Téma #168 |
Autor: | adelka |
Fórum: |
Datum publikace: | 08.03.2006 15:34 |
Počet návštěv: | 6036 |
Počet názorů: | 179 |
Ztráty iluzí |
To by mě zajímalo, co si myslíte o tzv. ztrátách iluzí, jestli jsou důležitý a třeba prospěšný pro další vývoj psychiky a její vyspívání........ |
|
Názory |
14.03.2006 11:50
Diotima
|
jako malá holka jsem myslela, že rodiče jsou něco jako bohové ... ale samozřejmě jsem o tuto iluzi přišla ... ale tohle poznání - získávaný průběžně životem - bylo asi to nejdrsnější ... ale je určitě i součástí dospívání až dospění do dospělosti. Další iluze, které jsem se zbavovala dlouho, bylo přesvědčení, že když se budu chovat k druhým lidem slušně, že mi oplatí stejným - a dostkrát jsem narazila ... atd.atp. |
14.03.2006 12:01
Cekanka_ucekana
|
Diotima napsal(a): jako malá holka jsem myslela, že rodiče jsou něco jako bohové ... ale samozřejmě jsem o tuto iluzi přišla ... ale tohle poznání - získávaný průběžně životem - bylo asi to nejdrsnější ... ale je určitě i součástí dospívání až dospění do dospělosti. Další iluze, které jsem se zbavovala dlouho, bylo přesvědčení, že když se budu chovat k druhým lidem slušně, že mi oplatí stejným - a dostkrát jsem narazila ... atd.atp. hlavně si nedělej iluze o mně :-))))) |
14.03.2006 12:09
Diotima
|
bojim, bojim :-)) ... |
14.03.2006 18:52
adelka
|
Čeky a můžeme si o tobě dělat iluze jeko vidiny? Jakože tě budem vidět za každám rohem? Viz Yvette? :o)))))))))))))))))) |
15.03.2006 09:53
Cekanka_ucekana
|
adelka napsal(a): Čeky a můžeme si o tobě dělat iluze jeko vidiny? Jakože tě budem vidět za každám rohem? Viz Yvette? :o)))))))))))))))))) to nejsou iluze, ale fata morgána |
15.03.2006 17:20
adelka
|
Cekanka_ucekana napsal(a): adelka napsal(a): Čeky a můžeme si o tobě dělat iluze jeko vidiny? Jakože tě budem vidět za každám rohem? Viz Yvette? :o)))))))))))))))))) to nejsou iluze, ale fata morgána Jen nevím, z čeho by pocházela:o))))))))))) |
15.03.2006 18:15
Monty
|
Cekanka_ucekana napsal(a): adelka napsal(a): Čeky a můžeme si o tobě dělat iluze jeko vidiny? Jakože tě budem vidět za každám rohem? Viz Yvette? :o)))))))))))))))))) to nejsou iluze, ale fata morgána To není fata morgána.
To jsou halucinace. |
15.03.2006 18:20
stanislav
|
prachobyčejná obsese, nic víc. s tim naděláte. |
15.03.2006 18:23
Monty
|
Ob Sese.
Sese bylo jedno ze jmen bejvalýho prezidenta Zaire.
Mobutu SESE Seko Kuku Nbengu Wa Za Banga.
Takže jako ob jednoho Sese je... co? Další Sese? V lese?
V lese
se nese
generál Sese.
Obsese!
|
15.03.2006 18:24
stanislav
|
jéškovy voči. to je horší než ty dvojčata vrahouni v Kolumbovi. |
15.03.2006 18:28
Monty
|
stanislav napsal(a): jéškovy voči. to je horší než ty dvojčata vrahouni v Kolumbovi. ...taky koukáme. :o))) |
16.03.2006 08:03
JASAN
|
imho Když se budeš sveřepě držet nějaké iluze, tak tím někdy zvýšíš pravděpodobnost, že se stane skutečností.
Když se ztotožním s iluzí, že s partnerkou tvoříme skvělý pár, kterému v podstatě všechno vyšlo a vychází, a který všechny problémy vyřeší skrze vzájemnou důvěru lásku a schopnost obětovat se jeden pro druhého, tak dosáhnu nakonec víc, než když pohlédnu pravdě do očí a přiznám si, že manželka je sobecká potvora, která ze mě akorát tahá prachy a která je mi vlastně na obtíž. |
16.03.2006 08:06
JASAN
|
Monty - Mobutu je dávno mrtev, ale obsese žijí dál. |
16.03.2006 08:25
Confused Garth
|
JASAN napsal(a): imho Když se budeš sveřepě držet nějaké iluze, tak tím někdy zvýšíš pravděpodobnost, že se stane skutečností. Když se ztotožním s iluzí, že s partnerkou tvoříme skvělý pár, kterému v podstatě všechno vyšlo a vychází, a který všechny problémy vyřeší skrze vzájemnou důvěru lásku a schopnost obětovat se jeden pro druhého, tak dosáhnu nakonec víc, než když pohlédnu pravdě do očí a přiznám si, že manželka je sobecká potvora, která ze mě akorát tahá prachy a která je mi vlastně na obtíž. nebo skončíš starý, sám a bez peněz... |
16.03.2006 09:09
Cekanka_ucekana
|
Monty napsal(a): Cekanka_ucekana napsal(a): adelka napsal(a): Čeky a můžeme si o tobě dělat iluze jeko vidiny? Jakože tě budem vidět za každám rohem? Viz Yvette? :o)))))))))))))))))) to nejsou iluze, ale fata morgána To není fata morgána.
