Téma #198
Autor:Danny
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:26.05.2006 12:44
Počet návštěv:2409
Počet názorů:61

pravo - levo
Přátelé - dělám do počítačů, trochu do mystiky, trochu do literatury, ale z ekonomie a politiky vím úplný houby s octem. Pokud jsem to dobře pochopil, strany se pohybují na ose s dvěma extrémy:

1. každý je tu sám za sebe, co si vydělá to má a stát by se měl angažovat v nejmenší možné míře

2. lidská společnost je společnost jako celek, vzájemná pomoc je nutná, proto budeme přerozdělovat aby se měli dobře i ty s menším nadáním/štěstím/bohatstvím

Jde mi v této diskusi jednak o to, jestli jsem osu "pravo - levo" pochopil dobře a taky o to, abyste se vyjádřili, který z těchto dvou pólů je vám bližší, případně jaký kompromis, "střed", navrhujete...

Názory
01.06.2006 12:30
Danny
Natasha: meditace, studium, trochu věštění, trochu reiki
01.06.2006 13:00
Natasha
Díky za odpověď :)
02.06.2006 08:19
LISKA
Urvisu napsal(a):
Repulsion napsal(a):
... ČSSD střední vrstva nezajímá.
Kecáš... došlo k výrazným úpravám paušální daně u řady oborů středních vrstev.
Opět si pleteš pojmy s dojmy. Zjednodušení účetnictví neznamená nižší daně, sociální a zdravotní pojištění apd.
02.06.2006 09:01
LISKA
Pokud si dnes ještě nefetoval, tak si dej dávku, snad se ti rozsvítí v hlavě. Ale protože jsi na počítači celou noc, tak v tom asi jedeš.

Největší bič na drobné podnikatele je stanovený minimální základ daně. Ale to je vedlejší. Ty hlavně nechápeš význam pojmu "střední vrstvy" : sociální sociologické skupiny, které zaujímají střední postavení ve společnosti. Mezi s.v. jsou obvykle zařazováni příslušníci inteligence, drobných podnikatelů a kvalifikovaní dělníci. Encyklopedický slovník, Vydání I. Praha 1993, vydal Odeon
04.06.2006 15:55
engelmar
Jsem hodně otráven z výsledků voleb ta polarizace národa na příznivce ODS a ČSSD se mi vůbec nelíbí, možná že by to šlo jedna levá a jedna pravá strana, ale to by museliy být trochu slušnější strany než ODS a ČSSD. Já jsem měl fakt těžkou volbu. Chtěl jsem kohokoliv kromě těch dvou rozhádanců a komunistů, nejradši bych tu chtěl Evropský demokraty, ale nevěřil jsem jim, že se dostanou do sněmovny a tak jsem nakonec volil KDU, je mi z toho ale moc smutno a mám strach, že při současné remíze se nedomluví vůbec na ničem.
04.06.2006 16:04
Vích
a nebo úplně na všem. Jak už bylo řečeno výše, málo středových voličů. Lidi se asi dělí na dělňasy a kapitalisty, těch pár normálních to nezachrání.
04.06.2006 21:58
LISKA
engelmar napsal(a):
Jsem hodně otráven z výsledků voleb ta polarizace národa na příznivce ODS a ČSSD se mi vůbec nelíbí, možná že by to šlo jedna levá a jedna pravá strana, ale to by museliy být trochu slušnější strany než ODS a ČSSD. Já jsem měl fakt těžkou volbu. Chtěl jsem kohokoliv kromě těch dvou rozhádanců a komunistů, nejradši bych tu chtěl Evropský demokraty, ale nevěřil jsem jim, že se dostanou do sněmovny a tak jsem nakonec volil KDU, je mi z toho ale moc smutno a mám strach, že při současné remíze se nedomluví vůbec na ničem.
Já volím KDU už hodně dlouho a řeknu ti proč.
Je to jediná strana, která chce, aby stát fungoval i s těmi rozdílnými názory, které lidé mají. To je pro mne demokracie. Například chtějí, aby se se změnou vlády neměnili všichni úředníci na ministerstvuk.Ti lidé, co tam pracují jsou v obraze a jejich politický názor vůbec není důležitý.
atd.
05.06.2006 11:10
kastel
engelmar napsal(a):
...vidíš, a to mě právě mrzí - každej si řekne, že se nedostanou a je to v pr. - nechtěl jsem jít volit vůbec, protože to co předváděli TV byla předzvěst většinového systému a celkově to byl hnus - ale pak mi přišlo jako dobrej nápad volit SNK a jsem rád, že alsepoň i díky mému hlasu dostanou 11 miliónků na další činnost....Stejně to bude asi k prdu, protože si myslím, že chtíče pánů největších stran přebijí jejich nesnášenlivost a vytvoří velkou koalici právě aby si uzákonili většinový systém...
06.06.2006 14:49
engelmar
No třeba jednou budou mít šanci něco dokázat, ale mrzí mě, že většina národa se o tyhle věci vůbec nezajímá a Vvidí jen mediální souboj ODS a ČSSD a nějak je nazajímá, že jsou tu i slušnější strany. Slyšel jsem že SNK volila intelektuální elita a já věřím, že to je férová strana, jenže v našem národě bude vyhrávat, kdo bude nejvíc křičet a z toho je mi smutno. Rád bych nějak pomohl, ale nevím jak. Vstoupit do komunální politiky nemá cenu. Ti, co to myslí dobře se nikdy nemají šanci dostat nahoru. Lidi v komunální ODS jsou z toho nešťastní, vždz se nahoru dostanou ti z ostrými lokty, kterým vůbec nejde o stát, ale jen o ně. Kdzbzch studoval v Praye asi bzch chodil na diskuse mladých demokratů, což vedou lidi úplně yadarmo a každému tam jde o demokratickou zemi. Aspoň bzch do toho lépe viděl a měl víc argumentů, proč volit tak a tak, jenže studuji v Brně a fakt nevím, co mám dělat. Na jednu stranu bzch rád něco dělal, abych nebyl jen ten, co nadává a sám nic neudělá, na stranu druhou, vůbec nevím co.

