Téma #143
Autor:LISKA
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:15.01.2006 13:43
Počet návštěv:5697
Počet názorů:179

chceme tvořit, nebo se hecovat?
Mám pocit, že nad tím co napsal Logik v odkazu k básni  .. já vím,
je dost důležité.Jsem na Liteře teprve krátce, ale rozhodně nevidím žádnou  snahu vzájemně si pomáhat. Pár lidí se hádá o čemkoliv a pár si navzájem pochlebuje. Kdo napíše něco slušnějšího, pošle to pod jiným nikem na Totem. Tedy kromě urvisu, ten si za sebou stojí.

Názory
15.01.2006 19:04
Wiki
asi ...osobí setkání dost často vyřeší spoustu zkreslených představ
15.01.2006 19:05
LISKA
Možná by pomohlo více využívat diskuzí, když máme pocit, že někdo píše bláboly. Když dostanu pořádně zabrat, tak si příště rozmyslím pustit nedodělek.
Hlavně nezakládejte žádné rady, výbory a stranické buňky. Peníze, pokud je někdo může pustit, tak patří na výše zmíněný účet.
15.01.2006 19:07
Wiki
LISKA napsal(a):
Možná by pomohlo více využívat diskuzí, když máme pocit, že někdo píše bláboly. Když dostanu pořádně zabrat, tak si příště rozmyslím pustit nedodělek.
Hlavně nezakládejte žádné rady, výbory a stranické buňky. Peníze, pokud je někdo může pustit, tak patří na výše zmíněný účet.
kdybys viděla kolikrát už tohle tady bylo, kolikrát a kolik lidí se snažilo radit, pomáhat...leč marně....
15.01.2006 19:10
Repulsion
Pokud má LIterra nějak vypadat, rozhodně potřebuje lépe organizovanou skupinu lidí, než je současná, víceméně "tajemná" Rada Literry.
15.01.2006 19:11
Wopi
Tajemná je jen pro lidi, co neumí číst.
15.01.2006 19:12
Wopi
Tyhle demagige, Repulsione, jsou přesně to, co lidi odrazuje o tvých i dobře míněných aktivit.
15.01.2006 19:13
Repulsion
Wopi napsal(a):
Tyhle demagige, Repulsione, jsou přesně to, co lidi odrazuje o tvých i dobře míněných aktivit.
Jáké demagogie?
15.01.2006 19:18
Vladimír Ochrana
ad LISKA - a zkusil jsi už někdy někomu napsat, že píše bláboly, že ještě věříš na diskuze? Já to skusil už mnohokrát - půlka adresátů mne odzbrojila tvrzením, že oni to píší pro radost, že neaspirují na umění, že se to jiným líbí, vždyť to dostalo několik tipů etc. Druhá půlka mne smetla osobními urážkami.

ad všichni - pokud je mi známo, podobná diskuze zde proběhla už někdy v létě, dodnes jsem nezaznamenal žádný z jejich závěrů v současné praxi, jenom s lítostí zjišťuji, jak sem chodí stále méně tehdejších dobrých autorů, přišla spousta nových lidí, kteří si vzájemně chválí každej druhej blábol, který vloží. Jenom jsem rád, že se zde znovu objevuje Wopi, a že sem občas něco vloží logikjj.
15.01.2006 19:21
Repulsion
Wopi napsal(a):
Tajemná je jen pro lidi, co neumí číst.
Nemyslel jsem tajemná z hlediska složení, ale z hlediska činnosti. O té jsem zatím nikde nic nečetl.
15.01.2006 20:11
Wiki
Urvisu napsal(a):
Počkám si, zda se vyjádří i Bříza. Nešlo mi o demokratickou diskusi.
bříza se vyjádří :-) zítra, taky se těším
15.01.2006 21:18
Wiki
Vladimír Ochrana napsal(a):
ad LISKA - a zkusil jsi už někdy někomu napsat, že píše bláboly, že ještě věříš na diskuze? Já to skusil už mnohokrát - půlka adresátů mne odzbrojila tvrzením, že oni to píší pro radost, že neaspirují na umění, že se to jiným líbí, vždyť to dostalo několik tipů etc. Druhá půlka mne smetla osobními urážkami.

ad všichni - pokud je mi známo, podobná diskuze zde proběhla už někdy v létě, dodnes jsem nezaznamenal žádný z jejich závěrů v současné praxi, jenom s lítostí zjišťuji, jak sem chodí stále méně tehdejších dobrých autorů, přišla spousta nových lidí, kteří si vzájemně chválí každej druhej blábol, který vloží. Jenom jsem rád, že se zde znovu objevuje Wopi, a že sem občas něco vloží logikjj.
tak tohle celé bych mohla podepsat !!!!
15.01.2006 23:05
Natasha
Wopi napsal(a):
Milá Natašo, služba na prodej tady opravdu je - a to je funkce tohoto serveru vůbec. Jestli si myslíte, že doména a hosting jsou zadarmo, moc se mýlíte.

