou Engelmar |
07.10.2006 18:58
Repulsion
|
Jde o to, engelmare, na co je v křesťanství kladen důraz - na první místo není kladena ona proklamovaná láska k blížnímu, ani bezúhonnost - ne, ze všeho nejdůležitější je sklonit hlavu, vzdát se svobody a podřídit se čemusi. To je základ a smysl křesťanství - nahnat lidi do stáda. |
07.10.2006 19:02
Škvarýš
|
proč tady kreslíte Ryby když za chvíli začne Vodnář? new age rulez! |
07.10.2006 19:06
Repulsion
|
Škvarýš napsal(a): proč tady kreslíte Ryby když za chvíli začne Vodnář? To je ryba? Vidíš, já myslel, že je to jeden a půl piče naležato... |
07.10.2006 19:36
LISKA
|
tuto diskuzi musel založit nějaký sektář, nebo adolescent, který si myslí, že objevil něco, o čem mi nevzdělanci nemáme ani páru. Už jenom věta :"O autentickém křesťanství se mnoho neví." - ono se neví - mě přivádí k šílenství.
Buď neví někdo, nebo se všeobecně neví apd. Ono se asi ví hovno . |
07.10.2006 20:25
Wopi
|
LISKA napsal(a): Ono se asi ví hovno . Svatá slova. Do kamene tesat. |
08.10.2006 11:46
in
|
No to bych s těch názorů blil! Já to teda ani nedočetl do konce, ale to co jsem přečetl mi přišlo dobrý a pravdivý. Má rodina taky neni věřící, ale já jo! Důležitý je pochopit o co jde a že jestli tu Bůh je, tak je pořád s námi. :o)
|
08.10.2006 21:47
yenn
|
Reklama jak vyšitá: Vy máte problém (skvrny, menses, bolest, špeky, fousy, zpocená podpaží, strach ze smrti a špatné svědomí), my máme řešení (prací prášek, vložky, paracetamol, dia či light žrádlo, antiperspirant a Pána Ježíše).
Víra je velká a nádherná věc, ale ve chvíli, kdy se jí zmocní byznys a vyrobí z ní náboženství, spasení snadno, rychle a s úsměvem a hlavně od nás, ne od konkurence, tak pámbu s náma! |
09.10.2006 10:46
leenai
|
yennina myšlenka to dokonale podtrhuje a shrnuje...
myslim, že už byste s tim hádáním, nebo chcete-li s argumentováním měli skončit.. každý má právo na vlastní názor a vlastní víru
mimochodem ta největší zvěrstva nečiní víra, ale člověk v jejím jméně.. nemůžete koukat na podpisy, musíte se mrknout na toho, kdo to dělá..
ve všech těch teroristických útocích jsou lidé, kteří nedokáží rozeznat realitu, nad nimi lidé, kteří ji rozeznávají až příliš dobře(a uchvacují ji).. ve víře to není a je už uplně jedno v které (vždyť všechny vznikly z jediného - z nepochopených přírodních sil a všechny nejdřív byly polyteistické - křesťanství samo na začátku pohlcovalo různá pohanská vyznání...), když chce někdo moc, zneužije ji, ale ona samotná neubližuje..
a pochybuju, že byl Hitler věřící - mno a s ním se nic (žádná špatnost) měřit nemá šanci
ale zas, kdybych měla věřit, tak ve staré, nejstarší bohy - pány potůčků a lesů, větru, počasí... všechny ty bohyně plodnosti, země a úrody
...
nechtěly po Vás odříkání a bídu ve světě vezdejším, jenom pomáhaly (když jste se jim dostatečně věnovali, to ano.. on je každý bůh dost egoista, jen někteří mají to "losečkování" trochu víc přebujelý)
a to, že celý svět se o víru nezajímá - přestaň být patetická, vždyť je to blbost
nebudu psát víc, nechci pobuřovat, opravdu si myslím, že každý se s životem musí vypořádat po svém, tak neagituj, my tě taky nepřemlouváme, ať nevěříš a potom ať se jdeš hned oběsit, protože tvuj život nemá smysl.. to totiž každej neznaboh okamžitě musí udělat, jak mu dojde, že není Bůh, víš? :)))) (cynickej vtip, klid, nebrat moc vážně, hm?)
P.S. To s tím pohlcováním... podívej se na svěstský příklady vzorců takového chování.. Germáni vs keltská kultura, Řím vs Řecko...
nic nového.. ale fungovalo to |
09.10.2006 13:00
Repulsion
|
leenai napsal(a): ta největší zvěrstva nečiní víra, ale člověk v jejím jméně..
S tím bych tak úplně nesouhlasil - jsou systémy, které jsou ve své podstatě tolerantní, neagresivní - třeba klasický buddhismus. A pak jsou systémy přirozeně nesnášenlivé a rozpínavé - to jsou všechny monoteismy.
leenai napsal(a): To s tím pohlcováním... podívej se na svěstský příklady vzorců takového chování.. Germáni vs keltská kultura, Řím vs Řecko... nic nového.. ale fungovalo to Myslíš to, že Řím řeckou kulturu nezničil, ale naopak ji skoro bezvýhradně přejal? |
09.10.2006 20:57
bříza
|
yenn napsal(a): Reklama jak vyšitá: Vy máte problém (skvrny, menses, bolest, špeky, fousy, zpocená podpaží, strach ze smrti a špatné svědomí), my máme řešení (prací prášek, vložky, paracetamol, dia či light žrádlo, antiperspirant a Pána Ježíše).
Víra je velká a nádherná věc, ale ve chvíli, kdy se jí zmocní byznys a vyrobí z ní náboženství, spasení snadno, rychle a s úsměvem a hlavně od nás, ne od konkurence, tak pámbu s náma! Krásně to shrnuje Grof:
"Církev? Vakcinační stanice pro nežádoucí případ osobní zkušenosti s Bohem."
- Člověk zasažený Bohem by se totiž mohl vymknout společenské kontrole. A to moc církevní - jakkoli údajně oddělená od státu - dopustit nemůže (a nikdy nemohla - proto tolik hranic, válek a krutosti).
Milá Elasah - milý Engelmare: již sofisté odhalili, že ne vše, co je logické a krásně do sebe zapadá - je skutečnost - čili realita - čili pravda - čili "Ten Který Je". Sám pán Ježíš učil "poznávat stromoví po ovoci" - a upřímě řečeno, kdyby ovoce církevní bylo oku milé a lahodilov ústech, asi by mu nebylo třeba dělat tady na internetu reklamu: nemáte ten pocit? Víte v jakém kontextu se zmiňuje termín "obílený hrob"? Bible Vám začne fungovat tehdy, pokud ji použijete, jako katalyzátor a doplněk svého osobního poznání světa - a nikoli jako zdroj sofismat ve kterých se věřicí navzájem utvrzují ritualizovaným opakováním (jak církev činí - a vy zde v jejím duchovním žoldu -). Až nebudete "věřící" - ale "vědoucí"! Tady jste v "kacířských" čechách - duchovnost je tu skryta v hlubině. Touhle povrchní "evangelizací" dosáhnete opaku zamýšleného. Jakožto podomní obchodníci s Bohem děláte ze věci vzácné laciný "šunt", který se podbízí. Jako na trhu zasmrádlou drůbež, tu nabízíte tělo Páně - aniž by jste pochopili, co to vlastně děláte. Naopak se nafukujete pýchou vlastní nadřazenosti své víry. Jak jsem již psal dříve, kdyby se náhle hospodář vrátil, nakope Vám prdel.
Amen. |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|