Téma #255 |
Autor: | tynic |
Fórum: |
Datum publikace: | 14.09.2006 10:33 |
Počet návštěv: | 3213 |
Počet názorů: | 53 |
Nesmyslné TIPY |
Po zavedení LiTerrek a Rajčat ztratily tipy smysl. Nepomáhají uživatelů při výberu díla, nenesou téměř žádnou informaci. Jsou zbytečné. Tedy alespoň ve formě v jaké jsou nyní prezentovány (číslo + symbol tip). Podívejte se na odkaz: TIPY
Získání informace trvá nekolik sekund.
Navrhuji zrušení TIPU nebo změnu prezentace počtu tipů. |
|
Počet úprav: 4, naposledy upravil(a) 'tynic': 14.09.2006 10:35.
Názory |
14.09.2006 11:00
Repulsion
|
To já říkal hned, že je to trochu překombinované mít tipy a literky. Ale co už... nějak je mi poslední dobou všechno jedno... |
14.09.2006 11:05
Albireo
|
Jakýsi rozdíl v tom je. Tip podle definice znamená "Stojí za přečtení". Literka (a její antitéze rajče) mluví o umělecké hodnotě. Tip může být dán za pouhou vtipnost. |
14.09.2006 11:30
tynic
|
Albi : Když mají všechna díla víceméně stejně tipů, má to smysl ? Orientuje se ti lehce mezi díly, hledáš-li ty "více tipované" ? |
14.09.2006 13:59
Wopi
|
tynic napsal(a): Albi : Když mají všechna díla víceméně stejně tipů, má to smysl ? Orientuje se ti lehce mezi díly, hledáš-li ty "více tipované" ? Víceméně stejně? Na tom odkazu vidím rozsah od dvou do dvaadvaceti.
To můžu říkat, že mám víceméně stejný příjem jako šéf velké firmy. |
14.09.2006 14:30
tynic
|
Wopi: Chtěl jsem spíš zdrůraznit to, co uživatel uvidí po zobrazení stránky s dílky: každé má alespoň jeden tip (je u něj symbol). Na první pohled je tahle informace "schována". Uživatel musí pak zapátrat, které z těch básní mají 2 tipy, které více než pět a kdo má tipů nejvíc. Trvá to hodně dlouho, je to nepřehledné.
Místo čísla a statického symbolu by stačil dynamický symbol, který by vizuálně představoval tipovanost (změna barvy, tvaru, pozice, velikosti). |
14.09.2006 14:39
Wopi
|
tynic napsal(a): Wopi: Chtěl jsem spíš zdrůraznit to, co uživatel uvidí po zobrazení stránky s dílky: každé má alespoň jeden tip (je u něj symbol). Na první pohled je tahle informace "schována". Uživatel musí pak zapátrat, které z těch básní mají 2 tipy, které více než pět a kdo má tipů nejvíc. Trvá to hodně dlouho, je to nepřehledné.
Místo čísla a statického symbolu by stačil dynamický symbol, který by vizuálně představoval tipovanost (změna barvy, tvaru, pozice, velikosti). aha - no, to jo |
14.09.2006 16:08
Vladimír Ochrana
|
tynic napsal(a): Wopi: Chtěl jsem spíš zdrůraznit to, co uživatel uvidí po zobrazení stránky s dílky: každé má alespoň jeden tip (je u něj symbol). Na první pohled je tahle informace "schována". Uživatel musí pak zapátrat, které z těch básní mají 2 tipy, které více než pět a kdo má tipů nejvíc. Trvá to hodně dlouho, je to nepřehledné.
Místo čísla a statického symbolu by stačil dynamický symbol, který by vizuálně představoval tipovanost (změna barvy, tvaru, pozice, velikosti). Tohle zní vcelku rozumně, něco podobného zde kdysi navrhoval Zamračený mnich, který tuším doporučoval hodnocení ve smyslu plus nebo mínus s tím, že ty hodnoty by se automaticky vzájemně krátily.
Ale osobně mám stejně pocit, že množství tipů ani literek zde v mnoha případech nezaručuje kvalitu díla. Nemám na mysli žádného konkrétního autora, prostě vkus zdejších uživatelů je různorodý, svoji roli hrají i vedlejší faktory tipování a podle toho to vypadá.
Rozumím i rozdílu mezi tipy a literkami, který popisuje Albireo. |
14.09.2006 17:26
tynic
|
Vladimír: Rodzíl mezi tipem a literrkou chápu i já, chci jen říct, že pro uživatele je značně nepřehledné orintování se podle množství tipů a tudíž je jejich informační hodnota velmi nízká. |
14.09.2006 19:02
Vladimír Ochrana
|
ad tynic - já ti rozuměl, ale obávám se, že moje představivost bohužel na dynamické symboly nestačí, zatímco rozdíl mezi dvojkou a třeba patnáctkou zatím hravě poznám (tedy, že dynamické symboly jsou pro mne velmi abstraktním pojmem) |
14.09.2006 22:08
LISKA
|
to , že někomu doporučím ke čtení (TIP), ještě neznamená, že si myslím, že je to dobré. Osobní názor na kvalitu vyjádřím v textu, nebo literkou. Stejně tak mohu doporučit ke čtení (TIP) něco, o čem si myslím že je otřesné, ale ještě pořád nevím, zda hodit rajčetem, nebo jsem to jenom já nepochopila, a chci slyšet i jiné názory. Škála rozlišení mi připadá dostatečná. Kdo chce vidět TOP X, má taky šanci, jen se trošku znažit. |
14.09.2006 22:33
xicht
|
Jsem rad za tuhle diskusi, take me napadla jedna vec. Jelikoz je tip definovan jako "doporuceni ke shlednuti dila", mel by se v seznamu podle meho zobrazovat pouze pocet tipu... klidne bych nastavil nejaky limit, treba nad pet tipu lze dilo povazovat za doporucene ke shlednuti... mozna by se to dalo domyslet lepe... ale o co mi jde, jsou to prave komentare a ostatni druhy hodnoceni, ktere bych nerad videl, dokud sam dilo neohodnotim, mam totiz pocit, ze se spousta lidi "sveze na vlne" ostatnich hodnoticich, tzn. necha se ovlivnit nazory ostatnich... chtel bych to alespon jako volitelne nastaveni, mit moznost si vypnout komentare a hodnoceni, dokud nevlozim svoje.