Co je však zajímavé, na provoz většinou přispívají (jak finančně, tak prací) ti nenápadní, zatímco ti, co tu nejvíc křičejí, obvykle nedali na provoz ani halíř.

Samozřejmě - jde o zcela dobrovolnou věc, píšu to jen pro zajímavost.
Bylo zbytečné se naštětit, Wopi, nežijeme ve středověku. Ostatně o cenách domény a hostingu jsem informovaná, neb totéž platíme pro náš časopis. My zatím platíme kolem tisícovky ročně (za obojí dohromady). Je mi ale jasné, že LiTerra je náročnější - co do množství dat.
Tady ale byla řeč o hromadném placení přístupu, což by ve výsledku byla suma natolik vysoká, že by se už to, co za ni je ořízeno, nějak detailněji objasnit mělo/muselo. Víc jsem tím nenaznačovala.
16.01.2006 07:57
Wopi
Natašo, já se vůbec neštětím a i Ty myslím vidíš v mých slovech něco jiného, než jsem tam chtěl dát.
Souhlasím s tezí, že není nad osobní diskusi - v písemné dojde často k nedorozuměním.

A věcná poznámka - o plošném placení se zmínil jen Urvisu, osobně nic takového nechci.
16.01.2006 09:45
Natasha
Jistě, Urvisu to myslí dobře, ale ono by to nefungovalo. Spousta lidí by odešla atd. - a někteří opravdu jen proto, že nemají peněz nazbyt. V literárním světě má peníze často ten, kdo zase z toho literárního hlediska takovým přínosem není :) Ale to by taky záviselo na konkrétní částce.
Ne serveru Nyx to vyřešili tak, že nabídli uživatelům prémiovou verzi, která se platí. V jejím rámci je možné fulltextově vyhledávat, uploadovat více dat, neviditelný mod atd., prostě technické vychytávky.
Ani to by tu ale nebylo řešením, neboť zde nejde o formu a fíčury, ale o obsah.
16.01.2006 11:47
bříza
Témat tu je nahozena řada – takže debata není nijak koherentní.

