Téma #143
Autor:LISKA
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:15.01.2006 13:43
Počet návštěv:5692
Počet názorů:179

chceme tvořit, nebo se hecovat?
Mám pocit, že nad tím co napsal Logik v odkazu k básni  .. já vím,
je dost důležité.Jsem na Liteře teprve krátce, ale rozhodně nevidím žádnou  snahu vzájemně si pomáhat. Pár lidí se hádá o čemkoliv a pár si navzájem pochlebuje. Kdo napíše něco slušnějšího, pošle to pod jiným nikem na Totem. Tedy kromě urvisu, ten si za sebou stojí.

Názory
17.01.2006 18:34
bříza
To já Stáníku vím dobře, že si hraješ. Jenomže: když v takovéhle diskuzi se kdosi pokouší rozdýchat křehký ohníček myšlenky, ke zlepšení věci obecné, lidé, kteří si hrají se chovají jako ti, kdo nevědomky na louce zašlapávají sedmikrásky ... ;)

no ehmm - mohl jsem nají lepší příměr .... třeba vo slonech v porcelánu ... prostě tvoří VATU, ve které to podstatné uniká pozornosti čtenáře. Ty tu například v jedný minutě prohlásíš, že žádné změny nechceš - a hned na to, že ať je Repulsion prosadí .... to se na mě nezlob, ale to trochu pozornost štěpí. To ten Repuls - ať je jakej chce - mluví koherentnějc.
17.01.2006 19:41
stanislav
já jsem proti změnám, jakejmkoliv... to jsem opakoval kolikrát.
...a že Repulsovi fandim v jeho pokusech, to je věc jiná. přijdou mi legrační, ty jeho nápady, docela mě dycky pobavěj. to je celý. :o)
17.01.2006 21:49
Repulsion
bříza napsal(a):
Udržet tuhle enkávu relativní slušnosti a přátelství,
Když ty na té slušnosti a přátelství tak slepě bazíruješ, až se z toho stává vražedné dogma

bříza napsal(a):
zejména v situaci, kdy dotyčným aktivistickým naivistům se namísto pochopení - či vděku dlouhodobě dostává výsměchu a urážek.
Protože aktivističtí naivisté jsou často totálně mimo mísu a navíc nejsou schopni se spolu vzájemně domluvit.

bříza napsal(a):
a pak se jednoho dne posereš v kině-

Pacient si už svůj stav připouští. Výborně. Snad to můžeme pokládat za obrat k lepšímu.

bříza napsal(a):
a zachováš se, jako ostatní. Prostě ztratíš MOTIVACI pořád s někým diskutovat a vysvětlovat stále dokola tytéž banality lidem, kteří je evidentně nejsou schopni buď pochopit, nebo přijmout.
To, že někdo Tvé argumenty nepřijímá, nemusí nutně znamenat, že je nechápe. A že je nepřijímá, by Ti také nemělo vadit. Mám z Tebe takový pocit, že smyslem diskuze je u Tebe druhou stranu k něčemu přimět, donutit ji alespoň částečně ustoupit ze svých pozic. Jenže to je chyba. Smyslem diskuze je pouze výměna názorů. Jak kdo s těmi nově nabytými názory naloží, je čistě jeho věc.

bříza napsal(a):
dávám subjektivně Liteře tak 6-9 měsíců.
Ale piču s ryžu. Za půl roku to tady bude s největší pravděpodobností vypadat přibližně stejně jako teď. Ledaže by sis utřel zadek. Pak bychom možná mohli dát něco dohromady.
17.01.2006 23:26
bříza
Podívej Repe: ponech si v klidu své vhledy - kdybych se s Tebou chtěl bavit, nebloknul bych Tě - žeano. Opakovaně - nejprve mírně, později transparentně - jsem Ti dal najevo, že se mi nelíbí, jak pod díly dost často "přestřeluješ" v reakcích. Reagoval jsi - jak jsi reagoval. Myslím si o tom své - což mi nemůžeš mít zazlé. Sebekorekci a náhled u Tebe i nadále postrádám, naopak se pokoušíš míček přehrát čistě na moji stranu - což neberu - to jsi hochu mé předchozí vyjádření mylně interpretoval. Budeš mi muset dovolit i nadále prostou lidskou slušnost a ohleduplnost považovat za kategorie, o které má smysl (zejména dnes, kdy se splečnost propadá do konzumní bezohlednosti) se brát. Hulváty i nadále nesnáším - a nemám s nimi o čem hovořit. Vem to laskavě na vědomí. S našimi názorovými rozdíly to má pramálo společného.
18.01.2006 08:26
Wopi
bříza napsal(a):
Udržet tuhle enkávu relativní slušnosti a přátelství, proti tlaku odosobněného agresivního arogantního, řvavého a rvavého "kontextu doby" stojí nezměrné úsilí - zejména v situaci, kdy dotyčným aktivistickým naivistům se namísto pochopení - či vděku dlouhodobě dostává výsměchu a urážek.
Repulsion napsal(a):
Ona je hrozná škoda, že je teď růžový bříza posranej v kině. Jinak bychom mohli třeba ledacos vymyslet.
Q.E.D. (quod erat demonstrandum)
18.01.2006 09:18
hunk
Ano... Ano... Ano...

