Téma #168
Autor:adelka
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:08.03.2006 15:34
Počet návštěv:6021
Počet názorů:179

Ztráty iluzí
To by mě zajímalo, co si myslíte o tzv. ztrátách iluzí, jestli jsou důležitý a třeba prospěšný pro další vývoj psychiky a její vyspívání........

Názory
08.03.2006 15:44
Cekanka_ucekana
ano :-)))))
08.03.2006 15:48
adelka
Cekanka_ucekana napsal(a):
ano :-)))))
ďakujem:o)))))))))))))))))))))))))
08.03.2006 15:54
Cekanka_ucekana
já si teda myslim, že člověk nějaký iluze mít má, ale je přirozený a zdravý, že o ně přichází a tak jako průběžně si dělá nový a přichází o ně a tak :-)
08.03.2006 16:02
adelka
já si teda myslim, že člověk nějaký iluze mít má, ale je přirozený a zdravý, že o ně přichází a tak jako průběžně si dělá nový a přichází o ně a tak :-)
no, to myslím:o)))
08.03.2006 18:40
Confused Garth
Jo jo, myslím, že Čekanka to vystihla dobře.
Nerušte dědky, když tlačí!
08.03.2006 21:49
Yfča
Souhlas s Čeky. ;o)
08.03.2006 22:42
stanislav
pro vývoj psychiky? co to je? a její vyspívání? to mi tedy není jasný. já myslel, že spíš člověk čím je starší tím je blbější a míň hybnej...  že nejde o vývoj ale o sestup postupný. hóhoho...

a co to je mít iluze? jakože myslet si něco, co neni pravda? nebo přát si něco co neni možný? to je mnohem lepší nějaký tydle iluze nemít...
08.03.2006 23:07
Repulsion
stanislav napsal(a):
co to je mít iluze? jakože myslet si něco, co neni pravda? nebo přát si něco co neni možný? to je mnohem lepší nějaký tydle iluze nemít...
Přesně - jde o to, jak definujeme "iluze". Jestli se jedná o formu održení od reality, pak čím dřív člověk procitne a přistane oběma nohama na zemi, tím lépe. I když to s ním může pořádně zamávat a každý to nemusí ustát. Ve většině případů se to dá léčit, pokud se člověk nechytne drog nebo chlastu že.

Pokud ale chápeme "iluze" spíš jako "vize", tedy víru v něco, co nás inspiruje a motivuje k určitému úsilí, pak se samozřejmě jedná o jev pozitivní, i když i tady člověk častěji narazí než že se mu podaří vizi naplnit. Ale to už tak nějak patří k životu. Jde o to se vždycky zase sebrat a zkoušet to znovu. Ale pokud člověk takové vize nemá, je život jen šedá rutina.
08.03.2006 23:25
Confused Garth
Repulsion napsal(a):
Pokud ale chápeme "iluze" spíš jako "vize", tedy víru v něco, co nás inspiruje a motivuje k určitému úsilí, pak se samozřejmě jedná o jev pozitivní, i když i tady člověk častěji narazí než že se mu podaří vizi naplnit. Ale to už tak nějak patří k životu. Jde o to se vždycky zase sebrat a zkoušet to znovu. Ale pokud člověk takové vize nemá, je život jen šedá rutina.
A některé "iluze" se nenaplní nikdy. Já myslím, že tohle je, o čem Čekanka mluvila.
Teď jsem dělal psychotesty a byla tam otázka :
Co je podle vás horší?
a/ držet se stále při zemi
b/ mít hlavu v oblacích

Já ty psychotesty prostě nemám rád. A psychology taky ne. :)
08.03.2006 23:41
Vích
Bez ideálů ani ránu, ale falešné domněnky a představy, pryč s nima.
09.03.2006 00:28
jjezibaba

Confused Garth napsal(a):
A některé "iluze" se nenaplní nikdy. Já myslím, že tohle je, o čem Čekanka mluvila.
Co je podle vás horší?
b/ mít hlavu v oblacích

Jsem pro hlavu v oblacích, za podmínky, že o tom člověk ví, že se pohybuje v těch oblacích.. Chce to koordinaci, užívat si představy a sny, ale nečekat od nich, že se v reálném životě vždycky fakt splní:)
09.03.2006 09:49
Cekanka_ucekana
jjezibaba napsal(a):
Co je podle vás horší?
b/ mít hlavu v oblacích

