Téma #143
Autor:LISKA
Fórum:
Obecná diskuze
Datum publikace:15.01.2006 13:43
Počet návštěv:5684
Počet názorů:179

chceme tvořit, nebo se hecovat?
Mám pocit, že nad tím co napsal Logik v odkazu k básni  .. já vím,
je dost důležité.Jsem na Liteře teprve krátce, ale rozhodně nevidím žádnou  snahu vzájemně si pomáhat. Pár lidí se hádá o čemkoliv a pár si navzájem pochlebuje. Kdo napíše něco slušnějšího, pošle to pod jiným nikem na Totem. Tedy kromě urvisu, ten si za sebou stojí.

Názory
15.01.2006 15:43
Natasha
Klíčová je věta: "Jsem na Liteře teprve krátce, ale rozhodně nevidím žádnou snahu vzájemně si pomáhat."
Tvůj soud se zde sám usvědčuje ze zbrklosti a extremismu.
Je třeba přečíst víc textů a především sám se do dění aktivně zapojit, pak budeš mít možnost nahlédnout dál.
Ano, hádky, provokace, antipatie, mělkost, blbnutí, blábol, to všechno tu je.
Ale také vnímavost, kvalitní texty, chytrý humor, přátelství a soucit.
Uvidíš to takovýma očima, jak otevřený sám budeš. A získáš tak cenné reflexe, jak cenné reflexe sám poskytneš. Taková je moje zkušenost napříč mnoha diskusními a literárními servery.
15.01.2006 15:47
Wopi
Především - otázka je špatně postavena. Tady už dávno nejde a nemůže jít o to si vzájemně pomáhat. Vysvětlím dále.

S tím Totemem to je bohužel pravda, ale je tu jedna smutná okolnost: na začátku LiTerry byla úroveň průměrného díla na Totemu nižší než tady. Dnes je to přesně naopak - a je to proto, že LiTerra byla zadušena grafomany bez jakýchkoliv uměleckých ambicí.

Zatímco dříve se dalo procházet díly, číst si - a když člověk tuatam narazil na začátečníka, dalo se opravdu pomáhat. Postupem času však došlo k nabalení tolika lidí, kteří jsou literaturou zcela nezasaženi, že systém upadl tam, kde je. Lidí, kteří mají za to, že ke psaní stačí znalost všech písmen abecedy, kteří publikují jakoukoliv banalitu, která jim zrovna přijde na mysl. Ani tohle by ještě nebyl ten průšvih - jenže: v podstatě zde časem vzniklo hnutí lidí, co v poezii zůstali na úrovni veršíků národních kalendářů z přelomu 19. a 20. století (a spíše pod ní, protože v těch kalendářích alespoň dodržovali rytmus), a ti se vzájemně usilovně podporují. Kdokoliv z nich napíše novou milionkrát omletou věc, která by byla směšná už před sto lety, okamžitě se nahrnou ostatní a zahrnou ji haldou pochval a tipů.

Jakýkoliv pokus o kritiku je odsouzen k neúspěchu, neboť jim je v jejich bahýnku dobře a argumenty typu "já to tak cítím", "ale mně to oslovuje" smetou vše.

Nyní je stav takový, že v hlavním seznamu děl se pro člověka, co má literaturu rád, v podstatě nedá číst. Zaplať Bůh za těch pár statečných, co sem ještě občas vloží kvalitní věc - a to i přes to, že je okamžitě zasypána poznámkami "tomu nerozumím", "to je moc dlouhé" a nebo ani to. Ti, kteří sem dokážou dát kvalitní dílo i s tím vědomím, že budou mít mnohem méně tipů a pochvalných ohlasů, než "láska / páska". Ti drží ještě LiTerru nad vodou, ale jak dlouho je to bude bavit??

