Téma #260
Autor:LISKA
Fórum:
Otázky a odpovědi
Datum publikace:24.09.2006 17:39
Počet návštěv:1386
Počet názorů:36

poraďte
Chodí mi do knihkupectví jedna osoba, která hrozně zapáchá a špinavejma rukama ohmatává mé knihy. Knihkupectví je věřejně přístupný prostor a já ji nemohu vyhodit, aniž bych se dotkla její lidské důstojnosti. Je totiž jinak milá, nikomu neubližuje, není bezdomovec, není podnapilá, nekrade. Jenom hrozně páchne a odrazuje zákazníky. Zajímalo by mě, co byste udělali vy.

Počet úprav: 1, naposledy upravil(a) 'LISKA': 24.09.2006 18:04.

Názory
24.09.2006 17:45
Wopi
Knihkupectví je veřejný prostor? Odkdy??
Veřejný prostor je ulice.
Pokud ohmatává špinavýma rukama knihy, znehodnocuje něčí majetek a máš plné právo ho vyrazit.
24.09.2006 18:05
LISKA
opraveno - na veřejně přístupný
24.09.2006 18:17
Protektor
jsou jisté řády, které upravují chování . Funguje to u nás v práci, kde je nařízeno, že zaměstnanec má být čistý a odpočatý, funguje to v metru, kde se se v přepravním řádu píše, že přepravovaná osoba nemá zapáchat, čímž by odpudila ostatní přepravované. Mělo by to fungovat i v knihkupectvích.. Je to jako u lékaře. Když někdo přijde na vyšetření a je zahnojený, tak ho na to lékař upozorní...Jinak zastřelit.
24.09.2006 18:18
Repulsion
Chce to počkat si, až zase půjde. Potom je třeba dát nad dveře lavór s parfémovanou vodou...
24.09.2006 18:47
Emily
záleží na tom, jak často ta osoba do knihkupectví chodí a jak dlouho se zdrží. Pokud tam tráví delší dobu, požádala bych ji asi, aby nešmatala špinavýma rukama na knihy a řekla bych jí, že mi ten smrad vadí. Třeba je to citlivá osoba, když ráda čte apochopí to. A pokud tam chodí jen občas, tak bych to asi nechala být....A kdepak je to knihkupectví? Někdy bych se stavila - jsem čistotná a používám příjemný parfém.
24.09.2006 19:29
jjezibaba
Zajímavá diskuze, Liško:))
Podle toho, co píšeš, jde o stálého zákazníka, "štamgasta", který zřejmě má ke knihkupectví silný vztah, má to tam rád; možná jde dokonce o postavičku, která svým způsobem dotváří atmosféru knihkupectví. O takového zákazníka bych se asi snažila nepřijít.

Nejspíš bych zkusila zjistit, kolika ostatním zákazníkům ve skutečnosti ten zápach vadí a jak moc... Pokud by hrozilo, že zapáchající osoba bude opravdu někoho odrazovat od nakupování knih u vás (to bych se ale divila, přece třeba v autobusech je taky spousta smraďochů a málokdo kvůli nim doopravdy vystoupí... Spíš se spolucestující od dotyčného odtáhnou jak nejdál mohou), tak bych mu to zkusila naznačit tak, aby se "chytil za nos" a třeba se i trochu zastyděl - třeba mu, až bude někdy platit za knihy, nabídni deodorant jako malou pozornost podniku..:))
24.09.2006 20:06
Pomerančová
no, to by me taky zajimalo, to knihkupectvi :-)
24.09.2006 20:29
Natasha
Já myslím, že lze komukoliv vcelku bez obtíží vytknout to špinění knih. Špinavou knihu si pak nikdo nekoupí, musí se prodat se slevou, obchod tím tratí...atd.
Takže bych zdvořile, ale rezolutně požádala onu osobu, aby respektovala to, že ke knihám má člověk přistupovat s čistýma rukama. Výhrada vůči zápachu, už obtížněji vytknutelná, se vlastně sveze s tím.
24.09.2006 21:34
jjezibaba

Jasně, když někoho (kohokoliv, ať už smrdí, nebo ne:), uvidíš, jak knihu poškozuje, je určitě třeba mu říct, aby toho nechal, pokud by pokračoval, nebo ničil knihy nejak víc, asi by bylo možné chtít po něm škodu nahradit...
Na druhou stranu bych to s kontrolováním zákazníků nepřeháněla - ve spoustě moderních knihkupectví běžně nechávají lidi, aby si v knížkách listovali, četli, v cizině mnohde mají čítárny za tímto účelem. V takovém knihkupectví se pak člověk určitě cítí líp, než když mu věčně stojí za krkem hlídač a sleduje, jestli náhodou neohnul list...
25.09.2006 07:01
stanislav
pozvi si na něj wopiho, v.ochranu a další jezdce a ti ho bloknou! 
25.09.2006 07:02
stanislav
já na tvým místě bych to neřešil, ponivadž jsem sociálně soucítící. a zjevně nejde o boháče.
25.09.2006 10:33
Blb
Jdu se naoldspicovat a utíkám za Tebou. Jestli tam už ten špinavej byl, umej všechno savem.
25.09.2006 10:53
Vích
Já bych se smraďocha zeptal, jestli tak smrdí normálně, nebo jen když jde na knížky, třeba to dělá naschvál a je to nějaký tajný rituál?
25.09.2006 20:34
Max Bubakoff
chacha...funguje to v metru....protektor je velkej vtipálek...vodkuď si? metrem si asi nejel roky...já mám za poslední dva týdny dvě fakt brutální storky s podobnejma týpkama...hnus...mno liško...lituju tě...
25.09.2006 20:36
Max Bubakoff
stanislav napsal(a):
pozvi si na něj wopiho, v.ochranu a další jezdce a ti ho bloknou!

ale jak řiká stanislav...je to moudrý muž...pošli na něj kavalerii
25.09.2006 20:55
Hana
i ty liško podšitá... to tě ještě nikdo neprokouk?!
26.09.2006 01:14
jjezibaba
Hana napsal(a):
i ty liško podšitá... to tě ještě nikdo neprokouk?!
Nikdo kromě mě:)
26.09.2006 21:35
LISKA
tak už radit nepotřebuji:
velmi slušně jsem zmíněné osobě nabídla, že ji všechny knížky ukážu, ale ať v nich nelistuje.
Osoba: to vám snad připadám špinavá?
Já: no, přiznám se, že některým zákazníkům se nelíbí, když na všechny knihy saháte, specielně na dětské
Osoba: tak mi je jmenujte
Já: to přeci není nutné, myslím, že se můžeme dohodnout, že vám knížky ukážu sama
Osoba: tak to tedy připadám špinavá vám. To jste tedy pěkná svině.
Já: nezlobte se, ale je to moje práce.
Zákazníci sborem: paní vedoucí, jste pěkná svině.

A takhle mi tady žijeme.

26.09.2006 21:50
Emily
potvrzuji, že přesně tak to bylo, ale mělo to pokračování... šla jsem se do liščina knihkupectví podívat a ke sboru nadávajících se zákazníků jsem se nepřidala. Naopak, zastala jsem se paní vedoucí a praštila jsem smradlavou osobu tou novou encyklopedií o vesmíru. A víte, co se stalo pak?
27.09.2006 08:25
stanislav
co se pak stalo? vyprávěj, prosím prosím.
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)