Jsem pro hlavu v oblacích, za podmínky, že o tom člověk ví, že se pohybuje v těch oblacích.. Chce to koordinaci, užívat si představy a sny, ale nečekat od nich, že se v reálném životě vždycky fakt splní:)
skvělý :-)

ale já si myslim, že to všecko, VŠECKO k životu patří, i mít iluze o tom, že ten chlap, kterýho si chci vzít je dokonalej a i potom přijít postupně na to, že neni, dělat si iluze o tom, že až vyjdu z tý školy, tak mi bude svět ležet u nohou, to patří k mládí přece, mít hlavu v oblacích, no a pak jdeme do práce a najednou ležíme my u nohou nějakýmu čurákovi, to k tomu prostě patří a je zdravý si na ztrátu iluzí zvykat od dětství, takže bych prostě neřešila, že ten spratek na pískovišti mýmu Pepíčkovi nechce pučit kyblíček, no, nechce, Pepíček přišel o ilutzi a ani to moc nebolelo, jen zjistil, že se to může stát :-) a tak :-)
09.03.2006 12:45
Diotima
jestli tě má život rád, tak tě o tvý iluze bude připravovat postupně ... nebo jsem měla říct - jestli to tvůj mozeček rozumně rozebere a naivních
iluzí tě zbaví bez frustrace ... iluzí - dětinské naivity ... pak jedině dobře,
pak vidíš život, jakej je, jsi nohama na zemi a raduješ se z něj ... ulítávat
si můžeš dle potřeby dál, to ti nikdo zakazovat nemůže :-) ... čao
09.03.2006 13:17
adelka
Diotima napsal(a):
jestli tě má život rád, tak tě o tvý iluze bude připravovat postupně ... nebo jsem měla říct - jestli to tvůj mozeček rozumně rozebere a naivních
iluzí tě zbaví bez frustrace ... iluzí - dětinské naivity ... pak jedině dobře,
pak vidíš život, jakej je, jsi nohama na zemi a raduješ se z něj ... ulítávat
si můžeš dle potřeby dál, to ti nikdo zakazovat nemůže :-) ... čao
Díík:o) No vono teď nejde ani tak konkrétně o mě, spíš mě k tý otázce někdo veřejně nejmenovatelnej inspiroval:o))))
09.03.2006 19:10
Monty
Kdo žádný iluze nemá, nemůže o žádný přijít.
Nepamatuju si, že bych kdy nějaký měla a pokud ano, jejich ztráta byla tak bezbolestná, že jsem si jí ani nepovšimla.
09.03.2006 20:31
Confused Garth
dělat si iluze o tom, že až vyjdu z tý školy, tak mi bude svět ležet u nohou, to patří k mládí přece, mít hlavu v oblacích, no a pak jdeme do práce a najednou ležíme my u nohou nějakýmu čurákovi, to k tomu prostě patří

to je dobrý..., blbý je když už je ti to jasný ve škole a pak "se to prostě jenom stane"

09.03.2006 20:36
adelka
dělat si iluze o tom, že až vyjdu z tý školy, tak mi bude svět ležet u nohou, to patří k mládí přece, mít hlavu v oblacích, no a pak jdeme do práce a najednou ležíme my u nohou nějakýmu čurákovi, to k tomu prostě patří

to je dobrý..., blbý je když už je ti to jasný ve škole a pak "se to prostě jenom stane"

Tak už seš na to připravenej, ne? A taky záleží, kdy lezeš ze školy.....
13.03.2006 10:37
Yvette
Podle mě, iluze má každý člověk...i když si je nepřipouští
Důležité ale je, jak se vyrovná s tím, že jeho iluze naplněna nebyla.
Pokud mám iluze a vím o nich je dobré netrvat na tom, aby byly skutečností, hlavně v případě, že jsou neuskutečnitelné

Někdy ale potřebujeme iluze typu "vizí" už jen pro samotnou existenci i kdyby se nám nikdy neměly splnit.

Kdybychom ale mluvili o iluzích typu "vidiny" pak už je všechno krapet horší
14.03.2006 10:15
tynic
Samotná ztráta iluzí je psychickým vývojem a to každopádně správným směrem. Důležité je vidět reálný obraz, ale neopustit při tom ideje. Zvednout tu tíhu a s úsměvem vyrazit dál :o)
14.03.2006 11:50
Diotima
jako malá holka jsem myslela, že rodiče jsou něco jako bohové ... ale samozřejmě jsem o tuto iluzi přišla ... ale tohle poznání - získávaný průběžně životem - bylo asi to nejdrsnější ... ale je určitě i součástí dospívání až dospění do dospělosti. Další iluze, které jsem se zbavovala dlouho, bylo přesvědčení, že když se budu chovat k druhým lidem slušně, že mi oplatí stejným - a dostkrát jsem narazila ... atd.atp.
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)