Téma #198 |
Autor: | Danny |
Fórum: |
Datum publikace: | 26.05.2006 12:44 |
Počet návštěv: | 2406 |
Počet názorů: | 61 |
pravo - levo |
Přátelé - dělám do počítačů, trochu do mystiky, trochu do literatury, ale z ekonomie a politiky vím úplný houby s octem. Pokud jsem to dobře pochopil, strany se pohybují na ose s dvěma extrémy:
1. každý je tu sám za sebe, co si vydělá to má a stát by se měl angažovat v nejmenší možné míře
2. lidská společnost je společnost jako celek, vzájemná pomoc je nutná, proto budeme přerozdělovat aby se měli dobře i ty s menším nadáním/štěstím/bohatstvím
Jde mi v této diskusi jednak o to, jestli jsem osu "pravo - levo" pochopil dobře a taky o to, abyste se vyjádřili, který z těchto dvou pólů je vám bližší, případně jaký kompromis, "střed", navrhujete... |
|
Názory |
29.05.2006 19:44
Repulsion
|
stanislav napsal(a): Repe, to je velmi zkreslené. stejně dobře můžou hořekovat bezdomovci, důchodci, ženy v domácnosti, Romové a všemožné další skupiny obyvatel, naši politici jsou vesměs zástupci středních vrstev, žádní šlechtici, velkopodnikatelé nebo na druhou stranu odborářští radikálové. střední třída nic neodsírá. nebo skoro stejně jak ostatní. stejná inflace, stejný bordel a byrokracie na úřadech atd. zdravotnictví se týká skoro všech, ne jen jich. a školství svým způsobem taky. že by třeba socani lobbovali jen za odbory a současně za nadnárodní giganty je nesmysl, stejně tak jako třeba ODS za malé podnikatele, myslim, že si obě velký partaje uvědomujou, že bez tak nějak spokojených středních vrstev jsou v loji. Není to tak, Stando. Z Tebou zmiňovaných skupin obyvatel nevytváří žádná - s výjimkou žen v domácnosti - žádnou nebo skoro žádnou hodnotu. Spíš žijí na úkor ostatních. Ženy v domácnosti jsou kapitola sama pro sebe, to bych tu teď neřešil. Ale střední třída vytváří hodnotu podstatnou. A nedostává z ní adekvátní podíl. Politici sice jsou zástupci střední vrstvy - někteří - ale jak říkám - strany se ve svých programem obracejí tam, kde doufají získat nejvíce hlasů. ČSSD střední vrstva nezajímá. ODS by měla, a možná i zajímá, ale je to v nejlepším případě vyšší střední vrstva. Kdyby někomu záleželo na střední vrstvě, tak minimálně to vysoké školství by se dávno vyřešilo - to je totiž záležitost takřka výhradně střední vrstvy - z working class může na výšku pomýšlet jen mizivé procento a elita má dnes přístup na nejrůznější zahraniční školy. Takže to pro žádnou ze stran není priorita. |
29.05.2006 19:46
Repulsion
|
Jo - ještě na důchodce jsem zapomněl - to je také samostatné téma, které ovšem s tou střední vrstvou úzce souvisí. |
29.05.2006 21:49
stanislav
|
vytváření hodnot neni všecko. některý hodnoty jsou spíš ku zlosti. a bylo by lepší, kdyby jich vznikalo míň. hodnotnej je každej člověk, když se to vezme kolem a dokola. každej je něčim přínosnej. myslím spíš, že ti jde o vydělávání peněz. aby se víc bohatlo. a hlavně tedy ty tvý střední vrstvy. je to divná priorita - zbohatnout. ale samo sebou ti to nemůžu brát, tyhle touhy.
a adekvátní podíl je nemožnej v trochu sociálnějším státě, tam vždycky vychází to, že bohatší přispívaj víc než ti druzí, kteří z různých důvodů nejsou tak výkonní. ale určitě nejsou státem nějak příšerně vykořisťovaní, v sociálním státě i oni maj jakýsi výhody přeci. a hlavně když trochu dotujou ty chudší, ze svých daní a podobně, tak nemusej žít za nějakejma hradbama a nemusej se vyhejbat ghettům, kde by přišli minimálně o prachy. kdyby si troufli tudy jít. o tom trošku ten sociální stát je.