s úctou Engelmar
01.07.2006 17:01
BARBAR

Teoreticky je jasné, kde je levá a kde pravá strana. Jenom mám pocit, že většina našich zákonodárců má nějak obě ručičky levý.
Zástupci ČSSD a KSČM - to je stran, které se prohlašují za levé, prosadili proti vůli pravicových stran zákon o minimální dani a sociálním pojištění.
To znamená, že armáda lidí, kteří se živili podomním prodejem a žili prakticky z toho, že projedli svoje auto (to znamená že žili ze zákoných cestovních náhrad a po těch zhruba čtyřech letech, kdy si měli z těch náhrad koupit nový auto, koupili zase starou plečku na leasig), nyní z těch cestovních náhrad živí ještě stát. U zákona o tom, že nemocenskou bude platit zaměstnavatel, zase způsobili, že žádný zaměstnavatel nepřijme do práce člověka se zdravotními problémy. To je u stran, které tvrdí, že jsou zastánci SOCIÁLNÍ spravedlnosti a dělnické třídy poněkud nepochopitelné. Tisíce drobných podnikatelů, kteří nechtěli "žebrat" na pracovních úřadech o milodary a přežívali s minimálním ziskem, nestáli náš stát ani korunu. Po zavedení povinné daně museli skončit (a ti, kteří měli závazky ve formě leasingu ani ukončit činnost dobrovolně nemohli) a jít se většinou přihlásit na pracák nebo sociálku, aby začali pobírat podporu od státu. V této době mi hlásí velké procento zákazníků, kteří zaměstnávají 1-5 zaměstnanců, že od nového roku budou muset taky ukončit činnost, nebo alespoň propustit zaměstnance. Že nemohou riskovat, že se dostanou do neřešitelné finanční situace.
Bylo mi trošku smutno před volbami, když jsem mluvil s kandidátem na kandidátce Evropských demokratů. Sám byl přesvědčen, že se do 5-ti % nedostanou a že bude muset volit jinou partaj. Tvrdil jsem mu, že je to zmanipulované veřejné mínění těmi předvolebními průzkumy. Navrhuji pro příští volby vyprovokovat "vlnu odporu" a prostřednictvím internetu podpořit jednu z malých stran tak, že oslovíme všechny své známé a "doporučíme jim" , aby vlili tuto stranu. Pokud se shodneme a "rozjedeme" tu akci včas a ve velkém, máme naději na úspěch.
U těch, kteří dnes sedí v parlamentu, si nejsem jist ani pohlavím, ne tak jejich názory. BARBAR
01.07.2006 17:06
stanislav
Barbare, na tu "vlnu odporu", na to se těšim, doufám, že dorazí i sem.
01.07.2006 22:09
Vích
Když mě přijde to pravo-levé pokřikování na pytel. Výsledky voleb hlásí pat, nedá se jít doleva, ni doprava, ni rovně. Cíl se zakutálel někam za gauč. A nové volby velmi pravděpodobně dopadnou stejně..? Na všechny ty "vlny odporu" už peču, čekám na "vlnu shody".
01.07.2006 23:15
LISKA
doporučuji si přečíst, co kdo psal před výsledky voleb a po volbách.
Levá ,prává, centr a hlavička, postavení mimo hru. Hlavně že jsme u toho ( to je pro ty volené).
Jsou to podvodníci, píšou nevolení.
Jdeme do Kramářovky, říkají vyvolení.
A co na to vyhulení?
16.07.2006 12:30
engelmar
Me by se ta vlna odporu takz libila, ale mam strach, ze uz tu par pokusu bylo. Tak napriklad 98 a unie svobdy jako ODS s lidskou tvari kde jsou dnes. Vzpominam taky na petici dekujeme odejdete a jaky to melo vliv, odesel akorat Ruml, ktereho jsem jeste bral jako feroveho a Zeman do duchodu. Ostatni jsou stale vetsinou u svych koryt a Klaus dokonce prezidentem. Mam takovy pocit, ze si za sve politiky muzeme sami a oravdu budeme muset pockat az na dalsi generaci.

Omlouvam se za tu diakretiku, ale nemam k disposici ceskou klavesnici

s uctou Engelmar
[ << ] [ < ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)