To jsou halucinace. jo a ta pochází z hypnogenu :-))))) |
16.03.2006 20:09
adelka
|
Cekanka_ucekana napsal(a): Monty napsal(a): Cekanka_ucekana napsal(a): adelka napsal(a): Čeky a můžeme si o tobě dělat iluze jeko vidiny? Jakože tě budem vidět za každám rohem? Viz Yvette? :o)))))))))))))))))) to nejsou iluze, ale fata morgána To není fata morgána.
To jsou halucinace. jo a ta pochází z hypnogenu :-))))) nemám z hypnogenu halušky:)))))))))))))))))))))))))) |
17.03.2006 11:47
Yvette
|
no, nejak se to zvrhlo na psycho |
19.03.2006 16:39
splasenetrubky
|
Repulsion napsal(a): stanislav napsal(a): co to je mít iluze? jakože myslet si něco, co neni pravda? nebo přát si něco co neni možný? to je mnohem lepší nějaký tydle iluze nemít... Přesně - jde o to, jak definujeme "iluze". Jestli se jedná o formu održení od reality, pak čím dřív člověk procitne a přistane oběma nohama na zemi, tím lépe. I když to s ním může pořádně zamávat a každý to nemusí ustát. Ve většině případů se to dá léčit, pokud se člověk nechytne drog nebo chlastu že.
Pokud ale chápeme "iluze" spíš jako "vize", tedy víru v něco, co nás inspiruje a motivuje k určitému úsilí, pak se samozřejmě jedná o jev pozitivní, i když i tady člověk častěji narazí než že se mu podaří vizi naplnit. Ale to už tak nějak patří k životu. Jde o to se vždycky zase sebrat a zkoušet to znovu. Ale pokud člověk takové vize nemá, je život jen šedá rutina. Confused Garth napsal(a): Repulsion napsal(a): Pokud ale chápeme "iluze" spíš jako "vize", tedy víru v něco, co nás inspiruje a motivuje k určitému úsilí, pak se samozřejmě jedná o jev pozitivní, i když i tady člověk častěji narazí než že se mu podaří vizi naplnit. Ale to už tak nějak patří k životu. Jde o to se vždycky zase sebrat a zkoušet to znovu. Ale pokud člověk takové vize nemá, je život jen šedá rutina. A některé "iluze" se nenaplní nikdy. Já myslím, že tohle je, o čem Čekanka mluvila. Teď jsem dělal psychotesty a byla tam otázka : Co je podle vás horší? a/ držet se stále při zemi b/ mít hlavu v oblacích Já ty psychotesty prostě nemám rád. A psychology taky ne. :) tynic napsal(a): Samotná ztráta iluzí je psychickým vývojem a to každopádně správným směrem. Důležité je vidět reálný obraz, ale neopustit při tom ideje. Zvednout tu tíhu a s úsměvem vyrazit dál :o) mno já se raději držím při zemi, než se "vznášet v oblacích". On ten pád pak někdy bolí a najednou není iluzorní.
Slovo iluze mi zní tak nějak negativně, opravdu, jak to tu padlo, jako něco, co je "natvrdo" nereálné, až jako "blud, přelud".... prostě žádný sen, žádná pohádka....... O něčem snít, to ano, to by asi každý měl, to žene dopředu, ale iluze bych raději opustil.......
Ještě mne teď napadá, že vlastně, ač jsem možná žádnou iluzi snad ani neměl, tak jedna mi přiletěla, ani nevím jak, a měla přesný a zneškodňující zásah...... Takže nevím, zda iluze je něco, co "máme" v sobě předem, nebo definujeme ex-po, až procitneme z toho, že věci nebyly takové, jaké by jsme je chtěli.
V mém případě až je to až ten druhý případ, a já tu "svini" ze sebe ne a ne setřást. |
20.03.2006 11:39
Yvette
|
Troub(k)a:) No, myslim, zes to maximalne vystihnul. Iluze fakt vetsinou definujeme az po. Protoze kdyz se k necemu rozhodneme (reknu priklad - vztah dvou lidi) a pak v tom setrvame a nakonec zjistime, ze nam nebylo dobre nebo ze sme si to predstavovali jinak tak nerekneme, ze sme udelali chybu..rekneme, ze sme meli proste iluze o nekom...
Takze bych se asi drzela slov jako jsou sny, predstavy, touhy, preludy, bludy a halucinace :) |
20.03.2006 12:09
splasenetrubky
|
Yvette napsal(a): Troub(k)a:) No, myslim, zes to maximalne vystihnul. Iluze fakt vetsinou definujeme az po. Protoze kdyz se k necemu rozhodneme (reknu priklad - vztah dvou lidi) a pak v tom setrvame a nakonec zjistime, ze nam nebylo dobre nebo ze sme si to predstavovali jinak tak nerekneme, ze sme udelali chybu..rekneme, ze sme meli proste iluze o nekom...
Takze bych se asi drzela slov jako jsou sny, predstavy, touhy, preludy, bludy a halucinace :) tak nějak jsem to na ty vztahy myslel, třebas, že slova já mohu myslet zcela vážně, ale ten druhý již nikoliv........ jeden večer řekne "miluji tě", druhý den "je konec"...... a někde mezitím se zrodila velká iluze........ |
(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)
|