Jinak uloha tipu/rajcat/literek je myslim zcela jasna, co je naopak nejasne, jsou ostatni smajlici, kde je podle meho mixovano hodnoceni dila s pocity, ktere dilo vyvolalo. Myslim si, ze dilo, ktere vyvolalo znechuceni muze byt stale kvalitnim dilem, pokud bylo jeho cilem vyvolat znechuceni. I kdyz.. tak me napada, ze funkce smajliku je definovana spravne, ale casto ji zamenuji samotni hodnotici.
Pekne jsem se do toho zamotal, ale snad to pochopite :-). |
14.09.2006 22:41
Wopi
|
LISKA napsal(a): Škála rozlišení mi připadá dostatečná. Kdo chce vidět TOP X, má taky šanci, jen se trošku znažit. Ani ne tak moc. Stačí jeden klik myší - klikneš na hodnocení a máš hned (no - hned... podle zatížení systému) seřazený díla podle počtu tipů. Takže to AŽ TAK složité není. Věřím, že klik myší tu zvládáme všichni. :) |
14.09.2006 23:02
Vladimír Ochrana
|
Wopi napsal(a): Věřím, že klik myší tu zvládáme všichni. :) Teď jsi mě znejistil, ale nechci otřásat základy tvé víry. :-)))) |
15.09.2006 11:46
Vích
|
já jsem třeba nikdy neviděl dělat myši kliky... |
15.09.2006 12:56
Atalanta
|
Ach boze, ale mne osobne jako autorovi (pravda, velmi obcasnemu) je uplne ukradene, jestli jsou moje tipy v nejake tabulce neprehledne. Me zajima, OD KOHO jsou. Mam svuj staly okruh ctenaru (hec) a o jejich nazory stojim. Pokud si muj ctenar XY precte moje nove dilo, chci vedet, jestli je PODLE NEJ na tip (nebo, budiz, dokonce na literku), nebo na hovno. Tipy jsou nenahraditelne.
Vybirat si dilo v seznamu ciste podle poctu tipu, to tu stejne poradne dela jen uplny novacek. Jakmile si najde autory, co mu jsou po chuti, chodi mu od nich aviza a nejaky seznam si prohlizi, jen kdyz nema roupama co delat. A na toho autora stejne vzdycky koukne taky, nez to otevre. Tudiz argumenty z tehle strany jsou podle me trochu oslabene.
Pokud jde ciste o grafickou stranku veci, ano, ta je priserna. Uz nekolikrat jsem tu psala, ze bych brala moznost prepnuti do ciste textoveho rezimu bez tech straslivych obrazku. Ale rusit tipy, protoze blbe vypadaji? To uz radsi literky a rajcata. A nejen proto. |
15.09.2006 13:02
Albireo
|
xichtův nápad ukázat komentáře až po vložení vlastního se mi líbí. I když to asi lidé budou obcházet - kdo chce, může napsat něco, co nic neříká, a teprve po shlédnutí ostatních se "svézt na vlně". |
15.09.2006 16:31
Vladimír Ochrana
|
Musím přiznat, že jsem dosud neměl ani tušení o tom, že stačí kliknout na "hodnocení" a zobrazí se mi seřazená díla podle tipů.
Ale musím souhlasit s Atalantou, taky si nevybírám při čtení díla podle tipů, ale spíš podle kategorie tvorby a podle autorů.
Čímž se pro mne stává tato diskuze bezpředmětnou, neboť je mi jedno jestli jsou nebo nejsou pod dílem viditelné komentáře. |
15.09.2006 17:21
stanislav
|
já nevim, proč jsem tyhle hlody vůbec čet... zábavy je tu čím dál míň, když už i Repulsovi je všecko jedno... jedinej Vích se svou myší, co cvičí, co ji neviděl, jak cvičí, mně zved náladu... Literra nemá problém s tipy, ale s tím, že je příšerně nudná... |
15.09.2006 19:51
Vladimír Ochrana
|
stanislav napsal(a): já nevim, proč jsem tyhle hlody vůbec čet... zábavy je tu čím dál míň, když už i Repulsovi je všecko jedno... jedinej Vích se svou myší, co cvičí, co ji neviděl, jak cvičí, mně zved náladu... Literra nemá problém s tipy, ale s tím, že je příšerně nudná... tys tady taky zrovna nepobavil :-) |
15.09.2006 21:28
Wopi
|
jojo, myši, co dělaj kliky, jsou ze všeho nejlepší :) |
Pozn.: Téma je zamknuto, takže nelze přidávat žádné názory.
|