Téma #198
Autor:Danny
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:26.05.2006 12:44
Počet návštěv:2404
Počet názorů:61

pravo - levo
Přátelé - dělám do počítačů, trochu do mystiky, trochu do literatury, ale z ekonomie a politiky vím úplný houby s octem. Pokud jsem to dobře pochopil, strany se pohybují na ose s dvěma extrémy:

1. každý je tu sám za sebe, co si vydělá to má a stát by se měl angažovat v nejmenší možné míře

2. lidská společnost je společnost jako celek, vzájemná pomoc je nutná, proto budeme přerozdělovat aby se měli dobře i ty s menším nadáním/štěstím/bohatstvím

Jde mi v této diskusi jednak o to, jestli jsem osu "pravo - levo" pochopil dobře a taky o to, abyste se vyjádřili, který z těchto dvou pólů je vám bližší, případně jaký kompromis, "střed", navrhujete...

Názory
26.05.2006 15:04
stanislav
já jsem tak trochu levičák, takže je mi bližší ta varianta 2. i když samo sebou všeho s mírou. 
26.05.2006 16:38
Wopi
Problém je, že ten bod 2 tak nefunguje. Není o tom, že se mají všichni dobře, ale o tom, že se mají všichni špatně.
26.05.2006 16:45
stanislav

no ale to nevylučuje fakt, že nějaké to sociální smýšlení svět nevrhá někam do pekel. že by se automaticky, když stát přispívá z daní obyvatelůch na nemocnice, školy, věznice etc. hned všichni byli na pokraji bídy. 

26.05.2006 17:19
Garth
Bod jedna není zcela přesný. Pravice si nemyslí, že by tu byl každý sám za sebe. Pravice v žádném případě nepopírá, že by lidé měli držet pospolu a vzájemně se podporovat. Nezabrání mi dávat peníze svým rodičům v důchodu, nezabrání mi věnovat chudé sousedce od vedle počítač pro děti. Ovšem, také mě nic takového dělat nepřinutí.
Z toho plyne další pohled v jiné rovině : Levice předpokládá lidi apriori lakotné, nepřející, sobecké, nelidské.. zatímco pravice předpokládá lidskou soudržnost, věří, že lidé dovedou zacházet se svobodou, věří ve fungující dobré mezilidské vztahy.
Asi nemusím říkat, který pól je mi bližší. :)
26.05.2006 17:26
stanislav
Garthe, ukázal jsi levicové týpky ve velmi ošklivém světle. dumám, jestli to neni tak trochu demagogie. já myslim, že trochu blafuješ s tím, že by levice předpokládala, že lidi jsou eaný.
26.05.2006 17:31
stanislav
idealisti, co doufaj v lidskou dobrotu, jsou na obou pólech spektra. to nejde dělit na pravo a levo. si tak myslim.
26.05.2006 17:40
Garth
Kdepak, levicové týpky chápu. Vím, že si tohle nemyslí a nesoudím je. Jde o ten systém. Pokud jsou lidé sami o sobě neeaní - hodní, citliví, empatičtí... - nepotřebují systém, který by jim násilně bral a chudým/potřebným dával. Pokud takový systém vznikl, není za těžko vyvozovat, že ten systém vznikl z důvodu, že lidé jsou ve své podstatě eaní...
Hm?
26.05.2006 17:42
stanislav
tak jo. jsi přesvědčivý. byl bys dobrý lídr nějaký pravicový strany. :o) 
26.05.2006 17:46
Garth
Haha. :) Momentálně se nesnažím být přesvědčivý, ale opravdu diskutovat. :)
Stejně musím odejít. Mám nějaké neodkladné záležitosti v místním grill baru. Takže pokud vám v noci zkritizuji díla a dám se nějaké olivoorbití dílo, jednoduše mě ignorujte.
Rajčatum zmar.
27.05.2006 08:35
midiman
Tak se přiznám, že Garthovy názory jsou mi nějak bližší, ale pochopitelně že v rámci snazšího pochopení je to dohnáno do extrému. Takový extremista nejsem (ani Garth, si myslím).
Problém je v tom, že cesta do pekel je vydlážděná... idejemi.