Enkláva slušnosti, Rada pro obecnou mravnost a Výkonný výbor téže rady jako moudrý Pastýř, jemuž se všichni dobrovolně (na základě jeho přirozené autority) podřizují.

Jenže - tyto pojmy a umění - byť třeba amatérské - se prostě vylučují.

Proč se tedy tento server nejmenuje www.normalizace.cz ?
18.01.2006 09:27
stanislav
milý hunku, otázka:
Pastýř je tzv. přirozená autorita, kolem které se vytváří život?

7) Těžiště orientace tedy není – a počet „přirozených autorit“ – kolem kterých se má šanci vytvářet „život“ klesá pod minimální kritické množství. Prostředí zaplavuje směs dusivé vaty a agresivního křiku topících se, kteří kolem sebe tlučou hlava nehlava. Pár jedinců se tím neobyčejně baví a záměrně si zajdou někoho verbálně „střelit“, jiní se uzavírají do aristokratické mlčenlivosti, jiní disgustovaně odcházejí.

bod sedum líčí hotovej armagedón! že by to tady fakt bylo takhle zpustlý? že by měl přijít Pastýř a vymést tento chlív? že by se chystalo poučení z krizového vývoje? hihihi
18.01.2006 09:32
stanislav
Urvisu napsal(a):
Nevylučují.
jsi skoupý na slovo, tvá řeč se mi zdá příliš strohou. promlouváš jak hlas z Hory.
18.01.2006 10:17
Repulsion
JSI TRUHLÍK, BŘÍZO. V KRITIKÁCH JSEM PŘESTŘELIL PÁRKRÁT, COŽ JSEM NÁSLEDNĚ VYSVĚTLIL A VEŘEJNĚ SE ZA TO OMLUVIL (NĚKOLIKA LIDEM I OSOBNĚ). A TY JSI TU MOJI OMLUVU ČET. A NIC.
NAOPAK JSI REAGOVAL NAPROSTO NEPŘIMĚŘENĚ NA MOJI KRITIKU, KTERÁ BYLA VĚCNÁ A SLUŠNÁ.

ALE JÁ PROTI TOBĚ NADÁLE NIC NEMÁM. VNUCOVAT SE TI ALE TAKÉ NEBUDU. JDE PŘEDEVŠÍM O TO, JESTLI TI JDE O LITERRU NEBO O VLASTNÍ EGO.

Wopi napsal(a):
Q.E.D. (quod erat demonstrandum)
Asi tak Wopi - mám Tě rád a vážím si Tě. Vážím si i břízy. Ale vyjadřuji se, jak se vyjadřuji. A vyjadřuji se tak obzvláště rád vůči břízovi, protože jeho ostentativní slušnost mě tak trochu dráždí. Mám totiž trošku takový dojem, že se jedná o "slušnost" za každou cenu. O slušnost, která je pouze formální, a která se vyznačuje toliko škrobenou mluvou. Ve skutečnosti je to však slušnost licoměrná, nelaskavá a možná dokonce krutá.
Už jsem tady několikrát psal, že přibližně ve stejné době, kdy jsem přišel na Literru, se u mě začala rozjíždět psychická porucha. Můj příchod na LIterru s tím koneckonců souvisí - ocitl jsem se v hrozné izolaci a cítil jsem potřebu poznat nové lidi. Moje nemoc však nabrala na obrátkách. Takových, že jsem se málem zabil. Za své úlety jsem se několikrát omlouval. Také jsem napsal, že nejsem schopen zaručit, že se nebudou opakovat. A přesto si tu bříza velkohubě trvá na svých povýšených soudech a dál blábolí o slušnosti, o které ve skutečnosti, jak se zdá, vůbec nic neví. Podal jsem mu ruku - svým způsobem samozřejmě - ale předpokládám, že je dost inteligentní na to, aby to poznal. Chtěl jsem to všechno obrátit v taškařici. Hezky se tomu zasmát a pokračovat dál. Chtěl jsem něco udělat pro Literru, která mi hodně pomohla v době, kdy mi bylo fakt hodně blbě. Ale jestli tady už nejsem vítán, řekni mi to na rovinu.
18.01.2006 10:58
bříza
Repe - aby se tu zbůhdarma nekecalo ohledně té "omluvy": jde o dílo