Proto vidím (a nejen já) jak NUTNOST mít odděleno zvlášť to, čím se autoři snaží o umění a zvlášť to, čím si jen tak sdělují, co dnes viděli z okna.
15.01.2006 15:56
logikJJ
Wopi napsal(a):

Proto vidím (a nejen já) jak NUTNOST mít odděleno zvlášť to, čím se autoři snaží o umění a zvlášť to, čím si jen tak sdělují, co dnes viděli z okna.
ano
o tom píšu už půl roku
dnes pod posledním dílem niku keporkak
15.01.2006 15:57
Natasha
Wopi: Musím říci, že sice s těmi tunami neumětelů máš pravdu, ale na druhé straně to se dá očekávat. Vždycky budou naprosto převažovat lidi, kteří píšou, nad lidmi, kteří píšou dobře.
Osobně nevidím takový rozdíl v kvalitě mezi Totemem, LiTerrou a Písmákem.
Autoři neustále přecházejí, přejmenovávají se, mažou se a znovu publikují, přelévají se.
Začátečníků a věčných začátečníků je všude tuna.
Totem má snad tu výhodu, že pro svou komunitu "zaťatých" organizuje skutečně zajímavé akce, ta autorská čtení. To totiž vycedilo lidi, kteří pro psaní a čtení žijí, sblížilo je to a proto snad k Totemu teď tíhnou.
Je nás málo, co hledáme něco hlubšího, co se pročítáme a propisujeme k nějakému tvaru textu, kteří se psaním jen nezbavujeme tísně nebo vzteku.
Měli bychom držet při sobě napříč všemi platformami :-) A ono to tak do určité míry je, aspoň já si toho všímám.
15.01.2006 15:58
Natasha
Wopi, logiku: Vydělit "vážné psavce" od "kravilů" je sice hezká myšlenka, ale vyžaduje to sebekritiku těch druhých - zajímalo by mě, jak toho chcete docílit :-)
15.01.2006 16:04
logikJJ
nejprve výběrem silnější skupiny(třeba dle děl do zlatého fondu)
ti už by mezi sebe pustili jen to slušnější
(silně zjednodušeno)
15.01.2006 16:10
Natasha
Logiku: Tedy vlastně vytvořením jakéhosi "vnitřního kruhu" nebo "redakce".
Ale ti by pak museli mít povinnost pročítat i nové texty, jinak by složení "vpuštěných" zamrzlo na úvodním stavu, což by nebylo fair.
15.01.2006 16:15
logikJJ
Natasha napsal(a):
Logiku: Tedy vlastně vytvořením jakéhosi "vnitřního kruhu" nebo "redakce".
Ale ti by pak museli mít povinnost pročítat i nové texty, jinak by složení "vpuštěných" zamrzlo na úvodním stavu, což by nebylo fair.
jeden z nich snad čte né, a upozorní
myslím že víc "břízů"
a rozšiřováním by i ta možnost byla širší
tedy na co je tady rada litery
na co je zlatý fond
s jeho systémem vkládání
a co je fér?
15.01.2006 16:22
Natasha
Logiku: Fair? Jsem pro otevřené, ne izolované systémy, to je všechno.
Redakce ano, ale ne Olymp, kam smrtelník nesmí.

Jinak ale možná žádám nebo apeluji na něco, co je logickou součástí LiTerry (například ta rada, o jejímž fungování nebo úloze nevím nic moc) - já ten zdejší systém zase tak do detailu neznám, jen ho vlastně používám.
15.01.2006 16:28
logikJJ
Natasha napsal(a):
Logiku: Fair? Jsem pro otevřené, ne izolované systémy, to je všechno.
Redakce ano, ale ne Olymp, kam smrtelník nesmí.