27.05.2006 09:18
Garth
midiman napsal(a):
Tak se přiznám, že Garthovy názory jsou mi nějak bližší, ale pochopitelně že v rámci snazšího pochopení je to dohnáno do extrému. Takový extremista nejsem (ani Garth, si myslím).
Problém je v tom, že cesta do pekel je vydlážděná... idejemi.
"Dohnáno do extrému" bych upřesnil na "neuvedení všech fakt." Jinak si myslím, že cesta do pekel je vydlážděná... rajčaty!
27.05.2006 15:32
Wopi
28.05.2006 15:45
Repulsion
Pravo-levo už dnes v podstatě ztrácí smysl. Že je třeba přerozdělovat, uznává dnes i pravice. Když už pro nic jiného, tak kvůli sociálnímu smíru. Druhá věc je samozřejmě otázka voličských hlasů a lobbismu - tam jakékoliv teoretické proklamace okamžitě ztrácejí váhu. Je to stejné jako třeba s volný trhem - na ten už dnes také nikdo nevěří.
Jestli se mají všichni "dobře" nebo "špatně" nezáleží vůbec na tom, zda je u vesla pravice nebo levice. Ve Švédsku to měla levice v rukou poměrně dlouho a oproti zbytku světa se tam všichni měli relativně dobře.
Hodně záleží na zavedených normách a systému hodnot. Těžko se třeba budeme v Česku vypořádávat s korupcí a dalšími nepěknými věcmi, když jsou ve společnosti značně tolerovány. Sebelepší systém nebude fungovat, protože všechno stojí a padá na lidech. Politika může samozřejmě toto klima do jisté míry ovlivňovat, jenomže to má ten háček, že z něj sama vychází. Takže jsou to spojené nádoby. Jediný systém, který by v Česku fungoval, by byla "osvícená diktatura".
28.05.2006 16:07
stanislav
osvícenou diktaturu nikdy!
to radši mám zkorumpovaný politiky, kteří jsou po pár letech odvolatelní ve volbách, popřípadě tlakem médií během volebního období.
a s tím, že se musí přerozdělovat, jaksi souhlasím, ono to přispívání na druhé je takové přesýpací, zjednodušeně: dělník třeba přispívá z daní na studium budoucího managera, aby ten zas potom vydělal svou kebulí na zvýšení jeho platu atd., bez jakési sociální sounáležitosti by šla společnost do kopru. byli by zas analfabeti atd., to že u nás nejsou sociální rozdíly tak velké jako třeba v Latinské Americe, pokládám za velkou přednost, a je to hodně díky tomu, že hlášky přehnaně pravicových jedinců o tom, aby se každý postaral sám o sebe, že tak zbohatnou všichni, bez zásahu státu, jsou bez reálnýho podtextu.
28.05.2006 16:23
stanislav
Danny, Garthe a Repulsi, kdybyste měli čas, tak si přečtěte tenhle článek od Bělohradského (vyšlo to v Právu, ale tady ten odkaz u anarchistů funguje líp):

http://www.csaf.cz/co_pisu_inde.php?sprava=91

můj přítel Emil, oblíbený můj partner na politické dišputace, tvrdil, že je to děsný blafání a pitomost, ale mně na tomhle něco docela zaujalo, co vy na to? je to svým způsobem taky o tom, kam se posunulo vnímání levo prava v době globalizace.
29.05.2006 10:56
Garth
Urvisu - ideje a lidé, kteří je prosazují jsou dvě rozdílné věci. Dvě osy. X a Y.
Mluvím o idejích, ne o současném politickém stavu.
Samozřejmě.

avi zmíněnému
29.05.2006 13:43
Vích
poslední dobou se "osvícená diktatura" u nás hodně skloňuje, asi se lidem stýská po feudalismu? Já miluju demokracii a její samočistící schopnost
29.05.2006 13:49
Repulsion
Vích napsal(a):
poslední dobou se "osvícená diktatura" u nás hodně skloňuje, asi se lidem stýská po feudalismu? Já miluju demokracii a její samočistící schopnost
Kromě toho, že "osvícená diktatura" je samozřejmě utopie, nemám pocit, že by se po ní někomu po něčem takovém stýskalo. Ale na některé lidi by to asi platilo...
29.05.2006 14:08
Vích
Rep: ..Ale na některé lidi by to asi platilo...
jo to jo, souhlas, skloňují to známí u piva naprdlí na šlendrián.
Tuhle jsem si uvědomil, že je divný, že žádná strana nemá v programu postavit komunismus, stejně jako fašismus, mimo zákon, jen to alibistické, že s nimi nepůjdou do koalice, to mají zase všichni. Kdyby šli komanči do kopru a jejich hlasy se rozpustily mezi partaje, nemusel by být ten věčný problém se sestavením většinové vlády. Těch jejich 15-20 % by se všem hodilo. Jestli Občanské fórum něco nedoběhlo, tak to, že nepověsili komunisty za kšandy do průvanu.
29.05.2006 14:10
Repulsion
Když oni byli tenkrát všichni tak posedlí tím sametem a tím "Nejsme jako oni..."
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)