Téma #198
Autor:Danny
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:26.05.2006 12:44
Počet návštěv:2405
Počet názorů:61

pravo - levo
Přátelé - dělám do počítačů, trochu do mystiky, trochu do literatury, ale z ekonomie a politiky vím úplný houby s octem. Pokud jsem to dobře pochopil, strany se pohybují na ose s dvěma extrémy:

1. každý je tu sám za sebe, co si vydělá to má a stát by se měl angažovat v nejmenší možné míře

2. lidská společnost je společnost jako celek, vzájemná pomoc je nutná, proto budeme přerozdělovat aby se měli dobře i ty s menším nadáním/štěstím/bohatstvím

Jde mi v této diskusi jednak o to, jestli jsem osu "pravo - levo" pochopil dobře a taky o to, abyste se vyjádřili, který z těchto dvou pólů je vám bližší, případně jaký kompromis, "střed", navrhujete...

Názory
28.05.2006 16:23
stanislav
Danny, Garthe a Repulsi, kdybyste měli čas, tak si přečtěte tenhle článek od Bělohradského (vyšlo to v Právu, ale tady ten odkaz u anarchistů funguje líp):

http://www.csaf.cz/co_pisu_inde.php?sprava=91

můj přítel Emil, oblíbený můj partner na politické dišputace, tvrdil, že je to děsný blafání a pitomost, ale mně na tomhle něco docela zaujalo, co vy na to? je to svým způsobem taky o tom, kam se posunulo vnímání levo prava v době globalizace.
29.05.2006 10:56
Garth
Urvisu - ideje a lidé, kteří je prosazují jsou dvě rozdílné věci. Dvě osy. X a Y.
Mluvím o idejích, ne o současném politickém stavu.
Samozřejmě.

avi zmíněnému
29.05.2006 13:43
Vích
poslední dobou se "osvícená diktatura" u nás hodně skloňuje, asi se lidem stýská po feudalismu? Já miluju demokracii a její samočistící schopnost
29.05.2006 13:49
Repulsion
Vích napsal(a):
poslední dobou se "osvícená diktatura" u nás hodně skloňuje, asi se lidem stýská po feudalismu? Já miluju demokracii a její samočistící schopnost
Kromě toho, že "osvícená diktatura" je samozřejmě utopie, nemám pocit, že by se po ní někomu po něčem takovém stýskalo. Ale na některé lidi by to asi platilo...
29.05.2006 14:08
Vích
Rep: ..Ale na některé lidi by to asi platilo...
jo to jo, souhlas, skloňují to známí u piva naprdlí na šlendrián.
Tuhle jsem si uvědomil, že je divný, že žádná strana nemá v programu postavit komunismus, stejně jako fašismus, mimo zákon, jen to alibistické, že s nimi nepůjdou do koalice, to mají zase všichni. Kdyby šli komanči do kopru a jejich hlasy se rozpustily mezi partaje, nemusel by být ten věčný problém se sestavením většinové vlády. Těch jejich 15-20 % by se všem hodilo. Jestli Občanské fórum něco nedoběhlo, tak to, že nepověsili komunisty za kšandy do průvanu.
29.05.2006 14:10
Repulsion
Když oni byli tenkrát všichni tak posedlí tím sametem a tím "Nejsme jako oni..."
29.05.2006 14:14
Vích
Pravo - levo, definice je myslim dobrá, jen snad, že boj o sřed je důležitý, ne to co plandá na koncích.
29.05.2006 14:17
Vích
jo samet, to bylo heslo populistický, tak jak kreténi chodíme do "Paláce kultury" na bigbít, bych se picnul!
29.05.2006 14:19
Repulsion

Vždyť ono se to všechno motá okolo toho středu. To pravo-levo jsou spíš jen takové nálepky, které spíš napovídají, na koho se ta která strana orientuje - levice na "pracující lid", ODS na podnikatelskou elitu. Chybí tu strana, která by se alespoň trochu snažila hájit zájmy střední vrstvy.

29.05.2006 15:58
stanislav
hlavně je roztomilé, jak někdo (a není jich málo) pendluje na koncích mezi ultralevicí, dle mého komunisti, a ultrapravicí, kdysi republikáni třeba, dneska třeba Národní strana (z těhle je mi docela hodně na blití), tihle extrémně oddělení od středu maj uplně ty samé fanoušky. a kdykoliv nějaká "seriosní" strana začne s těmito jejich hesly (nic než národ atd., tvrdé tresty za cokoliv) koketovat, je zle.

dle mého, Repe, to ODS hraje docela svižně na notu středních vrstev. a lidovci a socani se taky tak nějak snažej, já tohle nevidim jako potíž.

a básník Vích by věšel za kšandy, to je od něj moc milé, mám rád tyhle vytříbené demokraty. :o) 
29.05.2006 16:13
Repulsion
stanislav napsal(a):
dle mého, Repe, to ODS hraje docela svižně na notu středních vrstev. a lidovci a socani se taky tak nějak snažej, já tohle nevidim jako potíž.