1) Literra byla zakládána jako azyl pro ty, kteří byli „odděleni“ z Písmáka pro etickou nekompatibilitu s tehdejším vedením. Byla založena těmi, kteří pamatovali původní přátelskou a uvolněnou atmosféru za Oldy Neubergera – kde nepanovala agresivita, ani soutěživost – ale nesmírná zvědavost na nápady ostatních. Tím není řečeno, že šlo o „vážnou literaturu“. Lidé si tam hráli ! Ano – šlo primárně o hru s vlastní fantazií a zajímavé artefakty vznikaly jaksi jako „side effect“. Tato atmosféra byla umožněna skutečností, že se aktéři NEBRALI VÁŽNĚ, jako tvůrci. V pozadí „produkce“ bylo jakési: „ jó na Básníky ? – kam se hrabu !“ – tedy povšechně sdílené vědomí vlastní omezenosti. Z toho plynula tolerance – „jsem stejně blbej jako Ty“. Některé to pustilo, jiné nikoli. Někteří se začali sami neobyčejně „žrát“ a pěstovat své egoismy – jiným se stýská po původní čisté hravosti, která se poznenáhlu začala proměňovat u některých z nich v moudrost. Z mého subjektivního pohledu – právě toto původně hravé „jádro“ Písmáka, neuneslo jeho Hornerovskou metamorfozu – a když nádoba přetekla – vylučováním spoluautorů, se kterými nebyl Horner schopen komunikovat, založilo Literru – s nadějí na vytvoření přátelského prostoru, kde se bude dařit myšlenkám.
2) Bohužel – grafomanické tlaky a agresivní atmosféra v píšící internetové komunitě, jsou jako otravný plyn, který proniká napříč prostředími. A novorozenec – Literra neměla – a nemá – vybudovanou imunitu. Zázrak sám je, že vůbec vznikla. Že se ta otcovsko/mateřská „aktivní skupinka“ nerozhádala hned na začátku, že se našel schopný a komunikativní programátor Endif, pár rozumných a nápaditých lidí, kteří vytvořili poradní orgán – a fantastická dvojka Wopi/Wiki, kteří tvoří s vypětím všech sil hlavní svorník celé stavby. Její současný tvar je výsledkem nejmenšího možného kompromisu, mezi různými koncepcemi – někdy i protichůdnými – byla probírána v nesčetných diskuzích, vedených na vřejných očích i v radě samé často i velice náročných, kladoucích neobyčejné schopnosti na rozvahu a sebekontrolu všech aktérů (párkrát to i vypadalo na rozpad rady + konec serveru).
3) Zásadním současným problémem je řešení dvou rozporů: A) jak rozpoznat mezi začátečníky hlavy otevřené s potenciálem růstu a jak bloggery, kterým stačí denní dávka sebeuspokojení? B) Jak zamezit, aby „křiklouni“ neumlčeli „tiché“? „vulgární“ - „citlivé“ ? „pokleslí“ - „ušlechtilé“? „agresivní“ – „empatické“? Jak zabránit jedovatým nožům do zad – naoko se tvářících anonymních „kamarádů“, kteří příchozí ve skutečnosti touží zdeptat a odradit, neb jim je čerta starého po jejich Bytí?
4) Žádná rada – ani vedení serveru nemá dostatečnou přirozenou autoritu, aby tímto živoucím smíšeným „bazénem“ literárního tvorstva arbitrárně vedla radikální oddělující řez, který by oddělil „plankton“ od „průhledné vody“, bez které komunikace není myslitelná. Bylo by to vnímáno, jako „kastování“, část uživatelů by se cítila odstrčena a ponížena. Navíc to nelze udělat spravedlivě, aniž by bylo vedení serveru nadáno božskou jasnozřivostí – což není.
5) Z této husté bazální primitivní „polívky“, připomínající pramoře před vznikem života, se však mají šanci postupně vyvinout sofistikované organismy. Sociální struktury osobních vazeb mezi autory, kteří si mají co říci. Přirozené autority a jejich čtenáři, začínající autoři, kteří si přejí být „dohlíženi“ – či „kritizováni“ kýmsi KONKRÉTNÍM. Proto jedna z navrhovaných koncepcí počítala právě s takovýmito poddoménami – pracovními stolečky pro ty, kteří k sobě mají blízko (jako jsou kluby na Písmáku – s tím rozdílem, že zde by nebyly založeny „literární skupinou“, ale šlo by o domluvu mezi pročítajícím „pastýřem“ a pročítanými (a konstruktivně kritizovanými) „ovcemi“. Tedy princip PŘIROZENÉ autority. Ostatně vznik takovýchto skupin už dnešní uspořádání – nastavením sledovaných autorů – umožňuje. Jde čistě o osobní domluvu dotyčných (která by jistě byla živější, pokud by účastníci vešli i v osobní mimointernetový styk).
6) V původním mém návrhu bylo počítáno i s jakýmsi „klubem“, který by mohl sdružovat např. „pastýře“, či prokazatelně „kvalitní“ tvůrce a který by hrál roli jakéhosi intelektuálního těžiště – které by mezi sebe hned tak někoho nepustilo (pokud by nebylo jasné, že má co nabídnout a nechová se destruktivně). Výhodou tohoto systému by právě bylo, že se opírá o autoritu přirozenou – danou počtem zájemců o názor dotyčného – nikoli řevem, křikem a sebepropagací zastydlých rozbíječů tabu mezilidské slušnosti a ohleduplnosti. Tento klub měl plnit nezastupitelnou funkci: - VYCHOVÁVAT ETICKOU ÚROVEŃ V KOMUNIKACI. Tedy tam , kde Písmák postupoval represí, vsadila Literra na KULTIVACI. TOTO byl hlavní etos, s nímž byla založena! - Byl jsem považován za elitáře a nápad se neujal.
7) Těžiště orientace tedy není – a počet „přirozených autorit“ – kolem kterých se má šanci vytvářet „život“ klesá pod minimální kritické množství. Prostředí zaplavuje směs dusivé vaty a agresivního křiku topících se, kteří kolem sebe tlučou hlava nehlava. Pár jedinců se tím neobyčejně baví a záměrně si zajdou někoho verbálně „střelit“, jiní se uzavírají do aristokratické mlčenlivosti, jiní disgustovaně odcházejí.

