Téma #259
Autor:Pomerančová
Fórum:
Literatura
Datum publikace:23.09.2006 23:52
Počet návštěv:3068
Počet názorů:78

Ententýky dva špalíky nebo jitřní rosa?
Lid opakuje do úmoru
své Hele vole, básník Dotýkaný
pecen a Dětské dlaně

a Hradbu českých hor.

Tak tedy literatura
zrcadlí život umělěckými prostředky.

Přemysl Rut, "Menší poetický slovník v obrazech", str. 23 - Argotismus

1. Co myslíte - je umění odtržené od života?
A nebo jen ukazuje svět jinak než je běžné?

2. Je těžší napsat dobrou báseň splňující předepsanou formu a mající smysl nebo báseň volným veršem?

3. Je lepší báseň dílo ve stylu složité dokonalé konstrukce které ocení spíše jen odbornící nebo baladu ve stylu Villona? Anebo je to špatně položená otázka?

Počet úprav: 1, naposledy upravil(a) 'Pomerančová': 24.09.2006 00:01.

Názory
24.09.2006 19:15
Pomerančová
dik vsem za cas a prispevky do diskuse

wopi: ano, napsat basen je hodne tezky...

repulsion: pekny rozbor, diky za nej

cekanko, jen maly odplnujici dotaz . jsou umeni nebo remeslo:
dva tahitanky (paul gaugin), polibek (aguste rodin), máj (mácha)?
ja si myslim totez co uz tu bylo receno - volny vers je tou volnosti tezsi, musis se spolehat jen na svuj cit a intuici. to neni o forme pro formu a o forme na ukor obsahu...
24.09.2006 19:19
Cekanka_ucekana
řekla bych, že Máj řemeslo neni :-) dvě tahiťanky taky ne :-) polibek neznám :-)
a co se týče sporu volnej x vázanej, přesvědčit se nenechám :-)
24.09.2006 19:28
Pomerančová

Cekanka_ucekana napsal(a):
řekla bych, že Máj řemeslo neni :-) dvě tahiťanky taky ne :-) polibek neznám :-)
a co se týče sporu volnej x vázanej, přesvědčit se nenechám :-)
tak nejdriv ten polibek

presvedcovat te nebudu, jen jsem pro zajimavost zvolila tri priklady autoru, jejichz umeni vychazi ze zvladnute formy - podle meho nazoru

24.09.2006 19:44
Cekanka_ucekana
tak polibek se mi nelíbí, ale umění to možná bude :-)))

no jo, ale tady se nikdo neptal na zvládnutou formu, jen co je snazší a já jsem přesvědčená, že snazší je volnej verš,možná je lehký se nechat vést rýmy, ale podle mě, když se člověk nechává vést rýmy, neni to ke čtení, čili to neni k ničemu a o tom se snad nebavíme, nebo jo?
24.09.2006 21:05
Raimund Jezu
To jsou vážné otázky, které nemají žádný význam, asi jako, kterej chleba je nejlepší nebo kolik udělá králík za život bobků.
24.09.2006 21:32
Cekanka_ucekana
Raimund Jezu napsal(a):
To jsou vážné otázky, které nemají žádný význam, asi jako, kterej chleba je nejlepší nebo kolik udělá králík za život bobků.
protože nevíš, kolik udělá králík bobků!
24.09.2006 21:43
Pomerančová

no jo, ale tady se nikdo neptal na zvládnutou formu, jen co je snazší a já jsem přesvědčená, že snazší je volnej verš,možná je lehký se nechat vést rýmy, ale podle mě, když se člověk nechává vést rýmy, neni to ke čtení, čili to neni k ničemu a o tom se snad nebavíme, nebo jo?
no ted uz je mi to jasnejsi, ja tvoji vetu o remesle a umeni predtim nejspis spatne pochopila - myslela jsem, ze to myslis tak, ze kdyz se naucis remeslo, nema uz sanci delat umeni
24.09.2006 21:45
Cekanka_ucekana
Pomerančová napsal(a):

no ted uz je mi to jasnejsi, ja tvoji vetu o remesle a umeni predtim nejspis spatne pochopila - myslela jsem, ze to myslis tak, ze kdyz se naucis remeslo, nema uz sanci delat umeni
to nemyslim, myslim, že v tom musí bejt v první řadě člověk a když je v tom ten člověk a ten život, potom už to řemeslo neni zas tak důležitý, protože to prostě lidem něco dá (teda ne v každým případě), ale když je to řemeslo a je to postavený jen na tom řemesle, tak je to vo hovně, protože v tom chybí ten člověk
24.09.2006 21:57
Pomerančová
Raimund Jezu napsal(a):
kralik - kolik? ten nas nam, to nechce rict!
a dik za nazor:-)

myslim, že v tom musí bejt v první řadě člověk a když je v tom ten člověk a ten život, potom už to řemeslo neni zas tak důležitý, protože to prostě lidem něco dá (teda ne v každým případě), ale když je to řemeslo a je to postavený jen na tom řemesle, tak je to vo hovně, protože v tom chybí ten člověk
myslim, ze v tom nejsme v rozporu :-)
remeslo je prostredek, ne podstata vypovedi
a kazdy neni tak genialni aby vzal do ruky stetec a paletu a namaloval z fleku monu lisu

