Téma #266
Autor:Raimund Jezu
Fórum:
Literatura
Datum publikace:26.09.2006 08:28
Počet návštěv:2479
Počet názorů:55

Poetika hrozná, nádherná....
Občas se v poznámkách pod básněmi setkáváme se slovem poetika + nějaký přívlastek.Tázat se na názor, co to vlastně je, jak tomu slovu kdo rozumí,  je zřejmě cesta ke králičím bobkům ( viz. jedno z předešlých témat ).Položme si tedy otázku, zda se poetika skládá z nějakých prvků, které ji tvoří, jako jsou věco kolem nás složeny z jakýchsi šušňů zvaných odborníky atomy.
Můžeme tedy u poetiky určit takové prvky a případně nějaké vztahy mezi nimi ? Dále: je jenom jedna možnost výkladu významu toho slova, nebo existuje víc "zorných úhlů ?"

Názory
26.09.2006 10:26
Albireo
Poetika je zřejmě upozornění, že Edgar Allan Poe má na sobě časovanou bombu.
26.09.2006 12:41
Wopi
Pro mě poetika na opačném pólu než novinový článek nebo než kapitola z učebnice. Je to způsob vyjádření jinak než prostým sdělením. Když popis, pak pomocí obraznosti a příjemné neurčitosti.
Místo prostého (a přesného) "prší" je řečeno třeba "na nebi kdosi ždímá šedivé hadry". To považuju za poetiku.

Proto za poetiku nemám některá "díla" zde ("miláčku / stýská se mi / pláču celou noc" ) - tam chápu city, ale poetiku nevidím.
26.09.2006 14:04
Raimund Jezu
A z čeho ji tedy složíme, jak ji vytvoříme k obrazu svému? Z básnických prostředků resp. figur, nebo z budíku a menší hrudky plastické trhaviny, nebo z obého ?
26.09.2006 14:24
kastel
...tak to je Doba ledová...(konkrétně"a to je naprd":o)
26.09.2006 14:25
Raimund Jezu
kastel napsal(a):
...tak to je Doba ledová...(konkrétně"a to je naprd":o)
Myslíš, že horší než králikovy bobky ?
26.09.2006 14:35
Wopi
z obého plus trochu okořenit
26.09.2006 14:37
kastel
...nemám informace - nemohu vyhodnotit...:o)
26.09.2006 17:48
LISKA
Wopi napsal(a):

Místo prostého (a přesného) "prší" je řečeno třeba "na nebi kdosi ždímá šedivé hadry". To považuju za poetiku.

Proto za poetiku nemám některá "díla" zde ("miláčku / stýská se mi / pláču celou noc" ) - tam chápu city, ale poetiku nevidím.
nelze nesouhlasit, jinak (podle mě ) se poetika z ničeho neskládá, stejně jako třeba duše. Každý ji vidí v něčem jiném. Já třeba miluji stříbrný vítr pivních sklenic.
26.09.2006 18:52
Pomerančová
definice poetiky dle slovniku cizich slov (tady: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/poetika )

Slovo:poetika

Význam:• nauka o výstavě slovesného díla

• souhrn uměleckých prostředků typických pro jednoho autora, skupinu autorů nebo pro umělecký směr

------------------------
tedy poezii kazdy muze videt vnecem jinem, a poetika se muze skladat z ruznych veci. tak bych to videla

(viz treba wopiho priklad)

jako se cockova neuvari bez cocky ( a netahejme sem instantni, bo je taky uvarena z cocky a pak teprv zinstantnena),
tak basen bez basnickych prostredku neslozis..

basnicke prostredky jen tak namatkou: zvukomalba, prirovnani, metafora, rym, rytmus, oxymoron, vedlejsi vyznam slov....

jo, lisko, a kde mas to knihkupectvi? :-) (pardon, raimunde, to nesouvisi s tematem)

26.09.2006 21:36
Wopi
• nauka o výstavě slovesného díla?

nebudu si dělat srandu s tím, že to někde vystavím, ale - slovesné dílo je i nápis "kdo to čte je vůl", článek v Hospodářských novinách nebo sloh "co jsem dělal o prázdninách". Jejich výstavba je tedy poetika? Nevěřím.
26.09.2006 22:17
Pomerančová
Wopi napsal(a):

nebudu si dělat srandu s tím, že to někde vystavím, ale - slovesné dílo je i nápis "kdo to čte je vůl", článek v Hospodářských novinách nebo sloh "co jsem dělal o prázdninách". Jejich výstavba je tedy poetika? Nevěřím.
no ta definice neni moje, je z toho odkazu, prece :-)

ale napada me otazecka - je napis "kdo to cte je vul" chranen podle autorskeho zakona? :-)

26.09.2006 22:26
LISKA
ad Pomerančová: (promiň raimunde) Liška má přece knihkupectví v lese. Jedno v Čáslavi a druhé v Hrusicích.
27.09.2006 06:58
Raimund Jezu
Wopi napsal(a):

Náhodou, v novinách se člověk kolikrát dočte věci a jejich podání má také jistý půvab, ale netahejme sem politiku...
27.09.2006 07:01
Raimund Jezu
Pomerančová napsal(a):
definice poetiky dle slovniku cizich slov (tady: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/poetika )

• souhrn uměleckých prostředků typických pro jednoho autora, skupinu autorů nebo pro umělecký směr

------------------------
tedy poezii kazdy muze videt vnecem jinem, a poetika se muze skladat z ruznych veci. tak bych to videla

jako se cockova neuvari bez cocky ( a netahejme sem instantni, bo je taky uvarena z cocky a pak teprv zinstantnena),

basnicke prostredky jen tak namatkou: zvukomalba, prirovnani, metafora, rym, rytmus, oxymoron, vedlejsi vyznam slov....

jo, lisko, a kde mas to knihkupectvi? :-) (pardon, raimunde, to nesouvisi s tematem)
Výstavba slovesného díla - to je strašný, o tom se také píšou učebnice ?
Máš již vytvořen nějaký vlastní básnický prostředek ? .-)
27.09.2006 10:12
Pomerančová
Raimund Jezu napsal(a):
Pomerančová napsal(a):

------------------------

Výstavba slovesného díla - to je strašný, o tom se také píšou učebnice ?
Máš již vytvořen nějaký vlastní básnický prostředek ? .-)
no ucebnice a knihy vubec se pisou o cemkoliv. nekdy az ziram....

ja tu definici jen citovala, jako prispevek do diskuse, nejsem literarni teoretik - a ani vlastne nevim, jestli jsem basnik :-)
27.09.2006 12:10
Wopi
jsi pomerančová
27.09.2006 12:50
Pomerančová
Wopi napsal(a):
jsi pomerančová
ajo... dik :-)
27.09.2006 15:41
_jarda
raimunde
myslím že znám odpověď
poetika je to co tě minulo
27.09.2006 19:30
Raimund Jezu
_jarda napsal(a):
raimunde
myslím že znám odpověď
poetika je to co tě minulo
Potěšil jsi mne.Svůj vztah k poetice , hojnou měrou orosované tvůrčím potem, nemohu rozkošnými slovy vyjádřit.Dokonce si dovolím být tak namyšlený...no, mohu napsat, že jsem se jí úspěšně vyhnul.Každopádně mne těší, že jsi na straně kruté opozice.Podnět je podnět a na znaménku nezáleží.Dík.
27.09.2006 20:30
Wopi

tak

řekl bych, že raimundova se vyhnula jardovi a naopak :)
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)