http://www.literra.cz/moduly/autor/php/dilo.php?dilo_id=22352&autor_id=7

Je to INDISPOZICE, autorka zcela jasně v debatě před Tebou uvedla, že "bolí", byla těšena a podobně .... načež jsi napsal své obvyklé: "je to na piču" a básničku krásně formálně rozebral a sepsul. Druhý den jsi si přečetl můj výkřik nevole - a požádal o pochopení pro své manické stavy - nicméně, abys si nezadal, neopomněl dodat, že na svém hodnocení trváš.

TO MÁ PODLE TEBE BÝT OMLUVA ? Tomu já hochu říkám sentimentální sebestředná lítost, která existenci nějaké DRUHÉ bytosti vnímá jako NEPODSTATNOU.

Mám dojem, že Tvá "věcná" kritika slovy "je to na piču" bohužel ve většině případů autorům kromě "smíšených pocitů" nic prospěšného nepřináší. Když se proti Tvému jednání zvedne hlas - začneš zkoumat osobnost jeho nositele, psát o ní nejapné postuláty a vypouštět dehonestující "labely".

CO proboha Tě prosím, čekáš jiného ???

OK: - beru, že je to možná Tvůj způsob "zlehčení" a "omluvy" - ale na internetu chybí "metakomunikace" - intonace, gesta, mimika ... VŮBEC s tím nepočítáš. Osobně se neznáme - a nemůžeš tedy předpokládat, že Tvá případná "dobrácká drsnost" nebude v řadě případů interpretována, jako nemístná neurvalost. Mé současné chování je Tvá "zpětná vazba". Vezmi co chceš a zachovej se podle toho. Nejsem takový idiot, abych Tě pro sebe jako člověka definitivně odepsal jen podle kecání na internetu.

18.01.2006 11:10
jjezibaba
Repulsion napsal(a):

...
Literra bude rozdělena na několik tématických klubů, kterých bude pevný a neměnný počet. Doporučoval bych šest. Pět klubů bude založeno tak, že libovolný iniciátor napíše program, profil a stanovy navrhovaného klubu. Všichni uživatelé Litery se pak přihlásí k jednotlivým návrhům (vždy každý pouze k jednomu klubu). Pět klubů s nejvíce členy bude vybráno, ostatní mají prostě smůlu. Šestým klubem bude klub nováčků.

Každý nový uživatel bude implicitně publikovat v klubu nováčků. Členem jiného klubu se může stát jednak na vlastní žádost, pokud ji rada daného klubu schválí, nebo mu může být členství v klubu nabídnuto.

Nováčkům se bude po přihlášení zobrazovat jen seznam děl v klubu nováčků, členům jiných klubů pak seznam děl v daném klubu. Každý však bude moci libovolně navštěvovat i ostatní kluby.

Každý autor zůstává v klubu nováčků tak dlouho, dokud není přijat do jiného klubu.