24.09.2006 21:59
Cekanka_ucekana
Pomerančová napsal(a):
myslim, ze v tom nejsme v rozporu :-) remeslo je prostredek, ne podstata vypovedi a kazdy neni tak genialni aby vzal do ruky stetec a paletu a namaloval z fleku monu lisu
no ale jen takovej génius vlastně stojí potom za zmínku a jedině takovej člověk se ocitně v učebnicích a encyklopediích :-)))))
24.09.2006 22:02
Cekanka_ucekana
nebo je tam víc řemeslníků?

já tomu vlastně moc nerozumim, já nejsem ani trošku teoretik, jsem pudovej člověk :-)))))
24.09.2006 22:27
Wopi
taky by mě zajímalo, kolik udělá králík za život bobků...
24.09.2006 22:57
Cekanka_ucekana
Wopi napsal(a):
taky by mě zajímalo, kolik udělá králík za život bobků...
mě by zajímalo, kterej králík
24.09.2006 23:04
Wopi
ten, co tak rychle kmitá zadkem, když si hraje na mašinku
24.09.2006 23:38
Cekanka_ucekana
Wopi napsal(a):
ten, co tak rychle kmitá zadkem, když si hraje na mašinku
no tak toho neznám, čili mu nemůžu počítat bobky
navíc si myslim, že by se měly počítat nějakýmu králíkovi od narození, protože když začneš u dospělýho králíka, bude ti spousta bobků chybět
25.09.2006 11:06
Shammann
1, dle mýho je to spíš o všímavosti..někdo mine městské hodiny a jediná asociace co ho napadne je, že má zase zpoždění a někdo jiný se u nich na chvíli zastaví a vybaví se mu paleta pocitů, jak potkával podobné hodiny když byl malý a chodil tudy s tatínkem do školky, jak se u toho cejtil, jak je na tom vlastně dneska, co jeho táta atakdále...takže ono se žádný odtržení neděje, záleží jen na lidech jak moc sou otupělý....

2, nezáleží na formě nejtěžší je vůbec napsat dobrou báseň jak už tady předeslal prokletý fotograf synagog, hřbitovů a věcí okultních - Wopi...
za sebe můžu říct, že jsem ještě dobrou báseň nenapsal, což je poměrně smutné, ale jednou to možná přijde, a když ne tak mám alespoň nějáký hnací motor...

3, řekl bych že tahle otázka je prachzvláštně formulována - zrovna villonská balada mi nepřijde jako nejlehčí útvar...
25.09.2006 12:47
Cekanka_ucekana
Shammann napsal(a):
1, dle mýho je to spíš o všímavosti..někdo mine městské hodiny a jediná asociace co ho napadne je, že má zase zpoždění a někdo jiný se u nich na chvíli zastaví a vybaví se mu paleta pocitů, jak potkával podobné hodiny když byl malý a chodil tudy s tatínkem do školky, jak se u toho cejtil, jak je na tom vlastně dneska, co jeho táta atakdále...takže ono se žádný odtržení neděje, záleží jen na lidech jak moc sou otupělý.... 2, nezáleží na formě nejtěžší je vůbec napsat dobrou báseň jak už tady předeslal prokletý fotograf synagog, hřbitovů a věcí okultních - Wopi... za sebe můžu říct, že jsem ještě dobrou báseň nenapsal, což je poměrně smutné, ale jednou to možná přijde, a když ne tak mám alespoň nějáký hnací motor... 3, řekl bych že tahle otázka je prachzvláštně formulována - zrovna villonská balada mi nepřijde jako nejlehčí útvar...
...........ty seš tak chytrej...........(obdivnej úžas)
25.09.2006 16:23
kastel
...a co je to umění? Pro koho a proč je báseň dobrá? Někdo považuje za umění i novácké estrády... Je abstraktní malíř umělec nebo jen rejžuje na snobech? Stačí jen nechat si udělat jméno, na což stačí kvalitní a asi dost drahej marketing (mecenáš platící média) - V litaratuře to bude asi maličko složitější a když jsem viděl jásot nad různými výblitky - taky možná stačí pozitivní hodnocení "uznávané autority" a dost lidí se přidá aby nevypadalo blbě, přestože nechápe ani zbla - je to o stádnosti lidského pokolení - už od zvířatek...Aha, napadá mě tedy, že umělec bude ten, kdo fakt nemá potřebu nebučet se stádem....
25.09.2006 16:24
kastel
opr....bučet se stádem...
25.09.2006 16:24
Cekanka_ucekana
kastel napsal(a):
...a co je to umění? Pro koho a proč je báseň dobrá? Někdo považuje za umění i novácké estrády... Je abstraktní malíř umělec nebo jen rejžuje na snobech? Stačí jen nechat si udělat jméno, na což stačí kvalitní a asi dost drahej marketing (mecenáš platící média) - V litaratuře to bude asi maličko složitější a když jsem viděl jásot nad různými výblitky - taky možná stačí pozitivní hodnocení "uznávané autority" a dost lidí se přidá aby nevypadalo blbě, přestože nechápe ani zbla - je to o stádnosti lidského pokolení - už od zvířatek...Aha, napadá mě tedy, že umělec bude ten, kdo fakt nemá potřebu nebučet se stádem....
jsem umělec :-))))) díky :-)))))
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)