a nevím, kde jsi sebral ten náhled, že z working class může na výšku pomýšlet jen mizivé procento? co se týká studování, tak to u nás může každej, kdo se o to pokusí trochu seriosnějc. nějaký "třídní rozdíly" v tomhle dávno neplatěj. |
29.05.2006 21:53
Repulsion
|
Já teď nemám náladu, Stando, se mi dostala do ruky Národní politika - viz. moje fórum na toto téma. |
31.05.2006 16:06
sir
|
Jsem z toho také paf. Tvá teorie levé a pravé osy je jistě správná, ale pouze při sousedské při. To co se ovšem děje v politice (ostatně jako vždy), poráží veškeré geometrické i společenské zákonitosti. Někde z hlubin pekel se na tuto tvou pomyslnou osu dere navíc kolmice, po které přicházejí takové fuj - tajblové věci, že to až vyráží dech.
Mé dilema volby vyřešil v nedělním duelu p. Topolánek, když se vyjádřil, že jeho strana nebude podporovat prvky "přímé volby" jako je referendum. Nebudu volit ODS, neboť právě referendum je jednou ze základních hodnot demokracie a ptám se, proč vůbec slovo "demokratická" mají ve svém názvu ? Na tvé pomyslné ose jsem si už dávno vystál důlek přesně uprostřed a doslova se bojím vychýlit špičku boty na jednu, či druhou stranu - ale takovéto postoje k demokracii mi skutěčně hodně vadí. |
31.05.2006 21:32
Natasha
|
Zajímalo by mě - asi to není úplně vhodné vzhledem k tématu, ale když se Ti bude chtít odpovědět: v jakém smyslu děláš do mystiky? |
01.06.2006 12:30
Danny
|
Natasha: meditace, studium, trochu věštění, trochu reiki |
01.06.2006 13:00
Natasha
|
Díky za odpověď :) |
02.06.2006 08:19
LISKA
|
Urvisu napsal(a): Repulsion napsal(a): ... ČSSD střední vrstva nezajímá. Kecáš... došlo k výrazným úpravám paušální daně u řady oborů středních vrstev. Opět si pleteš pojmy s dojmy. Zjednodušení účetnictví neznamená nižší daně, sociální a zdravotní pojištění apd. |
02.06.2006 09:01
LISKA
|
Pokud si dnes ještě nefetoval, tak si dej dávku, snad se ti rozsvítí v hlavě. Ale protože jsi na počítači celou noc, tak v tom asi jedeš.
Největší bič na drobné podnikatele je stanovený minimální základ daně. Ale to je vedlejší. Ty hlavně nechápeš význam pojmu "střední vrstvy" : sociální sociologické skupiny, které zaujímají střední postavení ve společnosti. Mezi s.v. jsou obvykle zařazováni příslušníci inteligence, drobných podnikatelů a kvalifikovaní dělníci. Encyklopedický slovník, Vydání I. Praha 1993, vydal Odeon |
04.06.2006 15:55
engelmar
|
Jsem hodně otráven z výsledků voleb ta polarizace národa na příznivce ODS a ČSSD se mi vůbec nelíbí, možná že by to šlo jedna levá a jedna pravá strana, ale to by museliy být trochu slušnější strany než ODS a ČSSD. Já jsem měl fakt těžkou volbu. Chtěl jsem kohokoliv kromě těch dvou rozhádanců a komunistů, nejradši bych tu chtěl Evropský demokraty, ale nevěřil jsem jim, že se dostanou do sněmovny a tak jsem nakonec volil KDU, je mi z toho ale moc smutno a mám strach, že při současné remíze se nedomluví vůbec na ničem. |
04.06.2006 16:04
Vích
|
a nebo úplně na všem. Jak už bylo řečeno výše, málo středových voličů. Lidi se asi dělí na dělňasy a kapitalisty, těch pár normálních to nezachrání. |
04.06.2006 21:58
LISKA
|
engelmar napsal(a): Jsem hodně otráven z výsledků voleb ta polarizace národa na příznivce ODS a ČSSD se mi vůbec nelíbí, možná že by to šlo jedna levá a jedna pravá strana, ale to by museliy být trochu slušnější strany než ODS a ČSSD. Já jsem měl fakt těžkou volbu. Chtěl jsem kohokoliv kromě těch dvou rozhádanců a komunistů, nejradši bych tu chtěl Evropský demokraty, ale nevěřil jsem jim, že se dostanou do sněmovny a tak jsem nakonec volil KDU, je mi z toho ale moc smutno a mám strach, že při současné remíze se nedomluví vůbec na ničem. Já volím KDU už hodně dlouho a řeknu ti proč.