I kdepak. Střední vrstva u nás vždycky všechno odsere. Pracující lid má odbory, elita peníze a právníky. Střední vrstva nemá nic. A žádná strana ji nic moc nenabízí. Třeba tohle nové porodné a vyšší příspěvek v mateřství - to střední vrstvu moc nezajímá, protože typická středovrstvá rodina bude mít jedno až tři děti tak jako tak. Podle toho, jak se rozhodne. Nějaké porodné to neovlivní. Co by však ale ocenila, je konečně vyřešené školství - hlavně vysoké školy. A s tím se už léta nedělá vůbec nic. Nebo zdravotnictví - středovrstvák platí poměrně dost peněz na pojištění, přitom se mu dostane stejné péče jako nekvalifikovanému dělníkovi, na kterého doplácí. Pokud nešoupne úplatek. Na luxusní zahraniční zařízení nemá. A tak bych mohl pokračovat. Zkrátka a dobře - střední vrstva je v současné době vrstvou vrstvou nejvykořisťovanější. A to není jen můj názor ublíženého příslušníka střední vrstvy. To je názor, na kterém se dnes shoduje většina všelijakých těch politologů a dalších ogů. Není to jen případ ČR, ale vůbec evropský trend. Tihle ogové varují, že to je nebezpečná situace a že to může přinést dost neblahé důsledky, nicméně to je naprd, protože střední vrstva nemá dost velkou politickou sílu.  
29.05.2006 16:14
Vích
To byla stando samozřejmě básnická licence, fakt si myslim, že patří za diktaturu na hambu, čistě demokraticky bych jim sebral bábovičky a nasypal písek do trenýrek.
29.05.2006 16:18
Vích
a střední vrstva je základ, jen to o sobě musí vědět..
29.05.2006 16:25
stanislav
Repe, to je velmi zkreslené. stejně dobře můžou hořekovat bezdomovci, důchodci, ženy v domácnosti, Romové a všemožné další skupiny obyvatel, naši politici jsou vesměs zástupci středních vrstev, žádní šlechtici, velkopodnikatelé nebo na druhou stranu odborářští radikálové.
střední třída nic neodsírá. nebo skoro stejně jak ostatní. stejná inflace, stejný bordel a byrokracie na úřadech atd.
zdravotnictví se týká skoro všech, ne jen jich. a školství svým způsobem taky.
že by třeba socani lobbovali jen za odbory a současně za nadnárodní giganty je nesmysl, stejně tak jako třeba ODS za malé podnikatele, myslim, že si obě velký partaje uvědomujou, že bez tak nějak spokojených středních vrstev jsou v loji.
29.05.2006 16:29
stanislav
Vích napsal(a):
a střední vrstva je základ, jen to o sobě musí vědět..
básníku Víchu.
já jsem pro spíš chudčí skupiny, jsem proletář tělem a duší a nikdy nechci zbohatnout! :o)) základ státu jsou chudí čestní skromní ekologové, co nechtěj, aby planetu to všeobecné bohatnutí a konzum zhuntovalo!  
29.05.2006 16:59
Vích
Stanislave - česká střední vrstva je načichlá konzumem a zápecnictvím, víkendovým nakupováním blbostí v megastorech a svými ošklivými domečky ničí krajinu - to je pravda. Holandská střední vrstva se vzdělává, jezdí na kole a chodí za kulturou a do lesa a zajímá se o deštné pralesy, to má pak jiné grády.. To že jsi chudý čestný ekolog, ještě neznamená, že si musíš tykat s diktaturou proletariátu :o)
29.05.2006 17:18
stanislav
milý bísniku Víchu,
já žádnou diktaturu proletariátu nikdy nebral za svou, i když jsem se pilně učil marxismu na školách, jsem pro otevřenou společnost, tak nějak, jak o tom mluví Popper, Havel, a teď třeba někteří zelení. komanči mě dycky iritovali, jakýkoliv diktování zakazování omezování nalinkování je humus, v tomhle jsem spíš blíž liberálům...
a to, že čeští intikové a nezávislí týpci jsou spíš chudší než jinde, třeba v tom Holandsku, myslím jim na cti neubírá, naopak.
29.05.2006 17:19
stanislav
proletáře chápu jako člověka žijícího od výplaty k výplatě, bez úspor a akumulování nějakýho bohatství, ne nutně komunistu... :o))) 
29.05.2006 17:20
stanislav
bísnik je přeťuk, ne urážka, milý básníku. Víchu.
29.05.2006 19:43
Vích
milý básníku, stanislave, mám to taky tak, intik co jezdí prdlavkou. V Čechách bohatý intik - to je protimluv, jdu si pro kapesník. Já ale nejsem žádný proletář! těšim se, až tu bude chytrá střední vrstva, třeba se toho někdy dožijem.
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)