Pokud by se tento opiový sen někomu zamlouval, může zkusit podplatit Endifa, aby to naprogramoval.
Mě se tenhle návrh líbí. A není podle mě nijak v rozporu s břízovými "pastýři", přitom bere v úvahu, že pro každého je autoritou někdo jiný. Některé detaily by se asi daly udělat jinak - na úvodní stránce se klidně můžou zobrazovat všechny skupiny, apod. Otázkou je, jestli by "pastýři z klubů" byli vážně ochotní pročítat se díly nováčků..
18.01.2006 11:35
stanislav
mně připadaj kluby tzv. na piču. zas takový miliony lidí tu nejsou, aby se dělily jednotlivé osoby do nějakejch skupinek.
a obzvlášť, když by jich podle Repulsiona měl bejt jen určitej počet. když už nějaký kluby, tak ať si je zakládá kdo chce a sloužej čemukoliv a komukoliv, kdo se do nich přihlásí.
18.01.2006 11:59
bříza
stanislav napsal(a):
když už nějaký kluby, tak ať si je zakládá kdo chce a sloužej čemukoliv a komukoliv, kdo se do nich přihlásí.
Stanislave: TOTO je podstata mého návrhu ! To Ty s Hunkem si zřejmě představujete nějakého "nadčlověka" - normalizátora. O tom ale nikde nepadlo slovo! Např. kdyby tady mezi námi byl Šiktanc, Skácel, Janota a t.d. v "jinošských letech" - pokud by se prokázalo, že jsou vnímaví a mají přehled, imaginaci a talent, určitě by hodně lidí zajímaly jejich názory. Stali by se tedy jakousi "autoritou" přirozeně "vyrostlou". A takové autority by v "radě" byly neobyčejně žádány - nemyslíš ? Asi by si "ohlídaly", aby prostředí "dělné" a přívětivé - se nestalo tyjátrem agresivních falešných exhibicionistů. Navíc - pokud by se uvolily několika zájemcům pravidelně komentovat tvorbu ...
18.01.2006 12:04
jjezibaba
Jasně, taky by to mohlo bejt tak, že si klub může založit kdo chce a každý si taky stanoví vlastní klíč pro přijímání nových lidí (třeba tak, že bere každého:) a pravidla fungování (třeba že členové smí/nesmí být členy jiného klubu). Ono by se to časem samo vytřídilo, některé kluby by byly holt exkluzivní a jiné ne.. A některé by měly jednoho nebo dva členy.. Nováčci by si pak sami rozhodli, o který klub se chtějí snažit.
A že je na liteře málo lidí se mi nezdá.. skupinky existujou už teď:)
18.01.2006 12:14
logikJJ
bříza napsal(a):
stanislav napsal(a):
když už nějaký kluby, tak ať si je zakládá kdo chce a sloužej čemukoliv a komukoliv, kdo se do nich přihlásí.
Stanislave: TOTO je podstata mého návrhu ! To Ty s Hunkem si zřejmě představujete nějakého "nadčlověka" - normalizátora. O tom ale nikde nepadlo slovo! Např. kdyby tady mezi námi byl Šiktanc, Skácel, Janota a t.d. v "jinošských letech" - pokud by se prokázalo, že jsou vnímaví a mají přehled, imaginaci a talent, určitě by hodně lidí zajímaly jejich názory. Stali by se tedy jakousi "autoritou" přirozeně "vyrostlou". A takové autority by v "radě" byly neobyčejně žádány - nemyslíš ? Asi by si "ohlídaly", aby prostředí "dělné" a přívětivé - se nestalo tyjátrem agresivních falešných exhibicionistů. Navíc - pokud by se uvolily několika zájemcům pravidelně komentovat tvorbu ...
nepřipadáš si tu jak debil?
trochu?
mluvíš, lidi koukaj na ty písmena co napíšeš, ty mluvíš, oni koukaj
je to asi tím že tady odnaučilo číst
18.01.2006 12:28
stanislav
logiku, myslím, že jsem ty břízovo návrhy čet poměrně pozorně, přes tu moralistickou omáčku ale jaksi neni moc vidět gró věci, jestli to nebude tím... věci jde sesumírovat mnohem jednodušejc, třeba takovej Repuls má svý návrhy formulovaný poměrně lapidárně.
18.01.2006 12:35
stanislav
a hlavně - bříza něco mele v rovině pastýřů, obecných přirozených autorit a podobný hežble, co v podstatě chce navrhnout, co podniknout, to nijak moc zformulovaný nemá, se mi tak zdá, takže s těma debilama se to pak může nádherně přihodit.

slova jako "dělné" prostředí, "ohlídat" jsou jen fráze s nulovou vypovídací hodnotou.   
18.01.2006 13:14
bříza
Nojo - Jardo. Připadám. Napřed volají ať se vyjádřím, posílaj avíza - a jakmile to udělám, přilítnou jiní, totálně to překroutí, vytáhnou deset koncepcí jiných a následně se v tom nikdo nevyzná, za což poprávu sklidím odsouzení. :)
Jedny popuzí, že mluvím slušně, jiné, že někomu nabízím pár facek, někdo se zablokuje na nějakém mém slovíčku, jinýho seru, jako člověk .... :) - prostě: praktická ukázka, proč není možno jinak, než zásadní rozhodnutí provádět v radě - a nikoli po veřejném konsensu.

- ještěže jsem splachovací a trpělivý, pokud jde o nechápající přátele. hi hi

;)

18.01.2006 13:19
logikJJ
Atalanta, bříza, Charlien, Endif, Hester, Humble, Merle, Seregil, Wiki, Wopi
bože todle je reprezentace litery
jedni už tu nejsou
jiní jen aby se neřeklo
fakt, zajímavej výběr
18.01.2006 13:27
karel_letoun
logikJJ napsal(a):
Atalanta, bříza, Charlien, Endif, Hester, Humble, Merle, Seregil, Wiki, Wopi
bože todle je reprezentace litery
jedni už tu nejsou
jiní jen aby se neřeklo
fakt, zajímavej výběr
A co já, na mě sereš, co ?
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)