Je to jediná strana, která chce, aby stát fungoval i s těmi rozdílnými názory, které lidé mají. To je pro mne demokracie. Například chtějí, aby se se změnou vlády neměnili všichni úředníci na ministerstvuk.Ti lidé, co tam pracují jsou v obraze a jejich politický názor vůbec není důležitý.
atd.
|
05.06.2006 11:10
kastel
|
engelmar napsal(a): Jsem hodně otráven z výsledků voleb ta polarizace národa na příznivce ODS a ČSSD se mi vůbec nelíbí, možná že by to šlo jedna levá a jedna pravá strana, ale to by museliy být trochu slušnější strany než ODS a ČSSD. Já jsem měl fakt těžkou volbu. Chtěl jsem kohokoliv kromě těch dvou rozhádanců a komunistů, nejradši bych tu chtěl Evropský demokraty, ale nevěřil jsem jim, že se dostanou do sněmovny a tak jsem nakonec volil KDU, je mi z toho ale moc smutno a mám strach, že při současné remíze se nedomluví vůbec na ničem. ...vidíš, a to mě právě mrzí - každej si řekne, že se nedostanou a je to v pr. - nechtěl jsem jít volit vůbec, protože to co předváděli TV byla předzvěst většinového systému a celkově to byl hnus - ale pak mi přišlo jako dobrej nápad volit SNK a jsem rád, že alsepoň i díky mému hlasu dostanou 11 miliónků na další činnost....Stejně to bude asi k prdu, protože si myslím, že chtíče pánů největších stran přebijí jejich nesnášenlivost a vytvoří velkou koalici právě aby si uzákonili většinový systém... |
06.06.2006 14:49
engelmar
|
No třeba jednou budou mít šanci něco dokázat, ale mrzí mě, že většina národa se o tyhle věci vůbec nezajímá a Vvidí jen mediální souboj ODS a ČSSD a nějak je nazajímá, že jsou tu i slušnější strany. Slyšel jsem že SNK volila intelektuální elita a já věřím, že to je férová strana, jenže v našem národě bude vyhrávat, kdo bude nejvíc křičet a z toho je mi smutno. Rád bych nějak pomohl, ale nevím jak. Vstoupit do komunální politiky nemá cenu. Ti, co to myslí dobře se nikdy nemají šanci dostat nahoru. Lidi v komunální ODS jsou z toho nešťastní, vždz se nahoru dostanou ti z ostrými lokty, kterým vůbec nejde o stát, ale jen o ně. Kdzbzch studoval v Praye asi bzch chodil na diskuse mladých demokratů, což vedou lidi úplně yadarmo a každému tam jde o demokratickou zemi. Aspoň bzch do toho lépe viděl a měl víc argumentů, proč volit tak a tak, jenže studuji v Brně a fakt nevím, co mám dělat. Na jednu stranu bzch rád něco dělal, abych nebyl jen ten, co nadává a sám nic neudělá, na stranu druhou, vůbec nevím co.
s úctou Engelmar |
01.07.2006 17:01
BARBAR
|
Teoreticky je jasné, kde je levá a kde pravá strana. Jenom mám pocit, že většina našich zákonodárců má nějak obě ručičky levý.