Jinak ale možná žádám nebo apeluji na něco, co je logickou součástí LiTerry (například ta rada, o jejímž fungování nebo úloze nevím nic moc) - já ten zdejší systém zase tak do detailu neznám, jen ho vlastně používám.
ok
otevřenost ničí spoustu serverů
né malinkejch jako litera, ale obřích jako NYX
dnes se tam zaregistruješ jen s obtížema, s vyplněným profilem a portfoliem, takhle bych to nehrotil
podobně je to i ve světě
ale jinak než jistým oddělením to nepůjde
vyučovat mě niky co neuměj česky apod
to nic
necháme toho, je to na nic
15.01.2006 16:48
logikJJ
Urvisu napsal(a):
Oddělte to.
to nikdo neudělá
je tu čumící jádro litery
pár z těch kdo jí tenkrát zakládali
a teď se prezentujou jen pod svema známejma co ubejvaj každej den
co s nima
ztratili by hračku pro dny kdy se nuděj
15.01.2006 16:56
Natasha
Urvisu: Ano, totiž jakmile se v prostoru stanoví pravidla, těm, kteří je stanovili, přibývá práce.
Abys mohl vytvořit prostor kvalitní tvorby, musíš přečíst řadu tvorby nekvalitní, navíc čelíš spoustě dotazů, kritiky, urážek. Je to drobná, ale pravidelná práce, která vlastně není vidět. Proto jsou stálí redaktoři Totemu unavení, investují spoustu energie s nejistým výsledkem.
Tady by to nebylo jiné.
Teoretizuje se snadno, ale vyčlenit pravidelné množství volného času pro virtuální projekt, to je druhá věc.
15.01.2006 16:56
logikJJ
Urvisu napsal(a):
Jenže to je škoda, Logiku, protože Literra je proklatě dobrý prostor pro život... a neumím vysvětlit proč. Na Totemu je celá řada tzv. redaktorů, stálých, šéfredaktorů... už poměrně dost unavená z podstaty své funkce. Místní nestoři unavení nejsou, a to je možná ten můj argument, který s obtížemi hledám.
ano souhlasím s tebou
jenže nestorů sou tu dva druhy
a to je problém
15.01.2006 17:13
Natasha
Urvisu: Nojo, ale kdo by byl tím "bohem", který sesadí i autority..? Je velmi důležité uvědomit si osobní aspekt takových věcí - mnohé akce se dějí emotivně, z důvodů osobní antipatie. Na to by musel být celek lidí a ti by rozhodovali spolu, aby to mělo aspoň zčásti spravedlivý charakter - ovšem představa, že by to museli řešit u každého jednotlivého ID....ta je naprosto nereálná.
15.01.2006 17:15
logikJJ
urvišu
já nemám s chodem tohodle serveru nic
sem pro každýho asi jen obtížnej hmyz
teda né každýho ale většinu těch konvalinovejch
asi blbý že jí zmiňuju ale mám jí asociovanou s tím horším co se tady děje
a to jádro tý litery, to až na vyjímky nezajímám
nevyjadřujou se ke mě, nekomunikujou se mnou
prostě obtížnej hmyz no
avi zmíněné
15.01.2006 17:22
Natasha
Urvisu: No, možné to je. Ale asi by to opravdu nutně vyžadovalo osobní setkání všech zainteresovaných, kde by se ten systém vypracoval. Takhle každý má nějak posunutý názor a na konci se to rozplizne do ztracena.
15.01.2006 17:26
logikJJ
Urvisu napsal(a):
Zní to hnusně, ale pro radikální řezy jsou principy demokracie 'na hovno'.
jojo
15.01.2006 17:45
Wiki
Urvisu napsal(a):
Iniciativu pro založení Rady by měl vyvinout zakladatel odtržení Literry od Písmáku... a tím je podle mých informací Bříza. Antipatie stranou. Zní to hnusně, ale pro radikální řezy jsou principy demokracie 'na hovno'.
No Urvisu, máš pravdu, rozhodně to bude chtít setkání Rady Literry-osobní, bylo nás tehdy dost, kdo jsme ji s obrovským nadšením zakládali , přes kontakty na netu je dohadování příliš pomalé a příliš málo operabilní.
Setkávali jsme se při jejím zakládání často, bude to chtít obnovit:-))
15.01.2006 18:02
Wopi
Urvisu - ty tu směšuješ dva problémy dohromady a děláš v tom zmatek.

To, co bylo původním tématem fóra, je szvyšující se tření mezi skupinou lidí snažících se o umění a mezi "blggery" rezignujícími na jakékoliv ambice kvality tvorby.

Ohledně chování uživalů a jejich hrubosti rada funguje už dávno - to je jiný problém a je už dávno ošetřen.

Co se peněz týká, nemusíš nikam nic nosit - funguje tu účet (viz ...o serveru).
15.01.2006 18:02
Wopi
Konvalina napsal(a):

2. citace: je to naprd

No právě. Mírně řečeno. Proto se snažíme situaci nějak řešit.
[ > ] [ >> ]

Přidat názor
Avízo:
Jen pro autora

(Pro přidání názoru je třeba se přihlásit)