Co se chce po mě ? Svůj návrh řešení jsem uvedl, víc dělat nemohu, dokud nepřekonáte svá EGA každý sám u sebe !

b.

PS: osobní spory tu větrat nehodlám
16.01.2006 14:08
Hana
Taky jsem jedním z nováčků a při prvním pročítáním se cik cak napříč různými autory a hlavně názory u jejich děl, na mě padl strach, skoro panika:KAM JSEM TO ZABLOUDILA?! Pak jsem se trochu otrkala a už se tak nebojím (možná je to tím, že se na mne ještě nevrhli ti, co ve mně tu paniku vyvolali) Ale přesto mi některé věci vadí (třeba to, že se NEDOSTANU DO KAVÁRNY!!! - to jen vtípek pro odlehčení) - třeba záplava hnoje pod dětskou říkankou... Ač jsem se s břízou nikdy nikde nijak nesešla a ještě tady trochu tápu, PLNĚ SOUHLASÍM s jeho názorem. A přitakávám i Konvalině. O nikom dalším se nezmiňuji, ale přečetla jsem všechny názory této debaty, jen dnes nemůžu nějak rozjet mozkové závity k větším výkonům.
16.01.2006 14:56
Lena
Děkuju za zajímavou diskusi a Břízovi za fakt zajímavou odpověď.
A děkuju dvojici Wopi/Wiki a taky Endifovi a všem ostatním, kteří nejsou vidět. Kdysi jsem sama cosi podobného táhla... nespokojení se ozvou vždycky, spokojení málokdy a člověk pak má někdy pocit, že se nezavděčí :-)
Děkuju, že Literra pořád ještě je, i když mě mrzí, že ubývá zajímavých věcí - dřív to byly co tři dny to dílo, co mne opravdu zaujalo, teď je tak jedno do měsíce. Možná je to tím, že do začátku se hodně "sypalo" z archivů, nevím.
A děkuju Vladimírovi za všechny kritiky - ráda je čtu, a to nejen ty u svých básní.
Tož tak.
16.01.2006 16:44
Repulsion
Včera jsem měl sen a růžovém břízovi. Zdálo se mi, že jsme vysoko v horách popíjeli zelený čaj a telepaticky spolu komunikovali. Taky jsem kouřili opium, a výsledek se brzy dostavil:

Literra bude rozdělena na několik tématických klubů, kterých bude pevný a neměnný počet. Doporučoval bych šest. Pět klubů bude založeno tak, že libovolný iniciátor napíše program, profil a stanovy navrhovaného klubu. Všichni uživatelé Litery se pak přihlásí k jednotlivým návrhům (vždy každý pouze k jednomu klubu). Pět klubů s nejvíce členy bude vybráno, ostatní mají prostě smůlu. Šestým klubem bude klub nováčků.

Každý nový uživatel bude implicitně publikovat v klubu nováčků. Členem jiného klubu se může stát jednak na vlastní žádost, pokud ji rada daného klubu schválí, nebo mu může být členství v klubu nabídnuto.

Nováčkům se bude po přihlášení zobrazovat jen seznam děl v klubu nováčků, členům jiných klubů pak seznam děl v daném klubu. Každý však bude moci libovolně navštěvovat i ostatní kluby.

Každý autor zůstává v klubu nováčků tak dlouho, dokud není přijat do jiného klubu.

Pokud by se tento opiový sen někomu zamlouval, může zkusit podplatit Endifa, aby to naprogramoval.
16.01.2006 16:50
Hana
sen není špatnej, ale HLAVNĚ NOVÁČCI by měli mít šanci pročítat seznam všech (nových) děl a brouzdat v něm bez omezení a nutnosti poskakovat z klubu do klubu - už kvůli svému růstu!

nováček
16.01.2006 16:54
Repulsion
Urvisu napsal(a):
Jak zabráníš magorům a deviantům v napadání a deptání nováčků anebo krásnosnílků, Repe? Bez omezování pohybu to nedokážeš.
Právě, že tohle už by si řešil každý klub podle svého...
[ << ] [ < ] [ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)