Zástupci ČSSD a KSČM - to je stran, které se prohlašují za levé, prosadili proti vůli pravicových stran zákon o minimální dani a sociálním pojištění.
To znamená, že armáda lidí, kteří se živili podomním prodejem a žili prakticky z toho, že projedli svoje auto (to znamená že žili ze zákoných cestovních náhrad a po těch zhruba čtyřech letech, kdy si měli z těch náhrad koupit nový auto, koupili zase starou plečku na leasig), nyní z těch cestovních náhrad živí ještě stát. U zákona o tom, že nemocenskou bude platit zaměstnavatel, zase způsobili, že žádný zaměstnavatel nepřijme do práce člověka se zdravotními problémy. To je u stran, které tvrdí, že jsou zastánci SOCIÁLNÍ spravedlnosti a dělnické třídy poněkud nepochopitelné. Tisíce drobných podnikatelů, kteří nechtěli "žebrat" na pracovních úřadech o milodary a přežívali s minimálním ziskem, nestáli náš stát ani korunu. Po zavedení povinné daně museli skončit (a ti, kteří měli závazky ve formě leasingu ani ukončit činnost dobrovolně nemohli) a jít se většinou přihlásit na pracák nebo sociálku, aby začali pobírat podporu od státu. V této době mi hlásí velké procento zákazníků, kteří zaměstnávají 1-5 zaměstnanců, že od nového roku budou muset taky ukončit činnost, nebo alespoň propustit zaměstnance. Že nemohou riskovat, že se dostanou do neřešitelné finanční situace.
Bylo mi trošku smutno před volbami, když jsem mluvil s kandidátem na kandidátce Evropských demokratů. Sám byl přesvědčen, že se do 5-ti % nedostanou a že bude muset volit jinou partaj. Tvrdil jsem mu, že je to zmanipulované veřejné mínění těmi předvolebními průzkumy. Navrhuji pro příští volby vyprovokovat "vlnu odporu" a prostřednictvím internetu podpořit jednu z malých stran tak, že oslovíme všechny své známé a "doporučíme jim" , aby vlili tuto stranu. Pokud se shodneme a "rozjedeme" tu akci včas a ve velkém, máme naději na úspěch.
U těch, kteří dnes sedí v parlamentu, si nejsem jist ani pohlavím, ne tak jejich názory. BARBAR |
01.07.2006 17:06
stanislav
|
Barbare, na tu "vlnu odporu", na to se těšim, doufám, že dorazí i sem. |
01.07.2006 22:09
Vích
|
Když mě přijde to pravo-levé pokřikování na pytel. Výsledky voleb hlásí pat, nedá se jít doleva, ni doprava, ni rovně. Cíl se zakutálel někam za gauč. A nové volby velmi pravděpodobně dopadnou stejně..? Na všechny ty "vlny odporu" už peču, čekám na "vlnu shody". |
01.07.2006 23:15
LISKA
|
doporučuji si přečíst, co kdo psal před výsledky voleb a po volbách.
Levá ,prává, centr a hlavička, postavení mimo hru. Hlavně že jsme u toho ( to je pro ty volené).
Jsou to podvodníci, píšou nevolení.
Jdeme do Kramářovky, říkají vyvolení.
A co na to vyhulení? |
16.07.2006 12:30
engelmar
|
Me by se ta vlna odporu takz libila, ale mam strach, ze uz tu par pokusu bylo. Tak napriklad 98 a unie svobdy jako ODS s lidskou tvari kde jsou dnes. Vzpominam taky na petici dekujeme odejdete a jaky to melo vliv, odesel akorat Ruml, ktereho jsem jeste bral jako feroveho a Zeman do duchodu. Ostatni jsou stale vetsinou u svych koryt a Klaus dokonce prezidentem. Mam takovy pocit, ze si za sve politiky muzeme sami a oravdu budeme muset pockat az na dalsi generaci.
Omlouvam se za tu diakretiku, ale nemam k disposici ceskou klavesnici
s uctou Engelmar |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|